Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno da moze, ako zna da stedi pare.
Ako ne jbg.

O cemu ti pricas, kakva zaledjina? Mi smo zbog dugova kucu prodali a pricas mi o zaledjini.
Studirao si i ziveo u istom gradu. Sta je tvoja porodicna situacija, zao mi je i ne zalazim u to, ali si bio u prednosti u odnosu na sve sa strane.

E ***iga moras sad uracunati i potrosacku korpu u tu jednacinu. A 2015 godina, ako se dobro secam i dalje je belezila dosta veliku nezaposlenost i generalno se sve oporavljalo nakon velike krize.
Što znači da je 2015te bilo mnogo teže kupiti stan kada sve uzmeš u obzir.
Sad ubaci u računicu da ti realno za kupovinu stana realno treba 2x prosečne plate. Šta misliš da je bilo češće: plata od 746 evra 2015 ili 1794 evra dana.

Ako misliš da je drugo, OK teza stoji.
Ja mislim je prvo (i to ne za malo)
Ako gledam po sebi i okolini, mnogo ih više znam sada koji imaju 1800+ nego 2015te koji su imali 750+. 2015te smo bili srećni kada nadjemo posao uopšte, a kamoli plata od 750e, 500e tad bio pojam, da se ne lažemo. No, šta je bilo češće ne znamo, postoje subjektivna mišljenja i nabadanja ispred dragstora, ako gledamo podatke tj prosečna cena i prosečna plata to je to, zato se i zove prosek.
O cemu ti pricas, kakva zaledjina? Mi smo zbog dugova kucu prodali a pricas mi o zaledjini.
kompleksi...

Naravno da moze, ako zna da stedi pare.
Ako ne jbg.

Ok ajmo da izracunamo, za stan od 200k ti treba da ustedis 40k za ucesce i jos neki 3-5k za obradu kredita i ostale trskove. Znaci 45k. Ako svaki mesec ostavljas po 1k treba ti 5 godina da skupis te pare. Tih 5 godina ostane ti 1500 eura za zivot. Da pretpostavimo da si podstanar i da stan placas oko 400-500, mozes da prezivis, ali skromno. Ajmo da predpostavimo da ce za 5 godina stanovi da ostanu po istim cenama i krediti biti isti (nece, ali nema veze). Kada das ucesce tebi ostaje rata kredita od € 1,050 mesecno na 20 godina, a oko 860 na 30. Nadam se da si svestan koliko je tesko skupiti ove pare za ucesce pogotovo ako si u trci vremenom, a cene stanova konstantno rastu, plus inflacija, plus ostali troskovi mesecno gde ne mozes uvek da sklonis 1000 eura sa strane. E sad u tu racunicu ubaci i plate koje ne rastu bas tako brzo kad si na tom nivou plate i bice ti jasno zasto je jako tesko skupiti pare za stan. A za 200k trenutno uopste ne mozes da kupis neku strava stan, nego prosecan, kome mozda treba i renoviranje.

Što znači da je 2015te bilo mnogo teže kupiti stan kada sve uzmeš u obzir.

Ako gledam po sebi i okolini, mnogo ih više znam sada koji imaju 1800+ nego 2015te koji su imali 750+. 2015te smo bili srećni kada nadjemo posao uopšte, a kamoli plata od 750e, 500e tad bio pojam, da se ne lažemo. No, šta je bilo češće ne znamo, postoje subjektivna mišljenja i nabadanja ispred dragstora, ako gledamo podatke tj prosečna cena i prosečna plata to je to, zato se i zove prosek.

kompleksi...
Mozda ste bili mladji i neiskusniji

Može. Može i sa 250, ako je jedna plata za jednu osobu.
Ako zivis sam, imas platu 250k mesecno, hoces stan od 200k eur, a sad kreces da stedis i usput placas kiriju, i uracunas ovaj rast svih cena oko sebe da nastavi ovako kao do sada, prilicno je nemoguce cak i za 5+ godina, a plata nece rasti toliko koliko nekretnine.

E sad ako imas bogatu familiju da ti da pare za ucesce i da dignes kredit i da placas samo kredit, onda je lagano, tj easy mode, onda moze.
Ucesce je ogroman problem.

Šteta što nemamo jasnije podatke po percentilima.
Iz ovoga ja samo vidim da prosečan čovek ne može da kupi stan.

Ok ajmo da izracunamo, za stan od 200k ti treba da ustedis 40k za ucesce i jos neki 3-5k za obradu kredita i ostale trskove. Znaci 45k. Ako svaki mesec ostavljas po 1k treba ti 5 godina da skupis te pare. Tih 5 godina ostane ti 1500 eura za zivot. Da pretpostavimo da si podstanar i da stan placas oko 400-500, mozes da prezivis, ali skromno. Ajmo da predpostavimo da ce za 5 godina stanovi da ostanu po istim cenama i krediti biti isti (nece, ali nema veze). Kada das ucesce tebi ostaje rata kredita od € 1,050 mesecno na 20 godina, a oko 860 na 30. Nadam se da si svestan koliko je tesko skupiti ove pare za ucesce pogotovo ako si u trci vremenom, a cene stanova konstantno rastu, plus inflacija, plus ostali troskovi mesecno gde ne mozes uvek da sklonis 1000 eura sa strane. E sad u tu racunicu ubaci i plate koje ne rastu bas tako brzo kad si na tom nivou plate i bice ti jasno zasto je jako tesko skupiti pare za stan. A za 200k trenutno uopste ne mozes da kupis neku strava stan, nego prosecan, kome mozda treba i renoviranje.
Nego, reci ti nama kako praviš pileću čorbu, koliko i kojeg mesa?
To će mnogo da objasni :ROFLMAO:

Sta je problem da stedis 5 godina za stan? Osvestite se bre ljudi, pa nije realno da za 2 godine skupis i kupis stan, to je anomalija

Sta je problem da stedis 5 godina za stan? Osvestite se bre ljudi, pa nije realno da za 2 godine skupis i kupis stan, to je anomalija
Odakle nekome plata 250k o cemu ti pricas? Znas da je to ispod 3% populacije orijentaciono? A ti racunas kao da je to 70% populacije. Tvoj problem je sto smatras da svi imaju ogromme plate i pomoc svih prijatelja i rodbine, pa si u iluziji da je lako kupiti stan.

Nego, reci ti nama kako praviš pileću čorbu, koliko i kojeg mesa?
To će mnogo da objasni :ROFLMAO:
E ja ne volim pilecu. Kupim onu Frikom kesicu bela corba, stavim kocku za supu, i na kraju umesam jedno jaje za dodatne proteine hahahah. Najjeftinija corba u Srbiji, a nemam za stan hahahahha

Šteta što nemamo jasnije podatke po percentilima.
Iz ovoga ja samo vidim da prosečan čovek ne može da kupi stan.
Suština je da nikad nije ni mogao tj da je uvek bilo teško, ako pogledaš samo ovu temu koliko njih bi stan u centralnim opštinama onda je to to. Pa i ne moraju centralne opštine već koliki je pritisak na sam grad Beograd. Odnos prosečna plata/m2 se nije nešto mnogo menjao. Teza da je "bilo lakše kupiti stan pre 10god" ne stoji. Jeste, ako uzmemo današnje plate i cene pre 10god.

Suština je da nikad nije ni mogao tj da je uvek bilo teško, ako pogledaš samo ovu temu koliko njih bi stan u centralnim opštinama onda je to to. Pa i ne moraju centralne opštine već koliki je pritisak na sam grad Beograd. Odnos prosečna plata/m2 se nije nešto mnogo menjao. Teza da je "bilo lakše kupiti stan pre 10god" ne stoji. Jeste, ako uzmemo današnje plate i cene pre 10god.
Da ali ako cene nastave da rastu nece biti tesko nego nemoguce. O tome se radi!

Odakle nekome plata 250k o cemu ti pricas? Znas da je to ispod 3% populacije orijentaciono? A ti racunas kao da je to 70% populacije. Tvoj problem je sto smatras da svi imaju ogromme plate i pomoc svih prijatelja i rodbine, pa si u iluziji da je lako kupiti stan.
Beograd je uvek bio skup, ja nisam nikad rekao da je lako

Hajde sada da se pravimo da je samo IT industrija pogodjena, da bi ti dokazao poentu da je stan sada isto priustiv kao i pre 10 godina. I da se pravimo da je sa platom od 1500 eura na primer (koja je eto neka pristojnija plata), moguce ustedeti za neki pristojan stan, dok placas kiriju koja je ogromna i pokusavas da prezivis.
Ali danas postoji kategorija ljudi koja nije postojala toliko pre 10-20 godina, to su privatnici i firme. Oni su dominantni u kupovini stanova na top lokacijama. Moras da shvatis da plata od 1500e danas nije top ptihod i da kako se kapitalizam usloznjava bice sve vise krupnijeg kapitala. I sa tom platom tesko da ces videti stan u centru jer si u konkurenciji sa privatnikom koji ima 10 000+ e mesecno.

Vrh