Šta je novo?

Cene nekretnina

Toliko se novca kreiralo, od kovida je skok svega. Prosecne plate su nam u istom periodu rasle proporcionalno ceni kvadrata. Dokazano je ovde da je sve povezano.
Tome treba dodati i to da svaka baba sad zna šta je inflacija i da lova u slamarici sigurno gubi vrednost, verovatno vrlo brzo, naročito nakon skoro decenije negativnih kamata... Ljudi samo gledaju da se oslobode keša ko da je zarazan... da mi je neko pričao da ću to da doživim...

Imaj ti svoje misljenje ali je degutantno da spominjes blokadere teroriste, a da pojma nemas ko su oni jer su tako rekli na informeru. Kao kad bi ja rekao “ok, tebi je dobro, imas caci familiju ovde koja zaradjuje na grbaci naroda(a imas) pa ti je u interesu da sto duze potraje”.
Ja nisam rekao da su teroristi ali da su blokaderi jesu. Kako drugačije nazvati da neko nasilno brani drugom da radi, da predaje u školi i na faxu da uči? Da se kreće. Ako ti nećeš da učiš nemoj uzmi index ispiši se s faxa i kraj.
Nećeš da radiš - ok daj otkaz i nema frke ima ko hoće. Bili su protesti i 90-ih pa se znalo, ko protestuje ide dole da se pegla s milicijom. Ostali na fax i vežbe i kraj.

Pa baš taj %. Uzmi BG 1,5 miliona i bilo ih je prekjuče 10k. To je koliko %? Da kažemo 1%.
Apatin 150 ljudi pre 2 dana na broj stanovnika isti %. Uzmi bilo koji grad. Sombor 300 ljudi pre dva dana kao u piku. Izuzmi svoje emocije gledaj matematiku.
Računaj da ima 50x više ljudi koji ne izlaze na proteste u Beogradu, a koji jedva čekaju da vide ovoj vlasti leđa. To je i razlog zašto još nemamo izbore.

Pa baš taj %. Uzmi BG 1,5 miliona i bilo ih je prekjuče 10k. To je koliko %? Da kažemo 1%.
Apatin 150 ljudi pre 2 dana na broj stanovnika isti %. Uzmi bilo koji grad. Sombor 300 ljudi pre dva dana kao u piku. Izuzmi svoje emocije gledaj matematiku.
Podrska vucicu iz Srbije na protestima 3k. Koliko je to u % za celu Srbiju? Aj batali vidi se da si odsecen od realnosti. Znamo da imas familiju po caci firmama ali guraj drugde svoju agendu. Kazi caletu da ce biti penzije da se ne brine.

Tome treba dodati i to da svaka baba sad zna šta je inflacija i da lova u slamarici sigurno gubi vrednost, verovatno vrlo brzo, naročito nakon skoro decenije negativnih kamata... Ljudi samo gledaju da se oslobode keša ko da je zarazan... da mi je neko pričao da ću to da doživim...
Bilo je 90-ih u još većem obimu ali za dinare. Marka je bila sveta krava.

Ti stvarno mislis da svi ljudi koji su protiv vucica ce izaci na protest u jednom danu? Evo ja nisam izasla jel sam bolesna. Vecina mojih prijatelja ima sitnu decu, niko nije izasao jel nema ko da im cuva decu. Nije to bas 1 kroz 1

Ja nisam rekao da su teroristi ali da su blokaderi jesu. Kako drugačije nazvati da neko nasilno brani drugom da radi, da predaje u školi i na faxu da uči? Da se kreće. Ako ti nećeš da učiš nemoj uzmi index ispiši se s faxa i kraj.
Nećeš da radiš - ok daj otkaz i nema frke ima ko hoće. Bili su protesti i 90-ih pa se znalo, ko protestuje ide dole da se pegla s milicijom. Ostali na fax i vežbe i kraj.
Kako objasnjavas tvoj cacilend koji blokira sve vise meseci?

Ti stvarno mislis da svi ljudi koji su protiv vucica ce izaci na protest u jednom danu? Evo ja nisam izasla jel sam bolesna. Vecina mojih prijatelja ima sitnu decu, niko nije izasao jel nema ko da im cuva decu. Nije to bas 1 kroz 1
To je tačno. Ali nije ni da svi koji podržavaju SNS ne idu na skupove! Plus ima mnogo neutralnih. Ja do sad nisam glasao 17 godina a na sledećim izborima glasam! Tako da nije sve 1 na 1

To je tačno. Ali nije ni da svi koji podržavaju SNS ne idu na skupove! Plus ima mnogo neutralnih. Ja do sad nisam glasao 17 godina a na sledećim izborima glasam! Tako da nije sve 1 na 1
Daj molim te. Svi znaju da SNS placa ljude da dodju na skupove. Ova vlast je pukla i to svi znaju, i oni znaju i zato i ne raspisuju izbore.

Kako objasnjavas tvoj cacilend koji blokira sve vise meseci?
To je najbolji izum koji je s***ao koncept zapadnjacima ovih obojenih revolucija. Smislili su super kao nema lidera bune se mladi i te fore i onda odjednom neko spontano upadne u Skupštinu i eto nepalski scenario. Onda se Glišić setio da napravi ćacilend i s***ao koncept. Jer ne možeš da priđeš glavnim institucijama. Blokaderima je cilj upad u skupštinu a ne održavati skupove u NS. Šta će tamo? Nista? Kao što je i bilo 1.11. dođeš odeš i kraj. Ćacilend je sprečio revoluciju.
Ja sam protiv revolucije ali ne protiv promene režima na redovnim izborima.
Jel vama nije čudno da blokaderi godinu dana ne mogu da izađu s nikakvim programom?!?

To je najbolji izum koji je s***ao koncept zapadnjacima ovih obojenih revolucija. Smislili su super kao nema lidera bune se mladi i te fore i onda odjednom neko spontano upadne u Skupštinu i eto nepalski scenario. Onda se Glišić setio da napravi ćacilend i s***ao koncept. Jer ne možeš da priđeš glavnim institucijama. Blokaderima je cilj upad u skupštinu a ne održavati skupove u NS. Šta će tamo? Nista? Kao što je i bilo 1.11. dođeš odeš i kraj. Ćacilend je sprečio revoluciju.
Jel vama nije čudno da blokaderi godinu dana ne mogu da izađu s nikakvim programom?!?
Kad kazes blokader, ja vidim pink i informer

Jel tebi nekad cudno koliko lupas gluposti. Kakva obojena revolucija kakav upad u skupstinu? Da je to bilo planirano vec bi se desilo ali i ti izgleda mislis da Hrvati stoji iza protesta jer tako rekli na informeru. Da, cacilend je odlicna stvar da se vidi kakva bag** podrzava ovu vlast i kakvi su to prostacki slojevi drustva bez imalo znanja i kulture. Koji dusu, decu i rodjenu majku prodaju za 50e. (Zao mi je ako su i tvoji takvi ali jbg). Cacilend sprecio revoluciju, nasmejao si me, da nije zalosno ovo tvoje razmisljanje bilo bi smesno.

Moraces da budes jasniji
Kad ogradis crvenom trakom starogradnju i novogradnju( kao sto si i ti sugerisala)proglasis ih nebezbednim za zivot, tad ti ljudi zavrse na ulici. Onda oni negde moraju da zive. Ali imajuci u vidu da je pola stambenog fonda u BG neupotrebljivo, onda svi mi koji smo na ulici trazimo neki stan za zivot. Tako vrsimo pritisak na trziste i dolazi do ogromnog rasta kirija i cena. Ali vidi sad poveznicu, to je scenario gde vise nije Vucic na vlasti

Ako nije tajna, šta te je navelo da nakon 17 godina izađeš na glasanje?

Tvoju neutralnost razumem, ne živiš u zemlji, ali ljudi koji su stvarno neutralni (znači da nisu prikriveni simpatizeri bilo koga) za mene su neka vrsta socio-invalida (a upotrebio bih i neke teže reči) koji dozvoljavaju da im drugi kroje kapu, bez obzira na to koliko taj jedan glas deluje sitno u moru glasova, ili se izbor svodi na biranje izmedju 2 zla...

Ako nije tajna, šta te je navelo da nakon 17 godina izađeš na glasanje?

Tvoju neutralnost razumem, ne živiš u zemlji, ali ljudi koji su stvarno neutralni (znači da nisu prikriveni simpatizeri bilo koga) za mene su neka vrsta socio-invalida (a upotrebio bih i neke teže reči) koji dozvoljavaju da im drugi kroje kapu, bez obzira na to koliko taj jedan glas deluje sitno u moru glasova, ili se izbor svodi na biranje izmedju 2 zla...
Nije glasao jer mu je sve bilo potaman. Sad mu se vlast ljulja pa mora da da podrsku. Ne dobijaju njegovi dnevnicu za dz.

@G.I.Joe kako pravdas ljude koji za zenu koja izadje da protestvuje sto joj je sin umro u padu nadstresnice i posle godinu dana niko nije odgovarao a pristalice su SNSa pevaju zeni "posla majka sina da potrazi"

Eto objasni mi to i cinjenicu da policija cuva te ljude a da ima smisla molim te.

Isti ljudi ce kukati kako sve manji broj ljudi moze da priusti nekretninu i sa istim zarom pljuvati ‘caci kredite’ koji se uglavnom koriste u unutrasnjosti.

Potpuna sizofrenija, al koga briga kad se kriticko misljenje uvozi sa tvitera.
Ćaci krediti utiču na tržište pumpanjem cene. Videli smo i sami koji je nagli skok cene bio.
Utiču na stranu tražnje gde je milion potencijalnih kupaca i tako utiču na celokupno tržište. Pričamo o par hiljada stanova samo koji imaju veliki uticaj na ostatak tržišta negativno.
Nama trebaju mere na strani ponude

Poslednja izmena:
Kad ogradis crvenom trakom starogradnju i novogradnju( kao sto si i ti sugerisala)proglasis ih nebezbednim za zivot, tad ti ljudi zavrse na ulici. Onda oni negde moraju da zive. Ali imajuci u vidu da je pola stambenog fonda u BG neupotrebljivo, onda svi mi koji smo na ulici trazimo neki stan za zivot. Tako vrsimo pritisak na trziste i dolazi do ogromnog rasta kirija i cena. Ali vidi sad poveznicu, to je scenario gde vise nije Vucic na vlasti
a daj to je bila ilustracija i odgovor na komentar

@G.I.Joe kako pravdas ljude koji za zenu koja izadje da protestvuje sto joj je sin umro u padu nadstresnice i posle godinu dana niko nije odgovarao a pristalice su SNSa pevaju zeni "posla majka sina da potrazi"

Eto objasni mi to i cinjenicu da policija cuva te ljude a da ima smisla molim te.
Ti ljudi sprecavaju revoluciju. Toj zeni nije sin poginuo to je laz. Dosli su vanzemaljci i sabotirali nadatresnicu… ne bi me cudilo da u ovo veruje.

Btw: vanzemaljci su hrvati, a sabotaza zapad.

Nije bas tako. Da je tako imali bi tu situaciju koja traje godinama i nikada se ne menja. Ovo sto se desilo u poslednjih 5 godina je ekstrem.

Evo ti samo jedan primer najjednostavniji: Zasto je kod nas starogradnja skoro iste cene kao novogradnja? Zato sto stanovi vecinom nisu radjeni po propisima, i ne postoji infrastruktura da podrzi sve te nove zgrade, i samim tim novogradnja nema vrednost koliku bi trebala da ima. To je politicki obojeno tako sto ne postoji kontrola kvaliteta izgradnje. To je problem institucija. Cena novogradnje direktno utice na cenu starogradnje. Da ne produbljujem dalje - ovo je samo mali segment cele jednacije, ne mozes reci da problem nije u institucijama.

Jedan kontraargument koji je već pomenut, a to je da je poslednjih 5 godina dobar deo rasta cena posledica inflacije, tj. devalvacije evra. Međutim, ako gledaš 5 godina pre toga, cene su rasle svake godine.

Prvi post na ovoj temi je iz 2010. i tad se pričalo da je balon i da nema šanse da raste dalje, a evo gde smo sad.

Kačio sam pre koju godinu istoriju američkog tržišta, u poslednjih 100 godina cene su padale samo u periodu 2008-2012. To je zemlja koja ima kulturu investiranja u biznis, akcije i sve ono što naši ljudi ne rade, pa opet nekretnine ni tamo ne padaju.

Tržište nekretnina u Beogradu konkretno jako teško može nominalno da padne, po meni, iz više razloga:
  • Stan u Beogradu je sveti gral srpskog i regionalnog investiranja (mentalitet)
  • Poreska politika države Srbije jako favorizuje nekretnine u odnosu na bilo koju drugu investiciju
  • Postoji jaka organska tražnja za iznajmljivanjem stanova u BG zbog statusa regionalnog poslovnog i univerzitetskog centra (migracioni tokovi)
  • Iako je grad veliki, rubne opštine i predgrađe su kupcima neprivlačni, što stvara jak pritisak na cene zemljišta u centralnim opštinama, kog nije mnogo ostalo
  • Ponuda kvalitetnih stanova je jako slaba i bila je slaba i u vreme kad je tržišna aktivnost bila najveća, to se u Beogradu neće promeniti možda i za naših života
  • Troškovi izgradnje su de fakto porasli jer je inflacija uticala na cenu rada i materijala
  • Prosečan prodavac u BG je istovremeno i kupac sledećeg stana, zbog čega je realnije da stan povuče s tržišta i čeka bolja vremena, nego da mu značajno obori cenu
  • Nekretnina je tip robe koji pati od fenomena "sticky prices" - cene kad porastu, obično ne padaju, nego u najboljem slučaju stagniraju
  • Kriminalci i kuravele, namešteni tenderi, korupcija itd.

Dakle, postoji milion faktora koji kupcima ne idu u prilog, a jako malo faktora koji im idu. Zato mislim da promena vlasti, naprasno poštenje institucija itd. ne bi mnogo šta promenili na tržištu.

Ti ljudi sprecavaju revoluciju. Toj zeni nije sin poginuo to je laz. Dosli su vanzemaljci i sabotirali nadatresnicu… ne bi me cudilo da u ovo veruje.
Joe samo nema ideju kakva je atmosfera ovde.

Zbog polarizacije i konstantnih tenzija stvara se atmosfera kao pred WW2 samo ovog puta ne jevreji vec caciji su grupa koja ce da na***e.
Kolicina ljudi sa kojima sam pricao a koji vise one ljude u cacilendu ne dozivljavaju kao ljude vec kao stoku/zivotinje raste sa svakim onakvim potezom.

U jednom momentu ce doci kriticna masa takvih ljudi, sto mi se ne svidja ali nismo mi daleko od novog 5og oktobra posebno na sledecim izborima.

Necu da idem dalje u off topic.

Joe samo nema ideju kakva je atmosfera ovde.

Zbog polarizacije i konstantnih tenzija stvara se atmosfera kao pred WW2 samo ovog puta ne jevreji vec caciji su grupa koja ce da na***e.
Kolicina ljudi sa kojima sam pricao a koji vise one ljude u cacilendu ne dozivljavaju kao ljude vec kao stoku/zivotinje raste sa svakim onakvim potezom.

U jednom momentu ce doci kriticna masa takvih ljudi, sto mi se ne svidja ali nismo mi daleko od novog 5og oktobra posebno na sledecim izborima.

Necu da idem dalje u off topic.
Ima on ideju ali mu odgovara trenutni sistem. On je lik koji potrebe pojedinca stavlja ispred potrebe drustva i to je vecinom pisao. Dakle ako je njemu ok sve je dobro, bas ga briga ako se sve radpada i ako 5m ljudi pati.

Ko sa caletom da pricam koji guta pink i informer. Hrvati, zapad, blokaderi teroristi, revolucija… pricaju o vremenu pre kao da ga oni nisu izazvali pa kao sad je bolje.

Bice sranja definitivno ako ne odu mirno sa vlasti kada izgube izbore. Za sada je sve mirno sa velikom tenzijom.

Vrh