Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ne znam bas :) ti mi delujes kao neko ko je vise u poslu nego ja.

Ukratko, prva tacka mu je borba protiv corporate kupovina, da sto vise moguce onemoguci korporacijama i spekulantima da kupuju ogroman bro nekretnina i drze. To je glavi deo. Sto se tice renti, tu ce probati da ogranici rente barem u stanovima koji su u vlasnistvu drzave, tih stanova ima preko 150k po nekim procenama. To je po meni tezi deo, jer ko ce ga znati po njihovim zakonima da li sme da otpusta i optimizuje njihovu upravu.

Uglavnom, ako samo spreci da stanovi budu sredstvo spekulacije, tj barem da smanji tu pojavu, vec je mnogo uradio. Al naravno, videce se da li ce uspeti.
Jeste, sve su to tacke i predizborna obećanja. E sad je stigao tamo gde je hteo... Americka ekonomija je nastala na svemu suprotnom

Ja koliko znam obogatilo ga je to sto mu je majka Mira Nair, reziserka, a cale mu je profesor sa Harvarda. Ako imas neki insajd da su se obogatili od nekretnina, slobodno nas obavesti. Ili si mozda mislio na Trampa :)

Al samim tim sto se neko ko se obogatio od nekretnina (e.g. Tramp) forsira pricu o povecanju kreditne sposobnosti, jasno je sta mogu da proizvedu nasi "caci krediti". Suprotna strana se fokusira na to da stanovi vise ne budu sredstvo spekulacije. Idite ulazite u zlato, kripto, sta ti ja znam...
Stanovi nisu spekulacija, fizičko zlato nije spekulacija, to je imovina. Kripto, akcije, tu je spekulacija.
U kapitalizmu kapitalisti imaju imovinu, ostali je nemaju

Jeste, sve su to tacke i predizborna obećanja. E sad je stigao tamo gde je hteo... Americka ekonomija je nastala na svemu suprotnom
Sve se menja, u jednom trenutku je Americka ekonomija napredovala zbog robovlasnistva, pa danas smatramo da to i nije bas ok :) Imali smo feudalizam, gde su pojedinci drzali zemlju i sredstva za proizvodnju hrane, a danas smatramo da nije ni to ok :) Klati se klatno, zlato je zlatno. Nisam naivni klinac da sam ubedjen da ce uspeti nesto da promeni, ali ljudsko drusvo je kao klatno, kad se ode previse na desno, jake su sile koje te vuku da se vratis malo na levo i obratno.

Stanovi nisu spekulacija, fizičko zlato nije spekulacija, to je imovina. Kripto, akcije, tu je spekulacija.

In finance, speculation is the purchase of an asset (a commodity, goods, or real estate) with the hope that that asset will become more valuable in a brief amount of time. The term can also refer to short sales, in which the speculator hopes for a decline in value.

To je Trampov nacin borbe, a postoji i Zokijev nacin borbe u Nju Jorku :) videcemo koji ce da pobedi.
Trumpovo biračko telo su siromašni, neobrazovani ruralni belci. Trump je iz Njujorka, ali da se kandidovao na lokalnim izborima ne bi mogao da osvoji ni mesto predsesnika lokalne mesne zajednice, a kamoli nešto više od toga. Globalni trend je da ljudi koji su obrazovani I koji rade za dobre plate imaju razumevanje I empatiju za druge koji možda nisu imali takve životne prilike i da žele da im pomognu. Zato I Zohrana (ali I druge političare na primer u Kaliforniji) nazivaju komunistima, anarhistima I slično pokušavajući da ih na taj način diskredituju. Naravno, sve to nema veze sa istinom, ali koliko god da je čovek uspešan I ostvaren, ne treba biti sebičan već se boriti da I drugi (radnici, migranti) ostvare život dostojan čoveka.

Poslednja izmena:
Od 2022 pad vrednosti prometovane nekretnine 10%.

U 2025 rast cena 1,5%, tj deflacija a verovatno uskoro i pad.

Trazene cene na tržištu:

Broj prodatih jedinica je ispod nivoa 90-tih

Sa tendencijom daljeg pada:

U principu nikakva mera. Pokušava da uspori raspad čim pričamo o 20 godina otplate više za 150-250$ mesečno.

A da, iako Fed obara kamate što je bearish, zbog rizika, kamate na kredite se nisu smanjile zbog rizika

Nešto ne vidim kod njih kupite sad, propadoše novci, sad ili nikad, sve će biti gore za kupovinu, nikada nećeš moći da kupiš više itd.
Ok ti pričaš o celoj Americi, a ne o Njujorku ili par većih gradova u Americi koji upravo imaju problem visokih kirija i nemogućstvo kupovine nekretnina od plebsa zbog korporacija i bogatih pojedinaca.
Kod nas u Srbiji je sa ovim platama sada mnogo bolje stanje za kupovinu nekih kuća ili nekretnina u manjim gradovima.
Kolega je okačio ovaj oglas juče i to Ćuprija kojoj je u planu ozbiljno proizvodno proširenje u narednom periodu.

Ok ti pričaš o celoj Americi, a ne o Njujorku ili par većih gradova u Americi koji upravo imaju problem visokih kirija i nemogućstvo kupovine nekretnina od plebsa zbog korporacija i bogatih pojedinaca.
Kod nas u Srbiji je sa ovim platama sada mnogo bolje stanje za kupovinu nekih kuća ili nekretnina u manjim gradovima.
Kolega je okačio ovaj oglas juče i to Ćuprija kojoj je u planu ozbiljno proizvodno proširenje u narednom periodu.
Velika je USA. Kao i EU, nisu svi delovi pogodjeni podjednako. Nedavno sam slao novogradnju na Broadway-u ovde na forumu. NY je kompleksan zbog svoje veličine. Megapolis kao nekoliko u svetu.

Stanovi su špekulacija jer više nemaju ROI koji ima smisla, nego se računa na rast cena na osnovu dosadašnjeg trenda, dakle kockanje.

Br 1. Zemlja i resursi
Bez stanova, to jest skloništa ne može čovek.
Kripto je teška svetska spekulacija.
Akcije i berza ide se u monopol na svetskom nivou, S&P 500 je vodeći. E sada kolike su tu spekulacije na najvišem nivou to je pitanje ali to je što je, pitanje je šta nije spekulacija.
Upoznao sam par ljudi od 30-35god gde samo u to ulažu, kupili porodični stan i ne pada im na pamet investicioni da uzimaju, samo S&P 500 akumulirajući i nema povlačenja. Na pad u S&P 500 gledaju kao popust prilikom kupovine.
Generalno svi rade u korporacijama i to je to.

A jbg sad, bio si tu negde kod Grafičara i sve ti bilo daleko(da kukaš na količinu sadržaja pa ajd ali na daljinu...)... preteruješ i ti, Senjak je mali da bi ti nešto bilo daleko. Mogao si da odeš i u neki deo Vračara, NBG-a tek ili Žarkova i da kažeš da ti sve daleko (npr često sam u Vodovodskoj i oko, šta tamo ima sem ničega, oronulih nadogradjenih zgrada i parkiranih automobila svuda da ne možeš da prodješ, do civilizacije onim uličicama ti treba pola sata, čak sam se i izgubio jednom jer ne znam ni koja je jednosmerna ni koji je smer, automobili u svim pravcima parkirani, a mesta ima da prodje bicikl). Što se SeLjaka tiče kraj kao kraj je "mrtav" jer je rezidencijalni ali to je ono što mi se svidja (npr Analitičar bi umro verovatno al bar mu reka blizu za džoging samo nema mnogo kafića pored puta da se vidi da pije skupu kafu jer generalno nema ko da te vidi da bi bio oduševljen). Sve se umiri oko 20h i možeš da uživaš u tišini, da se šetaš, a imaš i gde, nema gustog saobraćaja. Jedino što nemaš je gomila naslaganih prodavnica jedne do druge, ko voli taj tržni centar stil šetnje jbg mora negde gde je urbanije, a centar ti je dve stanice odatle. Imaš zelenila, parkova, igrališta, muzeja... Tu ti je OŠ, vrtići, dom zdravlja, stomatolozi, privatne klinike, internacionalne škole i vrtići, hajd park, topčiderska zvezda, pijac, marketi, kafići, restorani (podeljeno je malo, jedan deo ti je gore u Ante NIkolića gde je fensiji deo, a drugi deo dole kod Koste Glavinića), sajam blizu, autoput blizu, nbg blizu, reka blizu, železnička blizu, centar blizu... sve na pešačkoj udaljenosti 10tak min (mana brdo) ili 2-3 stanice busom, 2-3 minuta autom. Kome treba više radnji tc stil može da bira Galeriju ili Ada Mall. Nema 24h trafika ispred zgrade to si spomenuo da ti je bitno zbog cigara za to jbg moraš do sajma koji je udaljen pešaka tamo gde si bio 5-10min.

No sve ima svoje. Eto tako Analitičar spomenuo Billu koliko on dnevno gura kolica da bi mu bili potrebni trotoari, kad su uporedjivali sa Barsom. Evo ja npr guram kolica par godina i veoma mi je bitno. Nisam tip kojem je šetnja do auta i do TC-a. Kao kad bih ja njega pitao koliko on dnevno vremenski pije kafu da mu je bitan taj "vajb" da ga uvek neko vidi kad pije kafu ili koliko to dnevno vremenski džogira pa mu je bitna blizina nekog keja, kao da džogira ceo dan. Srećom svi smo različiti, svakog "radi" nešto drugo i to je bitno. Ta zaludjenost mora centar/vračar, a od skoro i nbg potiče generalno od kompleksa i sasvim korektno može da se živi i u drugim krajevima, bio to Senjak, Žarkovo, Železnik, Mirijevo, Borča, Vračar... Svaki deo može biti celina za sebe da ti drugi krajevi nisu ni potrebni.
Takodje sam u nekom komentaru napisao da je donje Zarkovo nikakvo, a to je sve ispod Trgovacke, sto je i Vodovodska koju si spomenuo

U principu nikakva mera. Pokušava da uspori raspad čim pričamo o 20 godina otplate više za 150-250$ mesečno.
A može to i drugačije da se tumači: da je tih 200$ ili u procentima prosečno oko 10% mesečno itekako velika razlika koja trenutno može da igra presudnu ulogu za prosečnog američkog kupca nekretnine za život. Za 20-30-50 godina ta fiksna rata će valjda delovati smešno malo, mada se to nikad ne zna...

Sve se menja, u jednom trenutku je Americka ekonomija napredovala zbog robovlasnistva, pa danas smatramo da to i nije bas ok :) Imali smo feudalizam, gde su pojedinci drzali zemlju i sredstva za proizvodnju hrane, a danas smatramo da nije ni to ok :) Klati se klatno, zlato je zlatno. Nisam naivni klinac da sam ubedjen da ce uspeti nesto da promeni, ali ljudsko drusvo je kao klatno, kad se ode previse na desno, jake su sile koje te vuku da se vratis malo na levo i obratno.

In finance, speculation is the purchase of an asset (a commodity, goods, or real estate) with the hope that that asset will become more valuable in a brief amount of time. The term can also refer to short sales, in which the speculator hopes for a decline in value.
neka pretpostavimo da je spekulacija u nekretninama u Beogradu.
Sledece godine bude rast 100%, dok svuda u svetu sve ostane isto ili samo skoči za inflaciju, šta će onda ovi spekulanti da urade sa nekretninama u Beogradu?
Gde će da plasiraju tu zaradu?

A može to i drugačije da se tumači: da je tih 200$ ili u procentima prosečno oko 10% mesečno itekako velika razlika koja trenutno može da igra presudnu ulogu za prosečnog američkog kupca nekretnine za život. Za 20-30-50 godina ta fiksna rata će valjda delovati smešno malo, mada se to nikad ne zna...
Naravno da igra ulogu, kao i kod nas ovi krediti sa 1% učešća.
Ovo su populističke mere uz kompromis sa bankama.

Sledece godine bude rast 100%, dok svuda u svetu sve ostane isto ili samo skoči za inflaciju, šta će onda ovi spekulanti da urade sa nekretninama u Beogradu?
Da bi zaradili moraju prvo da prodaju... gomila neće da prodaje jer su hodleri :) koji veruju da će idalje da raste, a ovi aktivniji će valjda da ulože u neku novogradnju na samom početku, a neki ostatak koji im pretekne će da troškare. Tako ja pretpostavljam

Zanimljivo je USA tržište. Baš je transparentno, tržišno orijentisano i za sve imaju statistiku i javni uvid.
Ne znam zaista kako 150-200$ može da prevagne kada je broj prometovanih jedinica na nivou od pre 30 godina kada su tipa imali 20-25% manje ljudi u USA a cene u proseku maltene ne mrdaju od 2022.

Da bi zaradili moraju prvo da prodaju... gomila neće da prodaje jer su hodleri :) koji veruju da će idalje da raste, a ovi aktivniji će valjda da ulože u neku novogradnju na samom početku, a neki ostatak koji im pretekne će da troškare. Tako ja pretpostavljam
Tim holderima bi bilo bolje da su jeftinije nekretnine, to jest da im padne cena, jer će onda lakše kupiti još nekretnina?
Za ovu grupu znam koja kupuje pre zabodenog ašova, a prodaju kada je sve izgradjeno, da ih nazovemo preprodavcima.
Mene zanimaju ti neki koji čekaju da baš skoči cena nekretnina u Stbiji- Beogradu do njihove odredjene mere ili cilja pa da u nešto drugo ulože ili pak u nekretnine širom sveta gde je bolji ROI, ali to nikako da saznam 😉

Tim holderima bi bilo bolje da su jeftinije nekretnine, to jest da im padne cena, jer će onda lakše kupiti još nekretnina?
Za ovu grupu znam koja kupuje pre zabodenog ašova, a prodaju kada je sve izgradjeno, da ih nazovemo preprodavcima.
Mene zanimaju ti neki koji čekaju da baš skoči cena nekretnina u Stbiji- Beogradu do njihove odredjene mere ili cilja pa da u nešto drugo ulože ili pak u nekretnine širom sveta gde je bolji ROI, ali to nikako da saznam 😉
Hodleri ne holderi.

Hold on for dear life :D

Ja mislim da je broj investitora koji prosto ulože u stranu zemlju bez državljanstva ili bar boravišta u toj zemlji veoma mali, pre svega jer to samo na prvi pogled deluje kao jednostavan posao, ali u suštini vuče dosta rizika i nepoznanica, i svako ozbiljniji će to da skapira kad krene da istražuje, da ne pričamo o neizvesnosti koju je uneo kovid, gde nam je svima postalo jasno da za čas fizički dostup može biti odrezan, a troškovi ostaju...a i sama kupovina nekretnine na tržištu koje nimalo ne poznaješ se praktično svodi na verovanje na reč agenta...

Dalje, investitor u nekretnine je po meni neko ko je tradicionalista, a ne "modernista" (jer bi u suptornom ulagao u berzu, zlato, kripto...), plus dobar deo ljudi kupuje emotivno - evo imam u svojoj okolini nekoliko slučajeva koji su kupili na planini i jedan na moru u Grčkoj, i niko mi nije izneo neku svoju kalkulaciju, već sve nešto ofrlje, gde kapiram da ljudi kupuju jer se prosto pojavio višak love a lože se na posedovanje, verovatno i u društvu to zvuči kao plus i ko zna kakvi su još motivi koje ljudi zadrže za sebe...

Ne znam zasto je to bitno, u investiciono zlato, u nekretnine u ionstranstvu (npr Bugarska, kao jedan decko), u zezanje i lud provod, sta god... Samo sam naveo definiciju spekulacije iz udzbenika, jer je neko iznosio neku nadri-ekonomsku tvrdnju da spekulacija nije spekulacija ako je u nekretnine :)

Stanovi su špekulacija jer više nemaju ROI koji ima smisla, nego se računa na rast cena na osnovu dosadašnjeg trenda, dakle kockanje.
Nije samo ROI, stan je nesto sto cuva vrednost, realno mi raste vrednost, nesto sto ce biti sve nedostupnije, donosi neku mesecnu kintu. Ne mora biti potkrepljeno matematikom izdavanja, preprodaja isto igra puno

Besmisleno je ubedjivati se da li je spekulacija, da li se nekom isplati da ulaze, da li mu je dobar ROI, svako ko ima X stotina hiljada viska valjda zna sta radi, dok ih ima. Kao kad bi ja filozofirao isplati li se kripto ili ne, a taj neko dobro zaradjuje na tome, dok ja nisam u tome i nemam nikakvo znanje o istom.
Svakako ce cena i trziste u narednom periodu reci gde sve ide dalje.

Ne znam zasto je to bitno, u investiciono zlato, u nekretnine u ionstranstvu (npr Bugarska, kao jedan decko), u zezanje i lud provod, sta god... Samo sam naveo definiciju spekulacije iz udzbenika, jer je neko iznosio neku nadri-ekonomsku tvrdnju da spekulacija nije spekulacija ako je u nekretnine :)
Ovde je semantički problem, jer sama reč "špekulacija" ima negativnu konotaciju, maltene kao kocka. I onda ljudi koji su konzervativnije orjentisani i ulažu u nekretnine, ne doživljavaju sebe kao špekulante. Sa druge strane, niko nema kristalnu kuglu da bi mogao pretpostaviti kako se cene nekretnina kretati. Sa jedne strane, svi pokazatelji ukazuju da će nekretnine biti sve nepristupačnije za većinu stanovnika u bliskoj budućnosti, ali isto tako, većina zemalja EU gubi stanovništvo. Šta će se dešavati 2050, ili 2100? Ko će živeti u svim tim stanovima? Isto tako, zavisi i šta su tvoji lični ciljevi, da li ti je cilj investiranja da sebi i svojoj porodici omogućiš ko.foran život narednih 30-40 godina, ili želiš da "obezbediš" pokolenja. To su sve faktori koji utiču u šta se investira.

Nije samo ROI, stan je nesto sto cuva vrednost, realno mi raste vrednost, nesto sto ce biti sve nedostupnije, donosi neku mesecnu kintu. Ne mora biti potkrepljeno matematikom izdavanja, preprodaja isto igra puno

Mi smo jednu izmenu poreske regulative daleko od toga da to postane loša odluka. Računa se na neke stvari po definiciji jer svi znamo da državom vladaju populisti već dugo vremena. Ali svemu dođe kraj, pa će doći i tome.

Vrh