Šta je novo?

Cene nekretnina

Desiće se upravo obrnuto, kad se ljudima smuči da cipelarnike od 60 kvadrata plaćaju po 300 hiljada evra i kad vide da je to neuslovan život za porodicu bez obzira na dobar kraj, seliće se ljudi polako na periferiju.
Nece jer periferija nema infrastrukturu niti je dobro povezana sa gradom. To je veoma dobro poznato nasim vodjama kao i posledice takve politike.

Sa tri ara placa bolje da živiš u stanu. Za mene kuća nije bez 10 ari placa, da zaista imaš benefite života u kući a ne samo mane.
3 ara placa je sasvim ok, vise je na manjoj strani ali za tipske kuce je vise nego dovoljno. Kada probas da kosis i odrzavas redovno 10 ari shvatis neke stvari :D

NYC metro jedan od najmocnijih transportnih sistema na svetu koji pokriva vise od 50% transportnih potreba grada, dok je LA grad koji se gusi u automobilskim guzvama i gde i pored postojanja metroa isti koristi tek 1% stanovnika.
Nerealno je kad učestvuješ u tom sistemu života okrenutom u potpunosti oko železničkih stanica. Nisam bio u NYC, ali sam se juče baš vratio iz Tokija, to je možda neka nabudženija, policentričnija verzija. Tamo kad gledaš nekretnine (kao i u drugim delovima zemlje) ti je najbitnija stavka koliko ti minuta hoda treba do stanice. Tu do 5 minuta su premijum lokacije, 10 minuta sasvim ok, već 15 plus minuta imaš osetan pad interesovanja, jeftinije sve. Zanimljivo je da tamo privatne kompanije grade i stanice, i tržne centre na istim, i stambene četvrti, i sve živo.

Sve bih ja to prebacio iz državnog u privatni sektor, da se svi ponašaju kao pravi tržišni akteri.

Poslednja izmena:
Zar nije jedan od najvećih benefita kuće to što si izolovan od drugih? Ne vidim bilo kakve mane u imanju 4 ara u glavnom gradu negde na periferiji.
Pa kako si izolovan sa 4 ara, praktično ti sa prozora komšija gleda u šerpu dok kuvaš, a dvorište ti je veličine veće terase :)

Slažem se, odrastao sam u kući sa 21 arom placa u Beogradu :) Ali da kažemo da je 3-4 ara komforno za odmor u prirodi, a dovoljno malo da ne zahteva mnogo vremena za održavanje. U skladu sa modernim načinom života.
Jedno je 3 ara na fruškoj gori gde ti je vikendica u osnovi 30 kvadrata, i gde je oko tebe šuma i nigde nikoga. A drugo kad to imaš u urbanijem centru, gde komšija pored tebe digne zidanu ogradu od 3 metra i zazida ti pogled na sunce :)

Mislim da neće. Samo oni koji ne mogu to da kupe. Tipa mogu da se protegnu do 100k eur max. Eventualno jedan od partnera radi neki privatni posao ili remote pa moze da gura priču. Ako i roditelji i deca moraju da putuju na posao ili do srednje škole to je propast :(. Koliko mesta nema kanalizaciju, ispravnu vodu, gas i slično...Oni će se pre preseliti u Pazovu i okolne opštine...ali predgrađa Beograda, teško...
Pa i Pazova/Batajnica je u neku ruku predgrađe Beograda.

Pogledajte prilog 258770
Kako vam se svidja Banjica? Prednost je sto je uz šumu, mane su kolapsi na trosarini, autokomandi, pa dalje do centra. Nekad treba i sat vremena od Banjice do centra gradskim. Eh sad, u blizini je pijaca, mene nikada ne bi privlacilo da zivim u blizini pijace. Ali šuma je velika prednost.
Iz kog razloga ne bi živeo blizu pijace? Jedan od najvećih benefita gradskog zivota je da ti je pijaca blizu. Sada se na pijacama otvaraju mnogi restorani, barovi, tezge sa hranom i raznim djakonijama. Pogledaj Kalenic, Bajloni, Zemunsku, pa cak i Palilusku pijacu. Ne govorim ovde o zivotu pored stocne pijace.

Iz kog razloga ne bi živeo blizu pijace? Jedan od najvećih benefita gradskog zivota je da ti je pijaca blizu. Sada se na pijacama otvaraju mnogi restorani, barovi, tezge sa hranom i raznim djakonijama. Pogledaj Kalenic, Bajloni, Zemunsku, pa cak i Palilusku pijacu. Ne govorim ovde o zivotu pored stocne pijace.
Svi znamo da je onda tu stalna buka, kartoni i smeće se već podrazumevaju svuda okolo, razni neki likovi koje bleje i sede po gajbicama, često naše pijace ne deluju najurednije i prosto me ne privlači to. I sve ovo važi i za one pijace koje se nalaze u centru. Retko koju ovo zaobilazi. Ali razumem ako neko zeli da zivi blizu zbog kupovine.

1763653766940.png

Jeste videli ovo? Izgleda nije uslov da se mora kupiti stan vec moze i bez stana samo parking mesto?!

Hahahha. Do jaja. Kupiš parking mesta i onda ih rentaš stanarima te zgrade.
Mastermind.

Ili ti parkiraju tu neki koji žive ko zna gde - može i to.

Svi znamo da je onda tu stalna buka, kartoni i smeće se već podrazumevaju svuda okolo, razni neki likovi koje bleje i sede po gajbicama, često naše pijace ne deluju najurednije i prosto me ne privlači to. I sve ovo važi i za one pijace koje se nalaze u centru. Retko koju ovo zaobilazi. Ali razumem ako neko zeli da zivi blizu zbog kupovine.
Ne znam, po ovim pijacama gde zalazim (senjačka, zeleni venac, zemunska, cvetkova) nema kartona i smeća okolo (sve je u kontejnerima) niti ima likova koji sede na gajbicama, ljušte kupus i piju pivo, možda u samoj pijaci. Za gužvu se slažem. Jeste neuredno al jbg pijac sad kome šta smeta, svi smo različiti, tu su i mesare, i poneki restorani, ribarnice, sveže povrće... Ko ide na pijac dobro je da ti je blizu da ne vučeš kese daleko ili tražiš parking. Ko ne voli taj "vajb" i kupuje generalno u marketima onda da, bolje negde gde nema pijaca :)

Pa ne znam sada baš... Mislim da ako je u prilici da investicioni kupac uzima i parking mesto sa tim stanom.
Jedino ako nema novaca za to onda neće uzeti.
Moje mišljenje, malo i subjektivno. Podatke ozbiljnije baš i nemam, jedino i od poznanika koji isto uzimaju investiciono nekretnine.

Retko ko kupuje jer više nisu jeftine, pre će kupiti još jedan stan nego parking mesto. Da, lakše i više će izdati sa parking mestom al' jbg cena. Sa druge strane imaš investitore koji kupuju samo parking mesta. Daš 150k za stan, a 30k parking mesto, pre ćeš tih 30k u novo učešće za novi stan nego pm.

Ja ne znam ko bi gledao na parking mesto kao investiciju, to moze da se izda za 100-120 eura, a platis ga 25-30000, pa ko je lud da na tome ceka da mu se vrate pare

Vrh