Šta je novo?

Cene nekretnina

130 kvadrata, cena 2769e po kvadratu.

Doduše ovaj nije kao tvoj, unikatan je, sa sve razapetim gaćama i bojlerom iz doba kraljevine.
Stanovi su kao voda. Isti stan negde vredi 10x vise, kao i voda. U marketu 60, na trafici 120, na aerodromu 500. Tako i ove gaće, zavisi gde se nose. Ako su okacene u Surdulici, nemaju istu vrednost kao na Vracaru.
Znaci nije bitno sta si, svoju vrednost mozes da uvecas time gde si.

Ma nema cekanja, to su lazne price. Svi koji su cekali da padnu cene su ostali podstanari.
Nemas stan, imas 20% za ucesce, kupujes stan. Nemas stan, imas 15% za ucesce, digni kes kredit jos 5%, kupi stan. Prica je jednostavna. Sve ostalo, cekanja da pukne balon i da ce nesto magicno da te spasi, nece. Kupujes kad mozes da kupis.
Otprilike ovo. Samo treba biti realan sa svojom kupovinom. Ne može da se želi 2-3 klase iznad trenutnog stanja.
1 klasa je ok i ona može i biti odobrena i priuštiva.
Kasnije samo napredovanje i zbog inflacije i tog napredovanja ne osetiš toliko taj kredi.
Tako je i napravljen sistem, evo novca za one koji hoće da rade i napreduju i isplatiće im se.

Čim krene korporativno proseravanje oko tim bildinga vreme je da se osveži CV
Što? Mi imamo svake godine odlazak na nekoliko dana u neku svetsku metropolu, kao team building.
Svi se tome raduju koliko ja mogu da vidim.
Čak su kolege bez da kažem organizovanja zvaničnog team buildinga organizovale dosta druženja i rafting itd...
Mislim da to zavisi od same energije u firmi, okruženja, ljudi itd...
Teško je da se opustiš možda na team buildingu ako imaš kolege koje čekaju neka saznanja koja bi iskoristila protiv tvog napredovanja, to jest da sebe na osnovu toga uzdignu, to je već problem menadzmenta koji te stvari ne vidi.

Što? Mi imamo svake godine odlazak na nekoliko dana u neku svetsku metropolu, kao team building.
Osim onih koji imaju malo dete ili bolesne roditelje ili neku privatnu aktivnost u tom trenutku koji bi morali da propuste.
Ako je tim dovoljno mali da možete da vodite računa o tome kad šta odgovara, i da svima bude jasno zašto neko nije mogao, onda je OK.
Inače tim building samo u radno vreme.

Meni tim bilding ima smisla ako je u radno vreme, ili radnim danima ako je visednevna aktivnost. Vikende cuvam za porodicu.
Prosle godine je bio cetvrtak-petak, i to mi je skroz ok.
Kod nas je team building u radno vreme ali se radi. U smislu, ustanes, doruckujes onda imamo razna predavanja, workshops i slicno. Tek u kasno poslepodne bude neka aktivnost, pa onda neko "slobodno vreme" za bazen spa, timska večera I u krevet. Sve je organizovano tako da nemas kad da se opijaš ili blejiš. Makar je ishrana gala, mozes naruciti sve sto zelis- ne dele bonove za hranu kao kod @G.I.Joe u Holandiji.

Ja imam "team building" jednom godišnje, i to pred Novu godinu u nekom skromnom restoranu. Tad u meni proradi neki ludi, atavistički duh, i svi uvide šta se zapravo krije iza naoko finog i umerenog momka.
Posle me ogovaraju po ćoškovima kanca. Uobičajeno dođem u 5 izjutra, a u 6 me budi glasić koji me doziva: tataa, tataa, ne foliraj se da spavaš 😶

Poslednja izmena:
Kod nas je team building u radno vreme ali se radi. U smislu, ustanes, doruckujes onda imamo razna predavanja, workshops i slicno. Tek u kasno poslepodne bude neka aktivnost, pa onda neko "slobodno vreme" za bazen spa, timska večera I u krevet. Sve je organizovano tako da nemas kad da se opijaš ili blejiš. Makar je ishrana gala, mozes naruciti sve sto zelis- ne dele bonove za hranu kao kod @G.I.Joe u Holandiji.
Holanđani vode brigu da se ne prejedemo i ne napijemo :)) 1 piće i 1 jelo dosta:)) jedi kući:)))
Inače drugo je team building u malim i srednjim firmama a drugo u multinacionalnim gde niko nikog ne poznaje!

Kada putujemo onda bude od čet-nedelje. Inače nekad u toku radnog vremena petkom.
Ne može se svima baš ugoditi, a naravno da nema nikakve zamerke ako neko ne može zbog xyz stvari.
Nekad bude demokratski organizovan čak i odabir hotela tamo gde idemo, pa koji se izglasa demokratskim regularnim i poštenim izborom većine tamo se i ide.
Ne može se zbog par osoba uskratiti većini, zato i kažem da se ne može uvek svima ugoditi.
Zamišljam kada bi hteli da menjamo poslovni prostor i da napravimo glasanje u koji poslovni prostor i na koju lokaciju.
Tu je uglavnom trenutno ljudima blizina od njihovog boravka prednost(pogotovo starijim), da mogu peške ili biciklom do posla, a ko dolazi kolima da ima ili da brzo nadje parking.
Mladjima nije to problem i oni bi hteli moderniju kancelariju i poslovno okruženje, nekako da je živo i aktivno i vole promene/selidbe, za razliku od nekih starijih.

Čim krene korporativno proseravanje oko tim bildinga vreme je da se osveži CV
Iskren da ti budem, zabole me vise i za to. Sto se tehnickog dela tice, uvek sam spreman za krizu i preletanje, ali u startup necu vise, ne zelim vise da radim kao lud, ne vidim poentu. U stan treba da se uselim, posle toga me jos vise zabole nego sad. Napravio sam kvantni skok, moj deda nije imao sta da jede, ja sam isao na egzoticne destinacije i kupio stan. Sto se mene tice posao je zavrsen. Vise mi trenutno odgovaraju korporativna proseravanja, mirni i neradni vikendi i bez prekovremenog rada.

Poslednja izmena:

Horor. Mi iznajmimo kuću/stan na moru i planini na po nekoliko meseci. Ovi mladi, momci i devojke, se iskombinuju pa odu na zajedničko letovanje ili zimovanje. Nema boljeg team buildinga. Porodični ljudi odu porodično. Mnogo bolji benefit of besmislenih fit passova i sličnih gluposti.

Horor. Mi iznajmimo kuću/stan na moru i planini na po nekoliko meseci. Ovi mladi, momci i devojke, se iskombinuju pa odu na zajedničko letovanje ili zimovanje. Nema boljeg team buildinga. Porodični ljudi odu porodično. Mnogo bolji benefit of besmislenih fit passova i sličnih gluposti.
Ovo je već super, dok nije pritisak da se baš tamo ode, ali to nije baš uobičajeno.

Inače, stvari koje sam ja radio u mladosti bi svakom HRu koji pokušava da organzije team building nabilo pritisak na 200/100.
Team building, ali ide se u neki hostel (mladi smo bili, avantura). Ja im kažem aj palite, nema šanse, i uplatim si fin hotel preko puta :ROFLMAO: Baš nisam imao osećaj za neke stvari.

Na sreću, bila je baš mala ekipa u firmi, i to sve najuži krug prijatelja sa kojima sam se družio i pre posla, pa su em to očekivali od mene, em nije bilo nikog da mi zmeri.

Kakva su iskustva sa rentiranjem u BNV, da li se tu i dalje brzo i lako nadje zakupac? Koliko se kreću cene? 20-30eur/m2?
I vidim da dosta njih renta i na stan na dan, ne znam koliko oni bolje prolaze?
Ima neko insajderske informacije

Kakva su iskustva sa rentiranjem u BNV, da li se tu i dalje brzo i lako nadje zakupac? Koliko se kreću cene? 20-30eur/m2?
I vidim da dosta njih renta i na stan na dan, ne znam koliko oni bolje prolaze?
Ima neko insajderske informacije
Da, i dalje se lako nalazi zakupac, pogotovo za lepo nameštene stanove sa garažnim mestom. Cene su uglavnom u rangu 20–25 €/m², zavisno od zgrade, sprata i pogleda. Manji stanovi (40–60 m²) idu brže, dok veći umeju da čekaju.

Stan na dan u BNV može da donese više po kvadratu, ali zahteva angažman i troškove održavanja (čišćenje, prijava gostiju, platforme i sl.). Većina koji su probali na kratkoročno, ako nemaju agenciju koja sve vodi, brzo se vrate na klasičan zakup jer je lakši i stabilniji.

U suštini, potražnja postoji, ali više nije ludnica kao pre dve godine.

Da, i dalje se lako nalazi zakupac, pogotovo za lepo nameštene stanove sa garažnim mestom. Cene su uglavnom u rangu 20–25 €/m², zavisno od zgrade, sprata i pogleda. Manji stanovi (40–60 m²) idu brže, dok veći umeju da čekaju.

Stan na dan u BNV može da donese više po kvadratu, ali zahteva angažman i troškove održavanja (čišćenje, prijava gostiju, platforme i sl.). Većina koji su probali na kratkoročno, ako nemaju agenciju koja sve vodi, brzo se vrate na klasičan zakup jer je lakši i stabilniji.

U suštini, potražnja postoji, ali više nije ludnica kao pre dve godine.
20 eur m2 je super prinos za jeftine zgrade (ispod 4k eur po m2), 25 eur po m2 je nedovoljno za luksuzne zgrade (preko 6k po m2)

Vrh