Šta je novo?

Cene nekretnina

Na kraju ne preostaje nista nego da se svi slozimo da su stanovi priustivi samo ako se potrudis. Da je Borca fenomenalno mesto za zivot, da IT nije u krizi i da imamo do sada najveci izvoz IT usluga, da su svi ljudi koji su zavrsili slikarstvo i zive na Vracaru iskompleksirani neradnici bez ambicije iiii da ne postoji ama bas ni jedan razlog da cene nekretnina padnu i da treba da rastu jer sada cak i juniori mogu da priuste stan na Novom Beogradu i da se vozaju naokolo bajsom!

Kako onda objasnjavas fenomen da se stanovi i dalje prodaju? Da li misliš da ti ljudi koji su kupili stanove viču uh bre što je jeftino, šteta što ne uzeh dva?

I da se slozimo da je small dick energy zauvek najzastupljeniji na svim forumima, pa tako neki tamo batica mariks misli da je ok da ostavlja ovakve komentare
Uuu prešli smo na vrijedjanje :D ako te zanima možeš da vidiš. Post je bio više šaljivog tipa ali jbg rade kompleksi. Budi pametna Ana, uzdrži se ovako prostačkih komentara, nacrtaj neku sliku :D

95% ljudi u temi ima visoka primanja, gledaju investicionu nekretninu primarno na dobroj lokaciji.
Zaradjuje se po 5-10x minimalca lagano, svi su zivi izuzeci koji su nekako ipak skupili pare i izborili se (kada god ih pitas a kako to da si ti uspeo da kupis stan jelte).
Svako zna nekoga ko je kupio ili kupuje stan po trenutnim cenama, ali to su isto sve izuzeci.

I onda otkud velike cene nekretnina, ko kupuje ovo vise.

Misterija prosto.

Slazem se! Vazi i globalno i lokalno :)
Tako je, ostaće kvalitetni inženjeri što se tiče programera. Globalno plate u IT se ne smanjuju ali je lestvica da udjes veća nego u poslednjih 5-6 godina. Uz to veća nestabilnost, otkazi sevaju na sve strane.

Primer, Amazon je u utorak otpustio 14k ljudi. To je ogroman broj. Međutim, Amazon je povećao broj zaposlenih od 2020-2025, sa 800 na 1,7 miliona. To je jedna ilustracija buma koji je IT doživeo u tom periodu.

AI je zgodan izgovor za sve kompanija koje sad smanjuju broj zaposlenih. Jednostavno nije više tolika ekspanzija, ne treba im toliko zaposlenih, kažu e postali smo mnooogo efikasni zbog AIja, zato sad otpuštamo deo zaposlenih. A u stvari radili su overhire u fazi ekspanzije i sad mora rezanje.

E sad kako se to odražava na tržište nekretnina u Beogradu/Srbiji? Nemam ideju. Očekivao bih da ITjevci manje kupuju zbog celokupe situacije, medjutim ovi jeftini krediti za mlade mogu biti kontra teg tome.

Ne plašim se za IT sektor, ispeglaće se to sve na duže staze, malo boom, malo bust, a do sledećeg boom-a napaćeni budući juniori mogu da rade part time kao parketari. Tu neće raditi za kikiriki, možda čak u međuvremenu zarade za stan.
Svakako je bitno da je fond obrazovanih sve veći.

E sad kako se to odražava na tržište nekretnina u Beogradu/Srbiji? Nemam ideju. Očekivao bih da ITjevci manje kupuju zbog celokupe situacije, medjutim ovi jeftini krediti za mlade mogu biti kontra teg tome.
Ko jos veruje da IT ovde kroji kapu nekretninama stvarno zivi u iluzijama i zeli da veruje u njih, ali bas jako zeli to.

Ko jos veruje da IT ovde kroji kapu nekretninama stvarno zivi u iluzijama i zeli da veruje u njih, ali bas jako zeli to.
Upravo tako, mada meni je to jednako tome koliko kriminalci i kraljice noci uticu na cene. Cena je odraz ekonomskog stanja drustva i naravno mera drzave prema sektoru nekretnina.

Upravo tako, mada meni je to jednako tome koliko kriminalci i kraljice noci uticu na cene. Cena je odraz ekonomskog stanja drustva i naravno mera drzave prema sektoru nekretnina.
Pa ne slazem se bas skroz, vise puta sam pisao, kad bismo imali podatak ko je u poslednjih 5 godina kupio stan za zivot, a ko investicioni i koliko stanova ko ima (statisticki u svrhu nauke, ne imena ljudi), lakse bismo znali. Garantujem da bismo naleteli na porodice koje imaju po 20+ stanova. Bez tih informacija mozemo svi na red samo da lupamo.

A kad ce da proradi nekretnine.rs ovako imamo samo neka nagadjanja oko cena i prodaje...

Pa ne slazem se bas skroz, vise puta sam pisao, kad bismo imali podatak ko je u poslednjih 5 godina kupio stan za zivot, a ko investicioni i koliko stanova ko ima (statisticki u svrhu nauke, ne imena ljudi), lakse bismo znali. Garantujem da bismo naleteli na porodice koje imaju po 20+ stanova. Bez tih informacija mozemo svi na red samo da lupamo.
Naleteli bi sigurno, mada mislim da bi bilo dosta onih sa 3-4-5 stanova, ali u celoj matematici mislim da oni nisu tas na vagi

To ti je kao kad Bosanci kupuju stan u Beogradu, glavno merilo je na koliko je minuta od Vukovog Spomenika 🤣🤣

Disclaimer: I ja sam bosanac, i moji roditelji su tako kupovali plac svojevremeno, da neko ne pomisli nešto 🤣

ili si student iz provincije kao ja, pa sam smatrao da je kod vuka centar i dalmatinska najjaka ulica lol

Zato sam i rekao, jedan broj Rusa Oni jesu uzrok naglog skoka kirija, ali se sad to stanje unormalilo. Sad ce to sve da prate zarade. Mozda se desi i neki trenutni pad kad jedan deo njih ode, ali ce to opet biti trenutno. Mislim da je iluzija da su oni uticali na kupoprodajne cene, ne verujem da je iko kupovao u trenutku samo da bi njima izdavao ili je to zanemarljiv broj. Veci je broj ljudi koji su se recimo povukli kod roditelja da bi izdali stan u tom trenutku.

jesu uticali na psiholoski momenat, jer se secam kako su odjednom stanovi od aprila do juna u centralnom delu nbga skocili za bar min 300€ po kvadratu

Vrh