Ali sa ovim rastom cena je matematicki nemoguce ni za 10 ni za 15 godina, da li razumes to? Dvoje ljudi u braku top 10% zarada u zemlji.Ti lupas gluposti, ja znam fakultetski obrazovane ljude koji su tek posle 15 godina stednje sticali dovoljno za ucesce za stan a ti kukas kako je 4-5 godina odricanja puno
To ili kada bi prodali od roditelja nasledje neku njivu ili nesto, a znamo i da ima ljudi koji cekaju da baba umre da naslede stan i to je slucaj poslednjih 30 godina a ne poslednjih 5
Mozda neko i dobije otkaz. A evo da ponovim, ako cene ostanu istez stednja je 4 godine. A cene nisu iste.Za te četiri godine može svašta da se desi. Možda neko dobije unapređenje, povišicu, neko nasledstvo, odradi neki posao sa strane remote, to je sad mnogo lakše i dostupnije nego ranije.
Nasa medijana je na 75% prosecne. U Nemackoj je to 92%Imao si medijanu i pre 15 godina pa je uporedi da danasnjom. Nemoj porediti danas medijanu i nekad prosecnu.
Pa ti ne moras ti si predsednik u mesnu zajednicu palankaNece mene niko naterati da tu ja kao stedim 4god da bih kupio stan! Ma nema trika. Ili stan za god dana ili nista!
Ali sa ovim rastom cena je matematicki nemoguce ni za 10 ni za 15 godina, da li razumes to? Dvoje ljudi u braku top 10% zarada u zemlji.
Mozda neko i dobije otkaz.
Ima i jako puno praznih stanova u Beogradu, ali to ne pominjes, posto imas neki pik na ljude iz provincije.Mesta nema za sve, nema tu sta da se pametuje. U Srb postoje milioni m2 u kojima niko ne zivi, i to ne mislim na supe na kraju sveta, nego kuce po gradovima koje su predimenzionisane. Mnogi ljudi koji u Bg hoce trosoban vec imaju kucu sa 5 soba u nekom drugom gradu, ali mece tsmo da budu. Otuda i probm koji postoji. Problem je centralizacija i to treba resavati. Mora da se stvori svest u ljudima da zivot van Bg ne predstavlja nizu rasu.
Izvadi mi podatak koliko ljudi je kupilo stan za zivot poslednjih 5 godina, a koliko investicioni, pa mozemo da diskutujemo dalje o stanju i razlozima trenutnih cena nekretnina. A posto to nikada necemo dobiti, necemo ni doci do zakljucka.Možda, a onda možda nadjes bolje plaćen posao. Činjenica je da se stanovi prodaju, da mnogi ovde imaju više stanova, pa čak i oni što najviše mrače na temi. Zaista zanimljiv fenomen, zaista...
Tako je, moj stan je prazan, i sta sa tim? Odem kad mi se ode do njega, kad mi se ne ide ostanem kuci i uzivam u stvarima koje ne mogu raditi u Bg. Bas imam pik na provinciju, a ja odatle. Mora da su kompleksi.Ima i jako puno praznih stanova u Beogradu, ali to ne pominjes, posto imas neki pik na ljude iz provincije.
Pa odakle???Izvadi mi podatak koliko ljudi je kupilo stan za zivot poslednjih 5 godina, a koliko investicioni, pa mozemo da diskutujemo dalje o stanju cena nekretnina. A posto to nikada necemo dobiti, necemo ni doci do zakljucka.
Mora da su kompleksi, jer nema sta drugo da budeTako je, moj stan je prazan, i sta sa tim? Odem kad mi se ode do njega, kad mi se ne ide ostanem kuci i uzivam u stvarima koje me nogu raditi u Bg. Bas imam pik na provinciju, a ja odatle. Mora da su kompleksi.
Bolje i to nego nego gorski kukacPa ti ne moras ti si predsednik u mesnu zajednicu palanka
A pa zar ne znas? On je zavrsio fakultet pa je mogao. Drugo po unutrasnjosti to niko ne zavrsi fakultet.Pa odakle???
To što nemamo te podatke ne znači da ne možemo da diskutujemo. Uostalom i ti si čini mi se kupio stan a imao si start iz planinskog sela. Zašto onda misliš da nije moguće uštedeti za učešće i kupiti stan u Beogradu? I to u jednoj od najpoželjnijih opština u celoj zemlji.
Ali ti si kupio novogradnju u Gornjem Gradu Zemun, a tu si negde u 10% po zaradi, jos dosao po sopstvenom priznanju tu sam bez ikakve pomoci od nule sopstvenim znanjem. I to sve bez neke sulude stednje, uz Maldive i takvo zezanje.Sada vidite kolike gluposti lupate, da par koji oba spadaju u top 10% zarada u drzavi ne moze sebi da priusti Zemun Gornji grad (od kog se putuje do centra po sat vremena busom na posao).
Pa to ti kazem, nema. Zato svi mozemo kolektivno da lupamo. Da ima, diskusija bi bila lepsa. Ali i ovako je zabavno, da se niko ne uvredi, svi pricaju sta misle.Pa odakle???
To što nemamo te podatke ne znači da ne možemo da diskutujemo. Uostalom i ti si čini mi se kupio stan a imao si start iz planinskog sela. Zašto onda misliš da nije moguće uštedeti za učešće i kupiti stan u Beogradu? I to u jednoj od najpoželjnijih opština u celoj zemlji.
Hvala!!! <3@anabanana dobrodošla na forum!![]()
Nemoj medijanu prosečnoj. To ti je minimalac za sve i universal basic income onda. To je raspad sistema i zemlje. Nešto slično (ne medijana=prosečna ali 15% manje) je bilo u Jugoslaviji pa svi pobegoše na zapad i kriza, raspad, svašta. To ni u ludilu.Rast zarada koji je prosecan po vasoj namestenoj statistici u zivotu nije realan ni za jednu osobu, a kamoli za dve zajedno. Medijanu mi daj bajo moj da se priblizi prosecnoj, pa da razgovaramo.
E pa onda si mi dao novu dimenziju za razmisljanje, jer vidim da ove razvijenije zemlje po EU su blize medijane prosecnoj, nego kod nas, svi su priblizniji, pa sam bio u fazonu, to je bolje nego ovde. Sta znam, ako je prosecna mala, onda ne valja, ako je velika onda je valjda dobroNemoj medijanu prosečnoj. To ti je minimalac za sve i universal basic income onda. To je raspad sistema i zemlje. Nešto slično (ne medijana=prosečna ali 15% manje) je bilo u Jugoslaviji pa svi pobegoše na zapad i kriza, raspad, svašta. To ni u ludilu.
Proveriću još jednom pa javljam. Da ne ispadne da lupam. U suštini kad 80% ljudi radi za +-20% to dovodi do uništenja zemlje.E pa onda si mi dao novu dimenziju za razmisljanje, jer vidim da ove razvijenije zemlje po EU su blize medijane prosecnoj, nego kod nas, svi su priblizniji, pa sam bio u fazonu, to je bolje nego ovde. Sta znam, ako je prosecna mala, onda ne valja, ako je velika onda je valjda dobro![]()
Pa to ti kazem, nema. Zato svi mozemo kolektivno da lupamo. Da ima, diskusija bi bila lepsa. Ali i ovako je zabavno, da se niko ne uvredi, svi pricaju sta misle.
Ja sam uspeo zato sto sam ja takav kakav sam i nasao i takvu zenu, znaci x2, trudili se cimali se, selili se, oboje zavrsili fakultete. A to sto sam ja uradio su prevelika zivotna cimanja, ja sam ziveo u 5+ gradova u Srbiji, to je 5+ novih pocetaka, promenio 5+ poslova, ja ne smatram sebe za obican primer. Da smatram sebe obicnim, ostao bih u selu i kukao na otkupnu cenu kupine. Ovako sam ovde pod klimom dok je 40 stepeni, a i dalje kukam na otkupnu cenu kupine. Tako da bih sebe izuzeo iz te price moze da se stekne, moze, ali ako si lud kao ja i da te podrsava jos neko. Ali ne smatram da to sto sam ja uradio za normalno i da to svako treba da radi. Ja nisam preduzetnik, nemam zeludac za to, jer sam svoj zeludac trosio previse dok sam stigao ovde gde jesam sada. Ako neko posle mene zeli, neka ide na vise, meni je ovo sada dovoljno. Mana mi je sto sam posteni seljak i ne volim da lazem, a jos vise ne volim kad drugi lazu mene![]()
PrežvakanoKreneš od neke pozicije na poslu. Ostavljaš 3k godišnje. Stanovi porastu 7k. Napreduješ na poslu posle 2 godine i ostavljaš 5k. Stanovi otišli 10k. Opet napreduješ, menjaš posao. BLa bla. Dodjete i ti i žena na neke fine pozicije (a da nisu menadzerske), ostavljate 10k godišnje.....sve poskupi duplo i kamate dodju na ove nivoe. Dodju deca, sve ti je poskupelo, plata ne može da se duplira. Nije ispratila inflaciju. U stvari dodatno se smanjila zbog porodiljskog odsustva. Raniji nivo štednje je sad misaona imenica. Jednostavno cene stanova su rasle brže od štednje i plate. Nema tu neke filozofije da je neko upao u neku zamku zbog neodlučnosti ili da je finansijski nepismen. Nemaju zaledjinu, žive od svog rada i to je to.
Svi mi ovde "ulepšavamo realnost" jer ili nemamo izbora ili smo postavili prioritete tako da nam na kraju više odgvara da živimo vode.Mislim da je ovde na temi veci problem potpuno lutanje u kontekstu nego tehnicko teranje na preciznost.
Neko kaze da se razlika u standardu izmedju Zapada i Srbije smanjuje (znaci ne da smo ih prestigli, ne da je zlatno doba, samo jedna lako proverljiva cinjenica po gotovo svakom parametru), dobije odgovor 'jeste evo sve se Nemci sele ovde jer propadose, reci to mom kumu koji vise od 10 ari malina ne moze da prehrani celu porodicu, samo prosipajte tu drzavnu propagandu ovde, ko vas placa'. To nije tehnicko teranje na jasnost, to je spustanje diskusije u blato.
Izvini ali nije mi do kraja jasno sta ovaj odgovor tacno porucuje na post koji sam ja napisao.Svi mi ovde "ulepšavamo realnost" jer ili nemamo izbora ili smo postavili prioritete tako da nam na kraju više odgvara da živimo vode.
Standard gleda "materijalne, radne i društvene uslove života". Ne uključuje životnu sredinu - kvalitet vazduha, vode, hrane, ne gleda efekat uticaja nepostojanja regulative o uticaju socijalnih mreža na decu i slično. Pošto urbani deo grada sadrži veći broj stanovnika u odnosu na prigradske opštine, nedostatak osnovne infrastrukture u 21. veku kao što su ispravna pijaća voda i kanalizacija u tim opštinama imaju mali uticaj na opštu statistiku na tu temu. Zar to nije porežavajuća činjenica?
Iskreno baš me briga kako se živi u Albaniji ili Švajcarskoj. Zanima me kako ovde živim. Naravno da nismo svemoćni i da mnoge stvari zavise od globalnih i regionalnih dešavanja. Da ne skrećem sa teme....
Dosta ljudi ovde je završilo ETF što znači da su da su bili u vrhu što se tiče uspeha u osnovnoj i srednjoj školi. Šta je ovde fejl, pa što je bitan deo, koji nije isključivo vezan za životni standard a koji sam gore nabrojao, prepušteno ljudima koji nisu želeli ili nisu mogli ni da upišu fakultet a bili su neka sredina u osnovnoj i srednjoj školi. Ima i ovih najboljih ali mnogo manje.
I tako se ulepšava, odnosno kompezuje sve to novcima, stanovima, automobilima, letovanjima, zimovanjjima, druženjem, restoranima, investicionim kvadratima i da, Xiaomi i drugim filterima za vazduh
I da ne zaboravim, veliki, ali veliki broj ljudi se okupio danas u NS podsećajući na tragediju i odgovornost. Valjda životni standard uključuje i nivo vladavine prava odnosno u kojoj meri vlast i institucije preuzimaju ogovornost nakon sto su im građani ukazali poverenje.
Zato je potpuno logično da svaka diskusija završi u blatu jer osnovni preduslovi za zdravu diskusiju i nisu ispunjeni. Voleo bi da opstane ovaj forum narednih pa da za 20-30 godina prodiskutujemo sve ovo tj da li smo dobro postavili prioritete![]()
Ja sam rodjeni Beogradjanin