Šta je novo?

Cene nekretnina

Као што сам већ написао - појма немам о тим стварима да бих могао било коме да делим било какав савет.

Da te utešim...i oni koji znaju, ne mogu znati pravac cena! Mogu ti teorijski reći samo šta bi bilo u ovom ili onom slučaju, posledica ove ili one odluke centralnih monetarnih vlasti. Da nije tako, ne bi možda najveći makroekonomski stručnjak u Srbiji, profesorka fakulteta, napravila takav gaf da uzme kredit u Švajcarcima 2008. godine npr.

Srećno svakako!
 
Posto sam kupio stan , mozda mogu i ja da doprinesem dilemi kupiti ili ne. Ono sto je pravilo u ekonomiji je kad svi kupuju ti prodaj. Ali ako je stan potreba onda ovo pravilo se mora shvatiti relativno. Ja sam zagovornik da je kes kupovina prihvatljiva ,bez obzira na prenaduvane cene. Svima je jasno da su cene neodrzive i da ce realno pasti uskoro. Kada? Istog trena kada se udomi stampani kes i kad se potrosi sav nelegalan novac .Tu je jos i faktor investicijskog kesa gde je ideja da se izdavanjem nekretnine ostvari dobit ili ima onih hrabroverujucih da ce cene rasti jos ili bar vise od inflacije. Vec ovog momenta se vidi da ima veliki broj novoizgradjenih stanova na rentiranju koji ne pronalaze stanare i cena najma stoji ili minimalno pada. Pasce jos kada vlasnici sagledaju troskove .
Ono sto sam hteo da kazem da nikako nije pametna kupovina na kredit. Zasto? Kamate su niske ( oko 3%) jer je euribor -0,5. Da li neko misli da je stabilnost te kamate realna u buducnosti kad je inflacija ????? 5% ?
Euribor je u normalna vremena bio i 6 %. Matematika je komplikovana ali trenutno je ovako , uzmes 100.000 a vratis 140.000. Ako euribor skoci na 3% vratis 240. 000. A ako bude 6% onda vratis 350.000. Deluje neverovatno ali ovo su cifre u grubo jer nije lako izracunati obracun kamate kad je euribor samo jedan deo promenljivih u obracunu varijabilne kamate. Stvar postaje sumornija ako i dinar oslabi. Ukoliko mislite da banke vode racuna o tome da ne propadnete onda se prisetite 2008. I ono najbitnije, banke najbolje profitiraju na lesevima klijenata.
 
Gdje mogu pročitati o tom novom Zakonu da se nekretnina upisuje na ženu, ako sam dobro shvatio, hvala.
Ja sam prošle nedelje nešto uzimao..i ako hoćeš da se vodi samo na tebe mora i supruga da podje sa tobom kod notara i da bude jedan od potpisnika ugovora gde se napismeno odriče upisa polovine na svoje ime. U suprotnom katastar automatski upisuje kao zajedničku imovinu tebe i supruge. Tj oboje se vodite u katastru po automatizmu... Ima tome već par godina :)
Isto je i za prodavca. Ako prodaje nešto a u braku je, mora i zena da se potpiše.
 
Nije tacno. Prekjuce bio kod notara. Notar treba da upozori strane o posledicama pravnog posla. Bracno stanje i kupca i prodavca se proverava. Imovina stecena u braku se smatra zajednickom ukoliko supruznici nemaju drugaciji dogovor( ugovor). Zato prodavac treba da ima saglasnost supruge da je upoznata sa prodajom i da sutradan nece potrazivati od kupca jer nije znala da muz prodaje. Stan se upisuje na osobu imenovanu u ugovoru a to moze biti muz, zena ili retko oboje. Cak iako zive u vanbracnoj zajednici supruznik moze potrazivati deo imovine ako ima dokaz od kad su u vanbracnoj zajednici. Sve to u dodatku notar unese u overu ugovora uz proveru knjige vencanih. Za praksu da se supruznici oboje upisuju kao vlasnici nisam video nigde u katastru za sve polovne stanove koje sam gledao. Ima susvojine kod razvedenih i naslednika .
 
Bračno savetovalište na stranu, gde je nestao onaj tip što je objašnjavao kako je super investicija kupovina stana u Kijevu?

Priča beše nešto tipa niska cena kvadrata, solidan kvalitet, simbolično održavanje, visok prinos od rente... Zvučalo je baš super.
 
Stvar je jednostavna.Dok god ima podstanara da plaćaju kirije biće i kupaca stanova.Rođaka nasela da kupi stan u Ns sa podstanarkom, i mislila izdavaće stan i plaćaće rate kredita.Podstanarka posle prodaje sledeći mesec napustila stan.E o tome se radi, velik broj praznih stanova, za koje zainteresovanih sve manje.Srbiju napuštaju i mladi i stari, a oni koji se vrate ima ali broj je minoran, u odnosu na otišle zauvek.April nam je tu dolazi sve na naplatu.Nema besplatnog sira.A videćete cene stanova kad zakrče stomaci podstanarima.Nije ovo Beč ljudi.Ovde je trenutno realna cena stana max 800 eura, i ništa više od toga.Mi smo kao Ukrajina možda malo bolji.
 
Nije tacno. Prekjuce bio kod notara. Notar treba da upozori strane o posledicama pravnog posla. Bracno stanje i kupca i prodavca se proverava. Imovina stecena u braku se smatra zajednickom ukoliko supruznici nemaju drugaciji dogovor( ugovor). Zato prodavac treba da ima saglasnost supruge da je upoznata sa prodajom i da sutradan nece potrazivati od kupca jer nije znala da muz prodaje. Stan se upisuje na osobu imenovanu u ugovoru a to moze biti muz, zena ili retko oboje. Cak iako zive u vanbracnoj zajednici supruznik moze potrazivati deo imovine ako ima dokaz od kad su u vanbracnoj zajednici. Sve to u dodatku notar unese u overu ugovora uz proveru knjige vencanih. Za praksu da se supruznici oboje upisuju kao vlasnici nisam video nigde u katastru za sve polovne stanove koje sam gledao. Ima susvojine kod razvedenih i naslednika .
Ja sam kupio zemlju i apsolutno tvrdim da je tačno. I zena je morala da bude u ugovoru i da se eksplicitno odrekne. Za stan je prodavac bila zena i morao je da dodje i muz na potpis iz gore navedenih razloga...
 
Eto, ni notari nisu siguracija. Svako tumaci zakone kako hoce. Doduse kad overe ugovor svi napisu da ne odgovaraju nizasta. Bitno da debelo naplate.
 
Neko je zavrsio pravo i naucio. Neko je kupio diplomu . Pa ti sad biraj ?
 
Kod mene u ugovoru stoji žena, u katastru piše da je zajednička svojina, stan kupljen pre dve godine. Za stan kupljen pre 20 godina, piše da sam ja vlasnik, ali je kupljen u braku i ako ga prodam bez ženine saglasnosti, žena ima pravo da ospori prodaju i kupac može da nadrlja.
Postoji jedna stvar koju ljudi mešaju: zajednička imovina i imovina podeljena pola-pola (ili u nekom drugom odnosu). Pri kupovini nekretnine, supružnici mogu pri potpisivanju ugovora da se izjasne da se jedno od njih odriče prava na nekretninu i tada je nekretnina čisto vlasništvo onog drugog. Onaj ko se odrekao ne može da traži pravo po osnovu sticanja u braku.
Takođe, nekretninu mogu da kupe tako da se oboje navedu u ugovoru (obično kao vlasnici idealne polovine, mada može i u drugim odnosima). Tada je svako vlasnik polovine (ili koliko je navedeno u ugovoru) i razvod braka ne menja vlasništvo.
Ako je u ugovoru naveden jedan supružnik, a drugi nije ništa potpisao, onda je u pitanju zajedničko vlasništvo, što nije isto kao pola-pola. Kad je zajedničko vlasništvo, samo jedan supružnik plaća porez na imovinu, a ovaj drugi se vodi da nema nekretninu (što može da se iskoristi za povrat poreza pri kupovini drugog stana). Tek ako dođe do razvoda braka ili smrti jednog od njih, tada se pristupa podeli zajedničke imovine gde postoji mogućnost da svaki supružnik (ili njegovi naslednici) dokaže da je doprineo značajno više, te zbog toga traži da dobije više od pola.
Nisam pravnik i ovo nije pravni savet nego informacije kako sam ih ja razumeo i/ili prošao.
 
Ako je u ugovoru naveden jedan supružnik, a drugi nije ništa potpisao, onda je u pitanju zajedničko vlasništvo, što nije isto kao pola-pola. Kad je zajedničko vlasništvo, samo jedan supružnik plaća porez na imovinu, a ovaj drugi se vodi da nema nekretninu (što može da se iskoristi za povrat poreza pri kupovini drugog stana).
Mislim da ovo nije tačna informacija, oboje su vlasnici, pola-pola i tako ce im stići rešenje za porez na imovinu.
 
Ocigledno da svi tvrdimo razlicito ili se u praksi desava razlicito. Ako je neko strucan nek objasni jer kako sam ja kupac na ugovoru i obveznik poreza a zena se ne pominje nigde ( u katastru). A sta je onda sa autima koja se vode sva na mene , zemljom koju sam kupovao i td. Prema zakonu o braku sve je to zajednicka imovina( stekli smo je u braku) i zena se nigde u katastru ne pominje.
Dakle, ko je strucan nek objasni. I nek pazi sta pise jer zeni nedam bubreg iako imam dva🤫
 
Nego da ostanemo u temi oko cene. U zadnja tri meseca od 30 tak nekretnina koje sam pogledo a neke i hteo da kupim prodala se samo jedna. Neke privremeno povuku pa opet oglase i to po visim cenama. Iako su januar i februar "mrtvi meseci" po recima agenata ima mnogo stanova koji vlasnici i ne zele da prodaju, nego lupe blesavu cenu pa ako se neko upeca. Tako u Zemunu ima stan od 90.000 koji se godinama prodaje i svaki put po 10.000 vise. Krenuli od 60.000.
Primetio sam da ima i fiktivno oglasenih stanova iz novogradnje gde se samo isprobava cena. Prodaju povuku kad pristanete na cenu !? Primetio sam da se neke novogradnje zvanicno prodaju po 2/3 cene a onda se kroz opremu u stanu doplati 1/3 sto ne udje u zvanicnu cenu i statistiku. I ono cudno kod " velikih" investitora koji su kao prodali sve stanove koje grade kad se pojavite kao kes kupac naprasno se pojavi neki stan od izvodjaca iz kompenzacije po visoj ceni od investitorske.
Hocu da pitam, kolko je verovati zvanicnoj statistici , jer imam utisak da se cene preuvelicavaju i brojke prodatih stanova.
 
Mislim da ovo nije tačna informacija, oboje su vlasnici, pola-pola i tako ce im stići rešenje za porez na imovinu.
2019 kupili stan, samo žena na ugovoru, moje ime se ne pominje nigde (iako ja plaćam kredit). Godišnji porez na imovinu stiže samo na ženino ime. Nismo vlasnici pola pola, u Katastru piše "ЗАЈЕДНИЧКА ИМОВИНА СУПРУЖНИКА НА 1/1" navedena za oba imena.
Izvinjavam se za velika slova i mešanje latinice i ćirilice, ali sam baš hteo da iskopiram doslovce kako piše u Katastru.

Što se cena tiče, ima mnogo lepih želja, ali koliko vidim na sajtu katastra, to nisu cene iz ugovora. Kod mene u kraju je pre nekoliko meseci stan od 51 kvadrat prodat za 83k. Pre mesec dana je neko tražio 99k iako ima takav stan i za 95. Sad se pojavio jedan za 90. Meni je to suludo i ja to ne bih platio (da živim u iznajmljenom stanu, možda bih razmislio, ovako ne)
 
Poslednja izmena:
Da, promene u upisu su nastale kao posledica promene vise zakona. Otuda konfuzija .
 
Mislim da trenutno nista gore nema od ove ekipe sa Beobuild "vec godinama se prica o padu, cene samo idu gore, srecom pa sam kupio/kupujem sada dok ne ode gore". Kao i investicija, tako i ovo predvidjanje je samo cekalo pravo vreme. Srbija je vezana za globalna kretanja, ali je umnogome specificna kada je u pitanju trziste nekretnina. Beograd kao njen pravi reprezent. Da li imate ijedan evropski grad sa ovoliko nelegalnih/neuknjizenih nekretnina? Da li imate iole ovoliko nefunkcionalan grad sa nesrazmernom cenom u odnosu na primanja, i u odnosu na "realan" kvalitet zivota (stavljam realnu jer mnogi je domet zivota kafica i dorucak u dzentrifikovanom delu grada). Zvucace kao da sirim pesimizan iz licne perspektive, ali tek je sada krenulo vreme kada je realno ocekivati pad cena nekretnina. Mozda krene za 6 meseci, 8 meseci, godinu dana, a mesec dana pre tog pada neki Voren Bafet sa Beobuild bude bio u fazonu "vidis da od toga nema nista, samo mracite, odo ja po jos jedan stancic".
 
Vi sad pricate o tome kako je inace po zakonu. A ja pricam kako je ako se kupi uz ovu pomoc drzave od 20 000 eur.
 
Mislim da trenutno nista gore nema od ove ekipe sa Beobuild "vec godinama se prica o padu, cene samo idu gore, srecom pa sam kupio/kupujem sada dok ne ode gore". Kao i investicija, tako i ovo predvidjanje je samo cekalo pravo vreme. Srbija je vezana za globalna kretanja, ali je umnogome specificna kada je u pitanju trziste nekretnina. Beograd kao njen pravi reprezent. Da li imate ijedan evropski grad sa ovoliko nelegalnih/neuknjizenih nekretnina? Da li imate iole ovoliko nefunkcionalan grad sa nesrazmernom cenom u odnosu na primanja, i u odnosu na "realan" kvalitet zivota (stavljam realnu jer mnogi je domet zivota kafica i dorucak u dzentrifikovanom delu grada). Zvucace kao da sirim pesimizan iz licne perspektive, ali tek je sada krenulo vreme kada je realno ocekivati pad cena nekretnina. Mozda krene za 6 meseci, 8 meseci, godinu dana, a mesec dana pre tog pada neki Voren Bafet sa Beobuild bude bio u fazonu "vidis da od toga nema nista, samo mracite, odo ja po jos jedan stancic".
Ruku na srce ako ćemo biti realni, isto se može reći da nema ništa gore od ekipe "Cene samo što nisu pale, ko kupi sada ispašće magarac", i to pričaju 5 godina. Mnogi koji su čekali da kupe stan za život, a poslušali su savet samo su se naplaćali kirija i sada platili veće cene nego da su kupili kada su hteli, a to se može i videti na temama o izgradnji odredjenih projekata. Tako da Ja ne bih prstom upirao samo u jednu stranu.

:sesir:
 
Vi sad pricate o tome kako je inace po zakonu. A ja pricam kako je ako se kupi uz ovu pomoc drzave od 20 000 eur.
Нема шта помоћ или не. Упис права прати пренос права. Упис је последица преноса, а не можеш без нотара, што значи да ти је нотар погрешио ако нисте обоје уписани, ако се упис извршио после измена закона.(правници не хватајте се за речи пренос, упис - колоквијално објашњавам)

Ти свакако имаш право на свој удео у складу са улогом. Не знам како се државна помоћ гледа по питању улога, то би морао са адвокатом да видиш.

Једино ако причаш половично своју страну, али то не могу да нагађам...
 
Ruku na srce ako ćemo biti realni, isto se može reći da nema ništa gore od ekipe "Cene samo što nisu pale, ko kupi sada ispašće magarac", i to pričaju 5 godina. Mnogi koji su čekali da kupe stan za život, a poslušali su savet samo su se naplaćali kirija i sada platili veće cene nego da su kupili kada su hteli, a to se može i videti na temama o izgradnji odredjenih projekata. Tako da Ja ne bih prstom upirao samo u jednu stranu.

:sesir:
Ne samo to, euribor je vec 12 godina ispod 1%, ko je uzeo kredit pola je vec otplatio. Kriza koju neki prizeljkuju, MOZDA obori cene nekretnina ali ce sigurno dovesti do POSKUPLJENJA kredita.
Lepo kaze nas narod, kako god se okrenes, dupe je pozadi.
 
Ljudi ne ulazite u kredite sad, čekaju nas dalja poskupljenja energenata i hrane.Nećete imati uskoro kome ni prodati, a ni izdati stan.Ne nasedajte na priče kako će cena i dalje rasti.Svi ćemo uskoro bežati iz gradova, ako se ova kriza nastavi..a nažalost hoće.Podstanare će najviše pogoditi poskupljenja, a kome ćete posle izdavati...mislite o tome.Stanova je već sad more neizdatih.
 
Vrh