Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo, uhvatio sam screenshot i sacuvao ovu objavu, pa da vidimo za 12 meseci...

Nesto mislim da ces se iznenaditi
Stiže naplata za lošu politiku države: Privreda pred pucanjem | Društvo i ekonomija | Direktno https://direktno.rs/vesti/drustvo-i...a-drave-ekonomija-pucanje.html#commentsHeader
Voleo bih da grešim. Gore navedeni tekstovi su upravo psihološka priprema za neizbežno. Kredite više da možemo dobijati, odnosno te sitne koje dobijamo nisu dovoljni za održavanje bdp-a, i infrastrukturnih projekata. Sada kreditni kupci sumanuto žure da kupe šta god, dok još odobravaju kredite. Eto neka neko da dodatnu informaciju o tome.

Kakav panel strucnjaka, pa mi mini Davos imamo na forumu

Nije dovoljno. To je najuže moguće i ne može tako da se gleda. Ne gledaju se samo devizne rezerve. One izgledaju super tj 29 milijardi.

Moraš da gledaš npr za 2025 godinu.
-pad sdi preko 50%
-spoljnotrgovinsku deficit od skoro 6 milijardi
-fiskalni deficit 3-4 milijarde
- otplata kamata 2 milijarde.

Odjednom 29 milijardi ne deluje tako mnogo zar ne?
Mogu da pošaljem i strukturu tih 29 milijardi. Nije to sve keš nego i zlato i strane HOV.
Ko prica o deficitu platnog bilansa a ne pomene devizne doznake (~5 milijardi ove godine) taj je ili teska neznalica ili ciljano siri dezinformacije.

Nije dovoljno. To je najuže moguće i ne može tako da se gleda. Ne gledaju se samo devizne rezerve. One izgledaju super tj 29 milijardi.

Moraš da gledaš npr za 2025 godinu.
-pad sdi preko 50%
-spoljnotrgovinsku deficit od skoro 6 milijardi
-fiskalni deficit 3-4 milijarde
- otplata kamata 2 milijarde.

Odjednom 29 milijardi ne deluje tako mnogo zar ne?
Mogu da pošaljem i strukturu tih 29 milijardi. Nije to sve keš nego i zlato i strane HOV.
Nisam spominjao devizne rezerve, rekoh da nema pritiska na kurs. Ustvari da se ispravim, ima, ali zadnjih godina je u kontra smeru.

Tako je 5 milijardi doznaka to nas je održalo, a zamisli pred nama je 2026 godina, i čak i da se doznake povećaju ko garantuje opstanak "Srpske privrede" ko garantuje veće plate i zaposlenost? Ko garantuje održavanje kursa dinara ka €? To je kao kad bi tetka već zaduženom kockaru poslala 50.000 eura iz Nemačke i rekla da kupi sebi kuću da ne ostane na ulici (pošto je stan već prokockao), i ostao bez posla.

Tako je 5 milijardi doznaka to nas je održalo, a zamisli pred nama je 2026 godina, i čak i da se doznake povećaju ko garantuje opstanak "Srpske privrede" ko garantuje veće plate i zaposlenost? Ko garantuje održavanje kursa dinara ka €? To je kao kad bi tetka već zaduženom kockaru poslala 50.000 eura iz Nemačke i rekla da kupi sebi kuću da ne ostane na ulici (pošto je stan već prokockao), i ostao bez posla.
Nema u ovom zivotu garancija ni za sta moj savo

Podeli s nama sta nas ceka 2026, da se pripremimo?

Garancija ima, blizi se dan kad ce svi stati pod jednom sljivom. Dotad ako se nekom zuri ja prodajem dve kuce, garaze i pomocne objekte usput i par hektara zemlje za bednih 15.000 eura. Mana je samo sto nije beograd na vodi. Prednost , u vocnjaku ima sljiva

Kakav panel strucnjaka, pa mi mini Davos imamo na forumu

Ko prica o deficitu platnog bilansa a ne pomene devizne doznake (~5 milijardi ove godine) taj je ili teska neznalica ili ciljano siri dezinformacije.
To je konstantno od 2009 do danas od 3,5-5 milijardi. Milion ljudi u Srbiji živi od pomoći dijaspore + ulaganje dijaspore.
U najgore vreme za vreme seke 2009-2013 su iznosile od 3,19 milijardi do 2,6 milijardi.
2019 su bile 4.163 na osnovu procene svetske banke.
2024 je rekordna godina sa iznosom od 5,6 milijardi
2024 u odnosu na 2019 je nominalno veći iznos za 35% ali ukoliko gledamo kupovnu moć, opale su baš. Da bi Joe npr kupio isto kvadrata treba da budu duplo u odnosu na 2019 godinu a nisu. Za cene u trgovinama, uslugama neću ni da pričam. Sve je minimum duplo skuplje. Tako se cedi i dijaspora. Preko emotivne veze i preko ljudi koji ovde zavise od dijaspore.

Nisam spominjao devizne rezerve, rekoh da nema pritiska na kurs. Ustvari da se ispravim, ima, ali zadnjih godina je u kontra smeru.
Da. Samo je javni dug porastao od 1.1.2020 do danas za 15 milijardi evra. To su devize koje su ušle u zemlju. Plus smo imali SDI. Plus smo imali doznake. Plus smo imali 370k Rusa koji su ušli u zemlju.
Mnogo je para ušlo i morao je da se pali RSD štampač. E sad malo inflacija da se prolongiraju neke stvari pa dalje šta će biti zavisi od politike USA i EU.

Danko,
Notarski depozitarni račun nije nimalo jeftina usluga. Nijedan kupac ne bi pristao to da plati.
Drugo, 99 % Notara neće da pruža tu uslugu.
Jednostavno neće i na žalost, može im se.
Ok, šta da im radim... Skupo im, neće da plate, neće niko da pristane... Ali ajde onda da batalimo te tekstove po novinama i da kažemo kako jeste - "sam pao, sam se ubio". Treba sad da sažaljevamo nekoga zbog njegove gluposti.

Da. Samo je javni dug porastao od 1.1.2020 do danas za 15 milijardi evra. To su devize koje su ušle u zemlju. Plus smo imali SDI. Plus smo imali doznake. Plus smo imali 370k Rusa koji su ušli u zemlju.
Mnogo je para ušlo i morao je da se pali RSD štampač. E sad malo inflacija da se prolongiraju neke stvari pa dalje šta će biti zavisi od politike USA i EU.
Jeste porastao je dug za 15 milijardi sa 24 na 39, oko 60%, porasle su u istom periodu 2020-2025 i bruto devizne rezerve za oko 15 milijardi ili oko 100%, porastao je BDP sa 47 na oko 85 milijardi ili oko 80%... Svuda je sve poraslo, povecala se novcana masa, povecali se dugovi, plate, sve je nominalno otislo gore. Ali i dalje smo na istom, trenutno nema pritiska na kurs, on je stabilan, i nadam se da ce ostati.

Jeste porastao je dug za 15 milijardi sa 24 na 39, oko 60%, porasle su u istom periodu 2020-2025 i bruto devizne rezerve za oko 15 milijardi ili oko 100%, porastao je BDP sa 47 na oko 85 milijardi ili oko 80%... Svuda je sve poraslo, povecala se novcana masa, povecali se dugovi, plate, sve je nominalno otislo gore. Ali i dalje smo na istom, trenutno nema pritiska na kurs, on je stabilan, i nadam se da ce ostati.
Sve što si naveo stoji, jer nominalno jeste sve eksplodiralo u tom periodu, i dug i rezerve i BDP i novčana masa. Ali to je upravo poenta, pošto svi ovi agregati su napumpani paralelno, pa sam rast brojeva ne znači da je ekonomska pozicija realno ojačala.
Devizne rezerve su porasle, ali su porasle i obaveze koje te rezerve moraju da pokrivaju. BDP je nominalno narastao, ali je dobar deo tog skoka inflacioni. Dug je takođe narastao, ali je u % BDP ostao prihvatljiv jer je osnovica (nominalni BDP) otišla gore. To je knjigovodstvena ravnoteža, ne nužno realna.
Kurs jeste trenutno stabilan, to niko ne spori. Ali stabilnost kursa je posledica kombinacije intervencija NBS, visokih kamatnih stopa koje drže novac ovde, kao i priliva iz SNR, doznaka i jednokratnih šokova (Rusi, IT outsourcing itd.).
Dakle, stabilan je sada, ali nije nužno zakucan za srednji rok, jer sve zavisi od toga koliko će ti prilivi biti održivi i koliko dugo država može da balansira između javnog duga, deviznih intervencija i domaće likvidnosti.
Drugim rečima, nominalno sve raste, ali realna slika će se tek videti kad se uklone ovi jednokratni štapići koji drže konstrukciju.

To je konstantno od 2009 do danas od 3,5-5 milijardi. Milion ljudi u Srbiji živi od pomoći dijaspore + ulaganje dijaspore.
U najgore vreme za vreme seke 2009-2013 su iznosile od 3,19 milijardi do 2,6 milijardi.
2019 su bile 4.163 na osnovu procene svetske banke.
2024 je rekordna godina sa iznosom od 5,6 milijardi
2024 u odnosu na 2019 je nominalno veći iznos za 35% ali ukoliko gledamo kupovnu moć, opale su baš. Da bi Joe npr kupio isto kvadrata treba da budu duplo u odnosu na 2019 godinu a nisu. Za cene u trgovinama, uslugama neću ni da pričam. Sve je minimum duplo skuplje. Tako se cedi i dijaspora. Preko emotivne veze i preko ljudi koji ovde zavise od dijaspore.
Nebitno je, bitno je da i one peglaju spoljnotrgovinski i budzetski deficit (i da zapravo zato nama devizne rezerve rastu iako ti deficiti idu vec godinama). Ako ukljucujes inflaciju, onda ni taj spoljnotrgovinski deficit nije veci nego tipa 2019.

Znaci poredi babe i babe, a ne jedno gledas relativno a drugo u apsolutnim vrednostima, kako ti sta odgovara.

Garancija ima, blizi se dan kad ce svi stati pod jednom sljivom. Dotad ako se nekom zuri ja prodajem dve kuce, garaze i pomocne objekte usput i par hektara zemlje za bednih 15.000 eura. Mana je samo sto nije beograd na vodi. Prednost , u vocnjaku ima sljiva

Ako nije širi centar ili NBG, ne računa se.

Sve što si naveo stoji, jer nominalno jeste sve eksplodiralo u tom periodu, i dug i rezerve i BDP i novčana masa. Ali to je upravo poenta, pošto svi ovi agregati su napumpani paralelno, pa sam rast brojeva ne znači da je ekonomska pozicija realno ojačala.
Devizne rezerve su porasle, ali su porasle i obaveze koje te rezerve moraju da pokrivaju. BDP je nominalno narastao, ali je dobar deo tog skoka inflacioni. Dug je takođe narastao, ali je u % BDP ostao prihvatljiv jer je osnovica (nominalni BDP) otišla gore. To je knjigovodstvena ravnoteža, ne nužno realna.
Kurs jeste trenutno stabilan, to niko ne spori. Ali stabilnost kursa je posledica kombinacije intervencija NBS, visokih kamatnih stopa koje drže novac ovde, kao i priliva iz SNR, doznaka i jednokratnih šokova (Rusi, IT outsourcing itd.).
Dakle, stabilan je sada, ali nije nužno zakucan za srednji rok, jer sve zavisi od toga koliko će ti prilivi biti održivi i koliko dugo država može da balansira između javnog duga, deviznih intervencija i domaće likvidnosti.
Drugim rečima, nominalno sve raste, ali realna slika će se tek videti kad se uklone ovi jednokratni štapići koji drže konstrukciju.
Nisam ni rekao da nam je ekonomska pozicija ojacala, ali poenta je da isto tako nije ni oslabila. Za sve te faktore za koje se govori, sta kad njih ne bude, i oni drze ekonomiju ne bih rekao da je bas tako. Mi imamo veliku dijasporu i ona ulaze i ulagace novac u Srbiju, to nece prestati, i to je činjenica. Isto tako je cinjenica da smo dolaskom Rusa imali skok kirija i da oni trenutno donose neki kapital u zemlju. Ali nece njihovim odlaskom sve ostale okolnosti ostati iste, jer su oni i dosli zbog promenjenih okolnosti, rata. Hocu reci da nije bilo rata, ne bi bilo ni Rusa, ali bi onda i ekonomska aktivnost i sve okolnosti bile drugacije, mozda bolje, mozda losije, to ne mozemo znati.

Fora je u tome što širi centar i obodi grada, evo baš ta pomenuta Čukarica i Voždovac su veoma blizu ili čak prešli preko 3000/m2 u starogradnji na oglasima (govorim o uknjiženim stnaovima, bez potkrovlja i suterena), te je veoma sužen krug ljudi, prema decilima zarada koji to može da priušti.

Pošto ovde ima dosta inženjera, imamo dva skupa, A i B (i oba su skupa = glupa fora), gde je skup A okvirno "centar" a skup B centar + širi centar.
Ono što je zanimljivo je da u skupu B živi oko 60-70% stanovnika BG i otprilike sličan procenat oglašenih stanova. Ako izuzmemo skup A, tj. gledamo B \ A, u najvećem broju uknjiženih stanova je cena >= 3000/m2, dakle targetira Top 10% stanovništva ili uže što je malo besmisleno. Dakle, oko 90% stanovnika mora da se postepeno iseljava van granica skupa B, gde trenutno živi oko 30% stanovnika.

Dakle, nije problem što su cene u skupu A visoke, već što su i u B \ A neznatno niže. Takođe, agencije i neki članovi ovde prestavljaju obode skupa B kao centar i lux, ali to svakako nisu.

Prevedeno na jezik većine:

bool centarLiJe = false;
bool skupoLiJe = true;
string Naselje = "Altina"
bool valjaKupiti = B.Contains(Naselje);

Pogledajte prilog 249049
1763545215468.png

@sutraw ja bih rekao da ako nije u ovom skupu B onda nista.
Ti si vise za skup A, imas jace kriterijume od mene, napredovao si.

Mene zanima skup mladih obrazovanih inženjera koji imaju platu u top 10% u državi, ali ne mogu da priušte ni Blok 37.

Mene zanima skup mladih obrazovanih inženjera koji imaju platu u top 10% u državi, ali ne mogu da priušte ni Blok 37.
Ne mogu da priuste ni Borcu/Batajnicu. Mogu Besni Fok, sto je po tebi super za formirane iskusne inzenjere sa 5+ godina iskustva i treba da budu prezadovoljni time sto ce 3 sata dnevno da provedu u kolima ili u prevozu.
Samlela te je propaganda da je to sto ti mislis normalna i ocekivana stvar. Ako si se ti pomirio sa tim, nemam nista protiv.
Ubedljivo si najjaci lik na forumu, u istom si problemu kao gomila ljudi (bar si se stalno zalio, osim ako nisi u medjuvremenu kupio stan, a sad ovde samo poprckujes), a opet podrzavas kao normalno to sto je nemoguce za dvoje ljudi u braku top 10% plate da kupe stan na obodu skupa B.

Ja ne podržavam ovo stanje, samo me nervira kukanje i snobizam. Nikom stan u Beogradu na lokaciji po želji nije bogom dan. Putovati prevozom nije tragedija. Ovde najviše kukaju ljudi koji imaju stanove, zato što ne mogu da kupe još stanova na boljim lokacijama. Obesmislili ste temu.

Najbolji savet u temi je da: investirajte vreme u sebe i mogucnost da pravite vise para, jer cene nekretnina nece drasticno pasti.
Pored toga ne drzite pare u slamarici vec kupujte ili obveznice ili u berzu dok skupljate za ucesce.
Kratkorocno zrtvovanje (3-5 godina) vredi kupovine svog stana, na to mislim smanjivanje troskova sto vise, odmora i pravljenje kompromisa oko rentanja i lokacije / komfora.

Sve ostalo je moljenje boga da se desi nesto i ne bih racunao na to, sto pre se prilagodite situaciji i realnosti i preokrenete pogled na situaciju to bolje.

Vrh