Šta je novo?

Cene nekretnina

Dajte ljudi uozbiljite se i kupujte bre više te stanove nemoj da vas bije maler. Kada u proseku svaki stanovnik Srbije bude imao po 3 stana u proseku cene će padati.Sada je prosek tek 2 stana po stanovniku (e sad što neko nema stan njegov problem), kao prosek plate, neko "radi" u Eps-u i ne dolazi na posao za 3000 eura platu, a neko u radnji za 350 eura.Samo mi žao tih što su kupili 5 stanova za izdavanje zato što kada puknu psihički zbog krize i neizdatog stana, i nemogućnosti prodaje, što će se lečiti na teretu države besplatno.
 
Ne vidim po cemu je covek koji ima 5 stanova i pride prihode od posla kojim se bavi ugrozeniji od onog koji ima samo posao kojim se bavi. Ne znam zasto se ovde toliko vodi briga i predvidja propast onih koji rade za 5000e i imaju nekretnine, a oni koji rade za 300e ce kao da dozive procvat u krizi?
U Srbiji nikada svaki stanovnik nece imati 3 stana. Bar za nasih zivota nema bojazni od ne znam kakve poplave viska stanova, bar u Bg. Dokle god ima ljudi, trebace i stanova. Bg je u plusu za 6000 stanovnika godisnje. To je bar 4000 stanova godisnje koje treba dozidati, plus sto fond stanova mora i da se obnavlja, zgrade nisu vecne.
 
Говоримо о уништењу капитала, не о апс. пропасти... Не банализуј...
 
Pa upravo to, nema unistenja kapitala u meri u kojoj se ovde prica.
 
Pa zato što sirotinja i nema šta da izgubi osim dobije besplatan stan (uz uslov plaćanja računa, tako je bilo i devedesetih za ove mlađane što se ne sećaju).Ovi što su sav kapital uložili u stanove, ima da riču kao jelen u sezoni parenja. Bg ima pad i stagnaciju stanovnika prvi put zabeležen 2020, a to što se Nbg uveća za 6000 duša godišnje, ne znači da se uvećava broj stanovnika u Beogradu.
 
@shadestudio ?
Биће значајан губитак капитала, неко ће то више, а неко мање да осети. Ти себе можда сврставаш у ову другу групу, али не можеш своју ситуацију да поистовећује са већином.
Можда некретнине неће највише пући, али то зависи од изложености самог тржишта... Не верујем да наши умеју да управљају ризиком, самим тим...
Цикличност, корелације... Ту лежи зец за оне који желе да погледају.
 
Mikie imaj obzira, vrv je jedan od onih što je prodao dedovinu zarad stančića u Bg, pa ga sad panika polako hvata panika jer zna da sam u pravu, i da malter i nije baš jestiv.
 
Sto li neko brine tudju brigu? Ko je stan shvatio ko investiciju sam je kriv i ako profitira i ako pukne. Onima koji kupuju za zivot svi parametri ukazuju na gora vremena , bez obzira da li cene idu gore ili dole. Prihodi ce padati ili ce rasti zivotni troskovi a i kamate idu gore. Sta god da se desi ne mirise na dobro.
 
Ако неко из овога што пишем може да извуче неке црте спајајући тачке и на тај начин очува бар део капитала - ја сам више него задовољан.

Не набеђујем се ради набеђивања, само ми неки ставови који су погрешни парају сиве ћечије, а неко може да прочита, загледа се у тржиште и купи на врхунцу, потрошивши уштеђевину, бежећи од инфлације... А, инфлација на крају неће бити највећи ризик по тржишта.
 
Evo i zanimljivog teksta o Zlatiboru.

I novinare je uhvatio stari srpski sindrom "da komšiji crkne krava" pa lažu i izvrću kako stignu...


 
SNAPSHOT: Equities down, Treasuries down, Crude up, Dollar up

FED je podigao kamate za svega 0.5% i nastala je histerija.
Dolar ce jako rasti kako berze padaju.
Gas iz USA ce biti sve skuplji za EU.
To su sjajne vesti. USA gura EU u inflaciju.
To je zavrtanje slavine, ali to nije dovoljno da zautsavi nase investitore.
Ali nije dovoljno ni da zaustavi inflaciju u USA.
 
Poslednja izmena:
Ima tu dosta i do toga da su se tržišta nedeljama pripremale za FED-ov forward guidance tkz i najave dizanja kamata. Čak je juče SP skočio 3% za samo 1h i to nakon odluke. Danas je to anulirano sve, pa je to sve tu negde, još su to presmešni koraci ako stvarno žele da zaustave inflaciju! Zakasneli, ali svakako dobar korak da se stabilizuje situacija malo. Ovo ludilo koje se dešava nikome nije u interesu, čak ni onima koji su 100% u realnim asetima i kojima je interes da Mirijevo bude 5000 eur/kv. ;)

Svakako pozdravljam, samo da istraju u tome bez obzira na sve! Skeptik sam i dalje, pogotovo šta će se desiti ako dođe do tvrdog sletanja, da ne okrenu ćurak! Verovatnije mi je da žrtvuju valutu i monetizuju dug, nego da dozvole totalni raspad tržišta! Drugo znači još veći gap debt/GDP. Opet, Evropa ćuti, euribor negativan, bez ikakve najave zaokreta!
 
Pa inflacija je jedan od razloga za rast cena, kako bi ona to trebalo da ga zaustavi?
 
Novi catch phrase za 2022. godinu, doduše ne mislim na ovu temu nego na srpsku politiku:
svajcarska k-cina.jpg

Sledeća na redu koju očekujem je >>>Singapurski recept<<<

A evo vidim da je Opičeni najavio i vraćanje vojnog roka, tako da i na tom polju možemo očekivati neku novu fensi frazu. Prognoziram nešto tipa >>>Izraelski koncept<<<
 
Poslednja izmena:
Pozdrav.
Naleteo sam na jedan zanimljiv post koji ima cinjenica ali i spekulacija na osnovu trenutnih desavanja. Lepo je objasnjeno ko su zapravo kes kupci. Voleo bih da cujem misljenja o ovome.
Bravo, prvi post copy paste sa reddita. Bez prevoda bez objašenjenja.

Rant kao i svaka dobra dezinformacija ima elemente istine, dovoljno elemenata istine da može da progura potpune besmislice.

1. Real Estate se zadnjih godina smatra daleko likvidnijim asetom nego ranije. Procedure i procesi i samo viđenje su dovoljno promenjeni da to omoguće.
1a. Tramipstičke paranoje kako su asset manageri pokupovali sve nekretine u Americi su besmislene. Sam članak kaže da je to relativno manji procenat svih nekretnina Stateside, a ono što ne kaže je koliko je to mali udeo u ukupnim fondovima asset managera.

2. Ubacivanje Evergrande u celu priču. Ukupan exposure zapadnih investitora u sav Kineski real estate je relativno mali.

3. Shodno gornje dve tačke članak manipuliše informacijama da bi stvorio paniku i ni u jednom trenutku ne iznosi konkretne brojke o exposuru i risku.

4. Gomila investitora sedi na planinama dry powder keša koje jedva čeka da negde investira. Imaju baš suprotan problem od over-leveradging-a tako da bi eventualni štuc na berzi izazvan gornjim razlozima doveo do promene vlasnika i ništa više.
 
@Anon Молим те да сл. пут само ставиш у цитат овако велику слику, тако ће код сакрити највећи део цитираног садржаја. :sesir:
 

Peter Grandich: "Situation Is Beyond Fed's Control" As Recession Unstoppable​

 
Vrh