Suština svega je što se ljudi
previše vezuju za nominalne cene, a ne na realnu vrednost i paritet dobara! Onda neko kaže,
ma ne vredi to tih xyz jedinica novca, a to ne znači apsolutno ništa bez sagledavanja šire slike.
SP indeks npr je 15. marta 2020. imao vrednost 2300, sad malo više od dve godine posle ima vrednost oko 4000 (u jednom trenutku pre početka
stezanja bio je i duplo). Pa da li iko normalan može pomisliti da je privreda posle dve godine duplo produktivnija, efikasnija, veća posle svih ovih šokova i zastoja sa svih strana? Suština je da
monetarna masa mora strogo pratiti privrednu aktivnost ako želimo stabilne cene. Ovde ne da nije bilo tako, nego baš suprotno. Znači em smo sa jedne strane imali totalno stajanje celog sveta (a i danas ozbiljne probleme sa svih strana, rat, Kina...), em su sve monetarne vlasti kejnizajnskih hohštaplera upumpale ogroman novac u sistem! Mislim, radi se to 50 godina dosta agresivno, ali nikad tako ekstremno kao sad i svaki sledeći put će morati da bude još brutalnije i agresivnije da se ne bi sve raspalo kao kula od karata! Logično da je manjak ponude i tako izazvan porast agregatne tražnje morao da gurne sve nominalne varijable gore!
E sad, fora je što kad si stimulisao i već pokrenuo privredu, ti moraš da povlačiš sav taj višak likvidnosti koji ne odgovara realnom stanju, a za sada su to samo najave i obećanja da će nešto uraditi po tom pitanju i neke minimalne akcije u USA (Evropa čak ni to). Onda se dešava ovo što je
@Biltong objašnjavala, jednostavno nije moguće tkz
otkrivanje pravih cena, ljudi su zbunjeni, jer ne zavise od ekonomskih fundamenata, nego se čekaju potezi CB, odnosno ono
Don't fight the FED!
Opet kažem, na kratak rok je moguća mala korekcija nominalnih cena sa naglaskom na
mala, ceo sistem je dizajniran tako da mora stalno da raste da se ne bi raspao (deflatorna recesija iz 2008. i reakcija na nju) i to samo ako su CB zaista iskrene u svojim sadašnjim namerama, a ja prvi mislim da nisu i da će realne kamate biti negativne duže nego što mislimo. Najveće moje pitanje sada je da li su CB zaista iskrene i da li će ostati verne svojim zadacima monetarne stabilnosti čak i u slučaju da ove najave i akcije ozbiljnije naruše privredu ili će biti primorane na const ozbiljniju inflaciju. Na dugi rok nema šta da se priča
, neka se i vrati sve na projektovanih 2% inflacije, cene se dupliraju tim tempom za 35 godina, a u realnosti i brže, jer metodologija kojom se računa današnja inflacija potcenjuje opšti porast cena! U tom smislu na dugi rok
cash is trash i sistem te tera da ga investiraš! Naravno, retko ko ubode dobar tajming da bude likvidan i investira u pravom trenutku kao što opet Biltong reče, ali na dugi rok će biti ok.
U svetlu svega napisanog i ako već većina ne kapira, mnogo je ružno nekoga napadati zato što je video neke stvari, nije to pohlepa, nego razumevanje srži ovog prevarantskog sistema i zaštita sebe i svoje porodice! Takođe, vrlo je moguće da
mišljenje jedne grupe ljudi odgovara
interesima druge grupe (agenata kako kažete), ta
podudarnost ne znači da su to isti ljudi! U stvari, iznenadio bih se iskreno da ovde postoji i 1 agent! Koji bi i bio njegov interes ovde u grupaciji od možda 100, 200 ljudi (lupam)? Ako i postoji, čisto primera radi voleo bih da CB počnu da dižu kamate iznad tog neutralnog nivoa u kom slučaju bi moje mišljenje bilo totalno suprotno interesima agenata!