Šta je novo?

Cene nekretnina

Al tebe drmaju neki kompleksi za senjak i dedinje :) de mi reci koliko je zarkovo udaljeno od tramvajske stanice, zeleznicke, centra, koliko linija prevoza,koliko parkova… to sto je tebi ogromna tj najveca i glavna prednost sto ima trafika gde mozes 24h da kupis pljuge i sto ti kladza blizu to je drugo :) npr na senjaku sednes u 44 i za 10min si u centru gde nema sta nema, moze samo da nestane :)
Sta pricas druze, meni odgovara da mi je sve peske na par minuta, toga na Senjaku i Dedinju nema, to su kriterijumi za mene licno. Od tramvajske stanice Zarkovo je udaljeno 2 stanice autobusom, linije do centra ima kolko hoces, 52,56,37 do autobuske 89, do BnV 51 i tako dalje, parkova ima kolko hoces, nema neke ogromne ali ih ima brda, ako hocu u veci park, treba mi 4,5 stanica busem ili 25-30 minuta peske

Sta pricas druze, meni odgovara da mi je sve peske na par minuta, toga na Senjaku i Dedinju nema, to su kriterijumi za mene licno. Od tramvajske stanice Zarkovo je udaljeno 2 stanice autobusom, linije do centra ima kolko hoces, 52,56,37 do autobuske 89, do BnV 51 i tako dalje, parkova ima kolko hoces, nema neke ogromne ali ih ima brda, ako hocu u veci park, treba mi 4,5 stanica busem ili 25-30 minuta peske
Pa već smo pisali da je sve potrebno udaljeno na par minuta peške, na Senjaku bar (osim kladže), no ako nikada nisi bio sa Žarkova na Senjaku onda jbg normalno je da ti sve izgleda čudno i da ti je Žarkovo bolje :) Eto prva prednost npr ne mora sat+ vremena da se putuje do centra ni do nbg-a ni do parka, da ne pričamo o glavnoj železničkoj i autobuskoj, o izgledu samog naselja, škola... na kraju svako bira po sopstvenim mogućnostima i svaki cigo svoga konja hvali :) Nekom Ostružnica 10x bolja od Žarkova, a uz to i jeftinija.

Pa već smo pisali da je sve potrebno udaljeno na par minuta peške, na Senjaku bar (osim kladže), no ako nikada nisi bio sa Žarkova na Senjaku onda jbg normalno je da ti sve izgleda čudno i da ti je Žarkovo bolje :) Eto prva prednost npr ne mora sat+ vremena da se putuje do centra ni do nbg-a ni do parka, da ne pričamo o glavnoj železničkoj i autobuskoj, o izgledu samog naselja, škola... na kraju svako bira po sopstvenim mogućnostima i svaki cigo svoga konja hvali :) Nekom Ostružnica 10x bolja od Žarkova, a uz to i jeftinija.
Bio sam na Senjaku pa jedno 150 puta, drugar zivi 2 ulice iznad osnovne skole Stefan Nemanja, jedan put sam bio da prosetam kroz ceo Senjak, tada sam i ostavio komentar da kraj kao kraj nije za mene

I rekao si da je subjektivno nema šta.
Meni je na primer Liman bolji i objektivno i subjektivno od centra u NS-u.
Ja imam recimo neka misljenja za razne krajeve grada. Recimo Zemun Gornji grad mi je skroz okej, NBG veci deo mi je isto okej i vidim sebe kako zivim tu. Dok npr nema para za koje bih ziveo u Beogradu na vodi, na Zelenjaku, kod Skadarlije, na Vracaru. Na Donjem Dorcolu bi mi bilo okej, kao u i Filmskom gradu (jedine dve lokacije sa te strane reke). Vracar ne volim puno, Zarkovo/Vidikovac sve mi je to okej, ali je brdo nekako, ne odgovara mi. Ali eto svako po sebi, ne mora nista tu ni da bude logicno, prosto ti zbog necega organizam kaze da ti je lepo, a negde kaze da nije.

Ja imam recimo neka misljenja za razne krajeve grada. Recimo Zemun Gornji grad mi je skroz okej, NBG veci deo mi je isto okej i vidim sebe kako zivim tu. Dok npr nema para za koje bih ziveo u Beogradu na vodi, na Zelenjaku, kod Skadarlije, na Vracaru. Na Donjem Dorcolu bi mi bilo okej, kao u i Filmskom gradu (jedine dve lokacije sa te strane reke). Vracar ne volim puno, Zarkovo/Vidikovac sve mi je to okej, ali je brdo nekako, ne odgovara mi. Ali eto svako po sebi, ne mora nista tu ni da bude logicno, prosto ti zbog necega organizam kaze da ti je lepo, a negde kaze da nije.
U roku od nekoliko meseci ću znati da li ću raditi u Beogradu nekoliko godina.
Onda ću razmišljati šta ću.
NS mi je za život mnogo bolji i tu sam domaći da kažem. Da sam sam, došao bih, nego porodica mi je u pitanju.
Imam stan u BG-u tako da bih tu došao u Blok 65, ako ne nadjem sebi do tada zamenu.
Otkud znam, videću, svakako gledam još jedan da uzmem.
Voleo bih degzotiku ali mi se ne da nikako 😉

Ovo je kada @enfario i ja odemo na 1-2god da živimo na Baliju. Kupimo vilu pored vile i eto.
60k $, moraš prodati 2 parking mesta u Beogradu za ovo. Ili ćemo zajednički kupiti, znači svako da proda jedno parking mesto u Beogradu.
Uf to je zivot jak, Bali i hladjenje palmama, lagane price 😀 Nisam bio, obicno sam zaobilazio Aziju, ali verujem ti na rec 😉
To se moze uraditi i bez tih 60k $, najbolje kad imas 25. Imam drugara koji je sa par drugara po nekoliko meseci ziveo na Tajlandu i na Dominikani i bilo im je top. Doduse malo cesce posecivali urologa, ali sve ima cenu 😀
Ja licno sada bih birao neku Spaniju, i to ne neko veliko mesto.
Valensiju znam da bas forsiraju sada i bas se naseljavaju remote radnici (jedino nezgodno ako ne zivis tamo, imaju neki zakon gde mogu da ti upadnu u stan neki neznanci i ne mozes im nista, ako ri je stan neaktivan neko vreme, tj ne dolazis). Spanija definitivno obecana zemlja, narod prgav kao mi, mentalitet isti, da mogu našamarao bih sebe u 25 da odem sam samcijat tamo pa makar sve zeznuo i vratio se. Ali covek ima jedan zivot, nema reprize, pa se uvek trudimo da bude bolje tamo gde jesmo. Tanka je linija izmedju toga da covek ostavi sve i da zapali napolje i toga da sve sto moze ulozi u to ovde sto mu okej ide.

Uf to je zivot jak, Bali i hladjenje palmama, lagane price 😀 Nisam bio, obicno sam zaobilazio Aziju, ali verujem ti na rec 😉
To se moze uraditi i bez tih 60k $, najbolje kad imas 25. Imam drugara koji je sa par drugara po nekoliko meseci ziveo na Tajlandu i na Dominikani i bilo im je top. Doduse malo cesce posecivali urologa, ali sve ima cenu 😀
Valensiju znam da bas forsiraju sada i bas se naseljavaju remote radnici (jedino nezgodno ako ne zivis tamo, imaju neki zakon gde mogu da ti upadnu u stan neki neznanci i ne mozes im nista, ako ri je stan neaktivan neko vreme, tj ne dolazis). Spanija definitivno obecana zemlja, narod prgav kao mi, mentalitet isti, da mogu našamarao bih sebe u 25 da odem sam samcijat tamo pa makar sve zeznuo i vratio se. Ali covek ima jedan zivot, nema reprize, pa se uvek trudimo da bude bolje tamo gde jesmo. Tanka je linija izmedju toga da covek ostavi sve i da zapali napolje i toga da sve sto moze ulozi u to ovde sto mu okej ide.

Da uprostim celu priču koji bih mogao sada da pričam. Nekom drugom prilikom ćemo pričati i zabavljati se.
Zato su ove cene nekretnina, jer je svima nažalost najlakše u Beograd, najlakše i najsigurnije.
Jednostavno se prepustiš kao ok životu i biće ti malo bolje ako uložiš višak para u BG nekretninu.
Meni kao pojedincu je to glupavo pa ipak to radim jer eto.... Potrebno je da si na mnogo većem levelu da to ne radiš, tako je napravljeno.

Bio sam na Senjaku pa jedno 150 puta, drugar zivi 2 ulice iznad osnovne skole Stefan Nemanja, jedan put sam bio da prosetam kroz ceo Senjak, tada sam i ostavio komentar da kraj kao kraj nije za mene
A jbg sad, bio si tu negde kod Grafičara i sve ti bilo daleko(da kukaš na količinu sadržaja pa ajd ali na daljinu...)... preteruješ i ti, Senjak je mali da bi ti nešto bilo daleko. Mogao si da odeš i u neki deo Vračara, NBG-a tek ili Žarkova i da kažeš da ti sve daleko (npr često sam u Vodovodskoj i oko, šta tamo ima sem ničega, oronulih nadogradjenih zgrada i parkiranih automobila svuda da ne možeš da prodješ, do civilizacije onim uličicama ti treba pola sata, čak sam se i izgubio jednom jer ne znam ni koja je jednosmerna ni koji je smer, automobili u svim pravcima parkirani, a mesta ima da prodje bicikl). Što se SeLjaka tiče kraj kao kraj je "mrtav" jer je rezidencijalni ali to je ono što mi se svidja (npr Analitičar bi umro verovatno al bar mu reka blizu za džoging samo nema mnogo kafića pored puta da se vidi da pije skupu kafu jer generalno nema ko da te vidi da bi bio oduševljen). Sve se umiri oko 20h i možeš da uživaš u tišini, da se šetaš, a imaš i gde, nema gustog saobraćaja. Jedino što nemaš je gomila naslaganih prodavnica jedne do druge, ko voli taj tržni centar stil šetnje jbg mora negde gde je urbanije, a centar ti je dve stanice odatle. Imaš zelenila, parkova, igrališta, muzeja... Tu ti je OŠ, vrtići, dom zdravlja, stomatolozi, privatne klinike, internacionalne škole i vrtići, hajd park, topčiderska zvezda, pijac, marketi, kafići, restorani (podeljeno je malo, jedan deo ti je gore u Ante NIkolića gde je fensiji deo, a drugi deo dole kod Koste Glavinića), sajam blizu, autoput blizu, nbg blizu, reka blizu, železnička blizu, centar blizu... sve na pešačkoj udaljenosti 10tak min (mana brdo) ili 2-3 stanice busom, 2-3 minuta autom. Kome treba više radnji tc stil može da bira Galeriju ili Ada Mall. Nema 24h trafika ispred zgrade to si spomenuo da ti je bitno zbog cigara za to jbg moraš do sajma koji je udaljen pešaka tamo gde si bio 5-10min.

No sve ima svoje. Eto tako Analitičar spomenuo Billu koliko on dnevno gura kolica da bi mu bili potrebni trotoari, kad su uporedjivali sa Barsom. Evo ja npr guram kolica par godina i veoma mi je bitno. Nisam tip kojem je šetnja do auta i do TC-a. Kao kad bih ja njega pitao koliko on dnevno vremenski pije kafu da mu je bitan taj "vajb" da ga uvek neko vidi kad pije kafu ili koliko to dnevno vremenski džogira pa mu je bitna blizina nekog keja, kao da džogira ceo dan. Srećom svi smo različiti, svakog "radi" nešto drugo i to je bitno. Ta zaludjenost mora centar/vračar, a od skoro i nbg potiče generalno od kompleksa i sasvim korektno može da se živi i u drugim krajevima, bio to Senjak, Žarkovo, Železnik, Mirijevo, Borča, Vračar... Svaki deo može biti celina za sebe da ti drugi krajevi nisu ni potrebni.

Poslednja izmena:
Ko još veruje u značajan pad vrednosti nekretnina evo vidite šta rade preko bare. Uskoro će ta mudrost sigurno da dođe i kod nas i u EU!
To je Trampov nacin borbe, a postoji i Zokijev nacin borbe u Nju Jorku :) videcemo koji ce da pobedi.

Ko još veruje u značajan pad vrednosti nekretnina evo vidite šta rade preko bare. Uskoro će ta mudrost sigurno da dođe i kod nas i u EU!
Deluje kao super ideja:

$300,000
30-year fixed: $1,529 principal and interest
40-year fixed: $1,418 principal and interest
50-year fixed: $1,366 principal and interest

$400,000
30-year fixed: $2,038 principal and interest
40-year fixed: $1,891 principal and interest
50-year fixed: $1,822 principal and interest

$500,000
30-year fixed: $2,548 principal and interest
40-year fixed: $2,363 principal and interest
50-year fixed: $2,277 principal and interest

Otplaćuješ hipoteku od 300.000 celih 20 godina duže kako bi smanjio mesečnu ratu za 150$, odnosno 10%

Deluje kao super ideja:

$300,000

$400,000

$500,000

Otplaćuješ hipoteku od 300.000 celih 20 godina duže kako bi smanjio mesečnu ratu za 150$, odnosno 10%
Neki ljudi su konstantno u dozvoljenom minusu(jednu platu) gde je najveća kamata.

Ne pratimo ceo dan vesti za nekretnine, nekima nije ovo posao 😂
Pa ne znam bas :) ti mi delujes kao neko ko je vise u poslu nego ja.

Ukratko, prva tacka mu je borba protiv corporate kupovina, da sto vise moguce onemoguci korporacijama i spekulantima da kupuju ogroman bro nekretnina i drze. To je glavi deo. Sto se tice renti, tu ce probati da ogranici rente barem u stanovima koji su u vlasnistvu drzave, tih stanova ima preko 150k po nekim procenama. To je po meni tezi deo, jer ko ce ga znati po njihovim zakonima da li sme da otpusta i optimizuje njihovu upravu.

Uglavnom, ako samo spreci da stanovi budu sredstvo spekulacije, tj barem da smanji tu pojavu, vec je mnogo uradio. Al naravno, videce se da li ce uspeti.

Ja koliko znam obogatilo ga je to sto mu je majka Mira Nair, reziserka, a cale mu je profesor sa Harvarda. Ako imas neki insajd da su se obogatili od nekretnina, slobodno nas obavesti. Ili si mozda mislio na Trampa :)

Al samim tim sto se neko ko se obogatio od nekretnina (e.g. Tramp) forsira pricu o povecanju kreditne sposobnosti, jasno je sta mogu da proizvedu nasi "caci krediti". Suprotna strana se fokusira na to da stanovi vise ne budu sredstvo spekulacije. Idite ulazite u zlato, kripto, sta ti ja znam...

Deluje kao super ideja:

$300,000

$400,000

$500,000

Od 2022 pad vrednosti prometovane nekretnine 10%.

U 2025 rast cena 1,5%, tj deflacija a verovatno uskoro i pad.

Trazene cene na tržištu:

Broj prodatih jedinica je ispod nivoa 90-tih

Sa tendencijom daljeg pada:

U principu nikakva mera. Pokušava da uspori raspad čim pričamo o 20 godina otplate više za 150-250$ mesečno.

A da, iako Fed obara kamate što je bearish, zbog rizika, kamate na kredite se nisu smanjile zbog rizika

Nešto ne vidim kod njih kupite sad, propadoše novci, sad ili nikad, sve će biti gore za kupovinu, nikada nećeš moći da kupiš više itd.

Ja koliko znam obogatilo ga je to sto mu je majka Mira Nair, reziserka, a cale mu je profesor sa Harvarda. Ako imas neki insajd da su se obogatili od nekretnina, slobodno nas obavesti. Ili si mozda mislio na Trampa :)

Al samim tim sto se neko ko se obogatio od nekretnina (e.g. Tramp) forsira pricu o povecanju kreditne sposobnosti, jasno je sta mogu da proizvedu nasi "caci krediti". Suprotna strana se fokusira na to da stanovi vise ne budu sredstvo spekulacije. Idite ulazite u zlato, kripto, sta ti ja znam...

Iz toga se da zaključiti da glavni uticaj na rast cena nekretnina u Njujorku imaju veliki corporate igrači, što kod nas nije slučaj.

Cene su skakale i pre ćaci kredita pa ne možemo reći ni da su ti krediti razlog trenutnih cena.

Ma na trumpa ne znam kuj je taj drugi. Imamo mi nasih problema da bi pratili tudje.

Vrh