Šta je novo?

Cene nekretnina

Ranije su bili malo jeftiniji Blok 65/64 od BNV, ali da i ja mislim kao i ti, pri tome ovde mi je kvalitetnija gradnja.
Ako gledas investiciju onda nemas dilemu, a kvalitet gradnje u investiciji se ne gleda nego koliko ce da raste cena, za koliko moze da se izdaje i sto je najbitnije koliko brzo moze da se proda na toj lokaciji. Po svim parametrima ti je 65/64 bolji od BNV

Marina Dorcol, 7-10k po m2, pa to mi je previše za kao taj prestiž.
To ce ovi sto su kupovali u prvoj turi BNV kao prestiz da sad menjaju za Marinu ;)

Sada je krenula ekspanzija tih odličnih nekretnina u BG-u, tako da sam siguran da će za 5god biti i neki moderniji i bolji projekat.
Mmmm ... ne bih bio optimistican nesto za tih 5 godina. Nama sledi jedno dobro otreznjenje uskoro ...

Eh za 5god, valjda će biti neka nekretnina sa pogledom na more 😉
Vise sam za pogled na sumu i da nema ljudi okolo na 10 kilometara :D :D :D (i da mogu da sedim na verandi u onoj stolici sto se ljulja sa puskom u krilu dok se destiluje domaci moonshine) :D

A šta će ti onda koji q nekretnina?!? Ako hoćeš da maksimiziraš novac ima daleko isplativijih i sigurnijih načina u šta da ga uložiš nego u kvadrate.
A što ćeš ti onda možda kupiti nekretninu u Marini Dorćol i što si kupio u Lušticama ozbiljnu nekretninu i u Americi?
Ne razumem i sada hoćeš još 300-350m2 da uzmeš?
Što, evo tebe pitam jer si kupovao nekretnine a govoriš meni da imam boljih investicija...
Što ti nisi sve u S&P 500?

Ako gledas investiciju onda nemas dilemu, a kvalitet gradnje u investiciji se ne gleda nego koliko ce da raste cena, za koliko moze da se izdaje i sto je najbitnije koliko brzo moze da se proda na toj lokaciji. Po svim parametrima ti je 65/64 bolji od BNV

To ce ovi sto su kupovali u prvoj turi BNV kao prestiz da sad menjaju za Marinu ;)

Mmmm ... ne bih bio optimistican nesto za tih 5 godina. Nama sledi jedno dobro otreznjenje uskoro ...

Vise sam za pogled na sumu i da nema ljudi okolo na 10 kilometara :D :D :D (i da mogu da sedim na verandi u onoj stolici sto se ljulja sa puskom u krilu dok se destiluje domaci moonshine) :D
Jeste preterao sam sa tih 5god da će neke modernije i bolje nekretnine.
Soažem se sa ostalim.
Može nekretnina u šumi koja ima pogled na more 😉

A što ćeš ti onda možda kupiti nekretninu u Marini Dorćol i što si kupio u Lušticama ozbiljnu nekretninu i u Americi?
Ne razumem i sada hoćeš još 300-350m2 da uzmeš?
Što, evo tebe pitam jer si kupovao nekretnine a govoriš meni da imam boljih investicija...
Što ti nisi sve u S&P 500?
Zato što moje nekretnine nisu investicija već hobi moje žene... A to što hoću da uzmem, hoću da uzmem da bi živeo u tome i uopšte me nije briga da li će cena da poraste za duplo ili će da se prepolovi, ne bi se ni sekunda potresao oko toga. Zato ne možeš da gledaš random ljude i da misliš da to što oni rade da to može/treba svako da radi. Kad bolje razmislim, ja nijednu nekretninu nisam kupio sa ciljem da je preprodam, nit sam ikada u životu prodao ijednu nekretninu/sat/sliku, a auta sam više poklanjao nego prodavao.

Ako hoćeš pametnu investiciju, da uvećaš kapital, da obezbediš sebi neku lepu penziju, i imaš vremena da čekaš 20-30 godina, onda ti je SP500 najbolja opcija. Sve ostale "pasivne" investicije su mlaćenje prazne slame i ozbiljno gubljenje novca.

Sunnyville je dobar za to za šta je inicijalno bio koncipiran- naselje za modernu radničku klasu (white collar).
A izvini po čemu je dobar? Da li ti znaš kako izgleda Sanivil? Urbanistički zločin. Moderna radnička klasa očigledno zaslužuje mnogo niži standard života od radničke klase od pre 50 godina, sudeći po tvojim rečima.

Zato što moje nekretnine nisu investicija već hobi moje žene... A to što hoću da uzmem, hoću da uzmem da bi živeo u tome i uopšte me nije briga da li će cena da poraste za duplo ili će da se prepolovi, ne bi se ni sekunda potresao oko toga. Zato ne možeš da gledaš random ljude i da misliš da to što oni rade da to može/treba svako da radi. Kad bolje razmislim, ja nijednu nekretninu nisam kupio sa ciljem da je preprodam, nit sam ikada u životu prodao ijednu nekretninu/sat/sliku, a auta sam više poklanjao nego prodavao.

Ako hoćeš pametnu investiciju, da uvećaš kapital, da obezbediš sebi neku lepu penziju, i imaš vremena da čekaš 20-30 godina, onda ti je SP500 najbolja opcija. Sve ostale "pasivne" investicije su mlaćenje prazne slame i ozbiljno gubljenje novca.
Hvala na iskrenom odogovoru. Drago mi je što sam u komunikaciji sa ovakvim čovekom, to jest tobom, da sagledam i takav jedan život.
Penziju svakako neću.
Nisam ni ja uzimao nekretnine da ih preprodajem/prodajem.
Sada mi je palo na pamet da prodam, zarad kupovine bolje, ali verovatno neću ni to.
Znaš šta, mislim da je najbolje dok se skroz ne uselim i sve ne renoviram i dovedem u odlično stanje da ne treba ni da se bavim traženjem, ali šta da se radi volim da sam u toku i aktivan.
Sledeće godine bi trebalo da se odlučim za nešto.
Prošli put mi nisi odgovorio da li si i ti uložio u S&P500?
Naravno da nemam vremena da čekam neke novce ali ako ne znam bolje da ih iskoristim onda mi je ok i S&P500 ili nekretnina.

Sanivil je startovao sa "projektovanom" cenom od 1700-1900e po m2 da bi nakon što je počeo projekat cena bila spuštena na 1200-1300e (malo su se preračunali za tadašnje vreme) i tada nisu bile u planu sve zgrade koje su danas tamo, premium i te šeme. Na renderima je humanije izgledalo. Lokacija je svakako bila problem nekima od samog starta tj lešće. Danas je to naravno skroz drugačije od rendera.

Sanivil je startovao sa "projektovanom" cenom od 1700-1900e po m2 da bi nakon što je počeo projekat cena bila spuštena na 1200-1300e i tada nisu bile u planu sve zgrade koje su danas tamo, premium i te šeme. Na renderima je humanije izgledalo. Lokacija je svakako bila problem nekima od samog starta tj lešće. Danas je to naravno skroz drugačije od rendera.

Meni je lokacija najmanji problem Sanivila. Čak bih rekao da je dobra, jedna od retkih koja još uvek nema ozbiljnijih saobraćajnih čepova do centra grada.

Ko misli da je Sanivil dobro naselje za radničku klasu, nikad nije bio u Sanivilu. Beton na betonu, auto na autu. Spavaonica ali 100x veća nego što je NBG ikada bio.

Prošli put mi nisi odgovorio da li si i ti uložio u S&P500?
Naravno da nemam vremena da čekam neke novce ali ako ne znam bolje da ih iskoristim onda mi je ok i S&P500 ili nekretnina.
Naravno da jesam. U SP500 imam toliko da taman sve da mi propadne, mogu da održim trenutni stil života u nedogled.

SP500 i nekretnina ne mogu da se porede po prinosu, to je prosto neuporedivo.

Spominjao si taj stan od 300k. Koliko ti je učešće za njega? 60k? rata na 25 godina? 1400 evra tj 16800 godišnje. To da stavljaš u SP500 nakon 25 godina ćeš imati 3.2 miliona na računu. Koliko će vredeti taj stan kroz 25 godina? Duplo? Troduplo? Kako god, ni blizu toga što ćeš imati na računu.

Pre bih rekao da je veliki procenat investicionih kupaca "uleteo" u spekulaciju sa nadom da ce da ostvari znacajan profit. To se i ostvarilo za one koji su kupovali u pravom trenutku ali samo na atraktivniom lokacijama koje mogu brzo da se pretvore ponovo u novac. Na to treba dodati i ostar rast rente podstaknut od rusa/ukrainaca sto je poguralo i onaj drugi deo investitora. Glavno pitanje je sada kuda sve to ide dalje odavde. Mije licno misljenje je da nece biti vise onakvog rasta kakav je bio do Q3 ove godine gledajuci nasu ekoonomiju i ono sto nam se sprema sledece godine. Renta se zubima drzi za ivicu da ne padne i tu ce tek da bude lomova.

Plate tesko mogu da se pomere znacajnije, IT je globalno u teskoj buli, kod nas politicka situacija nije najsjajnija sto je samo po sebi zastavica za krupne investitore. Na to treba dodati i ove lomove oko energenata kao zbijanje redova u EU a i nimalo veselu situaciju na dalekom istoku. Tu je u stvari najveca nepoznanica sta ce biti sa dinarom i koliko jos NBS moze da ga brani na ovom nivou a pritisak je poprilican da skliza i kako ce se to odraziti na cene nekretnina (za ovo ostalo vec znamo)

Mislim da ce usporiti gradnja ali ce usporiti i potraznja ono barem investiciona. Odprilike svi ce da cekaju razresenje situacije pa ko prvi trepne. Cene i dalje ostaju mahom APP, dobri stanovi maltene i ne dolaze do oglasa a investitori doziraju trziste na kasicicu ne bi li odrzali koliko toliko nivo cena. Novi priliv stanovnistva ne vidim odakle moze da dodje, jednostavno nema vise, vec grebemo sa dna kace, svake godine nas je 50K manje...

Cudna vremena, nema sta.
Potpisujem skoro svaku rečenicu. Dobar deo tržišta danas i dalje živi na inerciji prethodnog buma, ali realna potražnja, naročito ona koja dolazi iz domaćih prihoda, već neko vreme ne može da isprati nivo cena.

Najveći rizik po meni leži upravo u kursu dinara i potencijalnom padu likvidnosti kod investicionih kupaca ako dođe do zatezanja finansiranja ili novih troškova (porez, kamate, energenti).
Ako se to desi, možemo da očekujemo tiho „hlađenje“ tržišta, više stagnaciju i selekciju nego klasičan pad cena, jer niko ne želi da prodaje ispod nivoa iz 2023.

Slažem se i da je dobar stan postao raritet. Sada će se videti ko je kupovao „papir“ i priče, a ko prave kvadrate na pravim lokacijama.

Naravno da jesam. U SP500 imam toliko da taman sve da mi propadne, mogu da održim trenutni stil života u nedogled.

Spominjao si taj stan od 300k. Koliko ti je učešće za njega? 60k? rata na 25 godina? 1400 evra tj 16800 godišnje. To da stavljaš u SP500 nakon 25 godina ćeš imati 3.2 miliona na računu. Koliko će vredeti taj stan kroz 25 godina? Duplo? Troduplo? Kako god, ni blizu toga što ćeš imati na računu.

Objasni ti to ljudima ovde. Pogrešan forum, ovde su svi vernici u ciglu. Ja sam probao da zastupam tezu berze, ali kad ovde pričaš o tome, svi misle da si debil.

Tih 300k sam mislio da isplatim kroz 2god po standardnim ratama za stan.
Platio bih i 85% odmah kao prošli put, ali ne daju se takvi popusti i ne poznajem lično investitora kao prethodni put.
Ok sve jasno, svakako sam i mislio posle naredne nekreketnine da krenem da se interesujem u berzu.
Samo mi je pitanje BG ili Dubaji.

Meni je lokacija najmanji problem Sanivila. Čak bih rekao da je dobra, jedna od retkih koja još uvek nema ozbiljnijih saobraćajnih čepova do centra grada.

Ko misli da je Sanivil dobro naselje za radničku klasu, nikad nije bio u Sanivilu. Beton na betonu, auto na autu. Spavaonica ali 100x veća nego što je NBG ikada bio.
Na Slanačkom putu zna često da bude kolaps. I tek će biti problem u budućnosti jer se još uvek grade novi stanovi.

Tih 300k sam mislio da isplatim kroz 2god po standardnim ratama za stan.
Platio bih i 85% odmah kao prošli put, ali ne daju se takvi popusti i ne poznajem lično investitora kao prethodni put.
Ok sve jasno, svakako sam i mislio posle naredne nekreketnine da krenem da se interesujem u berzu.
Samo mi je pitanje BG ili Dubaji.
Au pa još gore... evo ti šta bi ti se desilo da si 2000-te, u sred dot-com busta uložio te pare u SP500
1761517146799.png

dakle dao si 255k keša odmah, pa sledeće godine 25k pa sledeće godine 20k i zaboravio te pare narednih 25 godina. Danas bi imao 3 miliona evra na računu.

I to je pazi, ne worst case scenario, nego da si maler nad malerima... da kreneš da ulažeš u vreme jedne od najvećih finansijskih kriza, pa onda kroz taj ciklus prođeš kroz još nekoliko kriza i recesija.

Au pa još gore... evo ti šta bi ti se desilo da si 2000-te, u sred dot-com busta uložio te pare u SP500
Pogledajte prilog 256511

dakle dao si 255k keša odmah, pa sledeće godine 25k pa sledeće godine 20k i zaboravio te pare narednih 25 godina. Danas bi imao 3 miliona evra na računu.

I to je pazi, ne worst case scenario, nego da si maler nad malerima... da kreneš da ulažeš u vreme jedne od najvećih finansijskih kriza, pa onda kroz taj ciklus prođeš kroz još nekoliko kriza i recesija.
2000-te sam imao i dalje učiteljicu. 😉
Evo racunaj da sam ukupno dao 200k za nekretninu 2022god. Zarada 21k, vrednost trenutne nekretnine 310k.
Otprilike ja tako nesto.

2000-te sam imao i dalje učiteljicu. 😉
Evo racunaj da sam ukupno dao 200k za nekretninu 2022god. Zarada 21k, vrednost trenutne nekretnine 310k.
Otprilike ja tako nesto.
U indeksne fondove se ne ulaže bez minimalno 15-20 godina vremena. Porediti bilo kakav kraći period od toga je čista špekulacija.

U ovom mom primeru koji sam naveo, da si uložio 300k u SP500, nakon 3 godine bi pukao 100k jer si uložio tačno u momentu kad je pukao dot-com balon i sve se sunovratilo... Ali na 25 godina je potpuno druga priča. Na tako dug rok te ne zanima ni dotcom bust, ni svetska finansijska kriza, ni covid recesija ni bilo šta, sve se to lepo opegla i dobiješ return kakav ne možeš da dobiješ nisajednom nekretninom na ovoj planeti.

U indeksne fondove se ne ulaže bez minimalno 15-20 godina vremena. Porediti bilo kakav kraći period od toga je čista špekulacija.

U ovom mom primeru koji sam naveo, da si uložio 300k u SP500, nakon 3 godine bi pukao 100k jer si uložio tačno u momentu kad je pukao dot-com balon i sve se sunovratilo... Ali na 25 godina je potpuno druga priča. Na tako dug rok te ne zanima ni dotcom bust, ni svetska finansijska kriza, ni covid recesija ni bilo šta, sve se to lepo opegla i dobiješ return kakav ne možeš da dobiješ nisajednom nekretninom na ovoj planeti.
Razumem to i vidim da sam dobro onda odradio.
Znači po tebi je bolje da sada uložim u S&P500 umesto u stan u Dubajiu?
Gledam dugoročno na 20god.

Razumem to i vidim da sam dobro onda odradio.
Znači po tebi je bolje da sada uložim u S&P500 umesto u stan u Dubajiu?
Gledam dugoročno na 20god.
Ne znam kako bi ti rekao, ali to je pitanje, da li je bolje da sebi zabijem sekiru u nogu ili ne? Šta će manje da boli? Naravno da je bolje da staviš sve u SP500, kakav crni stan u toj džamahiriji (ili bilo gde drugo).

Znaci dobro je uloziti sada neke pare i da bude lagani retirement fund za 20 godina, da se zaboravi na ulozene pare... Ja sam mislio tako nesto da izvedem, u skladu sa mogucnostima kad se preselim u svoj prvi stan. Ali bih lupio u SP500 neku cifru cim se uselim u stan.

Znaci dobro je uloziti sada neke pare i da bude lagani retirement fund za 20 godina, da se zaboravi na ulozene pare... Ja sam mislio tako nesto da izvedem, u skladu sa mogucnostima kad se preselim u svoj prvi stan. Ali bih lupio u SP500 neku cifru cim se uselim u stan.
Da stavljaš 5000 evra godišnje, to ti je 825k evra na 25 godina. Istina, to je bruto, moraš da oduzmeš 30% poreza na kapitalnu dobit, ali fora je što ti nećeš nakon 25 godina da povučeš sve, već samo onoliko koliko ti treba za život te godine, tako da ka ukalkulišeš prinos minus porez koji platiš ti si u plusu i defakto taj novac može da ti traje večno ako nemaš neke mnogo velike prohteve.

Znaš kako, u Marini Dorćol sam predpostavljao da će biti ozbiljnih ljudi sa kojima bih mogao i poslovno da se udružim, ali vidim da je ovaj forum dovoljan 😉
U Bloku 65 u svom stanu sam bio par puta upoznao odlične ljude, gde sa jednim i imam poslovnu saradnju, to jest ostvario sam zbog njega.
Ok, počinjem da se interesujem i oko berze u narednom periodu.

Da stavljaš 5000 evra godišnje, to ti je 825k evra na 25 godina. Istina, to je bruto, moraš da oduzmeš 30% poreza na kapitalnu dobit, ali fora je što ti nećeš nakon 25 godina da povučeš sve, već samo onoliko koliko ti treba za život te godine, tako da ka ukalkulišeš prinos minus porez koji platiš ti si u plusu i defakto taj novac može da ti traje večno ako nemaš neke mnogo velike prohteve.
Valjda ako podignes posle 10 godina ne placas nikakav porez? Ili sam ja lose razumeo? Ti mozes da sipas koliko hoces tipa 20 godina po 5k, ali samo ako podignes brzo, onda placas porez, ako je preko 10 godina, ne placas ga.

Vrh