Šta je novo?

Cene nekretnina

Tako je bilo i pre 3 i pre 2 godine. Starogradnju uopšte ne vredi ni gledati ni kupovati jer su cene ili iste ili višlje od novogradnje na ISTOJ lokaciji. Tako da apsolutno nema nikakvog smisla. To sam ja kao stranac primetio nakon mesec dana gledanja oglasa a ne ljudi koji žive u BGu.
Najbolje je porediti zavrsenu novogradnju vs starogradnja. To onda ima smisla porediti. Ako poredis ono cenu novogradnje pre prvog asova i vec formirane starogradnje sa upotrebnom dozvolom i svim pratecim sqdrzajima koji vec funkcioniau onda nije korektno poredjenje.

A inače ljudi iz Pinosave ne smeju da izadju iz Pinosave i moraju da sede u svojim kućama bez sadržaja, iako skoro svi voze i zbog posla dolaze do urbanih delova grada.
Sta je sledece? Ljudi iz Pinosave ne znaju ni gde je trg republike? 😀
Da li ti uopste zivis u Beogradu i razgovaras sa ljudima oko sebe?
Znaju, al posećuju ga koliko i Šapčani (trg republike)

Ne razumem čemu likovanje kada raste dug stanovništva. Kupovina iz keša ima manje, sada se tržište održava kreditima.
Do juce se ovde tvrdilo da kreditni kupci kod nas ne uticu na trziste koje je igranka za prljave pare. Sada se trziste odrzava kreditima.

Realnost je da su kreditni kupci uvek bili jedan od osnovnih faktora, kad su kamate skocile tad su pali i cene su rasle sporije od inflacije, sada se samo nastavlja trajektorija od ranije, udeo kreditnih kupaca ce rasti dok ne dodatno ne priblizi nekom evropskom proseku, a tu ima dosta prostora jer je taj udeo u Evropi i dalje znacajno visi. Nista dramaticno, samo sazrevamo kao trziste.

Ne razumem čemu likovanje kada raste dug stanovništva. Kupovina iz keša ima manje, sada se tržište održava kreditima.
Raste dug, ali raste i prodaja stanova, znaju to ovi iz mmf-a, a znaju i koliko ima para u slamaricama. Uzeo sam proletos manji kredit u dinarima, za kupovinu kuće sa šumom u blizini Bg-a, jer mislim da će se uskoro menjati pravila igre (kamate, kurs, elektronski novac, i drugo). A likuju ti što će ići da kradu tuđu šumu, umesto da lože svoj parket.

Мислио сам на приватну имовину и инвестирање људи који су на чесми, раде у таквим институцијама и живе фичички тамо. Њима би било најлакше у SP i и ћао...
Ljudi koji rade po takvim mestima ne investiraju u private equity fondove, nisu oni taj kalibar.

Imaš posebne situacije gde ljudi koji rade kao kvantovi imaju pristup internim fondovima (tipa Renaissance Capital), to je uostalom i glavni perk tih poslova, dosta se možda zanosi pa kao nešto (insajder) trejduje, ali ne verujem da su većinom uspešni u tome... Ne postoji gotovo nijedan klasičan mutual fond u istoriji koji je pobedio SP500 na duže staze. Čisto da ti ilustrujem, postoji oko 140.000 fondova u svetu, i samo 10 (slovima: deset) je pobedilo ili bilo jednako SP500 na periodu do 20 godina. Preko 20 godina, nijedan. E sad ako misliš da si dovoljno srećan/pametan pa da ubodeš taj jedan od 14.000, moj savet ti je da uplatiš loto listić :)

Poslednja izmena:
Ljudi koji rade po takvim mestima ne investiraju u private equity fondove, nisu oni taj kalibar.

Imaš posebne situacije gde ljudi koji rade kao kvantovi imaju pristup internim fondovima (tipa Renaissance Capital), to je uostalom i glavni perk tih poslova, dosta se možda zanosi pa kao nešto (insajder) trejduje, ali ne verujem da su većinom uspešni u tome... Ne postoji gotovo nijedan klasičan mutual fond u istoriji koji je pobedio SP500 na duže staze. Čisto da ti ilustrujem, postoji oko 140.000 fondova u svetu, i samo 10 (slovima: deset) je pobedilo ili bilo jednako SP500 na periodu do 20 godina. Preko 20 godina, nijedan. E sad ako misliš da si dovoljno srećan/pametan pa da ubodeš taj jedan od 14.000, moj savet ti je da uplatiš loto listić :)

Нису слажем се и угл улазе заједнички. Наши људи који су кренули од нуле 90-их, неки и 2008. итд, осим можда једног који је баш на WS. Сви они математику знају, зашто заобилазе, нисам се удубљивао. Можда и порези или песимистички сентимент.

Узгред, математика ти је лоша, па самим тим и савет. Вероватноћа да убодеш такав фонд је на другој децимали, да убодеш седмицу је на шестој, дакле оквирно 10К је ипак већа да убодеш фонд.

Raste dug, ali raste i prodaja stanova, znaju to ovi iz mmf-a, a znaju i koliko ima para u slamaricama. Uzeo sam proletos manji kredit u dinarima, za kupovinu kuće sa šumom u blizini Bg-a, jer mislim da će se uskoro menjati pravila igre (kamate, kurs, elektronski novac, i drugo). A likuju ti što će ići da kradu tuđu šumu, umesto da lože svoj parket.
Moraces nekako da cuvas tu sumu

Znaju oni gde je sta ali ne posecuju, ili posecuju retko. Pa ovi sa Ceraka ne idu dalje od Banovog brda ako ne moraju, klinci ne znaju gde je Sava centar i Usce. Da imamo izgradjenu putnu infrastrukturu kako treba i odgovarajuci saobracaj (ukljucujuci i famozni metro) ta prigradska naselja bi eksplodirala.
Bukvalno, ja do grada idem samo ako idem da se vidim sa drustvom koje je tipa iz Mirijeva pa nam je najlakse da se nadjemo u gradu, nikakvu potrebu nemam iz kraja da idem

Do juce se ovde tvrdilo da kreditni kupci kod nas ne uticu na trziste koje je igranka za prljave pare. Sada se trziste odrzava kreditima.

Realnost je da su kreditni kupci uvek bili jedan od osnovnih faktora, kad su kamate skocile tad su pali i cene su rasle sporije od inflacije, sada se samo nastavlja trajektorija od ranije, udeo kreditnih kupaca ce rasti dok ne dodatno ne priblizi nekom evropskom proseku, a tu ima dosta prostora jer je taj udeo u Evropi i dalje znacajno visi. Nista dramaticno, samo sazrevamo kao trziste.
Bla bla bla.
Nastavlja se trend da se manji broj kvadrata proda ali po većoj ceni.
Samo se sada dozvolila kupovina svakoj bu**** do 36 godina (milion dodatnih kupaca) što je poguralo i ostale da kupuju šta bilo da bi se zaštitili od inflacije. Ovo je samo početak završnice velikog plakanja i klopke za koju je direktno kriva država. Kukala vam majka čemu se radujete. Ovo je isto kao period 2006-2008 pred seku i kreditima za mlade.

Bukvalno, ja do grada idem samo ako idem da se vidim sa drustvom koje je tipa iz Mirijeva pa nam je najlakse da se nadjemo u gradu, nikakvu potrebu nemam iz kraja da idem
Pa dobro, dosta se i vreme promenilo, te danas skoro svaki kraj ima bar neki sadrzaj za mlade koji ih drzi u lokalu. Za razliku kada sam ja bio mladji, sem par lokalnih kafica gde si jedino mogao da izadjes, i gde je cesto bilo problema sa barabama iz kraja, za sve ostalo si morao ono cuveno "u grad". Verujem da i dalje "premium" lokacije imaju i "premium" sadrzaj, ali bar je periferija za te razonoda sadrzaje bolja nego pre.

Bla bla bla.
Samo se sada dozvolila kupovina svakoj bu**** do 36 godina (milion dodatnih kupaca) što je poguralo i ostale da kupuju šta bilo da bi se zaštitili od inflacije. Ovo je samo početak završnice velikog plakanja i klopke za koju je direktno kriva država. Kukala vam majka čemu se radujete. Ovo je isto kao period 2006-2008 pred seku i kreditima za mlade.
Meni taj koncept kredita za mlade uopste nije jasan. Posle one halabuke hajde malo da se uvlacimo mladjem delu populacije (i pri tome popisao po ostalima oni su i onako direktno spojeni na Pink)

EDIT: Zivo me zanima kako su izracunali starosnu granicu i koliko para mogu da "kreditiraju", koja li je to metoda bila :)

Poslednja izmena:
Meni taj koncept kredita za mlade uopste nije jasan. Posle one halabuke hajde malo da se uvlacimo mladjem delu populacije (i pri tome popisao po ostalima oni su i onako direktno spojeni na Pink )
Nego šta 🙂. Evo kako je to lepo bilo:

Highlights: deo o CHF kreditima 🙂

Te 2007-2008 je važilo ono staro:
Ne veruj Danajcima ni kad darove nose

A već 2010 imamo:

Da li će sada tako biti...... videćemo za par godina.
Izvoli pa preslušaj. Isti koncept. Razlika je što sada država plaća prvih 5 a "onomad" poslednjih 5 godina. Ali da.....sad je druga situacija 😂😂😂.

Meni je prva asocijacija na subvencije neka muljaza (k'o onomad oni krediti i stanovi za vojsku i policiju, te brzi prsti, te ko prvi namigne, te ...)

Узгред, математика ти је лоша, па самим тим и савет. Вероватноћа да убодеш такав фонд је на другој децимали, да убодеш седмицу је на шестој, дакле оквирно 10К је ипак већа да убодеш фонд.
Nije mi matematika loša nego ti ne gledaš kompletnu sliku 😉

Ti na loto ne ulažeš celu životnu ušteđevinu u jedno loto izvlačenje kao što bi uložio u taj fond. Kad bi uložio 50.000 evra u neki hipotetički fond imao bi šansu od 1:14.000 da ćeš zraditi više od SP500. Kad bi uložio taj isti novac u loto izvlačenje imao bi šansu 1:210 da ćeš osvojiti glavni loto dobitak 😉 Što bi rekao Dirty Harry, "If you're feeling lucky" pravac lutrija umesto tih mutual fondova 😁

Bla bla bla.
Nejasno je zasto stalno provlacis ‘kao pred 2008.’ ko da su seku izazvali srpski krediti za mlade.

Ni nakon te 2008. nama nisu glavni problem bili stambeni krediti. Zapravo je i sve sa tim svajcarcima mali broj ljudi zaista izgubio stanove.

Vrh