Šta je novo?

Cene nekretnina

To ne smatram viskom. Odgovorio sam na onu Vradovicevu horor pricu, u koju doduse niko ne veruje.

Врадовићу, колико си сигуран у тај сценарио, са шаторима по центру Београда и просечном ценом квадрата у Миријеву од 5000 Евра. Ово што пишеш сада, да ли су то чврсте тврдње или само неке твоје личне претпоставке и нагађања да ће бити тако?

A) Beskucnici
Ovo za satore 100%. Ako se ne promeni sistem to je nesto sto nam definitivno dolazi. A iskreno ne vidim ni jedna drzava da je iz kapitalizma otisla u nesto novo tako da treba ocekivati da ce se broj beskucnika dramaticno povecavati.

Evo bicu potpuno iskren. Ovde se samo radi o "preraspodeli" bogatstva, imovine ili kako god hoces. Sa neolibneralnim kapitalizmom bogatstvo se preraspodeljuje na 1% stanovnistva. 10-20% nema nista 80-90% zivi od meseca do meseca ali zato 1% razvaljuje. (komunizam ti je fazon svi smo jednaki ili vrlo male klasne razlike).
Kada si u situaciji da zivis od meseca do meseca na primer imas 1000 prihod 950 trosak (cega god) i ti si tu otprilike uvek knap. Sto bi se reklo zivotaris. (ovo pisem sve bez namere da nekoga vredjam vec objasnjavam moje vidjenje sistema). Onog trenutka kada si privatizovao ili promenio drustveno uredjenje da sve sto je drzavno privatizujes i da to ode ka privatnom kapitalu tj da onemogucis da se drzava bavi biznisom vec da bude sve privatno (ukljucujuci telekom, eps, bolnice, skole, putarine pa cak i zatvor) onda si omogucio pojedincima da zaradjuju na primer 50.000 eura mesecno. Ti pojedinci postaju vremenom neproporcionalno MNGOGO bogatiji (a evo bicu fer pa da kazem da i ja tu spadam) u odnosu na "srednju klasu" koja ce uvek da zivotari. Sad sto duze traje neoliberalni kapitalizam ta razlika postaje sve veca i veca. Prakticno masovnim privatizacijama pravi se ultrabogata klasa ljudi koji cine svega 1% stanovnistva To sve na ustrb toga sto ce deo ljudi koji na primer zbog mentalnih ili fizickih problema ili lenjosti biti na ulici. Preraspodelio si bogatstvo na najsposobnije i najradnije ali si zato bukvalno osakatio 10% stanovnistva a srednju klasu si oslabio. Jedino sto si im dao "nadu" da se nadaju da ce doziveti "srpski san" i da ce moci i oni tako ako se malo vise potrude tj ako krenu da rade 2-3 posla. Ovi sto pisu da je to sve pranje novca su smesni. Firme covece, sto nase sto strane ljudi prave po 50-100k eura mesecno kesa cistog posle poreeza i to u Srbiji. Pa naravno da ce da kupuju gajbe kako im se cefne. Privatizacija, surovi kapitalizam. Kakav velja nevolja i kakve gluposti covek jedva imao 60k eura u kesu. Ne zasmejavajte me. Uskoro ce dolaziti do toga da imamo privatne avione i to masovno u Srbiji garant, naravno ovih u 1%.

Moram da se ogradim jer ce me mnogi stvarno shvatiti previse lose preko foruma. Ja ne kazem da je sistem dobar ili los. Samo ti prenosim svoje vidjenje kako stvari realno stoje. U najboljoj nameri da bi pokusali da se primaknete svima koji su 1%. Mislim da je strategija kao Bender losa (i ako on to zaista pise iz najbolje namere) ali sedeti i cekati da se sistem promeni ili boriti se protiv takvog sistema je nebuloza. Prihvatite tako kako jeste. Nova realnost za koju je bila vecina ljudi 5 oktobra.

B) Cene 5000e
Sto se tice rasta cena nekretnina to najvise zavisi ovih sto pritiskaju dugme "print".
Ako se nastavi sadasnji trend a nema nikakve naznake da nece onda 100%. Treba imati na umu da sto vise stampaju da to veci deo novca dolazi zapravo FIRMAMA a samim tim opet ovih 1%. Na primer kod nas u Srbiji nastampali su jednu milijardu i angazovali gradjevinske firme da rade puteve. Sve na kraju dolazi do istog UKRUPNJIVANJE KAPITALA i gravitacija ka 1% a vrlo brzo ce se tih 1% smanjiti i otici u promile gde ce deo ovih iz 1% preci u srednju klasu.

To ti je surova realnost surovog kapitalizma.

Nisi mu verovali ni kad je to tvrdio pre 50 godina za San Francisko Bay Area, NYC i Pariz. Sad kad tvrdi da je Srbija ekonomski tigar, isto mu ne veruju ali pojedinci samo. Ali zato je on milioner, a ti sto mu ne veruju bas i nisu milioneri.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899268#p899268:wokjgrho je napisao(la):
vradovic » Сре Нов 17, 2021 12:37 am[/url]":wokjgrho]
Ali onda dolazimo do jednog prostog pitanja, cemu nekretnine sluze ??
Sta je primarna svrha nekretnine ? Spekulativni poslovi obrtanja novca ili da u nekretninama neko zivi ?
Borbom za promenu sistema iz komunizma u socijalizam pa u kapitalizam izborili smo se da nekretnine ne sluze da "smo svi jednaki" i da svi "imamo po jedan stan dodeljen od drzave/firme" vec da imamo exceptional pojedince koji ce imati 500 stanova a barem 80% njih ni jedan. (sa tendencijom da ovih 80% poraste na 99%). To se zove drustveno uredjenje neoliberalni kapitalizam za koji su se skoro sve drzave zapadnog sveta p(a i mi izmedju ostalog) izborili. Ideja je da svako ko slabije radi ili slabije vuce napred (na bilo koji nacin) prakticno ostane bez icega a da imas 1% njih koji vuku ceo svet napred sto sa inovacijama sto sa razvojem biznisa. Prakticno glas protiv Milosevica bio je glas za neoliberalni kapitalizam i za tranziciju iz jednog drustva u drugo. Jos uvek smo u tranziciji ali grabimo krupnim koracima napred.
Da bi se ostvario "potpun" neoliberalni kapitalizam na redu je dizanje poreza na imovinu i odrzavanje zgrada plus cene nekretnina do te mere da ce broj beskucnika morati dramaticno da se poveca ali ce zato pojedinci da uzivaju sve moguce vidove zastite i sto bi Bender rekao da grabe ka sve vise i vise. https://www.dijalog.net/vec-10-godina-b ... tno-raste/
Sve dok ne bude na hiljade i hiljade beskucnika sa satorima po Knezu, Terazijama, Bulevaru, Slaviji nismo ni blizu, pravih realnih cena nekretnina u neoliberalnom kapitalizm. Nece sigurno 99% njih kupovati nekretnine vec ce ovih 1% poceti agresivnije da kupuje u nekom narednom periodu. Neces moci od rentiranja nekretnine da zaradis vec da si tu negde na 0 (ako nemas kredit a sa kreditom u debelom minusu) ali da ti povecava vrednost ukupne imovine ako dodje do rasta vrednosti. Poenta je da samo 1% stanovnistva kupuje nekretnine i to je poenta citavog neoliberalnog kapitalizma. Sve dok to moze da uradi vise od 1% ljudi nismo ostvarili pun prelazak na neoliberalni kapitalizam.
Ако дођемо до те фазе да људима буде неисплативо да живе по центру града, па пре ће се раселити по Београдским селима и општинам око Београда него што ће камповати у шаторима по Теразијама.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6GgW1DYH-N4[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899614#p899614:31v0df7k je napisao(la):
vradovic » Sre Nov 17, 2021 9:00 pm[/url]":31v0df7k]
Врадовићу, колико си сигуран у тај сценарио, са шаторима по центру Београда и просечном ценом квадрата у Миријеву од 5000 Евра. Ово што пишеш сада, да ли су то чврсте тврдње или само неке твоје личне претпоставке и нагађања да ће бити тако?

B) Cene 5000e
Sto se tice rasta cena nekretnina to najvise zavisi ovih sto pritiskaju dugme "print".
Ako se nastavi sadasnji trend a nema nikakve naznake da nece onda 100%. Treba imati na umu da sto vise stampaju da to veci deo novca dolazi zapravo FIRMAMA a samim tim opet ovih 1%. Na primer kod nas u Srbiji nastampali su jednu milijardu i angazovali gradjevinske firme da rade puteve. Sve na kraju dolazi do istog UKRUPNJIVANJE KAPITALA i gravitacija ka 1% a vrlo brzo ce se tih 1% smanjiti i otici u promile gde ce deo ovih iz 1% preci u srednju klasu.

To ti je surova realnost surovog kapitalizma.

Ali čekaj, sad menjaš priču. Ti si na prethodnoj strani tvrdio da SADA kvadrat u Mirijevu treba da košta 5 hiljada i da je sve ispod toga bagatela. Ako dodaš komponentu "da to zavisi od štampanja para" i da se odnosi na "nekad, ako se nastavi sadašnji trend", onda naravno da ne vredi raspravljati jer su to dve potpuno drugačije izjave.

Prema statistikama mocna i tigrovita Srbija vec odavno ima veci broj beskucnika na 10.000 stanovnika nego taj zli divlji zapad i USA, kolevka zlog neoliberalizma.

Broj beskucnika na 10k:
USA - 17,7
Srbija - 28.5

E sad, ako stvarno cene toliko skoce da Mirijevo bude skuplje nego centar Madrida, ja se iskreno nadam da niko nece biti toliki mazohist da pored ovolike prazne Srbije baulja kao beskucnik po Bg, samo da bi mogao da se nadise smoga i naslusa buke sa splavova.

Kad su cene u Mirijevu i Bg sada bagatela sto ne kupis 10-20...50 stanova kad si vec u tih 1% i rentiras dok ne dodju na 5000 pa onda prodas? Meni to zvuci kao dobar deal.

B92: Saopštili lošu vest: Formira se balon http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... id=2058341

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je da je finansijsko i tržište nekretnina precenjeno.

Ilustracija: Depositphotos/shirotie
Kako je saopštila, u takav položaj došlo se pre svega zbog brzog ekonomskog oporavka, niskih kamatnih stopa i velikih paketa pomoći koji su deljeni tokom pandemije.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Pa i u USA nisu kamate za nekretnine bolje nego naše. Čak i rastu koliko vidim, polako ali sigurno...

https://www.cnbc.com/2021/11/17/mortgag ... again.html

Kod:
The average contract interest rate for 30-year fixed-rate mortgages with conforming loan balances ($548,250 or less) increased to 3.20% from 3.16%, with points rising to 0.43 from 0.34 (including the origination fee) for loans with a 20% down payment.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899707#p899707:1xkt8f7a je napisao(la):
chiller » 18 Nov 2021 12:25 am[/url]":1xkt8f7a]Kad su cene u Mirijevu i Bg sada bagatela sto ne kupis 10-20...50 stanova kad si vec u tih 1% i rentiras dok ne dodju na 5000 pa onda prodas? Meni to zvuci kao dobar deal.

Ne menjam pricu oni sada defakto vrede ~1800e ali to je cena ispod svakog nivoa jer ljudi vrednuju EURO onoliko koliko je vredeo pre 2 godine a to nije vise tacno. Realno je da dignu cene.
pa skupljam kintu :) dodse ne volim Mirijevo ali mi se svidja BNV, Dedinje pa cu tu svakako jos investirati. :D
Na kraju krajeva dolar cost average sta god da se desi short term ce mi biti ok.

Ali digli su cene u odnosu na pre 2 godine upravo za toliko koliko vrednuju evro tada vs sada.

Ako skoče cene u Mirijevu na 5k, sigurno će ekvivalentno skočiti i u centru Madrida, kao i u Budimoešti, kao i u južnoj Kaliforniji.

Mиријево није вредно тих пара. Нађе се новоградња сличне цене и по Лекином брду и Чубури.

Ma ne nađe se; za 1800 nema sigurno na Čuburi, ali nije to ni poenta jer je to svakako maksimalna za Mirijevo danas, ali nebitno je za diskusiju. Uvek će postojati linearno opadanje kako se odmičeš od Taša ka Mirijevu, ravnomerno po krajevima, sve dok metro to malo ne izravna.

Nazalost, Srbija je jedna neprosvecena zemlja gde se raznorazna prorocanstva, devijantnost i odsustvo zdravog razuma vrlo lako prima, a cinjenice odbacuju kao nevazne i "streberske".

Naravno da Mirjevo ne vredi 5k eur. Pogledajte cene po svetu.
Neozbiljno je o tome i diskutovati.

Depresijacijom valute i vekna hleba moze da kosta 5k ili 500k eur, ali to ne menja sustinsku vrednost hleba u odnosu na druge asset-e koji se takodje prilagodjavaju, tako da je takva diskusija na meta nivou bez ikakvog odslikavanja na realnost.
Nema potrebe ukazivati toliku paznju neozbiljnim tvrdnjam tipa Mirjevo 5k eur.

Postoji velika potražnja za nekretninma do nekih 70-80 hiljada evra, a sve preko 100 hiljada se mnogo teže prodaje.

Šta mislite o kupovini parking mesta u centralnim opštinama (malo širi centar), gde je zonirano, a gde se teško nalazi mesto, pogotovo u večernjim časovima? Nije garaža, već parking mesto u garaži.

Mislim kao neku investiciju, koja će sporo da se vraća, ali opet je tu, mislim da parking mesto u zatvorenoj garaži ima vrednost i da uvek postoji potražnja u Bg.

To ће можда бити и најбоља инвестиција пошто је проблем паркинга све већи и већи у центру града.

Parking mesto je dobra investicija, zato sto se Beograd vec davi u automobilima. A i pored toga sto ima masa Srbendi koje odbijaju da koriste garaze (hoce auto samo ispred ulazs i nigde drugde) ipak ima i deo normalnih homo sapiensa koji zele da ostavljaju automobile na propisne nacine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899801#p899801:25e68fqn je napisao(la):
Дошљак » Čet Nov 18, 2021 1:25 pm[/url]":25e68fqn]To ће можда бити и најбоља инвестиција пошто је проблем паркинга све већи и већи у центру града.

Ово јесте тачно, али само ако се буде опет активирао туризам у Бг-у. Пре неки дан сам обилазио центар града и приметио сам да је поприлично пропао, не у смислу запуштености што је очигледно, већ у заузећу локала. Све више је празних, неиздатих локала. Што више тржних центара будемо имали центар града ће бити мање конкурентан за било какав већи бизнис. Можда ће се све сводити на стан на дан и хотеле/хостеле, не знам... Али ако се то буде десило онда би можда проблем паркирања био решен са мањим комерцијалним гаражама какве нпр. постоје у Солуну.

Za to je delimično kriv i Grad Beograd, koji je vlasnik mnogih tih lokala u prizemljima zgrada a traži nenormalne sume za njihovo izdavanje i zato ih privrednici izbegavaju. To je dugogodišnji problem o kome se pisalo i u medijima. Ali se naravno, nije uradilo apsolutno NIŠTA da se to promeni i poboljša.
Kao što se, primera radi, o nedostatku vozača u javnom prevozu upozorava još od 2015. a Grad do dana današnjeg nije uveo niti jednu jedinu meru ili promenu da to reši.

Ali to nije sprečavalo ni Frfljavog tvora ni Lorda Žvaldermorta da se nekoliko puta busaju po javnosti kako Beograd, odnosno Srbija imaju nikad veće budžete i prosto ne znaju šta će s parama.

PM je odlicna investicja kad se kupi za do max 10keur, medjutim sad na periferiji za 12-13kvm je cena 18-25keur, centralne gradske ulice u novogradnji sam nailazio na cene i do 35-40keur za PM i lakse se prodaju ta PM nego stanovi u zgradi, kupuju komsije ...nema lake love danas, sem ako nemas ultra priliv kesa kao vradovic, pa kupujes i ne pitas za cenu...ako u BW hoce da prodaju odvojeno PM bez kupovine stan tu bismo se vec slozili da je dobra investicija, cak i po 18keur...

Mislio sam više u širem centru, ne na Terazijama ili oko Kneza, ali ono, nekoliko minuta kolima od Skupštine, za mene je to širi centar. Zonirano, više novih zgrada u poslednjih par godina i to će verovatno biti slučaj i u narednim godinama, mesto preko dana na ulici može da se nađe, ali predveče i uveče, da ne kažem noću, jako teško. Ima mnogo nepropisno parkiranih, što komunalci povremeno kažnjavaju, oko sokolovo kruži, ali stičem utisak da nije urodilo plodom jer je i dalje mnogo nepropisno parkiranih. Razmišljam se kakva bi investicija bila tu uzeti parking mesto u garaži. Najbolje je uzeti zatvorenu garažu, ali to više niko ne pravi i teško se nalazi, već su sve klackalice, ali ok, mislim da dosta znači kada znaš da ti je mesto uvek tu, nema čekanja, obilaženja, da ne pominjem čukanja na parkingu, sneg, sunce itd.

Što se tiče BNV, ne znam da li bi to bila dobra investicija, ali možda pogrešno razmišljam. Mislim da svako ko tamo kupi stan, da sigurno uzima i parking, pa ne znam ko bi rentirao? Eventualno turisti, ali kontam da i ovi što kupe da rentiraju stanove, da ponude i garažu, šta znam. Ne znam koliko je u Galeriji besplatan parking, ali kontam da mnogo njih tamo parkira.

Nezahvalno je savetovati nekoga sta je dobra investicija, slicno je kao reci nekome na sta da se kladi. Eh, davno su bili dani kada sam ja mislio da ce ti neko za dzabe reci u sta da ulozis pare. :D Cak i finansiski savetnici, koje placas, imaju neku svoju agendu, neki svoj interes. Tako da nazalost, tu si potpuno sam, gledaj blizu istoriju, dalju istoriju, citaj razlicita misljenja...

I naravno digitron u sake, nemo da ulazes u nesto samo zato sto je neko rekao da je "dobra investicija". Izracunaj koliko je izdavanje, kolika je trenutna cena, koji je ROI, koji su rizici i videces i sam.

Vrh