Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno da ne bi bilo ni smešno ni budalasto već najpametnija stvar koju možeš da uradiš. Recimo sa 5m pokriješ svoje životne hirove (nekretnine, automobile itd) 15m staviš u SP500 i ti do kraja života imaš ekvivalent od 1m godišnjeg prihoda da ne radiš baš ništa. I jedini način da to sačuvaš je da ne radiš ništa (u velikoj većini slučajeva).

Ako (kad) budem prodao svoju firmu, uradiću upravo tako.
Ti zaista mislis da UHNWI zaista tako rade? Pa kad bi bilo tako lako onda bi propala citava PE and wealth management industrija :D

Ti zaista mislis da UHNWI zaista tako rade? Pa kad bi bilo tako lako onda bi propala citava PE and wealth management industrija :D
Valjda sam i ja neki UHNWI pa se pitam za nešto 😊

PE je posebna priča, o toj temi možemo naširoko, ali na posebnom threadu. Wealth Management je takođe neka potpuno druga priča koja služi drugoj svrsi. Wealth Management neće sigurno da koristi prva generacija koja je stekla kapital, šta će meni to ja sam znam kako se prave pare i može se reći da mi ide od ruke. To će (verovatno) trebati mojoj deci i eventualno unucima (ako ostane nešto za njih).

Poslednja izmena:
Ekonomski tigar puca:
Evo sta se desi kad se poveca minimalac bez rasta produktivnosti a istovremeno ga pojede inflacija.

Ekonomski tigar puca:
Evo sta se desi kad se poveca minimalac bez rasta produktivnosti a istovremeno ga pojede inflacija.
Ubi nas prejaki minimalac vol. 3357...saga se nastavlja

Ubi nas prejaki minimalac vol. 3357...saga se nastavlja
Pa ja koliko vidim ubija nas. Vidis li koliko ljudi je ostalo bez posla zbog toga? I posle nam pricate da smo ekonomski tigar.
Mada tebi mozda i odgovara, sad se nadas da ce doci u Beograd da ti dizu cene nekretnina :)
Ali nije ovde prica o minimalcu, nego o celokupnoj pogresnoj politici.

Eventualno možeš da počneš da se igraš sa nekim poslićem kao da počinješ od nule, znači par desetina hiljada evra investicije, pa grinduješ pa vidiš da li si ti za to ili ne. A to da odmah ulažeš u neke kao poslove, to je sumanuto... Poznajem ne jednog koji su milionske iznose uspeli da spičkaju na taj način.
+1
Pri tome moraš da budeš poseban karakter da grinduješ, a imaš 20M plasiranih na berzu.

Sa druge strane da ne radiš ništa je jako dobar način da skratiš vreme do lopate.

Pa dosadno ti je, ne vidiš svrhu, posao/biznis ti se podvukao pod kožu. Neke moje kolege su rekle evo sledeće godine penzija, pa pecanje unuci ...
Brzo se vrate u posao, dosadno je njima to, jednostavno takav mentalni sklop, okruženje, prilike, druženje itd...
Valjda sam i ja neki UHNWI pa se pitam za nešto 😊

PE je posebna priča, o toj temi možemo naširoko, ali na posebnom threadu. Wealth Management je takođe neka potpuno druga priča koja služi drugoj svrsi. Wealth Management neće sigurno da koristi prva generacija koja je stekla kapital, šta će meni to ja sam znam kako se prave pare i može se reći da mi ide od ruke. To će (verovatno) trebati mojoj deci i eventualno unucima (ako ostane nešto za njih).
Pa da, sada ide problem kako preneti to znanje/disciplinu.
Treća generacija tek uziva u bogatstvu.

+1
Pri tome moraš da budeš poseban karakter da grinduješ, a imaš 20M plasiranih na berzu.

Sa druge strane da ne radiš ništa je jako dobar način da skratiš vreme do lopate.
Ne mislim da je to toliko raritetno. Zvanično, samo u Americi ima 225 hiljada ljudi čije investiciono bogatstvo prelazi $30m. Svi oni moraju negde naci svrhu i potrositi to vreme koje im je preostalo. Pri tome, za mnoge do tog bogatstva nisu došao kao posledica nekog "grajnda" već lagano i veoma brzo. Ovo je samo jedan od primera: https://www.uniladtech.com/news/tec...man-make-per-year-from-openai-642925-20250211
Čovek je u prethodnoj karijeri (koja nema veze sa AI hajpom) vec napravio 2b licnog bogatstva, a sada zeli da radi ono sto ga istinski interesuje bez obzira na pare. Mozda nekima zvuci kao utopia, ali svako je kovac sopstvene srece.

+1
Biznis jeste grajnd dugo godina dok ne napraviš neku bazu i neki sistem, tek posle 10-20 godina možeš da kreneš da se opuštaš (ako ti je dovoljno to što si do tada stvorio, i ako si tip osobe koja može da se opusti. To je retkost u poslu).

Pa dosadno ti je, ne vidiš svrhu, posao/biznis ti se podvukao pod kožu. Neke moje kolege su rekle evo sledeće godine penzija, pa pecanje unuci ...
Brzo se vrate u posao, dosadno je njima to, jednostavno takav mentalni sklop, okruženje, prilike, druženje itd...
Razmišljao sam ja o tome šta bi radio kad bi prodao firmu, verovatno bi uzeo godinu-dve dana da ne radim ništa, i to namerno, da ne srljam u nešto samo da bi nešto radio...A posle ne bi sigurno ulazio niušta ozbiljno već više neki hobi-posao čisto da imam neku zanimaciju.

Pa da, sada ide problem kako preneti to znanje/disciplinu.
Treća generacija tek uziva u bogatstvu.
Ja sam vrlo svestan da moja deca ne mogu da imaju istu žar, motivaciju i disciplinu koju sam ja imao i imam, da očekuješ da će da grizu u poslu, da gaze, to je nerealno. Nisam ja sad došao iz neke teške sirotinje, moji su bili obična srednja klasa i u tom kontekstu nismo nikad bili gladni i žedni, imali smo šta da obučemo, išlo se na more tipa paralija i sl. dakle nikakav luksuz. Ja ako sam hteo bolje (a hteo sam) meni roditelji nisu mogli da priušte automobile putovanja i šta znam šta sve već, to sam sve morao sam. Imao sam motivaciju da radim jer sam znao za šta radim, i sa svakim korakom napred sam osetio boljitak.

Ja to danas ne mogu da očekujem od svoje dece jer oni imaju toliko, imaju mogućnost da rade bilo šta, i toliko toga im je normalno da ti tu više nemaš mnogo stvari koje mogu da ti daju motivaciju da guraš napred. Ono što mogu da uradim je da ih iškolujem na najboljim školama, da se pobrinem da ne budu baš teški id*** koji će da se drogiraju, i da ih tako usmerim u životu.

Ko ima stan u Novom Sadu moci ce 1. novembra da ga izda za dobre pare.
1761688553412.png

Je*er obraz, borbu za pravdu i patriotizam, ROI je ROI.

Ne mislim da je to toliko raritetno. Zvanično, samo u Americi ima 225 hiljada ljudi čije investiciono bogatstvo prelazi $30m. Svi oni moraju negde naci svrhu i potrositi to vreme koje im je preostalo. Pri tome, za mnoge do tog bogatstva nisu došao kao posledica nekog "grajnda" već lagano i veoma brzo. Ovo je samo jedan od primera: https://www.uniladtech.com/news/tec...man-make-per-year-from-openai-642925-20250211
Čovek je u prethodnoj karijeri (koja nema veze sa AI hajpom) vec napravio 2b licnog bogatstva, a sada zeli da radi ono sto ga istinski interesuje bez obzira na pare. Mozda nekima zvuci kao utopia, ali svako je kovac sopstvene srece.
30m u USA je druga priča. Tamo ni taj milion (Kalifornia, NY) nije baš tako mnogo.
Takođe, mislio sam na grind gde čovek kreće od skoro pa nule sa ciljem da napravi novi biznis koji generiše pare na pravom mestu.

Sloboda da nađeš i ideš za nekom svojom strašću je drugo, i svakako optimalno u toj situaciji.
(koja god da je cifra, da ne možeš u "penziju" i da ti održava standard koji želiš i da ostavljaš deci koliko misliš da treba)

30m u USA je druga priča. Tamo ni taj milion (Kalifornia, NY) nije baš tako mnogo.
Dajte ljudi, 30 miliona je ogromna cifra bilo gde. Pričamo o cifri koju ima samo 0.07% ljudi u USA. Znači ti sa tom cifrom nisi top 1% ti si top 0.1%.

Možda je nevezano za ovu priču, ali primećujem da je ljudima realnost potpuno iskrivljena što se tiče novca... Da li zbog društvenih mreža, da li zbog medija, da li zbog kombinacije to dvoje, ali ljudi generalno nemaju više pojam o realnosti. Pogotovo mlađe generacije.

Skoro mi je ovaj grafikon zapao za oko, istraživanje od prošle godine, a pitanje je bilo Saleries Americans say they consider the minimum to be "financially successfull" in the United States

1761689836764.png

Klinci su definitivno pogubili pojam o realnosti.

Dajte ljudi, 30 miliona je ogromna cifra bilo gde. Pričamo o cifri koju ima samo 0.07% ljudi u USA. Znači ti sa tom cifrom nisi top 1% ti si top 0.1%.

Možda je nevezano za ovu priču, ali primećujem da je ljudima realnost potpuno iskrivljena što se tiče novca... Da li zbog društvenih mreža, da li zbog medija, da li zbog kombinacije to dvoje, ali ljudi generalno nemaju više pojam o realnosti. Pogotovo mlađe generacije.

Skoro mi je ovaj grafikon zapao za oko, istraživanje od prošle godine, a pitanje je bilo Saleries Americans say they consider the minimum to be "financially successfull" in the United States

Pogledajte prilog 256715

Klinci su definitivno pogubili pojam o realnosti.
Klince boli uvo da se klanjaju i da rade za dzabe

Klince boli uvo da se klanjaju i da rade za dzabe
Neće ih to daleko dovesti u životu.

U odnosu na nas imaju taj luksuz jer se danas daleko bolje živi nego 90tih, roditelji mogu da priušte da ti kupe najnoviji iPhone, da te pošalju nekim lowcostom u Barselonu da malo proputuješ, gledaš na društvenim mrežama da svi voze Ferarije, svi nose Rolekse i ne znam ni ja šta, pa su uljuljkani, a i umisliš da je to normalno. Onda kad ti neko ponudi platu od 1000 evra tebi je to šok fazon ja da radim za tu bednu platu, sa tim ne možeš ništa (a roditelji koji te finansiraju nemaju ništa više od toga). Tako da nisu klinci nešto posebno pametni "jer neće da rade za džabe", samo treba malo vremena da im dođe iz dupeta u glavu i da shvate da cena rada ne zavisi od toga koliko ti želiš da budeš plaćen već od toga koliko si produktivan i koliku vrednost stvaraš svojim radom.

Meni je dobra plata plata sa kojom mozes da platis racune, uvek imas pun frizider, mozes da izadjes povremeno na neki rucak ili veceru, kupis odecu itd, meni je licno sve preko 1200 eura (sa vlastitom nekretninom) dobra plata, al eto, to se razlikuje od coveka do coveka

Pa ja koliko vidim ubija nas. Vidis li koliko ljudi je ostalo bez posla zbog toga? I posle nam pricate da smo ekonomski tigar.
Mada tebi mozda i odgovara, sad se nadas da ce doci u Beograd da ti dizu cene nekretnina :)
Ali nije ovde prica o minimalcu, nego o celokupnoj pogresnoj politici.
Koliko ti samo pises napamet neke fraze koje ne razumes uopste. ChatGPT treniran na domacem redditu. Da te neko sad pita sta je 'ispravna' politika ne bi imao pojma da objasnis.

Nije bas ni kao sto dzo prica da nema veze 259 500 ljudi nacice drugi posao… jer nije to Beograd. Ne nalazi se posao u tim manjim gradovima tako lako posebno sad kad ce svi da rezu jer troskovi rastu. Dok i dalje ima ko zna koliko cacija koji primaju platu, a ne znaju gde rade.

Koliko ti samo pises napamet neke fraze koje ne razumes uopste. ChatGPT treniran na domacem redditu. Da te neko sad pita sta je 'ispravna' politika ne bi imao pojma da objasnis.
Ma drzava duradi nesto.
Npr da subvencionise firmu koja ne moze da podnese rast minimalca, da bi presipali pare iz supljeg u prazno.

Ljudi hoce kapitalizam ali i ne da se zatvore firme koje izrabljuju ljude ili ne mogu da posluju na fer trzistu, tu bi ipak socijalizam ako moze, interesantno.

Meni taj koncept kredita za mlade uopste nije jasan. Posle one halabuke hajde malo da se uvlacimo mladjem delu populacije (i pri tome popisao po ostalima oni su i onako direktno spojeni na Pink)

EDIT: Zivo me zanima kako su izracunali starosnu granicu i koliko para mogu da "kreditiraju", koja li je to metoda bila :)
Metoda je da su stambeni krediti najduže odobreni na 30 godina ili do 70 godina.
Krediti za mlade su na 35 godina tj do 75 godina. A što se tiče iznosa, znaju oni to vrlo dobro.

Ljudi hoce kapitalizam ali i ne da se zatvore firme koje izrabljuju ljude ili ne mogu da posluju na fer trzistu, tu bi ipak socijalizam ako moze, interesantno.
Malo je reći da sam alergičan na reč "izrabljivanje" u ovom kontekstu. Ko tu koga izrabljuje? Firma je ponudila posao za određen novac, to ili prihvatiš ili ne prihvatiš. Niko te puškom ne tera da ga prihvatiš, i isto tako i ako ne prihvatiš postoje socijalni mehanizmi koji će obezbediti da ne umreš od gladi.

Država minimalcem određuje kakav tip investitora želi da privuče. Da li želi da privuče sweatshopove ili pak firme koje će da prave nešto konkretnije. Ali ne možeš da dižeš minimalac kako ti pada na pamet, a da nisi podigao nivo obrazovanja i produktivnosti svoje populacije, tad nisi ništa postigao osim što si podigao stepen nezaposlenosti i oterao deo ekonomije u sivu zonu.

Pa aristokratija u proslosti nije morala da radi, pa je uspevala da obrazuje i vaspitava narednu generaciju.

Svako ko je iole zagrebao smisao zivota i ljudsku psihologiju je svestan da pare nisu zapravo toliko bitne - jesu ako ih nemas, ali ako ih imas to je samo jedna stavka.
Zapravo bitne su ako ti napravis fiksaciju na njih. Naravno drustvo pokusava da ti nametne tu fiksaciju - zato sto je moderno drustvo napravilo boga od para.
Poenta je da sa parama mozes da ucinis poprilicno ogranicen broj stvari.
Na primer ako imas lose navike pare ti nece pomoci da imas dobro zdravlje, ako ne zelis da se posvetis, nemas sposobnost fokusa pare ti nece omoguciti da savladas neku vestinu, ne mogu da ti kupe dobro telo, da budes dobar ljubavnik, da budes dobar pisac, muzicar, biznismen itd.... ili kao sto ti sada iznosis problem naredne generacije - ne mogu da ti garantuju da ces imati dobru decu.

Aristotel je bio tutor Aleksandru Makedonskom i jednom prilikom mu je cini mi se rekao: U ucenju geometrije ne postoje kraljevski putevi - tako nekako ako se dobro secam.

Volim da zaradjujem i pravim pare, to mi je kao neka igra, zagonetka, ali trudim se da ne pravim fiksaciju od toga, vec alat koji mogu da iskoristim za neke vise ciljeve.

Poslednja izmena:
Vrh