Šta je novo?

Cene nekretnina

Je li zelis da pravis lidere naredne generacije ili motace kablova?

Ja imam odredjenu metodologiju za ovo prvo - ti imaj svoju.
Ovde je uvek odgovor stan.
Da li kupiti kuću ili stan? Stan
Da li pomoći finansijski roditelje ili čuvati svaki dinar za stan? Stan
Da li imati decu ili čuvati pare za stan? Stan
Da li ulagati u decu ili čuvati pare za stan? Stan.
Da li da se hranim zdravo ili.....? Stan
Da li.........? Stan.
Dramovi. Kako ne razumeš?
Lidere obučavaju i preko partiju 😁

Oko 600 evra mi ide na kredit.
Mobilni, dva kucna neta, TV, imam home office sa odvojenom linijom za brzi net - to je oko 120 evra.
Struja oko 110 evra u letnjim mesecima, preko zime oko 300 evra mesecno.
Nemam grejanje preko infostana, samo smece zbog kvadrature kuce je oko 45 evra.
Voda oko 20 evra mesecno.
Decije aktivnosti (tu dosta ulazemo) - klavir, treninzi, engleski, matematika - to je oko 300 evra mesecno.
Vrtic doplata oko 200 evra mesecno.
Fiksni troskovi su znaci oko 1500 evra.

Samo osnovno hrana + hemija + benzin - to ti je oko 1500-1600 evra.
Hrana oko 1000+ evra za pet osoba, hemija oko 100 evra recimo za ciscenje velike kuce itd..., benzin oko dva rezervoara mesecno 1000km u gradu to je oko 150 evra.

To ti je otprilike racunica - dodje oko 3000 evra.

E sada manje vise svaki mesec dodas na to oko 50 evra na rodjendane - dva-tri mesecno otprilike, ekskurzija-izleti dodaj jos oko 100-200 evra mesecno, garderoba da se kupi za celu porodicu oko 100 evra mesecno, jos oko 100 evra kupovina hrane na "ulici/cascenje" (mac, sladoledi, wolt itd...)
Ima sada tu jos gomila drugih troskova - oko opremanja kuce, kremice za zenu, suplementi za mene, omega 3 za decu, manikir, frizura ponekad itd...nakupi se.

Mozes da zivis kao Amish sa 1000 evra, ali deca imaju samo jedno detinjstvo (ne moze da se uci engleski i klavir u 30-toj), ti isto imas samo jedan zivot - tako da je pitanje balansa izmedju potrosnje i kvaliteta zivota.
Da moram da kupujem nekretninu sigurno bih morao da se dodatno stisnem, ali eto to sam zavrsio tako da mogu da se malo opustim sto se tice normalnog zivota.
Stisnuo si se za vodu, kako samo 20E mesecno.

Da li je neko kupio stan u Dubajiu i da li ga izdaje? Ili da li možda zna nekog ko to radi?
Zanima me cena nekretnine i za koliko se izdaje i dobija na vrednosti/rast cene nekretnine?
Bukvalno jedino mesto gde bih pored NS/BG kupio investicionu nekretninu trenutno.

Jel zna neko neki primer da su kompletne instalacije promenjene na zgradi starogradnje ?
Znace ne samo pojedinacni stanovi, vec sve.
Meni to lici na naucnu fantastiku u Srbiji.
Bice u zgradi mojih roditelja, sve komsije se sve slazu od starta, zgrada ima 12 stanova, a od tih 12, 3 su od moje porodice, 2 od vlasnika zgrade i ostalo su komsije, koji se sve lako sloze, pre 2 godine smo predlozili da se fasada ofarba, isti dan su se svi slozili i pitali koliko ko da da novca, placaju "odrzavanje" mom caletu 500 dinara po stanu, on cisti zgradu i resava sve oko nje, tako da kad dodje vreme za menjanje instalacija, svi ce se sloziti kao i uvek do sada, sto verujem da je jako retko u drugim stambenim objektima

неко је питао где има да се пазари паризер

нисам то смеће јео од кад сам био у кратким панталонама, а сад ми се једе - проклет био човече који си ме подсетио🤣

иначе, поатоји фина изрека у енглеском: ко жели да једе виршле, никако не треба да се интересује шта све улази у њих, а паризер је исто што и виршла😂

Ljudi ne znaju razliku između pileće čorbe i pileće supe. Nema potrebe da pričam nešto dalje. Taj batak i file i povrće su onoliko koliko sam rekao nego mora da se kontrira dok kraja iz nekog inata.
најјачи пост икада! 🤣🤣🤣

Naravno da treba deci obezbediti sto vise, ali se ne slazem sa konstatacijom da se neke stvari ne mogu postici i kasnije ili nauciti, covek se uci dok je ziv (ako ima zelju za to)
Kad bi prosecan nemac citao ovu temu dobio bi slog. Jbt ni 4k nas ne krpi, ljudi kukaju kako trose hiljade evra na hranu, a kupuju stanove na par godina. Al zato su drugi placeni da pisu :pob:

ја се сећам колико је невероватно било, да се квадрат београда на води, продаје за 5 хиљада

данас се она као-гауди зграда на калемегдану, продаје за дупло више од тога🤔

неко је питао где има да се пазари паризер
нисам то смеће јео од кад сам био у кратким панталонама, а сад ми се једе - проклет био човече који си ме подсетио🤣
Ja sam pita, sa razlogom. Kao i za viršla, parizer zakonski više ne može da bude smeće!
OK, sigurno nije pršuta i pešenica, ali ne bi morao da bude od čistog mesa.
Što očigledno ni jedan na tržištu nije, pa je nemoguće pronaći parizer na kome piše parizer.
Zato pitam, zna li neko gde ima da piše parizer...

Da li je mladima lakše tu da iznajme stan u dobrom kraju Stokholma nego našima u Bg-u?
Postoji posebna kategorija stanova koje opstina izdaje samo studentima po povlascenim cenama. Nakon studija uglavnom iznajme stan iz prve ruke. Toga kod nas nema, pisao sam ranije. Ukratko opstina ili neke velike kompanije sazidaju zgradu i izdaju stanove, ali po nekim opstim pravilima, najbitnije kad jednom dobijes stan nece niko da te izbaci bez velikog razloga.
Cisto price radi, postoje i stanovi za stare, recimo preko 55god il tako nesto. Ne staracki domovi vec klasican stan da se kupi, ali je to udruzenje stanara specificno organizovano, imaju zajednicki restoran, bioskopsku sobu, bazen, zajednicku prostoriju za dnevni boravak tako da stariji ljudi mogu lakse da pronadju drustvo svojih godina, da dobiju pomoc, a da i dalje zive u svom stanu.
Pa onda stanovi za lica sa posebnim potrebama...
Zaista im je sistem stanovanja 100 godina ispred mnogih.

@mariks Sta bi sa tim piletom, sta si nam spremio na kraju? Izgleda moram i danas da jedem cufte 😄

Sad videh usput na istim pumpama pale cene goriva, 165din benzin i 171din nafta.

ја сам ишо у пету беграцку, и ортак и ја смо, зипа ово, на великом одмору, одлазили до цветног трга, где је постојала једна мини продавница

зашто смо ишли тамо, да би у пола векне, купили мајонез и паризер!

социјала, сине🤣

Postoji posebna kategorija stanova koje opstina izdaje samo studentima po povlascenim cenama. Nakon studija uglavnom iznajme stan iz prve ruke. Toga kod nas nema, pisao sam ranije. Ukratko opstina ili neke velike kompanije sazidaju zgradu i izdaju stanove, ali po nekim opstim pravilima, najbitnije kad jednom dobijes stan nece niko da te izbaci bez velikog razloga.
Cisto price radi, postoje i stanovi za stare, recimo preko 55god il tako nesto. Ne staracki domovi vec klasican stan da se kupi, ali je to udruzenje stanara specificno organizovano, imaju zajednicki restoran, bioskopsku sobu, bazen, zajednicku prostoriju za dnevni boravak tako da stariji ljudi mogu lakse da pronadju drustvo svojih godina, da dobiju pomoc, a da i dalje zive u svom stanu.
Pa onda stanovi za lica sa posebnim potrebama...
Zaista im je sistem stanovanja 100 godina ispred mnogih.

@mariks Sta bi sa tim piletom, sta si nam spremio na kraju? Izgleda moram i danas da jedem cufte 😄

Sad videh usput na istim pumpama pale cene goriva, 165din benzin i 171din nafta.
Kakvim piletom? Da spremim pile u Svecke moro bi dignem kredit. Nisam ja burzuj ko vi.

šta je s temom ljuuuudi...nije me bilo dva dana i počnem da čitam koliko love treba za supu a koliko za suvo meso i kobaju...hahahahh

Ukratko opstina ili neke velike kompanije sazidaju zgradu i izdaju stanove, ali po nekim opstim pravilima, najbitnije kad jednom dobijes stan nece niko da te izbaci bez velikog razloga.
Čini se da mladi poprilično kubure na tržištu iznajmljivanja prema nekim izveštajima (OECD) koje sam ja gledao:

"“Rent controls are the strictest in the OECD… Older housing with low rents is unavailable in a reasonabile time frame in big cities, while new units are too expensive for low-income households. Phasing out rent controls would reduce residential segregation and overcrowded living, which are the highest in the Nordics."

"Affordable rentals cluster in outer suburbs, often with high immigrant populations. Central and desirable areas are dominated by owner-occupied or cooperative housing (bostadsrätt). The OECD explicitly links rent controls to residential segregation and overcrowding, especially among lower-income and foreign-born households.

Ali valjda ti znaš nekog iz prve ruke.

баш то, резидечал сегрегегејшн, и овер краудинг

београд је парадигма тога😊

. Jbt ni 4k nas ne krpi,
Valjalo bi istaći da, ako poseduješ svoju nekretninu (bez duga), primaš 4k, imaš stabilan posao i slobodno vreme (da pišeš na forumu između ostalog) - vrlo verovatno živiš standardom boljim od 97% planete. Kažu da sa primanjima većim od 2500 USD mesečno ulaziš u top 5% svetskih prihoda.

Što je ok, dokle god si svestan toga.

не знам колико читате о тим појмовима шта је то рич данас

wealthy је данас око 30 милиона долара, дакле, 2.5к ни близу није😊

не знам колико читате о тим појмовима шта је то рич данас
...
1761030312935.png

• Sviđa mi se
Reagovanja: ozu
шта је то? нека продавница? 😊

јој колко ме прозиваш!
Види се да слабо идеш ван Хиландарске. :)
узгред, а да се вратим на причу како су будимска/кнез милетина, дорћол, многи прозивају и ту хиландарску, делом дорћола

није😊

Valjalo bi istaći da, ako poseduješ svoju nekretninu (bez duga), primaš 4k, imaš stabilan posao i slobodno vreme (da pišeš na forumu između ostalog) - vrlo verovatno živiš standardom boljim od 97% planete. Kažu da sa primanjima većim od 2500 USD mesečno ulaziš u top 5% svetskih prihoda.

Što je ok, dokle god si svestan toga.
Ma kak'i, to samo za 'ranu, da mi nije ovi tri stana i ovi dva lokala ne znam kako bi dete u vrtić slao.

Jake price ispred zadruge.
Tu su svetske price, tu je parizer, samo jos fali malo vegeta preko.

Vrh