Šta je novo?

Cene nekretnina

A u bre Sale, samo ta prica o kumulativnom povecanju plata i inflacije.

A zamisli tek kad bi gledao kumulativno pre 10 godina, bilo bi fazon 200+%

Ako skok plata dolazi iz produktivnosti ne skodi, ne mozes gledati u vakumu cifre samo
Pričamo o nominalnom povećanju gotovinskih kredita i o uzrocima?

U trenutku kad sam ja kupio stan 2020 sp500 je bio 4500, danas je 6800. To nije duplo, a stan je skoro duplo u ceni m2 otisao. Kako je onda isplativ fond u danasnje vreme. Drugo vreme je bilo od 2000. do danas.
U indeksne fondove se ne ulaže na 5 godina... Šta će biti za 5 godina to niko ne zna, to je čista špekulacija. Ali na 20-25-30 godina, compounding interest je prerastao sve krize i sve recesije koje su se mogle desiti u tom periodu.

Što se tiče da je drugo vreme bilo od 2000 do danas, i to je delimično tačno... Imamo daleko manje prinose SP500 nego 80/90tih koji su bili zlatno doba za investiranje, malo malo pa neka kriza, ali opet i pored toga, ništa ne pobeđuje SP500.

Pocecu vas sto bi branili kurs dinara telima da zovem kursadzije :D

Pa normalno da ce da brane kurs, ima da ga brane pa makar ne isplati 6m penzije, jer prosecan penzioner posle pink/heppy terapije ni ne mora da jede. Daleko je 2027, cek da vidimo hoce li da prezive 2026. Ja tvrdim da je ovaj fiksni kurs nesto najgore sto su mogli da urade i sluzi samo za promociju fiktivne stabilnosti (ono u fazonu dok smo mi na vlasti tece med i mleko a posle kad dodju racuni na naplatu neka vide oni drugi sta ce i kako ce)
To je to sto se tice penzionera. Nego mi se cini da je Happy nesto "iskliznula"... ali razumem na sta si mislio

a za 5god s&p vredi 9000, a tebi stan ostao u mestu sa vrednošću ili u minus (pod uslovom da prodaš) :) ne gledaju se oscilacije na kratkom roku jer tako možemo reći za sve npr ko je uzeo bitcoin 2017te sada ima 6x više.
Ili ko je uzeo zlato 2022 :) doslo je na preko 2x ... doduse i malo se vratilo...

Ne znam šta da mislim o ovim gotovinskim kreditima. Prosečan mesečni iznos 2019. je bio oko 23 milijarde rsd, a u septembru je odobreno 78.7. Već sada smo gotovo na 100% prethodne godine. Ala se troši, sunce ti.

Godina
Ukupno (mil RSD)
2025 kao % od te godine
2019​
297492.59​
179.24​
2020​
246017.96​
216.74​
2021​
320569.64​
166.33​
2022​
316191.51​
168.64​
2023​
341862.84​
155.97​
2024​
534842.94​
99.69​
2025 (jan - sep)​
533211.59​
-

Pogledajte prilog 256582
Ljudi racunaju na da ce biti inflacija pa ajde da se kupi sada pa kad se bude vracalo bice sica...

Meni je hit činjenica da je gradonačelnika dočekala ova vest na putu do proslave stranačke slave.
Dao je komentar da je to nerazuman čin a zatim produžio na proslavu 😁.
Koliko te dve Srbije i realnosti nemaju veze jedna sa drugom. E to je meni fascinantno.
A što se tiče zatvaranja, to je očekivano i biće ih još za sve te male radno intenzivne firmice. Veće će smanjiti deo zaposlenih i sve više uvoziti migrante. Razvalili su manja mesta i periferiju većih sa ovim, lokali prazni, sve su gurnuli u sivu zonu.
Prijatelj ima stampariju. Radi dosta nalepnice, deklaracije i slicno. Kaze da se ne seca da mu je oktobar ovako bio los. Kao da je letnji mesec. Kako ide sa turizmom/ stan na dan?

Znam, tako je moj cale mislio da je nasao infinite money glitch pa ga sad nadzirem ko MMF.

To opet nije dovoljno objasnjenje za nagli skok u ovoj i prosloj godini.
Ljudi kupuju stanove kao robu jer se plase inflacije odnosno da im novac ne izgubi vrednost. Zasto ljudi ne bi uzimali kesh kredite jer ocekuju da ce inflacija skociti i da ce se rata delimicno "istopiti"?
Poslednji par godina sam za vece kupovine (namestaj, tehnika itd) koristio opciju placanja karticom na rate. To mu dodje slicno samo sto nemam kamatu :)

U indeksne fondove se ne ulaže na 5 godina... Šta će biti za 5 godina to niko ne zna, to je čista špekulacija. Ali na 20-25-30 godina, compounding interest je prerastao sve krize i sve recesije koje su se mogle desiti u tom periodu.

Što se tiče da je drugo vreme bilo od 2000 do danas, i to je delimično tačno... Imamo daleko manje prinose SP500 nego 80/90tih koji su bili zlatno doba za investiranje, malo malo pa neka kriza, ali opet i pored toga, ništa ne pobeđuje SP500.

Да, али је симптоматично што неки људи који су у материји и знају шта раде и на извору су (раде у западним финансијским институцијама), гледају да инвестирају у RE широм света и то није хеџинг, него угл почетно улагање. Ни мени није јасно, али сентимент се променио. Није као да очекују дум, али...

Да, али је симптоматично што неки људи који су у материји и знају шта раде и на извору су (раде у западним финансијским институцијама), гледају да инвестирају у RE широм света и то није хеџинг, него угл почетно улагање. Ни мени није јасно, али сентимент се променио. Није као да очекују дум, али...
RE?

zanimljiv trend u poslednjih 7 dana

1761638618220.png

Некретнине

Real Estate. "Stvarna imovina".

Ranije sam se čudio otkud to Slovencima "res", "resnično", za "istinu" ili "istinito", kad ono u rimskom pravu pominju res mobiles vs. res immobiles, odnosno pokretne i nepokrene stvari. Nepokretnost, nepremiščina, inmuebles. A anglo-sanksoncima (i njihovom pravu) izgleda nije bitno da li se stvari pomeraju ili ne, pa otud i "real estates".

Mala, nepotrebna trivija. Ali govori koliki su značaj nekretnine (i pravni odnos prema njima) imale i imaju u našim životima.

Некретнине
Cenim da za to postoje dva razloga:
Prvi (romantični razlog) je taj da fondovi poput BlackRock koji imaju bukvalno trilione (13.52 triliona AUM) imaju vrlo limitirane opcije u šta mogu da investiraju toliki novac a da to nisu derivati (što se 2008 pokazalo kao vrlo zeznuta stvar), i da sam taj trejd ne otera tržište protiv njih. U tom kontekstu realestate im dobro dođe, mogu da ulože dosta novca, cashflow je nešto veći nego što bi dobili kroz dividende, imaju realne assete koje mogu da koriste za dalje zaduživanje i esencijalno mogu toliko da corneruju market kupovinom velikog broja nekretnina da dignu vrednost tih nekretnina i renti.

Drugi (realan razlog), zašto ti veliki fondovi ulažu u nekretnine, zlato, crypto, farme činčila... Pa zato što njih boli uvo i za zlato i za crypto i za farme činčila, ponudiće bilo šta što kupci traže. Jer to su private equity firme koje ne zarađuju novac na tome tako što će cena zlata ili nekretnina porasti, već na tome da ti naplate 1-2-3% godišnje za menadžment tvog novca. Dakle ti njima daš 100m dolara, oni ti naplate 1m dolara godišnju proviziju jer investiraju tvoj novac, a to da li si ti pukao 80m te godine ili zaradio 300m na toj investiciji, to ih apsolutno boli uvo.

Veoma je naivno posmatrati BlackRock ili Warrena Buffeta šta oni rade, i misliti da ti sa svojom ušteđevinom od par stotina hiljada evra možeš/treba da radiš isto to.

Poslednja izmena:
Na papiru postoji i carried intrest, ali većina fondova uglavnom zarađuje od naknade za menadžment.

Real Estate. "Stvarna imovina".

Ranije sam se čudio otkud to Slovencima "res", "resnično", za "istinu" ili "istinito", kad ono u rimskom pravu pominju res mobiles vs. res immobiles, odnosno pokretne i nepokrene stvari. Nepokretnost, nepremiščina, inmuebles. A anglo-sanksoncima (i njihovom pravu) izgleda nije bitno da li se stvari pomeraju ili ne, pa otud i "real estates".

Mala, nepotrebna trivija. Ali govori koliki su značaj nekretnine (i pravni odnos prema njima) imale i imaju u našim životima.
"kupiću ga, (renoviraću ga), rentaću ga i zvaću ga stančić"

Cenim da za to postoje dva razloga:
Prvi (romantični razlog) je taj da fondovi poput BlackRock koji imaju bukvalno trilione (13.52 triliona AUM) imaju vrlo limitirane opcije u šta mogu da investiraju toliki novac a da to nisu derivati (što se 2008 pokazalo kao vrlo zeznuta stvar), i da sam taj trejd ne otera tržište protiv njih. U tom kontekstu realestate im dobro dođe, mogu da ulože dosta novca, cashflow je nešto veći nego što bi dobili kroz dividende, imaju realne assete koje mogu da koriste za dalje zaduživanje i esencijalno mogu toliko da corneruju market kupovinom velikog broja nekretnina da dignu vrednost tih nekretnina i renti.

Drugi (realan razlog), zašto ti veliki fondovi ulažu u nekretnine, zlato, crypto, farme činčila... Pa zato što njih boli uvo i za zlato i za crypto i za farme činčila, ponudiće bilo šta što kupci traže. Jer to su private equity firme koje ne zarađuju novac na tome tako što će cena zlata ili nekretnina porasti, već na tome da ti naplate 1-2-3% godišnje za menadžment tvog novca. Dakle ti njima daš 100m dolara, oni ti naplate 1m dolara godišnju proviziju jer investiraju tvoj novac, a to da li si ti pukao 80m te godine ili zaradio 300m na toj investiciji, to ih apsolutno boli uvo.

Veoma je naivno posmatrati BlackRock ili Warrena Buffeta šta oni rade, i misliti da ti sa svojom ušteđevinom od par stotina hiljada evra možeš/treba da radiš isto to.

Мислио сам на приватну имовину и инвестирање људи који су на чесми, раде у таквим институцијама и живе фичички тамо. Њима би било најлакше у SP i и ћао...

Ajmo malo on topic, drugi kvartal kaže:

- 15% svih nepokretnosti kupljeno na kredit. Što se tiče samo stanova, 34% kupljeno na kredit (Bg = 39%, Ns = 43.2%, Nis= 38%). Kreditna aktivnost jako gura tržište.

- Broj transakcija (31.944) na nivou zemlje skočio 2.3%, a vrednost 13.9% (2,1 milijardi). Kupoprodajni ugovori u Nišu +15.9%, Beograd +7%, Novi Sad +3%. Stanovi nose 60% vrednosti, ili ti 1.2 milijarde.

- Posle stanova (31,6%), najviše je prometovano građevinsko zemljište (16.5%).

- Prosečna cena po m2 u Bg u drugom kvaratlu, starogradnja = 2.574, novogradnja = 2.615.

- Najskupli stan u drugom kvartalu kupljen za 1.8 milijardi, Bnv. Garažno mesto na Zvezdari prometovano za 56k :D

Od četvrtka sam konačno na odmoru i odjavljujem se, ali ću pre toga izbaciti jednu (prostu) trend analizu prometa u odnosu na prethodne godine, deluje zanimljivo na prvi pogled.

- 15% svih nepokretnosti kupljeno na kredit. Što se tiče samo stanova, 34% kupljeno na kredit (Bg = 39%, Ns = 43.2%, Nis= 38%). Kreditna aktivnost jako gura tržište.

- Broj transakcija (31.944) na nivou zemlje skočio 2.3%, a vrednost 13.9% (2,1 milijardi). Kupoprodajni ugovori u Nišu +15.9%, Beograd +7%, Novi Sad +3%. Stanovi nose 60% vrednosti, ili ti 1.2 milijarde.

- Posle stanova (31,6%), najviše je prometovano građevinsko zemljište (16.5%).

- Prosečna cena po m2 u Bg u drugom kvaratlu, starogradnja = 2.574, novogradnja = 2.615.

- Najskupli stan u drugom kvartalu kupljen za 1.8 milijardi, Bnv. Garažno mesto na Zvezdari prometovano za 56k :D

Od četvrtka sam konačno na odmoru i odjavljujem se, ali ću pre toga izbaciti jednu (prostu) trend analizu prometa u odnosu na prethodne godine, deluje zanimljivo na prvi pogled.

Znači padaju cene kažeš

Koliko još da čekam

Budući da je kreditna aktivnost prema podacima za novoodobrene kredite značajno ubrzala nakon prva četiri meseca (a izveštaj pokriva prva dva kvartala), može se zaključiti da će nam preostala dva kvartala doneti jači "nastavak trenda".

Stay tuned.

Pretpostavljam da je "kredit za mlade b.p" uticao na rast po gradovima van BG-a. U svakom slucaju ovo su najcesce kupci koji kupuju za zivot. Verovatno jos par % moze da se doda od kesh kupaca da kupuju za zivot. Ostalo kupuje kao "robu".

Steta sto se ne moze videti prosecna velicina stana kupljena na kredit ili prosecni iznos pa mi mogli preko prosecne cene da izracunamo prosecnu kvadraturu i tako potvrdimo da su vecma iz "kredita za mlade".
Prosecna cena novogradnje potrdjuje da se kupuje van centralnih lokacija i to upucuje da je vecinom iz "kredita za mlade".

Vrh