Биће их...
Рекох да је најлакши bear икада, али само у смислу дугог рока, за кратко је пакао.
Инфлација иако једе дуг, ипак онај највећи део остаје, а ни тај не може да се врати.
Почео је и QT, ниси мислио да ће почети.
Стопе иду на горе, и то доста више.
Рецесија је та која ће обуздати инфлацију заједно са пуцањем мехура, а не каматне стопе непосредно. К. с. ће убрзати тај процес.
Pa nije ni cilj da se vrati, nije im cilj da ga obezvrede toliko da određeni entiteti, države dobiju finansijsku nezavisnost, jačanje nacionalističkih retrogradnih ideja bla, bla...
Sada je na delu neokenzijanska doktrina, tj povećano zaduživanje država, a to bi upravo trebalo da amortizuje očekivano smanjenu kreditnu aktivnost! Inflacija debela je neizbežna! Postoje vrlo precizne ekonometrijske računice kolike negativne kamate su potrebne, kolika inaflacija da bi se sve ispeglalo makroekonomski, a da ostanu u kontroli! Ja sam se veoma iznenadio kada sam skoro saznao podatak da je hiperinflacija u SRJ trajala tačno onoliko koliko je državi odgovaralo, ali bukvalno u dan maltene je stala, kada je šteta nadmašila benefiti!
Obrnuta situacija, tj to što ti pričaš je tek horor! Dakle pucanje balona, a ljudi bez poslova, u kreditima, pa to će biti Divlji zapad na ulicama. Uveren sam da neko i to vaga tamo i da je prihvatljivija opcija inflatorno potkradanje, dakle izabrali su ko će sve ovo da plati, da se ne ponavljam!
Skoncentrisao bih se na Evropu, oni i dalje bez akcije najavljuju i najavljuju neko minimalno povećanje (na nivo nekadašnjih stimulativnih stopa), a selo gori i gori...
Ne bih da prizivam te black scenarija dane, ne isključujem ih (mada mislim da su minimalno verovatni), hipotetički me čisto zanima reakcija na to. Moja teza u tom slučaju je momentalno povlačenje svih QT programa, obaranje kamata i novo upumpavanje! Za sada to nije potrebno, čini mi se da lepo balansiraju u tom soft landingu, imaju ono što su hteli, debele realne negativne kamate, uspevaju da održe nominalnu cenovnu stabilnost, a platićemo svi kroz smanjenu kupovnu moć!