Šta je novo?

Cene nekretnina

Au čoveče al si ti isfrustriran i iskompleksiran. Nisam znao da si iz Borče. Izvini. Sedi u istoj i uživaj a nas ostale pusti da imamo objektivno mišljenje i pogled na taj deo grada
Objektivno ne razmisljas, a ja uzivam tu gde jesam. Ti gde god da budes neces uzivati jer te kompleksi i nesigurnost ubijaju, ovaj forum nije mesto za to, idi u rijaliti pa vredjaj. Aj' poz.

нисам то прочитао, озбиљно глупа прозивка

кринџ варијанта

непријатно...

Hvala. Ma da, smešno jeste, ali ipak ima nešto.
Pustiću ti moj, on je bio na 4/eur po m2 u BG-u. To mi je bila medju prvim poruka na forumu, tako sam i pronašao forum.
Ali da sad se setih, ovaj penal je tek nakon "odloženog završetka", dakle oni imaju pravo da odlože završetak jednom, i to do 6 meseci... Tako da je defakto taj penal tek za period posle toga.

Evo kod mene stoji 6 eur / m2 penali, do maks 2% vrednosti nekretnine.
Sto na vrednost od 270,000 koliko kosta stan bi znacilo ~12 meseci kasnjenja maks da isplacuju.

Mesecno su smesni, obicno manje od pola kirije za taj kraj grada za tu velicinu stana. I do 4-5% ukupne cene stana sto kaze @Analitičar

Ovo nije tacno, naplacuju ljudi, samo tek kad se usele.
Pa meni je to bilo 250eur/mesečno, znači 3-4X manje od kirije.
Sećam se kada mi je drugar rekao, pa baš te briga, plaćaju ti, što duže odlažu tebi je bolje.
Druže ja sam u ozbiljnom minusu, pa se drugar pretvori u upitnik, pa objašnjenje pa ukapira 😉

Pa meni je to bilo 250eur/mesečno, znači 3-4X manje od kirije.
Sećam se kada mi je drugar rekao, pa baš te briga, plaćaju ti, što duže odlažu tebi je bolje.
Druže ja sam u ozbiljnom minusu, pa se drugar pretvori u upitnik, pa objašnjenje pa ukapira 😉
Pa da, kupac je u podredjenom polozaju. Em sto ne mozes da tuzis investitora za kasnjenje. Moze da gradi 5 godina, nista mu ne mozes, nema na osnovu cega. Em sto ako odustanes, dao si 20%, on ti vraća 10%.

Pa da, kupac je u podredjenom polozaju. Em sto ne mozes da tuzis investitora za kasnjenje. Moze da gradi 5 godina, nista mu ne mozes, nema na osnovu cega. Em sto ako odustanes, dao si 20%, on ti vraća 10%.
Opet, da kupci ne pristaju na to ne bi takva bila praksa. Ali ocigledno smo svi ovde u temi bili voljni da preuzmemo taj rizik.

Opet, da kupci ne pristaju na to ne bi takva bila praksa. Ali ocigledno smo svi ovde u temi bili voljni da preuzmemo taj rizik.
Pa na sta si mogao da pristanes kad svi nude isto? Moze im se. A ako neces ti, ima ko hoce.
To treba urediti zakonom, a ne da se ostavlja kupac na milost i nemilost investitoru. Mislim da ni u jednoj drzavi u EU kupac nije toliko nezasticen pri kupovini novogradnje kao kod nas.

Pa na sta si mogao da pristanes kad svi nude isto? Moze im se. A ako neces ti, ima ko hoce.
To treba urediti zakonom, a ne da se ostavlja kupac na milost i nemilost investitoru. Mislim da ni u jednoj drzavi u EU kupac nije toliko nezasticen pri kupovini novogradnje kao kod nas.
Mogao si da pristanes na starogradnju ili zavrsen stan, ali onda skuplje jbg

@enfario da me ne razumes pogresno, ja se slazem da treba da se to bolje uredi, ali daleko smo mi od toga kada je ovolika pomahnitala traznja.
Bezanija 4400+ EUR o cemu mi pricamo
Nismo daleko od toga, to moze da se izglasa za par dana, doneses zakon i uredis to polje. Ali zasto bi to uradili kad im svima ovako lepo? Ti se sve slazes, a opet ih opravdavas, takoreci podrzavas.

Prvo zakon, a onda i da se poštuje i odgovara po njemu.
Mada u ovom slučaju je pitanje da li bi to usporilo novu gradnju, a samim tim i ponudu a samim tim cene go up.

Nismo daleko od toga, to moze da se izglasa za par dana, doneses zakon i uredis to polje. Ali zasto bi to uradili kad im svima ovako lepo? Ti se sve slazes, a opet ih opravdavas, takoreci podrzavas.
Ja da se pitam promet bi mogao tek od tehnickog prijema, ali sam svestan da bi nekretnine kostale 30% vise u tom slucaju.

Iskreno smatram da su nasi kupci apsolutno otisli sa razumom sta se sve kupuje, eno danas u drugoj temi novi projekat, pozicioniran na luks poziciji 6m od bulevara i 10m od pruge i zgrada izmedju ta 2.

Kada takav projekat ima trzisnog smisla znaci da je trziste skroz otislo u apsurd.

Prvo zakon, a onda i da se poštuje i odgovara po njemu.
Mada u ovom slučaju je pitanje da li bi to usporilo novu gradnju, a samim tim i ponudu a samim tim cene go up.
Ne mora da usporava nista, neka idu i cene uvis i normalno i nenormalno, ali neka bude sigurno za kupca. Ja bih dao tih 30% vise sto spominje @Extroniks
A ne ovako das pare i molis Boga da te neko ne zezne i da zavrsi za 3-4 godine, jer je to kod velikih projekata standard.

Kako urediti zakonom?

Npr zakonom je uređeno da poslodavac mora da isplati radniku regres i naknadu za topli obrok. Koliko dobiješ za zakonski obavezan topli obrok? :)

Kako urediti zakonom?

Npr zakonom je uređeno da poslodavac mora da isplati radniku regres i naknadu za topli obrok. Koliko dobiješ za zakonski obavezan topli obrok? :)
Prosto se to uredjuje, samo se nema volja.
Rok za zavrsetak zgrade je 2 godine. Ako ne uselis ljude za 2 godine, svaki mesec kreces odmah penale da isplacujes. Ako ne uselis ljude 3 godine, kupac moze da odustane i ti mu vracas 10% vise nego sto je ulozio. Pa neka grade firme koje imaju pare, a ne mrsimudi. Prosto je.
Ne trazim ja nikakvu naucnu fantastiku, ovo je zdrav poslovni odnos izmedju dve strane.

Juče sam naišao na zanimljive podatke ažurirane u oktobru ove godine: koliko raspoloživog dohotka domaćinstva odlazi na troškove stanovanja (renta, rata kredita, dažbine, osigranje, porez na imovinu itd.)
Prva je Grčka, sa 35.2%, dok smo mi na neslavnom drugom mestu, sa 26.2%. Postoje značajne razlike koliko se troši na stanovanje u zavisnosti na to da li spadaš "below 60% of median income" ili "above 60% of median income", kako to klasifikuju, ali to ćemo ostaviti za neki drugi put (koga to pa zanima realno).

housingcost.png

Prosto se to uredjuje, samo se nema volja.
Rok za zavrsetak zgrade je 2 godine. Ako ne uselis ljude za 2 godine, svaki mesec kreces odmah penale da isplacujes. Ako ne uselis ljude 3 godine, kupac moze da odustane i ti mu vracas 10% vise nego sto je ulozio. Pa neka grade firme koje imaju pare, a ne mrsimudi. Prosto je.
Ne trazim ja nikakvu naucnu fantastiku, ovo je zdrav poslovni odnos izmedju dve strane.
Lepo zvuči u teoriji, u praksi mogu da ti sad odmah navedem 10 loopholeova da se zaobiđu ti propisi.

A ako ti je ideja da grade samo oni koji imaju novca, to bi se dalo urediti na drugi način. Kad podneseš za građevinsku dozvolu, jedan od dokumenata je dokaz o sredsvima gde ćeš podneti dokaze da poseduješ sredstva za izgradnju toga što planiraš, i npr. da položiš 20% vrednosti investicije kao bankarsku garanciju koju dobijaš nazad tek nakon upotrebne dozvole.

Poređenje sadašnje situacije sa devedesetima: 90-e, plate 0, inflacija, sankcije, gorivo iz flaša, bonovi za cigare, bombardovanje, skupa tehnika i auta...dobre strane su: sigurnost posla, relativno stabilna domaća privreda (i pored sankcija), jeftino zdravstvo, i studiranje, jeftin hleb i struja, svi su imali bar roditelje na selu, koji su obezbeđivali meso, jaja i ostalo.
Sada više nemamo uopšte domaću privredu, a i to malo što ima 99% je zavisno od inostranstva, nemamo više džabe hranu na selu (neisplativa poljoprivreda i stočarstvo), struja je skupa, kao i gorivo, fakulteti propast pogotovo privatni, ko ima zemlju nju je nemoguće obraditi za 1 godinu (većina rasprodala traktore, ne znaju da seju ništa, semena dosta gmo...)
Sada smo zavisni od Eu, koja nas šiba po ušima da priznamo Kosovo, uvode nam sankcije i teraju u ekonomski kolaps, a mi sa uništenom industrijom i poljoprivredom, sa uništenim Nisom, i Epsom, prodatim rudnicima i banjama, jedino što imamo su armirano betonski kvadrati. Da baš je realno da kirije rastu, i cene stanova, mislim da je baš održiva ta naša industrija.

Lepo zvuči u teoriji, u praksi mogu da ti sad odmah navedem 10 loopholeova da se zaobiđu ti propisi.

A ako ti je ideja da grade samo oni koji imaju novca, to bi se dalo urediti na drugi način. Kad podneseš za građevinsku dozvolu, jedan od dokumenata je dokaz o sredsvima gde ćeš podneti dokaze da poseduješ sredstva za izgradnju toga što planiraš, i npr. da položiš 20% vrednosti investicije kao bankarsku garanciju koju dobijaš nazad tek nakon upotrebne dozvole.
Verujem da ima 10 rupa da se zaobidje, ali to hipoteticki ne bih sastavljao ja, nego neko ko se razume u te rupe. Ja samo kazem okvirno da su stvari proste ako se ima volja, a snovi ce naravno ostati pusti snovi.

Poređenje sadašnje situacije sa devedesetima: 90-e, plate 0, inflacija, sankcije, gorivo iz flaša, bonovi za cigare, bombardovanje, skupa tehnika i auta...dobre strane su: sigurnost posla, relativno stabilna domaća privreda (i pored sankcija), jeftino zdravstvo, i studiranje, jeftin hleb i struja, svi su imali bar roditelje na selu, koji su obezbeđivali meso, jaja i ostalo.
Sada više nemamo uopšte domaću privredu, a i to malo što ima 99% je zavisno od inostranstva, nemamo više džabe hranu na selu (neisplativa poljoprivreda i stočarstvo), struja je skupa, kao i gorivo, fakulteti propast pogotovo privatni, ko ima zemlju nju je nemoguće obraditi za 1 godinu (većina rasprodala traktore, ne znaju da seju ništa, semena dosta gmo...)
Sada smo zavisni od Eu, koja nas šiba po ušima da priznamo Kosovo, uvode nam sankcije i teraju u ekonomski kolaps, a mi sa uništenom industrijom i poljoprivredom, sa uništenim Nisom, i Epsom, prodatim rudnicima i banjama, jedino što imamo su armirano betonski kvadrati. Da baš je realno da kirije rastu, i cene stanova, mislim da je baš održiva ta naša industrija.
Ah da zlatne 90-e, kada je moja keva od cele plate mogla da kupi 1 par patika za dete
Ali imali smo privredu i roditelje na selu

Ma kakvih 325k da bacaš pare tamo u pustinju. Uzmeš ovde kuću sa imanjem, tri sprata troje dece, posle nećeš ni da lupaš glavo razmišljajući o investicijama. Eventualno investiraš u zemlju neku usput i da te bog vidi. Evo našao sam ti, nema na čemu:

Imaš i kusur da opremiš dvorište, napraviš neke skalamerije da trči sitna dečica. Ne moraš da slaviš rođendane u igraonici (to ti je ušteda odmah 1k evra godišnje), nego u avliji bato, ima mesta za 50 ljudi minimum, bogato.
Voleo bih stvarno kuću sa dvorištem i da u njoj živim, ali nemam mogućnosti da to i ostvarim trenutno. Mada bliže Fruškoj gori a ne na Petrovaradinu koji je u ekspanziji gradnje.
Možda kada mi pukne film pa i to nekako rešim, zamalo ovde da živim i vidim da me lično ovaj stil više privlači, ali znaš i sam da se ne pitamo samo mi, to jest mora se gledati šira slika. Da se samo ja pitam, bih bi podstanar, a sve ulagao ili živeo u momačkoj garsonjeri i dalje😉
Sam projekat mi je odličan, samo prilaz do njega i nedostajuća infrastruktura za porodicu. Okolo će biti gradnje narednih 10-15god.
Kuća 3B

Vrh