Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne znam koja je situacija sada, ali ni prošle godine banke nisu davale fiksne kamate stope na duže periode. Ja sam gledao na 20 godina i nigde nisam našao.
 
Pitanje je sta bi ti rekli da ih stvarno nazoves i trazis kredit, ali moguce da jos uvek daju.
U svakom slucaju na najmanji znak inflacije, zaboravite na fiksne kamatne stope.
 
Koliko vidim max 15 godina otplate, a i kamate su vece tj. 3% ili vise.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
I na mala vrata GDS dobija preferencijalni tretman u odnosu na sve druge investitore.
A cene im tržišne...
 
Džaba ovo kad investitori i dalje traže po 20% na predugovor a banke 20 ili 30% učešća?

btw. Šta se dešava sa onim predlogom o povratu PDVa da umesto 40 + 15 ubuduće bude 60 + 20? Kontam to čeka skupštinu samo nadam se da ne završi kao gomila drugih predizbornih obećanja...
 
To znači da će sa 20% učešća (koje je i kapara), sada biti moguće dobiti kredit, a GDS može da zahteva od kreditnih kupaca isplatu i ostalih 80% vrednosti (znači, ceo iznos). Ne mora da čeka 80% završenosti da bi tražili pare. Ne mora da se zaduži kod komercijalnih banaka na dve godine dok ne završi izgradnju. Dovoljno je da dobije građevinsku dozvolu i može da prodaje stanove. Kupci će da plaćaju ratu dok GDS polako gradi njihovim novcem.
 
Ako sam dobro razumeo, i za ostale projekte koji imaju projektno finansiranje sada može da se uzme kredit posle 60% izgrađenosti, a ne 80%. Biće interesantno videti da li će banke imati drugačija pravila za ovu situaciju.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=766841#p766841:1aq41uqq je napisao(la):
darkot » 17 Aug 2020 03:53 pm[/url]":1aq41uqq]Koliko vidim max 15 godina otplate, a i kamate su vece tj. 3% ili vise.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Ima i na 30 god. 3-4% kamata je realno ocekivana! Pa gde ces nize :shok:
 
Nije mi jasno sta se promenilo, kod GDS-a se vec par godina kredit mogao realizovati na 20% izgradjenosti. To je do banaka koje su to prihvatale, a za ostale projekte je bilo 80%.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
 
Zbog Korone i rasta rada od kuće banke bi mogle da ukinu propis o minimalnom broju stanovnika u mestu predmetne nekretnine.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=767022#p767022:1oh5lwtz je napisao(la):
msv » Uto Avg 18, 2020 2:19 pm[/url]":1oh5lwtz]NBS usvojila set mera koji olakšava pristup stambenim kreditima
http://rs.n1info.com/Biznis/a630771/NBS ... itima.html

U principu, meni ovo zvuci kao da i drzava ocekuje padove na trzistu nekretnina, pa pokusavaju da ubrzaju prodaju. Pitanje je da li ce i koliko ce mere biti uspesne.

Da li pokusavaju da stave kocnice na pad cena ili plasiraju istampane evre, pokazace vreme... :) Inace, od agenta za nekretnine sam cuo da je prodaja starogradnje bas usporila. Novogradnja se koliko toliko drzi.

Moze biti da ce ova kriza biti samo pocetak velikog raslojavanja stanovnistva na super bogate i super siromasne. Prosek ce ostati isti, a kriva raspodele ce se promeniti... obrnuta Gausova kriva.. :roll:
 
Pocele su reklama banaka za stednju, davno toga nije bilo.
 
1,8%.

elem, ove nove mere su go ku*** jer su neobavezujuce...kao i 10% ucesce a samo jedna banka koja je drzavna prihvatila to.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nije logično da banke relaksiraju kreditne uslove kad je u čitavom svetu velika neizvesnost koja povecava kreditne rizike...
Svetsku ekonomsku krizu 2008 godine su izazvale upravo banke koje su šakom i kapom delile kredite, valjda su se sad opametili .
 
Ako takve odluke donosi država, država će i preuzimati rizik a ne banke.

Jasno je svima da je to loše za državu koja je već prezadužena ali nekome je u interesu da prodaja stanova a samim tim i cena, nastavi da raste.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Mislim da investitorska ekipa svakako zeli da se ubrza prodaja. Radi se i nocu. Nadajmo se da nece uspeti.
 
Politika:
ВАШИНГТОН – Скоро 40 милиона Американаца је у опасности да буде принудно исељено из својих домова до краја године, што је директни резултат економског пада и масовног губитка радних места узрокованог пандемијом.

40 miliona je oko 1/8 populacije. To bi moralo da dovede do pada cena nekretnina (u USA).
To ne znaci da ce i kod nas pasti. Sirotinja hrli u gradove. Mi i dalje zivimo "beogradizaciju", kulturni fenomen pevaljki, klubova, splavova, Pinka, Vucica, Dhjilasa... zbog cega mladi iz provincije hrle u najvecu selendru u Srbiji. Tu su i gastarbajteri.
 
Normalno da to zivimo, i tako je mnogo duze nego sto je Vucic na vlasti, a Boga mi duze i nego sto Pink postoji.

Prihvati da Srbija nikada nije imala najezdu svakakvih migranata iz celog sveta koji su nastanjivali centre vecih gradova kao sto su to imale USA i kolonijalne evropske sile od kojih su ljudi sklanjali svoje porodice u "mirna predgradja".

Tacnije jesmo to imali jedan kratak period tokom "migrantske krize" kada je cengar BG bio preplavljen migrantima. A i dalje ih ima mnogo, i s vremena na vreme se pojavi i po koji njihov les.

Zamisli da je taj kratak period trajao vekovima, i da je tako bilo u svakom vecem gradu u Srbiji. Naravno da bi svako pozeleo da pobegne iz takvog okruzenja van grada, narocito ako bi imao odlicnu saobracajnu infrastrukturu i jeftino gorivo za auto.

Tako da ako je nesto normalno u USA, ne znaci da je normalno i u Srbiji.
 
Sve to stoji ali što se tiče kredita i otplate istih, USA je u ogromnoj prednosti u odnosu na Srbiju.

Velika je greška olakšavati dobijanje stambenih kredita (posebno u ovo vreme neizvesnosti) jer koliko god to narodu izgleda lepo (država nam pomaže) otvara se potencijalno veliki problem za bankarski sistem države.

Jasno je da ovo odgovora jedino investitorima i da je pre svega zbog njih napravljeno.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
To bi se moglo reci u slucaju da je bilo sta od ovih novih mera - obavezujuce. Ali nije. Banka ima svu slobodu da proceni rizik i uslove pod kojima ce odobravati kredite.
 
Našoj vlasti očigledno ne znači ništa to što se stanovništvo gura u dužničko ropstvo. Smanjenjem učešća za stambene kredite sa 20 na 10%, prodajom gradskog građevinskog zemljišta po paprenim cenama investitorima (nedavno je na Južnom bulevaru prodat plac od 3.5 ari za 700.000 EUR) će se povećati već prevelika cena kvadrata u gradu. Za tri godine su stanovi poskupeli za 15-25%, a to još više navodi građane da uzimaju stambene kredite s obzirom da im se štednja ne isplati jer ne može da isprati rast cena kvadrata. Mislim da će za 5-7 godina ogroman broj stanova kupljenih na kredit da ide na doboš.
 
Vrh