Šta je novo?

Cene nekretnina

Kao sto rekoh, pare ne pravi obrazovanje samo po sebi nego nos za biznis, odricanje, istrajnost, rizik i tako to. Ako ima ljudi koji su spremniji na sve to od tebe, onda ti sa samo obrazovanjem nisi konkurentna.
Ja sam diplomirani likovni umetnik. Veruj mi vrlo sam svesna da sa svojim obrazovanjem nisam konkurentna :)

Da ali onda to povlaci vecu cenu m2 i vece druge troskove, pa ko sta hoce. Proceni sta dobijas sta gubis i to je to. Ali ne mozes da ocekujs i jare i pare, hocu i platu 1500e, a hocu i m2 za 800e kao u Leskovcu.

Nije bas tako. Nemam nista protiv toga da neko stekne 5 stanova i da kupi jos 5 na Vracaru. Ovde cu se ograditi da ono sto pisem nadalje ne kazem o tebi licno, nego o grupi ljudi.
Ono sto nije u redu je da odredjena grupa ljudi nazivaju ljude koji se zale na cene rasipnicima i nesposobnima i da zbog toga ne mogu da kupe stan. Takodje predlazes Jakovo gde je sve nelegalno. Da li posmatras svoj predlog iz ugla primaoca informacije? Pa nismo mi sisali vesla. Pritom kuca koja nije legalizovana ne moze da se kupi na kredit.

Nije problem u tome da nekog savetujes da kupi Opela, ali je problem nedostatak pravilne komunikacije gde ti odredjena grupa ljudi predstavlja i romantizuje Opela kao nesto sto je ekstra i sto neko treba da budemo zadovoljan sto uopste moze da ga kupi i da ne kuka.
Niste iskreni, nego licemerni. Iskren covek bi rekao, ja imam 5 stanova na ekstra lokacijama, slazem se, jeste skupo, ne moze mnogo ljudi da priusti, nije normalno stanje. I to je meni potpuno okej odgovor. Umesto toga, ti i tebi slicni forsirate pricu gde bukvalno pravite ludim sve sagovornike, ubedjujete ih da je problem u njima, a ne u sistemu, klasicna tehnika vec vidjena. To je ono sto je licemerno.
Evo ja cu biti direktan, ako 2 osobe prihoduju 300+k kombinovano i ne mogu da ustede za stan oni su nesposobni da prave kucni budzet i rasipaju pare.

Znaci par ima 2500e, krecu da stede sada. Zemun Gornji grad je trenutno 3k. 65 kv po 3k plus garaza je 220k. Znaci 44k ucesce plus troskovi razni. Ako placaju stan 500e kiriju i 200e troskove, ostaje im 1800e. Ako zive sa 800e mesecno, a nece moci da zive (neplanirani troskovi, obicno letovanje u Grckoj) ostavljace 1000e mesecno. Znaci skupice za 44 meseca, ako nigde ne idu i nista ne rade, ni Grcka ni auto ni nista, prakticno 4 godine. Ako cene stanova za 4 godine raste kao do sad, ici ce preko 50% inicijalne, znaci 330k. To je za 4 godine skoro 70k ucesce, znaci ucesce raste brze nego stednja. I sad mi objasni kako?

A zasto 65m2? Ako jos nemaju decu sta ce im trosoban?
Pa nek imaju decu ili nemaju, sto da kupuju garsonjeru. Jel' dvoje ljudi u tridesetim ne treba kupe trosoban stan? Jel' treba garsonjeru da kupe? U normalnim uslovima tesko pre toga mogu da nabodu te plate, jer oboje moraju da spadaju u top 10%, znaci pre tridesete ne mogu ni da pocnu da stede jer nisu ni stigli do tih plata.

Znaci par ima 2500e, krecu da stede sada. Zemun Gornji grad je trenutno 3k. 65 kv po 3k plus garaza je 220k. Znaci 44k ucesce plus troskovi razni. Ako placaju stan 500e kiriju i 200e troskove, ostaje im 1800e. Ako zive sa 800e mesecno, a nece moci da zive (neplanirani troskovi, obicno letovanje u Grckoj) ostavljace 1000e mesecno. Znaci skupice za 44 meseca, ako nigde ne idu i nista ne rade, ni Grcka ni auto ni nista, prakticno 4 godine. Ako cene stanova za 4 godine raste kao do sad, ici ce preko 50% inicijalne, znaci 330k. To je za 4 godine skoro 70k ucesce, znaci ucesce raste brze nego stednja. I sad mi objasni kako?
Pa dobro 4 godine odricanja nije puno za najvecu kupovinu u zivotu...

Ali evo, ako imaju lufta 500 EUR + stede 1000 EUR znaci da si likvidni 1500 EUR ukupno.

Rata za kredit od nekretnine od 200,000 EUR je 800 EUR. Oni su kreditno sposobni za 1250 EUR ukupno, sto znaci da bi 2 godine ucesca mogli da skrate sa kes kreditom koji ne opterecuje vise od 400 eur mesecno, ako se bas zure da se sto pre skuce.

Alternativno da sve sto stede sipaju u s&p 500 i za 4 godine ako im zafali koja hiljada EUR za ucesce se dopune kes kreditom manjim.

A sumnjam da cemo videti rast od 50% u sledecih 5 godina u Zemunu npr

Pa dobro 4 godine odricanja nije puno za najvecu kupovinu u zivotu...
Da li si video da je nemoguce matematicki, a ne za 4 godine? 4 godine ako cena ostane ista, a nece ostati.
Ali evo, ako imaju lufta 500 EUR + stede 1000 EUR znaci da si likvidni 1500 EUR ukupno.
Ovo ne znam sta si zamislio.
Rata za kredit od nekretnine od 200,000 EUR je 800 EUR. Oni su kreditno sposobni za 1250 EUR ukupno, sto znaci da bi 2 godine ucesca mogli da skrate sa kes kreditom koji ne opterecuje vise od 400 eur mesecno, ako se bas zure da se sto pre skuce.

Alternativno da sve sto stede sipaju u s&p 500 i za 4 godine ako im zafali koja hiljada EUR za ucesce se dopune kes kreditom manjim.
Ko jos skuplja pare za ucesce i sipa na berzu ne lupaj
A sumnjam da cemo videti rast od 50% u sledecih 5 godina u Zemunu npr
Samo ti sumnjaj.

Mesta nema za sve, nema tu sta da se pametuje. U Srb postoje milioni m2 u kojima niko ne zivi, i to ne mislim na supe na kraju sveta, nego kuce po gradovima koje su predimenzionisane. Mnogi ljudi koji u Bg hoce trosoban vec imaju kucu sa 5 soba u nekom drugom gradu, ali mece tsmo da budu. Otuda i probm koji postoji. Problem je centralizacija i to treba resavati. Mora da se stvori svest u ljudima da zivot van Bg ne predstavlja nizu rasu.

Sada vidite kolike gluposti lupate, da par koji oba spadaju u top 10% zarada u drzavi ne moze sebi da priusti Zemun Gornji grad (od kog se putuje do centra po sat vremena busom na posao).

Mesta nema za sve, nema tu sta da se pametuje. U Srb postoje milioni m2 u kojima niko ne zivi, i to ne mislim na supe na kraju sveta, nego kuce po gradovima koje su predimenzionisane. Mnogi ljudi koji u Bg hoce trosoban vec imaju kucu sa 5 soba u nekom drugom gradu, ali mece tsmo da budu. Otuda i probm koji postoji.
Znaci ne moze da se kupi ipak kao sto svi tvrdite, razumeo sam, sve je u redu sada.

Ovo ne znam sta si zamislio
Ako je 500 eur kirija a 1000 eur stede znaci da su likvidni 1500 eur ukupno kada se oduzme trosak zivota.

Sto znaci da kada kiriju od 500 zamene ratom od 800 eur ostaje im jos 700 eur lufta mesecno.

Od tih 700 eur lufta se moze 300-400 dopuniti kes kreditom ako ne zele da cekaju duze da skupljaju za ucesce

Kako si dosao do matematike da ne mogu da priuste? Ja samo vidim rast cena, a ne spominje se i rast zarada.

Sada vidite kolike gluposti lupate, da par koji oba spadaju u top 10% zarada u drzavi ne moze sebi da priusti Zemun Gornji grad (od kog se putuje do centra po sat vremena busom na posao).
Pa kad nece niko da proda stan po nizoj ceni, sta ja tu da radim? I ti kad kupis neces hteti da ga das ispod cene da ispravljas nepravde.

Kako si dosao do matematike da ne mogu da priuste? Ja samo vidim rast cena, a ne spominje se i rast zarada.
Rast zarada koji je prosecan po vasoj namestenoj statistici u zivotu nije realan ni za jednu osobu, a kamoli za dve zajedno. Medijanu mi daj bajo moj da se priblizi prosecnoj, pa da razgovaramo.

Ti lupas gluposti, ja znam fakultetski obrazovane ljude koji su tek posle 15 godina stednje sticali dovoljno za ucesce za stan a ti kukas kako je 4-5 godina odricanja puno

To ili kada bi prodali od roditelja nasledje neku njivu ili nesto, a znamo i da ima ljudi koji cekaju da baba umre da naslede stan i to je slucaj poslednjih 30 godina a ne poslednjih 5

Rast zarada koji je prosecan po vasoj namestenoj statistici u zivotu nije realan ni za jednu osobu, a kamoli za dve zajedno. Medijanu mi daj bajo moj da se priblizi prosecnoj, pa da razgovaramo.
Imao si medijanu i pre 15 godina pa je uporedi da danasnjom. Nemoj porediti danas medijanu i nekad prosecnu.

Za te četiri godine može svašta da se desi. Možda neko dobije unapređenje, povišicu, neko nasledstvo, odradi neki posao sa strane remote, to je sad mnogo lakše i dostupnije nego ranije.

Vrh