Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovaj sto je okacio kucu u Ajovi je samo trebalo da pise u prvom a ne drugom licu.
Cenim da se post odnosi na one kuknjave kako je danas u Americi mladima nemoguća misija kupiti kuću, zato što gledaju multimilionske nekretnine na vrhunskim lokacijama koje su zgodno blizu svega. A ne uzimaju u obzir da su te kuće bile teška ****z*vina kad su napravljene.

Jel stvarno puca balon sa kirijama? Nešto ni to ne vidim.
Kada Rusi i Ukrajinci krenu masovno da odlaze, onda treba očekivati pad kirija.
Ali ja to još ne vidim, čak vidim da otvaraju sve više njihovih radnja i nekih biznisa i da slikaju prazne lokale i raspituju se o vlasnicima tih lokala da kupuju ili uzimaju u rentu.

Malo su pojeftinili skuplji i lux stanovi za rentu, reklo bi se ocekivano jer su i porasli mnogo.

Nece od toga biti nista u skorije vreme. Kako stvari stoje rat ce da se nastavi jos najmanje 2 godine, ovi sto su kod nas cak dovlace i nove, zgodno im je za biznis odavde. Neki ce da dodju neki ce da odu ali mislim da se volumen nece drasticno promeniti jos dugo vremena (cak i da se zaustavi rat vracanje Rusije u okvire platnih prometa, ukidanje sankcija, skidanje viznih rezima, sve ce to da potraje)

Ali ja to još ne vidim, čak vidim da otvaraju sve više njihovih radnja i nekih biznisa i da slikaju prazne lokale i raspituju se o vlasnicima tih lokala da kupuju ili uzimaju u rentu.
Sa pasivnih posmatraca polakjo se integrisu i formiraju svoj ekosistem, Nemam nista protiv, bolje i oni nego neki afrikanci kako su nam najavili.

Da prodamo stanove zbog moguceg pada kirija ? Da razmislim ...i to da prodam po ceni koja je nekome kao "realna" ....da oni budu zadovoljni jer cekaju bar od 2018 i nikako da kupe ...
Želeci nekome da izgubi ti (oni neostvareni) bi da ućariš...hmmmm

Da prodamo stanove zbog moguceg pada kirija ? Da razmislim ...i to da prodam po ceni koja je nekome kao "realna" ....da oni budu zadovoljni jer cekaju bar od 2018 i nikako da kupe ...
Isto kao ovo, ko je kupio 2018 kupio je ...
1765626961954.png

Koji je odnos cene m2 u BGu u odnosu na zlato damas vs 2018 godine?

Po grafikonu bi se reklo da je zlato vise skocilo, ovako laicki gledano

Koji je odnos cene m2 u BGu u odnosu na zlato damas vs 2018 godine?

Po grafikonu bi se reklo da je zlato vise skocilo, ovako laicki gledano
Ne znam, morao bih da cupnem podatke. Evo brzinski (znam da nije reprezentativno ali za sac metodu moze da posluzi) sa Halo oglasa od 2018 do danas

1765627685429.png

Ispada odprilike oba 1:3

Moje iskustvo sa iznajmljivanjem je sledece:
Iznajmio sam stan u Gornjem Gradu Zemun novogradnju stan 64m2 i garazu za 700€ pre dve godine za bukvalno dan (mogao sam verovatno za vise, ali lik mi je delovao skroz ok i nisam hteo da se cimam duze).
Pre mesec dana mi javlja da izlazi iz stana (nasao veci zbog dece) a kaze nasao sam ti odmah stanara po istoj ceni.
Tako da cim stan nije stigao ni na oglas, verujem da zakupci smatraju da je to dobra ponuda.

Hocu da kazem da na licnom primeru nisam primetio pad kirija (prosecna novogradnja na relativno ok lokaciji).

Taj gospodin Sejšeli najavljuje padove svako malo. Pun mi ga je LinkedIn.

Inače već smo ovde uvideli da je pao ROI od rente kao posledica pada rente za neke kategorije nekretnina (najskuplje) i povećanja cena nekretnina. Pa opet, cene rastu, prodaje se, ima potražnje.

Kad se tako postave stvari pitanje je - šta treba da se desi da cene stanova padnu i postanu priustivije u najtraženijim opštinama na nivou cele Srbije?

Vrh