Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa dobro mu je cim tolike hektare ima i dokupljuje. Ne mozes se danas ozbiljno baviti poljoprivredom sa 10 hektara. Masine su uznapredovale, mnogo vecu produktivnost imaju danas, i jedan covek danas obradi ono sto je pre 30 godina obradjivalo njih 10. Ne moze danas neko sa jednim fergusonom da parira nicemu. Veliki proizvodjaci opstaju i na tim danasnjim nizim cenama, mali otpadaju. Mada cene mogu biti vece. To je i ocekivano, kao sto vise ne postoji obucar kao zanatlija jer ne moze da prezivi zbog toga sto je industrijska proizvodnja obuce mnogo jeftinija od njegove.
Pa što sela nema više ..sto svi pobegli na Nbgd...što ti ne ukrupnis pa radiš. Pricaš meni koji sam bio u tome 30 godina. Ponavljam...kako cena od pre 10 godina može ikome da odgovara ? Delom dobija subvencije..delom mu verovatno uzeo auto put ili brza pruga da dosao do keša pa on bu**** ulaze opet u zemlju..jer melku u prahu i mesu iz ratnih rezervi Argentine ovde ne možeda doskočiš..i propadaš....

Znaju naši ljudi šta je prava vrednost, posed fizičkih i opipljivih stvari, nekretnina i zemlja.
Neće tamo neku izmišljenu berzu 😉
Samo što je meni interesantno, niko ne spominje zemlju uglavnom je ili berza ili zlato. i ok oročenje izmedju toga.
Nekako su se svi udaljili od posedovanja zemlje.
U suštini teritorija ili zemlja igra ulogu, a to je izgleda izgubilo ovde značenje, jer je manji ROI i uopšte se toliko ne potencira.
Zemlja je top prica, ali previše spekulativna, moras dobro da se uputiš…ono sto vredi je već na ceni…

Jesi ti realan ? Oko 600 evra za godinu dana ...ne mesečno. Koliko zemlje treba da imas i rentas da bi uzeo neki dinar. I uzeli ste u obzir najbolju zemlju...a ostatak Srbije.
DAbogda se vratili na zemlju kad je tako lepo i dobro....
Lepo je napisao 3-4.5% posle plaćenog poreza.
Ukoliko ne gledamo porast same cene(vrednosti), to je ROI kao trenutno nekretnine.

Lepo je napisao 3-4.5% posle plaćenog poreza.
Ukoliko ne gledamo porast same cene(vrednosti), to je ROI kao trenutno nekretnine.
Da se ogradim, 2020-2021. Nisam ispratio ni cene zemlje, ni arende koje se danas potpisuju, možda je manje.
(I ako mislite da je muka sa izdavanjem stanova, sa zemljom je 10x, verujem u oba smera)

Da se ogradim, 2020-2021. Nisam ispratio ni cene zemlje, ni arende koje se danas potpisuju, možda je manje.
(I ako mislite da je muka sa izdavanjem stanova, sa zemljom je 10x, verujem u oba smera)
Kao što i kažem, mnogo je lakše sve sa nekretninama u odnosu na zemlju.
Zato mnogo ljudi i ulaže u nekretnine i izdaje ih, naročito u BG-u.

Pa što sela nema više ..sto svi pobegli na Nbgd...što ti ne ukrupnis pa radiš. Pricaš meni koji sam bio u tome 30 godina. Ponavljam...kako cena od pre 10 godina može ikome da odgovara ? Delom dobija subvencije..delom mu verovatno uzeo auto put ili brza pruga da dosao do keša pa on bu**** ulaze opet u zemlju..jer melku u prahu i mesu iz ratnih rezervi Argentine ovde ne možeda doskočiš..i propadaš....
Za pocetak tako sto nije imao lajfstajl i trosenje na sve sto smo culi ovde da su normalne potrebe, onda tako sto vozi auto od 8k evra i ako ima milione, pa onda tako sto je poceto cim se ukinuo maksimum zemlje, on je sada druga generacina, nije od nule poceo. Stoke su imali od svega po 20 grla, hranili od hrane koju proizvode, na tome je najvise i zaradio. Sada nema stoku, ali ide na veliku proizvodnju koja je jedina i moguca danas.

Naravno da danas ne mozes da pocnes i ocekujes da se bogatis i redjas hektare kao sto to ljudi zamisljaju, sve i odmah.

Imam ja i ujaka, imao je isto maksimum zemlje, istu mehanizaciju, sada ima 2 hektara. Kad god je hteo novi auto prodao je po hektar. Radio je preko one stvari i to malo sto je imao. Imao je zenu koja ide na svaki vasar u Rumu da kupi klompe i odecu, u gepeku je uvek drzala poredjane klompe da izabere kad negde ide sta ce obuti. I on kaze da nije mgao da prezivi od poljoprivrede.

Top?
Iz kog sela poticeš?
Što tvoji nisu ostali...radili i zaradili...povecali povrsine sa zemljistem?
Mico možda i odem u narednom periodu i otkupim svu dedovinu…ali i još ponegde, bez emocija 😉kao sto rekoh zemlja je spekulativna
P.S. Čak razmatram i tazbinu, gubim pomalo razum 🙃

Mićo, taj ko ima dobru zemlju, ko zna i radi on nije pobegao za BG. Drugo nije isto jug gde su planine i vojvodina. Treće neka si mogao sa hektarom nešto da radiš, sad ne možeš ništa jer se sve ukrupnjava. Odakle si ti zaradio ta tvoja 3-4 stana ako kažeš da se poljoprivreda ne isplati? Da nisi možda prodao neku zemlju ili zaradio od nje?

Mićo, taj ko ima dobru zemlju, ko zna i radi on nije pobegao za BG. Drugo nije isto jug gde su planine i vojvodina. Treće neka si mogao sa hektarom nešto da radiš, sad ne možeš ništa jer se sve ukrupnjava. Odakle si ti zaradio ta tvoja 3-4 stana ako kažeš da se poljoprivreda ne isplati? Da nisi možda prodao neku zemlju ili zaradio od nje?
Prodao..zaradio nikako niti je iko od zarade napravio kuću....

Kako se to moze zaraditi, pa ti prvi kazes za takve sto su kupili stan i vise da su sns lopovi.

Kako se to moze zaraditi, pa ti prvi kazes za takve sto su kupili stan i vise da su sns lopovi.
Ako meni repliciraš..?
Ponavljam.
Nisam mogao da zaradim od zemlje sem suvog života.
Prodao sam...uzeo prvi stan na rate ...izdavao...radio još dva posla...uzimao stanove na otplatu i dosao dovde ...ništa preterano ali dovoljno...

Igrom slučaja imam malo baš kvalitetne zemlje. Prvoklasne da kažem a da nije u Vojvodini. Pored reke i autoputa. Dugme da baciš ima da nikne i ti fazoni. Dao je u zakup, malo više od evra po aru. ROI tipa 150-200 godina. Čisto da ne zaraste u korov. Eto to je realnost što se tiče zemlje. Žao me je da prodam (dedovina se ne prodaje i ti fazoni) ali kada platim porez smešno je zašto to uopšte posedujem. Za 10-20 godina pitanje je ko će uopšte raditi poljoprivredu kod nas. Drži vrednost ali za izdavanje je očaj živi. Eto to vam je iz prve ruke.

Ako je pored autoputa, možda si mogao da nešto drugo uradiš sa njom, tipa izgradiš neke magacine ili je ponudiš nekome da napravi neki pogon.

Ako je pored autoputa, možda si mogao da nešto drugo uradiš sa njom, tipa izgradiš neke magacine ili je ponudiš nekome da napravi neki pogon.
Da. Pored autoputa. Lepa kvalitetna pravilna parcela.
Nema od toga ništa iskreno. Samo bih zarobio kapital. Gledao sam makar da li može makar neki bilbord ali i to je teška priča.
U svakom slučaju, zemlja drži vrednost ali je živi očaj za rentu. Nema tu neke koristi.

Sta ti vredi njiva pored autoputa ako je daleko petlja.
Blizu je petlja (500-600m) ali nije Beograd. O tome se radi 🙂. Postoje već slobodne parcele sa kompletnom infrastrukturom koje opštine daju besplatno investitorima. Postoje stotine hektara pored autoputa i ništa. Druga je percepcija. Zato ne razumete enfaria i miću. Svako mesto pored autoputa ima sve spremno, samo se čekaju ulagači. Igrom slučaja ulagači uvek odu u ekonomski devastirano područije Vojvodinu jer tako ih država usmeri 😁. Makar ove što se ne bave kablovima.

Prodao..zaradio nikako niti je iko od zarade napravio kuću....
Znači prodao si i tako si zaradio. Nekom je tvoja zemlja bila vredna i znao je šta će sa njom ako ti nisi. Ja mogu da kažem IT se neisplati, krenuo da IT-ujem, ništa nisam zaradio i batalio. Eto, ko se bavi IT-em propada 100%.

Blizu je petlja (500-600m) ali nije Beograd. O tome se radi. Postoje već slobodne parcele sa kompletnom infrastrukturom koje opštine daju besplatno investitorima
Batočina :D

Poljoprivreda nije više za one sa hektarom zemlje, ako misliš da zaradjuješ jbg. Nije da se isplati nije da se ne isplati. Tako je sa svakim poslom ili ukrupnjavanje ili propast. tj da radiš eventualno za sebe.

Poljoprivreda ti se možda isplati samo ako se njome baviš. Za rentu ne. Nije Batočina. Nije ni bitno gde je kada je svuda isto

Vrh