Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da će se veliki broj Rusa vratiti kada se rat završi. Postoji više razloga zašto tako mislim. Oni prosto nisu odavde i sasvim je prirodno da žele da se vrate u svoju domovinu ili da odu negde gde su im uslovi bolji nego u Srbiji. Prošetala sam kroz te lokale, ali ne vidim da to nešto posebno menja. Kao što mogu da se otvore, tako mogu i da se zatvore.

Verujem da će se najmanje oko 50 posto njih vratiti kada se za to stvore uslovi. Njihov dolazak je dodatno podigao cene izdavanja stanova, što je učinilo kupovinu nekretnina boljom investicijom nego što je realno bila. Cene rente već padaju, a očekujem da će pad biti još veći, jer ima mnogo stanova koji stoje prazni. Kada Rusi odu, logično je da će kirije značajno pasti, jer domaći zakupci ne žele niti mogu da plaćaju preko 1000 evra za stan.
Rat traje već 3,5 godine! Došli su mladi ljudi s porodicom i decom. 80% ih se NIKAD neće vratiti. a pogotovo deca koja ovde odrastu i idu u školu i sve. Njihov život je Srbija. Odlaziće u posetu u Rusiju ali vraćanje u tom smislu ne. Plus bolje za nas da ostanu jer su prijateljski i pravoslavni narod a nama treba ljudi.

Rat traje već 3,5 godine! Došli su mladi ljudi s porodicom i decom. 80% ih se NIKAD neće vratiti. a pogotovo deca koja ovde odrastu i idu u školu i sve. Njihov život je Srbija. Odlaziće u posetu u Rusiju ali vraćanje u tom smislu ne. Plus bolje za nas da ostanu jer su prijateljski i pravoslavni narod a nama treba ljudi.
Kako ti znas da je njihov zivot Srbija?

Do skoro je mogla da se uzme novogradnja za 3k na Nbg, gde ima doslovno brdo poslova, gde ljudi zarađuju većinom daleko iznad proseka, gde je ponuda ograničena, gde živiš na 10 minuta uglavnom od svih sadržaja koji ti trebaju za život, i sad kad se pokupovalo sve i poskupelo, došlo je vreme da se kuka malo. Jaooo, nema ništa normalno da se uzme, stanovi skupi, Bg raspad, ekonomija crkla. E pa...Tako to ide. A poskupeće i periferija, jer će i tu pokupovati sve inače.
jao zamisli ljudi koji nisu kupili od pre dve godine bi bas sad da kupe stan. Sram ih bilo!

Ali ti zapravo ne znaš da li cene rastu i da li rastu svuda, zar ne? Kao što ne znaš ni koliko je stanova prodato i po kojim cenama, jer nemamo te podatke. Uvek je postojala određena grupa ljudi koja prati „lajfstajl“, šta god to značilo. Po mom mišljenju, nije stvar u lajfstajlu, nego u pranju para preko nekretnina.

Ali dobro, uvek možemo da se pozovemo na to da ljudi vole da okače „Vračar historical“ na Instagramu. Složićeš se da lepih lokacija u Beogradu ima jako malo, i da je, recimo, Konjarnik ili Rakovica značajno drugačije mesto za život od centra grada, gde su cene oduvek bile znatno vise.

Ja viđam oglase za Cerak koji su preko 3.000 € po kvadratu, a ko ima toliko para da da, neće kupiti Cerak, a tek neće Rakovicu za 2.600 € ili, nemam pojma, Mirijevo.

Sada se dešava da su i lošije lokacije praktično nepristupačne za ljude sa prosečnim primanjima. Volela bih da vidim sve te investitore koji pomahnitalo kupuju Rakovicu za 2.600 €. Možda sam ja stvarno luda, možda se to i dešava. Ali cene moraju da padnu, bar u nekim segmentima, jer su neodržive!
"Market can stay irrational longer than you can stay liquid!"
To su rekli pametniji od nas. Tako da ono što se tebi čini da je neodržive ne znači da tako i jeste.

Ostanak Rusa najviše zavisi od stanja ovde, kako i kada će ludi Aca da padne i kratkoročno šta će biti sa NISom.
Ako ovde bude sra*a, odoše. Ako ostane makar stabilo, neće oni skoro nigde.

Da se sutra završi rat, potrajaće dok se u Rusiji sve normalizuje i dok se poplaćaju računi ratne ekonomije (i dok im se bežanija zaboravi)

Kako ti znas da je njihov zivot Srbija?
Znam jer sam prošao kroz to kao izbeglica iz Hrvatske. nakon 3.5 godine a biće još min toliko. Oni su Srbi i ostaće tu. Deca im tu odrastaju, žive, školuju se.
Nama ljudi trebaju plus dobili smo krem de la krem od Rusa. Za razliku od Zapadne Evrope koja dobija talog migrante mi dobijamo vrh. Ljude koji nisu na socijali, ljude koji zarađuju i znaju da zarade! Sve školovani, svi sa decom. Još pravoslavci. Pa da poželiš i još da ih Predsednik zove da ih više dođe.

Ostanak Rusa najviše zavisi od stanja ovde, kako i kada će ludi Aca da padne i kratkoročno šta će biti sa NISom.
Ako ovde bude sra*a, odoše. Ako ostane makar stabilo, neće oni skoro nigde.

Da se sutra završi rat, potrajaće dok se u Rusiji sve normalizuje i dok se poplaćaju računi ratne ekonomije (i dok im se bežanija zaboravi)
Da prevedem na srpski. Oni ostaju! A stabilnost isto.

Cini mi se da ti ovo iz glave. Daj neke podatke da vidimo kako je isto i nismo pricali o 15-20 godina nego od pre 10. Nije fora da poentiras, fora je da ima smisla to sto pricas.
Uvek je BG bio skup je moja poenta, u poslednjih 5 godina je doslo do velike devalvacije novca zbog COVID stampe svuda u svetu, cime su stanovi postali nepristupacniji svim normalnim ljudima

Najveca razlika danas je sto sa baustelom i inostranstvom sada ne mozes lako da kupis stan jer je odnos cene i prihoda smanjen.

Uvek je BG bio skup je moja poenta, u poslednjih 5 godina je doslo do velike devalvacije novca zbog COVID stampe svuda u svetu, cime su stanovi postali nepristupacniji svim normalnim ljudima

Najveca razlika danas je sto sa baustelom i inostranstvom sada ne mozes lako da kupis stan jer je odnos cene i prihoda smanjen.
Bukvalno si rekao da je isto! Kako sad nije isto?

Sa bauštelom na Zapadu više ne možeš ništa. Bolje (profitabilnije) je biti bauštelac u Srbiji nego bauštelac na Zapadu.
Stan u BG teško ali u ostalim gradovima možeš da kupiš. Može i BG ali mora kredit kao svuda u svetu. Sad se barem daju krediti i u zemlji i u inostranstvu relativno lako. Zagrizeš, kupiš i plaćaš rate polako !

Cini mi se da ti ovo iz glave. Daj neke podatke da vidimo kako je isto i nismo pricali o 15-20 godina nego od pre 10. Nije fora da poentiras, fora je da ima smisla to sto pricas.
prosečna plata septembar 2015 - 44000 oko 373e
prosečna cena m2 2015 - 1285e

prosečna plata avgust 2025 - 105000 oko 897e
prosečna cena m2 avgust 2025 po rgz - oko 2900e

Ako je po ovim podacima onda je danas lakše kupiti stan nego pre 10god no uvek je bilo teško kupiti stan, pogotovo u centralnim lokacijama

Znam jer sam prošao kroz to kao izbeglica iz Hrvatske. nakon 3.5 godine a biće još min toliko. Oni su Srbi i ostaće tu. Deca im tu odrastaju, žive, školuju se.
Nama ljudi trebaju plus dobili smo krem de la krem od Rusa. Za razliku od Zapadne Evrope koja dobija talog migrante mi dobijamo vrh. Ljude koji nisu na socijali, ljude koji zarađuju i znaju da zarade! Sve školovani, svi sa decom. Još pravoslavci. Pa da poželiš i još da ih Predsednik zove da ih više dođe.
I ja sam dosla u Srbiju kao izbeglica iz Bosne, ali priznaces drugacija je situacija u Rusiji nego sto je bila u tom ratu. Dosli su Rusi koji rade online, i koji su otvorili privatne biznise ovde. Oni se nisu zaposlili u nasim firmama ili ne daj boze prodavnicama i ne rade na skeli, pa da imaju neki veliki finansijski razlog da ostanu. Slozices se da je mnogo zaj**** intergrisati se u kulturu iz koje ne potices. Mi mozemo da spekulisemo ovde sta ce da se desi. Ja da izdajem stan nasla bi sve moguce argumente u svojoj glavi da ce oni ostati i isto tako bi molila Gospoda Boga da ti pravoslavci ostanu. Istina je da ni ja ni ti ne znamo sta ce da se desi. Ja mislim da ce otici, ti mislis da ce ostati i tako!

Ako je po ovim podacima onda je danas lakše kupiti stan nego pre 10god no uvek je bilo teško kupiti stan, pogotovo u centralnim lokacijama
E ***iga moras sad uracunati i potrosacku korpu u tu jednacinu. A 2015 godina, ako se dobro secam i dalje je belezila dosta veliku nezaposlenost i generalno se sve oporavljalo nakon velike krize.

Kako ga zamazujete lepo

Ja ne znam da li ja pricam spanski, ako kazem da ti treba 5-10x minimalca to je 300-600k prihoda mesecno za stan u centralnoj opstini.
Kad kazes prihoda? Jel mislis na jednu mesecnu platu? Da li hoces da kazes da neko ko zaradjuje 300k moze da kupi sebi stan od 200 000 eura na Novom Beogradu i da ga otplacuje?

Sad ubaci u računicu da ti realno za kupovinu stana realno treba 2x prosečne plate. Šta misliš da je bilo češće: plata od 746 evra 2015 ili 1794 evra dana.

Ako misliš da je drugo, OK teza stoji.
Ja mislim je prvo (i to ne za malo)

Ja ne znam da li ja pricam spanski, ako kazem da ti treba 5-10x minimalca to je 300-600k prihoda mesecno za stan u centralnoj opstini.
Ocigledno spanski, cim si propustio lekciju iz srpske gramatike. Kaze se 1, 2, 3, 4 minimalca, 5+ minimalaca.

Izgleda ti nisi razumeo, kad je odnos isti, a tvrdis da raste i jedno i drugo podjednako, zasto je bitno uopste to sto ti kazes? Totalno je nebitno. Ista je nemogucnost da se kupi stan, a ne mogucnost. A pritom uz sve to troskovi i ostale cene robe siroke potrosnje su porasle mnogo vise, pa se taj odnos i vise produbljuje.

Sta ja pricam s tobom, dinar nisi potrosio na fakultetu za vreme studiranja, uvek pomoc roditelja, lako je tako iz prigradskog naselja i sa zaledjinom kupovati stan i lelemuditi ovde da je lako kupiti stan.
Ne igramo svi na easy mode kao ti.

Kad kazes prihoda? Jel mislis na jednu mesecnu platu? Da li hoces da kazes da neko ko zaradjuje 300k moze da kupi sebi stan od 200 000 eura na Novom Beogradu i da ga otplacuje?
Naravno da moze, ako zna da stedi pare.
Ako ne jbg.

Sta ja pricam s tobom, dinar nisi potrosio na fakultetu za vreme studiranja, uvek pomoc roditelja, lako je tako iz prigradskog naselja i sa zaledjinom kupovati stan i lelemuditi ovde da je lako kupiti stan.
Ne igramo svi na easy mode kao ti.
O cemu ti pricas, kakva zaledjina? Mi smo zbog dugova kucu prodali a pricas mi o zaledjini.

Vrh