Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo na primer ova kuca, sigurno mogu da se nadju i jeftinije da se ode na lice mesta i malo raspita:

Evo do centra za 25 minuta ako postujes ogranicenje brzine - verovatno moze i za 20min ako nagaris.

Pogledajte prilog 258748
Jel' hoce da daju banke kredite za kuce u Sremcici? Znam da kad je drugar kupovao u Batajnici, da se bas namucio, jedva je dobio kredit...

Zapravo ima hrpa tih kuca, vec sam spomenuo da znam coveka koji kupuje kuce budzasto u prigradskim naseljima i pretvara ih u zgrade.
Kupuje kuce i po 300 evra za kvadrat. To je covek za terena, ako neko hoce brzo da proda kucu - javlja se njemu.
Stvarno mislis da danas postoji neko ko ce dati lokaciju koja je pogodna za zgradu budzasto?

Da li je casa polupuna ili poluprazna zavisi koga pitas. Tako i koje je naselje najbolje za zivot zavisi koga pitas i kojoj si zivotnoj dobi. Centar je top kad si mladji posle vec kad dodju neki drugi faktori u igru i on postaje Mordor. Pa imamo i ovde primera gde covek hoce da ide iz centra. Nbg nije sto je nekad bio kalo sam ga ja ranije dozivljavao bukvalno kad predjes most odahnes to vise ne postoji. Samo se ludilo i guzva nastave.
Problem je sto nema gradacije jer posle te malo sire gradske zone krecu posledice 90ih divlja naselja i losa infrastruktura. Dakle naselja bez ikakvog plana. Dznetrifikacija nije kao na zapadu. Sirotinje ima svuda i u centru i na periferiji kao i dobrostojecih. Tako da je Bg specifican grad. Jedino sto je konstanta sto je u poslednjih 10-15 godina bas postao turbo selo.

Kuće pogodne za izgradnju zgrade nema bez min 3 stana...a vi lupajte svašta

Grad/drzava ne ulaze u infrastrukturu u prigradskim naseljima (kanalizacija, gas, sinski prevoz...). Tamo ko zivi mora da se pomiri sa cinjenicom da je gradjanin drugog reda. Svi koji mogu su doselili u grad.
Sremcica koliko vidim iz opisa oglasa ima gas. Meni je grad za porodicni zivot i malu decu poprilican pakao.

Sremcica je dobro povezana drumskim prevozom, jer iz toga pravca nema cepova sve do Sajma, samo garis.

Jel' hoce da daju banke kredite za kuce u Sremcici? Znam da kad je drugar kupovao u Batajnici, da se bas namucio, jedva je dobio kredit...
Ja sam imao problema cak i za kucu u VB. Intesa me samo otkacila, jos sam i pausalac bio te 2019. zemljiste ispod kuce nije prebaceno na prodavca bilo itd...
Uspeo sam sve da odradim preko Societe Generale - imao sam kontakt za mnogo dobrog lika koji je uspeo da progura kredit, sada vise ne radi u toj banci.
Societe Generale je kupio OTP.

Poslednja izmena:
Stvarno mislis da danas postoji neko ko ce dati lokaciju koja je pogodna za zgradu budzasto?
Kupuju recimo kuce po Kaludjerici, koliko sam cuo placaju ih po 300-400 evra kvadrat i pretvaraju u zgrade, cak mi je i nudjeno da udjem u taj posao kao investitor.
Videcu mozda u nekom momentu i udjem u tako neku pricu.

Evo na primer ovaj prodaje ovaj dvorac u Bataji za 400 evra po kvadratu, malo je nezgodna struktura kuce da se pretvori u stanove jer nije simetricna itd...ali to je taj tip kuce koja se otkupljuje, da bude velika, da bude jeftina, da je u losem stanju/nedovrsena cak su i dizali spratove na postojecu kucu itd....odrade sve za dva-tri meseca i odmah prodaju stanove, imaju bukvalo sve usemljeno.

Kuce su poycenjene u nelim naseljima cini mi se i oduvek su bile zbpg mnostvo faktora (nelegalna i neplanska gradnja, manjak kanalizacije, gasa...), ali mislim da kako grad se bude sirio i infrastrukturno napredpvao placevi i kuce ce dobijati na ceni

Da li je casa polupuna ili poluprazna zavisi koga pitas. Tako i koje je naselje najbolje za zivot zavisi koga pitas i kojoj si zivotnoj dobi. Centar je top kad si mladji posle vec kad dodju neki drugi faktori u igru i on postaje Mordor. Pa imamo i ovde primera gde covek hoce da ide iz centra. Nbg nije sto je nekad bio kalo sam ga ja ranije dozivljavao bukvalno kad predjes most odahnes to vise ne postoji. Samo se ludilo i guzva nastave.
Problem je sto nema gradacije jer posle te malo sire gradske zone krecu posledice 90ih divlja naselja i losa infrastruktura. Dakle naselja bez ikakvog plana. Dznetrifikacija nije kao na zapadu. Sirotinje ima svuda i u centru i na periferiji kao i dobrostojecih. Tako da je Bg specifican grad. Jedino sto je konstanta sto je u poslednjih 10-15 godina bas postao turbo selo.

Da se ne lažemo, Beograđani žive ispod svakog nivoa čak i u "dobrim" delovima.

Pomenuta Sremčica je mnogo humaniji prostor za porodični život, ali zapravo je to nepristupačnije finansijski običnom čoveku nego ove kutije šibica u gradu u kojima se odgajaju porodice.

Logično je da masa želi da se približi centru jer nema dobrog javnog prevoza, a Beograd je neprilagođen za život u automobilu (iako ide u tom pravcu).

Verujem da će u budućnosti naselja sa kućama kao Bataja, Sremčica, Višnjica, Grocka, Ovča itd. postati popularna, jer malo tu fali pažnje gradske uprave, ali ko je gradio kuće, pravu stvar je uradio. Idemo ka zapadnjačkom modelu stanovništva na periferiji grada i to će biti sve skuplje priuštiti.

Centar i ono što se ovde kolokvijalno naziva širi centar, postaju sve gori za život, to će se polako sve prebacivati u investicije sve više, ostaće na prste dve ruke urbanih džepova gde će živeti elita, ostatak će biti rentijerstvo. To je neki proces koji će trajati jedno 50-ak godina, ali završićemo kao veliki gradovi zapada gde više života u centru nema, samo turizam i biznis.

Dok mi diskutujemo stanovi se prodaju...
1763632112597.png

Visok ROI i rastuća vrednost! Eto rešeno.
Pogledajte prilog 258735
Veliki minus Delta District-a po meni što su svi stanovi klasifikovani kao poslovni prostor ili poslovni apartmani i prodaju se s 20% PDV-a i zato i piše da za pravna lica imaš povrat PDVa. Što samim tim znači da im cilj nisu ni obični ljudi čak ni bogati obični ljudi već isključivo kompanije. OK, oni su radili market research pa znaju koga tergetiraju. Za visok ROI nisam baš 100% siguran pogotovo s cenom od oko 8-9k po kvm. Ali ko želi da se bavi stanom na dan za vreme kongresa onda možda ako poredi InterContinental i stan u toj zgradi...

Taj projekat je iznenadjujuce jeftin sa obzirom da je bese veca energetska klasa (A) i da lokacija ima potencijal
"Iznenađujuće" jeftin sada dok nije još počela gradnja. Ali sačakaj posle. Oni žele da vide kako ide prodaja pa lako mogu da dignu cene. A vrlo dobro oni znaju koji je potencijal tržišta i koji je max. Oni su u rangu BWa po meni sa cenama i to standradnih zgrada a dobiješ stvarno premium kvalitet barem po onome što su napisali...

Screenshot_20251120-110052_Chrome.jpg

Kako vam se svidja Banjica? Prednost je sto je uz šumu, mane su kolapsi na trosarini, autokomandi, pa dalje do centra. Nekad treba i sat vremena od Banjice do centra gradskim. Eh sad, u blizini je pijaca, mene nikada ne bi privlacilo da zivim u blizini pijace. Ali šuma je velika prednost.

ali zapravo je to nepristupačnije finansijski običnom čoveku
Ponuda "manjih" kuća u opsegu od 120-150m2 je veoma loša. Većinom se prodaju ogromne kuće namenjene ili proširenom domaćinstvu ili petočlanoj porodici, što nije baš prilagođeno savremenom načinu života. U naseljima koja si naveo će se verovatno u budućnosti graditi kuće mnogo manje kvadrature i na mnogo manjim površinama. Cenim da bi prelazak na montažne kuće bio pogodak za nas.

Ponuda "manjih" kuća u opsegu od 120-150m2 je veoma loša. Većinom se prodaju ogromne kuće namenjene ili proširenom domaćinstvu ili petočlanoj porodici, što nije baš prilagođeno savremenom načinu života. U naseljima koja si naveo će se verovatno u budućnosti graditi kuće mnogo manje kvadrature i na mnogo manjim površinama. Cenim da bi prelazak na montažne kuće bio pogodak za nas.
Po meni Beogradu baš nedostaju naselja sa jednoporodičnim stanovanjem i sa tipskim kućama. Kao što si napisao prodaju se neke kuće megalomanskih površina, koje su jako često budžene i nadograđivane, i zahtevaju pozamašno ulaganje. Evo na Banovom Brdu npr dobar deo "kuća" je zapravo skupina stanova, svaki sprat jedan stan, i bez dvorišta. To nije kuća ali se prodaje kao takva. 150 do 180 kvadrata (to uključuje i pomoćne prostorije (garaža, tehnička soba, itd.)) je po meni optimalno za kuću, sa još nekih minimum 3 ara placa, ali tako nešto naći je skoro pa nemoguće za neku razumnu cenu.

Meni iskreno nema ni smisla graditi manje kuće. Prednost kuće je, između ostalog, što možeš da se protegneš sa kvadraturom na placu i što pakuješ na spratove. Nije neophodno da imaš ne znam koliko dece, Amerikancima je normalno da u kući postoji i gostinska soba, radna soba, walk-in plakar, velika ostava, više toaleta i sl. nego mi u Srbiji smo navikli da živimo zgužvani i da vodimo život u tri prostorije.

Gledam neku seriju pre neki dan, samohrana majka sa ćerkom u Filadelfiji živi u (raspad) prizemnoj kući sa dvorištem koje ima mini igralište, kod nas je to nezamislivo iz nekog razloga, imati veliko dvorište je ne znam kakav luksuz. A zapravo i nije kad malo promeniš perspektivu oko toga šta je prihvatljiva lokacija. Oni su normalizovali long commute, mi još nismo... Evropska varijanta je putovanje RER-om u Pariz iz svog sela i nazad svaki dan, a primetio sam da i kod nas ljudi sve više kupuju kuće u Pazovama, Banovcima itd. malo se menjaju prioriteti najzad.

Meni je suburb kuća sa garažom i dvorištem gde možeš da baciš neki roštilj dok se deca igraju san snova, ali to je u BG i dalje dosta skuplje nego dvoiposoban na Galenici.

Imamo situaciju da su stanovi u "top" projektima i po 10.000 evra za kvadrat, a kuce na 20-30 minuta od centra se prodaju i za 500 evra po kvadratu, plus dobijes dvoriste od 10 ari.
To zapravo govori koliko nema para i koliko se vec prazne prigradska naselja i opstine - bukvalno ce za 20 godina tu biti pustos. Padovi od po 1% godisnje - za 20 godina ce te prigradske opstine izgubiti i do 20% stanovnistva, ako drmne neka kriza verovatno i vise 30-40%.
Desiće se upravo obrnuto, kad se ljudima smuči da cipelarnike od 60 kvadrata plaćaju po 300 hiljada evra i kad vide da je to neuslovan život za porodicu bez obzira na dobar kraj, seliće se ljudi polako na periferiju.

Vrh