Šta je novo?

Cene nekretnina

Najbolji savet u temi je da: investirajte vreme u sebe i mogucnost da pravite vise para, jer cene nekretnina nece drasticno pasti.
Pored toga ne drzite pare u slamarici vec kupujte ili obveznice ili u berzu dok skupljate za ucesce.
Kratkorocno zrtvovanje (3-5 godina) vredi kupovine svog stana, na to mislim smanjivanje troskova sto vise, odmora i pravljenje kompromisa oko rentanja i lokacije / komfora.

Sve ostalo je moljenje boga da se desi nesto i ne bih racunao na to, sto pre se prilagodite situaciji i realnosti i preokrenete pogled na situaciju to bolje.
Kakvi nesposobni ljudi, ne znaju da zarade za stan. Pa samo treba da zarade vise para, kako ne znaju taj trik.

Ja ne podržavam ovo stanje, samo me nervira kukanje i snobizam. Nikom stan u Beogradu na lokaciji po želji nije bogom dan. Putovati prevozom nije tragedija. Ovde najviše kukaju ljudi koji imaju stanove, zato što ne mogu da kupe još stanova na boljim lokacijama. Obesmislili ste temu.
Pozdrzavas na najjace, cim ti je normalno da dvoje top 10% placenih ljudi zajedno ne mogu da skupe za ucesce za stan na obodu skupa B.
Prevozom 3 sata dnevno je san svakog skolovanog coveka.

Kakvi nesposobni ljudi, ne znaju da zarade za stan. Pa samo treba da zarade vise para, kako ne znaju taj trik.
Kukanjem ce se sigurno situacija promeniti, neka akcija mora da se uradi.
Da li je to usavrsavanje i jurenje poslovnih prilika gde je plata veca ali i odgovornost, emigracija ili pametno investiranje ti sam biraj.

Trziste nekretnina ce uvek da se prilagodi da maksimalno izvuce para iz stanovnistva koje zivi na tom podneblju, ono nije namenjeno za prosecne ljude da kupuju nekretnine, i pravac sveta i kapitalizma je "you will own nothing and be happy".

Tako da nesto od ona 3 iznad moras da uradis, ako neces da uradis nijedno od ta 3 i samo kukas po ceo dan, onda jesi nesposoban.

Dragi moji Forumaši!

Evo jedno pitanje onako dilema više. Oba stana su iz premium segmenta, Bristol kao što vidite je oko 6k po kvm, ali mikrolokacija nije najbolja, a i sama zgrada je u BW, znači nije baš centar grada.
Drugi stan, sad se nedavno pojavio kao dostupan, u Kings Circle-u, cenu ne znam. Bile su 6500e po kvm tako da sada mislim da je sigurno 7k po kvm. Stan gleda na Hilton na Srpskih Vladara ulicu, makro i mikro lokacija po meni fenomenalne.
Kada bi birali između ova dva koji bi izabrali i zašto?
A kao drugo pitanje, da li tu ROI i vredi gledati ili ne?

1763547545039.png
1763547630086.png

3-5 godina i kupiš stan?
Još se kune da vredi ...
Mico, dve osobe koje rade na npr NBGd, zaradjuju 150k i zive na ledinama ili altini (tamo iznajmljuju neki jeftin stan) i ne trose previse na odmore itekako mogu brzo da skupe za ucesce za stan u npr Zemunu ako su odgovorni sa svojim finansijama.

Ja ne podržavam ovo stanje, samo me nervira kukanje i snobizam. Nikom stan u Beogradu na lokaciji po želji nije bogom dan. Putovati prevozom nije tragedija. Ovde najviše kukaju ljudi koji imaju stanove, zato što ne mogu da kupe još stanova na boljim lokacijama. Obesmislili ste temu.
Nemoj tako, ja samo hoću da živim humanim životom, dakle 2-3 stana u centru ili nbg (ali samo Stari grad i delovi Vračara, i samo odredjeni blokovi) i da ne koristim prevoz. Ništa kredit, da isplatim od plate bar pola stana 2-3 godine i da ne trpi mnogo moj komfor dakle štednja na minimum. Zašto me ne podržavaš?!

Elem, proteklih nedelja sam imao neprijatno iskustvo sa javnim prevozom, pojavi se prevoz na tabli, pa nestane ili se pojavi sa 3min dolaska pa nestane i pojavi se sa 11min dolaska, nije neki problem dodje on nego eto malo je zakazao, ne znam da li je tako bilo svuda. Sa druge strane bio kod mojih na slavi, keva videla da mi se jedna čarapa pocepala i kaže daj da ušijem i eto, dobih skoro nove čarape, a da nisam morao da ih kupim. In jor fejs kapitalizm!

Dragi moji Forumaši!

Evo jedno pitanje onako dilema više. Oba stana su iz premium segmenta, Bristol kao što vidite je oko 6k po kvm, ali mikrolokacija nije najbolja, a i sama zgrada je u BW, znači nije baš centar grada.
Drugi stan, sad se nedavno pojavio kao dostupan, u Kings Circle-u, cenu ne znam. Bile su 6500e po kvm tako da sada mislim da je sigurno 7k po kvm. Stan gleda na Hilton na Srpskih Vladara ulicu, makro i mikro lokacija po meni fenomenalne.
Bas sam skoro prolazio pored Kings Circle, ja ne znam sta je luksuzno da zivis pored jednog od najvecih kruznih tokova gde 24/7 prolaze automobili.
Mozda da bi rekao da zivis na Slaviji? Po meni ja bih pre gledao BW ili jos bolje Dorcol neku novogradnju nego Kings Circle, ali dobro, o ukusima se ne raspravlja...

Kukanjem ce se sigurno situacija promeniti, neka akcija mora da se uradi.
Da li je to usavrsavanje i jurenje poslovnih prilika gde je plata veca ali i odgovornost, emigracija ili pametno investiranje ti sam biraj.

Trziste nekretnina ce uvek da se prilagodi da maksimalno izvuce para iz stanovnistva koje zivi na tom podneblju, ono nije namenjeno za prosecne ljude da kupuju nekretnine, i pravac sveta i kapitalizma je "you will own nothing and be happy".

Tako da nesto od ona 3 iznad moras da uradis, ako neces da uradis nijedno od ta 3 i samo kukas po ceo dan, onda jesi nesposoban.
Licemerno je iz tvoje pozicije pricati ljudima da treba da zarade vise. Ti ne bi izasao iz Batajnice da ne radis sa strancima i da si neka druga struka, a ovde sad prosipas mudrosti svima kako treba da se potrude. Budi malo realan. Da, slazem se, trziste cena nekretnina ce ici samo uvis, bice sve gore, ali ono sto ti pricas potrudite se svi ste nesposobni je licemerje najgore vrste.

Licemerno je iz tvoje pozicije pricati ljudima da treba da zarade vise. Ti ne bi izasao iz Batajnice da ne radis sa strancima i da si neka druga struka, a ovde sad prosipas mudrosti svima kako treba da se potrude. Budi malo realan. Da, slazem se, trziste cena nekretnina ce ici samo uvis, bice sve gore, ali ono sto ti pricas potrudite se svi ste nesposobni je licemerje najgore vrste.
OK, sta ti savetujes ljudima koji nemaju para za stan?
Da cujemo tvoj savet kada moji ne valjaju.

Mico, dve osobe koje rade na npr NBGd, zaradjuju 150k i zive na ledinama ili altini (tamo iznajmljuju neki jeftin stan) i ne trose previse na odmore itekako mogu brzo da skupe za ucesce za stan u npr Zemunu ako su odgovorni sa svojim finansijama.
Ako misliš samo ucešće ..onda ok...izvini. Znam da se prvo kupuje auto od 15k....pa tek ostalo..😭

Dragi moji Forumaši!

Pogledajte prilog 258641Pogledajte prilog 258642
Tesko je da ti neko da pravi savet. Ti znas zasto kupujes, zivot, renta, preprodaja... Licno mi nisu interesantne ni jedna ni druga lokacija. Od centra bih birao Dorcol ili Vracar investiciono, za zivot sam vezan na NBG. Da dodam sto se tice investicione kupovine NBG mi je broj jedan i on se siri u budućnosti do expa. Za BW mislim da ce biti previse natrpan stanovima, previse je tu investicione kupovine. Po meni ko se izvukao do sad je ok, za budućnost ne vidim neku preveliku perspektivu.

Da se nadovezem sam na sebe, sva naselja koja je gradila GDS i drzava su jako popularna za zivot. Tako da ako budu u prodaji gledacu da uzmem investiciono neki manji stan na Expu.

OK, sta ti savetujes ljudima koji nemaju para za stan?
Da cujemo tvoj savet kada moji ne valjaju.
Stvari su proste i nisu usko vezane za krvnicki rad koji ti propagiras. Slazem se, treba se truditi vise nego inace ako neko zeli da se skuci. Trudis se ako ima smisla da tvoja struka moze da ti donese nesto sto je tebi okej, a ako ne moze ovde, onda se trudis i radis da bi otisao odavde. Svakako da se radi tvrdo mora ako zelis da steknes nesto. Problem je sto ovde imas struka u kojima udaris u plafon sa platom, a i dalje ti je nekretnina nedostupna. A dok udaris u plafon izgubis zdravlje i zivot, budes strucnjak u svojoj oblasti i ides da zivis negde gde nema kanalizacije. Ako je taj krvnicki rad cena da bi mogao jedva da kupis stan koji bas ne zelis, onda ova zemlja nije za tebe i bolje je da budes podstanar u nekoj drugoj zemlji. Tolike doktore i inzenjere znam koji zive ekstra van, a cak su se i skucili. Ovde ne bi imali nikakve sanse, ni statisticke. Nisu hteli da zive po nasim selima, a zive po stranim selima, pitam se zasto. Nemam ja mnogo razlicito misljenje od tebe (osim ovih saveta za ulaganje u berzu dok skupljas za ucesce, to mi je bas big no no), treba raditi jako i stisnuti se ako zelis da se skucis, ali samo ako procenis da ima smisla. Ako nema, onda odustanes, zauvek budes podstanar ili ides napolje.

Hoćeš reći, nekretnina ti je nedostupna na lokacijama gde ti želiš da živiš?

Stvari su proste i nisu usko vezane za krvnicki rad koji ti propagiras. Slazem se, treba se truditi vise nego inace ako neko zeli da se skuci. Trudis se ako ima smisla da tvoja struka moze da ti donese nesto sto je tebi okej, a ako ne moze ovde, onda se trudis i radis da bi otisao odavde.
Pa da to sam i ja rekao, ali isto tako treba biti fleksibilan za promenu struke ako je ovde ona ogranicena ili usavrsavanjem sebe (sto nuzno ne znaci samo krvnnicki rad, vec sertifikacije, seminare, ucenje u slobodno vreme) radi otvaranja vise vrata.

Svakako da se radi tvrdo mora ako zelis da steknes nesto. Problem je sto ovde imas struka u kojima udaris u plafon sa platom, a i dalje ti je nekretnina nedostupna.
To nije problem samo nase drzave, sumnjam da i pekar u Nemackoj moze da priusti stan u Berlinu.
Kod nas je veci problem sto institucije slabo rade nego priustivost nekretnina, mozemo da diskutujemo samo o tome da se za date pare ne dobija slican komfor procentualno gledajuci (u odnosu na primanja) kada gledas zapadne zemlje.

A dok udaris u plafon izgubis zdravlje i zivot, budes strucnjak u svojoj oblasti i ides da zivis negde gde nema kanalizacije. Ako je taj krvnicki rad cena da bi mogao jedva da kupis stan koji bas ne zelis, onda ova zemlja nije za tebe i bolje je da budes podstanar u nekoj drugoj zemlji.
Ne slazem se sa ovim, veliki broj profesija i poslova nece ti narusiti fizicko zdravlje, za mentalno zdravlje je druga prica.
A procena da li je zemlja za tebe ili ne je individualna stvar, nekome apsolutno ne smeta da zivi u Borci/Altini/Ledinama gde ima delova bez kanalizacije, stvar je perspektive i subjektivnog osecaja "sta zasluzujem".

Tolike doktore i inzenjere znam koji zive ekstra van, a cak su se i skucili. Ovde ne bi imali nikakve sanse, ni statisticke. Nisu hteli da zive po nasim selima, a zive po stranim selima, pitam se zasto. Nemam ja mnogo razlicito misljenje od tebe (osim ovih saveta za ulaganje u berzu dok skupljas za ucesce, to mi je bas big no no), treba raditi jako i stisnuti se ako zelis da se skucis, ali samo ako procenis da ima smisla. Ako nema, onda odustanes, zauvek budes podstanar ili ides napolje.
Ima i brda privatnika i doktora/inzenjera koji zive dobro ovde. U drugoj zemlji je prednost samo oko uredjenosti i sto ti ides tek kada si vec obezbedio dobar posao, a ovde da se dobar deo potrudi bi verovatno nasao slicno.

Nemam ja mnogo razlicito misljenje od tebe (osim ovih saveta za ulaganje u berzu dok skupljas za ucesce, to mi je bas big no no), treba raditi jako i stisnuti se ako zelis da se skucis, ali samo ako procenis da ima smisla. Ako nema, onda odustanes, zauvek budes podstanar ili ides napolje.
To je opet individualno, ali ne bih savetovao da se zauvek bude podstanar, i pre bih gledao i Ledine/Borcu nego bio na nemilostu konstantno rastuce kirije do kraja svog zivota.

Savrseno razumes sta zelim da kazem, samo se ubacujes da ispadnes pametniji.

Ja razumem da si ti predodredio gde ti je prihvatljivo da živiš u državi (= nekoliko centralnih opština Beograda, i to ne u celini), i sve van toga je život nedostojan čoveka, razmatra se emigracija.

Stvari su proste i nisu usko vezane za krvnicki rad koji ti propagiras. Slazem se, treba se truditi vise nego inace ako neko zeli da se skuci. Trudis se ako ima smisla da tvoja struka moze da ti donese nesto sto je tebi okej, a ako ne moze ovde, onda se trudis i radis da bi otisao odavde. Svakako da se radi tvrdo mora ako zelis da steknes nesto. Problem je sto ovde imas struka u kojima udaris u plafon sa platom, a i dalje ti je nekretnina nedostupna. A dok udaris u plafon izgubis zdravlje i zivot, budes strucnjak u svojoj oblasti i ides da zivis negde gde nema kanalizacije. Ako je taj krvnicki rad cena da bi mogao jedva da kupis stan koji bas ne zelis, onda ova zemlja nije za tebe i bolje je da budes podstanar u nekoj drugoj zemlji. Tolike doktore i inzenjere znam koji zive ekstra van, a cak su se i skucili. Ovde ne bi imali nikakve sanse, ni statisticke. Nisu hteli da zive po nasim selima, a zive po stranim selima, pitam se zasto. Nemam ja mnogo razlicito misljenje od tebe (osim ovih saveta za ulaganje u berzu dok skupljas za ucesce, to mi je bas big no no), treba raditi jako i stisnuti se ako zelis da se skucis, ali samo ako procenis da ima smisla. Ako nema, onda odustanes, zauvek budes podstanar ili ides napolje.
Neko ko je mlad, ko zeli da kupi prvu nekretninu ozbiljno gresi ako misli da odmah to treba da bude neki veliki stan na dobroj i popularnoj lokaciji. To uspe samo statisticka greska. Kupujes manji jeftiniji stan, otplacujes ga sto pre i onda su ti vrata za dalje otvorena. Ovo je mnogo bolji recept da dodjes do toga da resis svoje stambeno pitanje uz mnogo manje stresa i novca nego da skocis iz nista u 80m2 na NBG ili u centru, uz naravno ogroman kredit.

Neko ko je mlad, ko zeli da kupi prvu nekretninu ozbiljno gresi ako misli da odmah to treba da bude neki veliki stan na dobroj i popularnoj lokaciji. To uspe samo statisticka greska. Kupujes manji jeftiniji stan, otplacujes ga sto pre i onda su ti vrata za dalje otvorena. Ovo je mnogo bolji recept da dodjes do toga da resis svoje stambeno pitanje uz mnogo manje stresa i novca nego da skocis iz nista u 80m2 na NBG ili u centru, uz naravno ogroman kredit.
Slazem se delimicno, to jeste pametan pristup. Ali i taj pristup ima svoje prednosti i mane. Ako udjes u manji stan, a za 5 godina ti zatreba veci, a u tom momentu nemas pare, onda treba da prodas taj u kom zivis, a da se taj tajming poklopi sa kupovinom narednog itd... Sto se kaze svako za sebe, neko postupi ispravno, neko se zezne.
Ja sam uvek za kupovinu veceg stana, pa naravno pomeriti se lokacijski dalje (sto sam ja licno izabrao), a posle ce lakse da se menja jer je manji pritisak, bar ti velicina odgovara i imas komfor.

Ne mogu da priuste ni Borcu/Batajnicu. Mogu Besni Fok, sto je po tebi super za formirane iskusne inzenjere sa 5+ godina iskustva i treba da budu prezadovoljni time sto ce 3 sata dnevno da provedu u kolima ili u prevozu.
Samlela te je propaganda da je to sto ti mislis normalna i ocekivana stvar. Ako si se ti pomirio sa tim, nemam nista protiv.
Ubedljivo si najjaci lik na forumu, u istom si problemu kao gomila ljudi (bar si se stalno zalio, osim ako nisi u medjuvremenu kupio stan, a sad ovde samo poprckujes), a opet podrzavas kao normalno to sto je nemoguce za dvoje ljudi u braku top 10% plate da kupe stan na obodu skupa B.
Enfario, šta misliš o ljudima koji su Beograđani, a ne žive u krugu 2 ili na centralnom NBG-u? Ali ne iz današnje perspektive, nego tipa ljudi čiji su roditelji (ili babe/dede) došli pre 40, 50 ili 70 godina u ovaj grad. Nije ni tada po periferiji bilo svih ovih stvari zbog čijeg nedostatka ti kukaš- metroa, kanalizacione i gasne mreže, pa čak ni trotoara i asfaltiranih ulica. Ti si prvi put došao u Beograd pre neku godinu i odmah si došao da saznanja da je život na periferiji katastrofalan i jeziv. Iako sam ja odrastao u centru a ne periferiji Beograda, mogu ti reći da se infrastrukturno mnogo toga unapredilo u proteklih 10-tak godina, uključujući i tu periferiju. Zamisli sada te Beograđane (ili čitave generacije njih) kojima je svakodenvnica da provode 3 sata u prevozu od posla do kuće i ostale horore života u BG. Kako misliš da bi se oni odnosili prema tvojim opservacijama zašto ne ići na periferuju. Lepo je biti ambiciozan, ali nadam se da razumeš otpor ljudi na ovom forumu gde neko ko je tek nedavno došao u ovaj grad sa takvim nivoom sigurnosti i determinisanosti govori o stvarima koje su svima nama očigledne, a onda donosi zaključke kao da je život na periferiji za nedostojan čoveka. A sada zamisli kada sve te ljude iz unutrašnjosti Srbije, plus CG, Kosova, BiH, dijapsore, Rusije koji su u međuvremenu došli da žive u centralnom delu Beograda. Svakako to ne olakšava situaciju izvornih žitelja ovog grada, da i oni dođu u priliku da žive u civilizaciji.

Vrh