[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856795#p856795:10ixn5vw je napisao(la):
Doka_1 » Čet Jun 10, 2021 10:25 am[/url]":10ixn5vw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=856762#p856762:10ixn5vw je napisao(la):
NRakocevic » Čet Jun 10, 2021 9:45 am[/url]":10ixn5vw]Dok je kupovina stana u Milanu za 3800 EUR propast, jer oko 2030. g u najboljem slučaju moći će da se održi na nekih 2800 EUR/m2.
Dakle po vasoj racunici cena stana u Milanu 2030 godini ce pasti za 1000 evra po kvadratu i iznosice u najboljem slcaju 2800 evra, trenutna prosecna plata u tom Milanu je 1650 evra.
Sta onda da ocekujemo u Srbiji i Beogradu 2030?
Nije to moja računica već linearna ekstrapolacija.
Vi u Italiji (Milano) imate primer linearnog pada cena nekretnina od 30 % u poslednjih 10 godina. Ako se nastavi ISTI trend tamo i u narednih 10 godina, cena će pasti za još 30% tj. oko 900 evra/m2.
U Beogradu u poslednjih 10 godina imate linearan rast od 50%. Ako se nastavi ISTI trend ovde, cena će porasti za još 50%.
U Nemačkoj (Berlin) ste imali stopostotni rast u poslednjih 10 godina, ako se ISTI trend nastavi u Berlinu, cene će se opet udvostručiti za 10 godina.
To je čista matematika.
Po meni jedino što možemo objektivno analizirati je trend, npr. desetogodišnji.
Naravno, nemoguće je znati kada će se trend zaustaviti/preokrenuti i slično, u suprotnom bi svi bili milioneri.
Zašto je trend ovakav ili onakav u nekoj državi/gradu je jako kompleksno pitanje i nemoguće je doći do preciznog zaključka. Previše je faktora i različitosti, specifičnosti tržišta itd.
Ekonomska aktivnost je važan ali ne i jedini parametar. Ako se gledaju Italija i Nemačka, razlika je trostruka u poslednjih 10 godina. Pa nije standard u Nemačkoj 3 puta porastao u odnosu na italijanski u poslednjih 10 godina. Postoje drugi faktori: količina imigracije i tip imigranata, procenat ljudi koji imaju nekretninu u svom vlasništvu, broj dece i demografska struktura, procenat crnog tržišta, itd. itd.
Ne znam zašto mnogi ovde upoređuju prosečnu platu sa cenom kvadrata u novogradnji u glavnom gradu jedne države. To je potpuno besmisleno, jer taj odnos pokazuje samo stepen raslojavanja u društvu, a nikako da li je cena visoka ili niska. Moj omiljeni primer je Luanda, Angola gde inače živim. Prosečna plata je 100 USD, a cena kvadrata u novogradnji 8-10 000 USD. I šta to znači - pa samo da je ekstremno visok jaz između bogatih i siromašnih. Nigde u svetu novogradnju u centru glavnog grada ne kupuju ljudi koji zarađuju prosečnu platu.