Šta je novo?

Cene nekretnina

A sta mislite o progresu AI-a i uticaju na ekonomiju - cene nekretnina u Beogradu?

Ako se ukinu radna mesta u call centrima, smanji potreba za programerima, procesnim funkcijama... bice dosta ljudi bez posla a samim tim i mogucnostima servisiranja kredita.

Pogledajte prilog 255747
Zaposlimo ih da botuju ovde na forumu, da mi malo predahnemo 🤣
Moraće da se prekvalifikuju...

A sta mislite o progresu AI-a i uticaju na ekonomiju - cene nekretnina u Beogradu?

Ako se ukinu radna mesta u call centrima, smanji potreba za programerima, procesnim funkcijama... bice dosta ljudi bez posla a samim tim i mogucnostima servisiranja kredita.
Mislim da ce biti puno posla za programere za ciscenje AI smeca.
Pogledaj Klarnu npr:

Mislim da ce biti puno posla za programere za ciscenje AI smeca.
Pogledaj Klarnu npr:

Prebacivanje na gig ekonomiju, jezivo...

Uticaj AIja na budućnost, poslove i ekonomiju je nepredvidiv. Do te mere, da, dok CEO OpenAIja izjavljuje kako je AGI par godina udaljen, njegov zamenik kaže da Agentic AI neće proraditi kako valja još jednu dekadu. Ljudi rade u istoj firmi a tako opozitne izjave.

AI neće biti ograničen samo na call centre IT... Svi će biti zahvaćeni, direktno ili indirektno, svejedno. IT će se prvi prilagoditi a onda tek dolaze ostali na red.

Međutim glavno pitanje sad je, šta je AI, balon ili prava vrednost? Slično kao i cene nekretnina, balon ili prava vrednost?

Pogledajte prilog 255747
Onda će se stvoriti neki drugi poslovi. Pre 40-50 godina nije bilo programera ili ih je bilo na kašičicu pa su ljudi živeli. Danas ih ima puno. Sutra ko zna. Moja profesija do pre 25 godina uopšte NIJE postojala. Sada je bum. Za 10-15 ko zna. Zato uzimaš dok se može i skidaš kajmak. Kad ne bude onda nešto drugo.
Za mene ako sve pukne apoteka mi ne gine. Tu uvek ima posla:) Nije plata ni približna ali dobro dok je išlo išlo.

Prebacivanje na gig ekonomiju, jezivo...

Uticaj AIja na budućnost, poslove i ekonomiju je nepredvidiv. Do te mere, da, dok CEO OpenAIja izjavljuje kako je AGI par godina udaljen, njegov zamenik kaže da Agentic AI neće proraditi kako valja još jednu dekadu. Ljudi rade u istoj firmi a tako opozitne izjave.

AI neće biti ograničen samo na call centre IT... Svi će biti zahvaćeni, direktno ili indirektno, svejedno. IT će se prvi prilagoditi a onda tek dolaze ostali na red.

Međutim glavno pitanje sad je, šta je AI, balon ili prava vrednost? Slično kao i cene nekretnina, balon ili prava vrednost?
Sta je motorna testera? Alat, kao i AI. Pa opet postoje drvosece i pre i posle tog izuma.

Najveci problem po meni je sto ne mozes da verujes AI alatu uopste, halucinira i daje pogresne informacije i onda kada mu kazes "ah da! zapravo si u pravu 🤓"
Sve dok je poverenje u ono sto ti AI ispljune jednako pripravniku koji si zaposlio i dalje ti trebaju strucnjaci.

Ima vrednost, ali trenutna trzisna vrednost je spekulacija. A da li cemo doziveti AGI/ASI u sledecih 5-10-20-50-100 godina ne znamo i zato se sipaju nenormalne kolicine para i energije u taj poduhvat. E sada to moze biti i ponovljena prica sa fuzijom gde se nonstop pojavljuju novi izazovi za resavanje.

Evo npr jednog isto problema sto sam skoro citao:

Conclusions​

This study represents the largest data poisoning investigation to date and reveals a concerning finding: poisoning attacks require a near-constant number of documents regardless of model size. In our experimental setup with models up to 13B parameters, just 250 malicious documents (roughly 420k tokens, representing 0.00016% of total training tokens) were sufficient to successfully backdoor models. Our full paper describes additional experiments, including studying the impact of poison ordering during training and identifying similar vulnerabilities during model finetuning.

Sta je motorna testera? Alat, kao i AI. Pa opet postoje drvosece i pre i posle tog izuma.

Najveci problem po meni je sto ne mozes da verujes AI alatu uopste, halucinira i daje pogresne informacije i onda kada mu kazes "ah da! zapravo si u pravu 🤓"
Sve dok je poverenje u ono sto ti AI ispljune jednako pripravniku koji si zaposlio i dalje ti trebaju strucnjaci.

Ima vrednost, ali trenutna trzisna vrednost je spekulacija. A da li cemo doziveti AGI/ASI u sledecih 5-10-20-50-100 godina ne znamo i zato se sipaju nenormalne kolicine para i energije u taj poduhvat. E sada to moze biti i ponovljena prica sa fuzijom gde se nonstop pojavljuju novi izazovi za resavanje.

Evo npr jednog isto problema sto sam skoro citao:
Sve se slažem nego je tema toliko opširna i ima toliko uglova da je nemoguće sagledati na ovaj način. Uticaj AI na cenu nekretnina?

Ako se, primera radi, uvede UBI onda bih očekivao da 90% stanovništva na zemlji neće biti u mogućnosti da poseduju nekretninu (i biti će srećni). Ovo sve pod pretpostavkom da će se pojaviti AGI koji može ljude da zameni u svim mogućim poslovima. Ukratko - debela špekulacija.

Proteini (meso) i povrce, s druge strane, moraju biti svakodnevni deo menija, za bolje zdravlje.
Moraju, ali nije stvar sta si kupio kao sirovinu, nego kako si na kraju to pripremio i konzumirao. Meso napunjeno nitratima je uvod u rak. A takvo je vecina mesa iz marketa. Jos kad meso bacis na rostilj, pa jedes sa hlebom istovremeno, nema goreg, dzabe sto si pukao kes na "kvalitetne namirnice". Za zdravlje treba mnogo vise od puke ideje da moras uneti meso i povrce. Na kraju svaki organizam je drugaciji i svakom nesto drugo godi.
Ljudi napamet konzumiraju zdrave namirnice, a nanose sebi stetu jer nemaju pojma sta jedu. Npr ako imas problema sa bubrezima, ne smes jesti rotkvice i spanac jer su puni oksalata, samo pogorsavas stanje a mislis da se hranis zdravo. I tako ima 1000 caka koje treba znati.
Tako da zdrava ishrana nije toliko skupa koliko je pogresna kod mnogih.

Meni su zanimljive fabrike bez svetla u Kini. Nema ljudi, samo roboti.
Realno smo desetak godina daleko od robota industrijskog radnika. Agi nije potreban tu. To će biti zeznuto

Meni su zanimljive fabrike bez svetla u Kini. Nema ljudi, samo roboti.
Realno smo desetak godina daleko od robota industrijskog radnika. Agi nije potreban tu. To će biti zeznuto

Meni je na neki način drago zbog tih ljudi jer taj repetitivni normiran posao gde ceo dan radiš na traci iznova i iznova stalno te jedno te isto i tako godinama... je gore od mučenja. Nadam se da će se pojaviti dovoljan broj novih radnih mesta gde bi ti ljudi mogli da se uposle i da budu zadovoljniji svojim poslom.

Meni je na neki način drago zbog tih ljudi jer taj repetitivni normiran posao gde ceo dan radiš na traci iznova i iznova stalno te jedno te isto i tako godinama... je gore od mučenja. Nadam se da će se pojaviti dovoljan broj novih radnih mesta gde bi ti ljudi mogli da se uposle i da budu zadovoljniji svojim poslom.
Pitanje je. Veca je verovatnoca da ce biti ostavljeni bez posla i da umru od gladi, to bi mi delovalo skroz u skladu sa danasnjim prilikama u svetu. A ko ce da odrzava taj konzumerizam koji je potreban da to sto se proizvodi ima svrhu, isto je pitanje. Treba da se nadje balans. Roboti ne placaju rentu, ne kupuju stanove, ne voze auto, ne placaju zdravstvenu zastitu, a ako mnogo ljudi ostane bez posla, bice zanimljivo i na trzistu nekretnina.

Pitanje je. Veca je verovatnoca da ce biti ostavljeni bez posla i da umru od gladi, to bi mi delovalo skroz u skladu sa danasnjim prilikama u svetu. A ko ce da odrzava taj konzumerizam koji je potreban da to sto se proizvodi ima svrhu, isto je pitanje. Treba da se nadje balans. Roboti ne placaju rentu, ne kupuju stanove, ne voze auto, ne placaju zdravstvenu zastitu, a ako mnogo ljudi ostane bez posla, bice zanimljivo i na trzistu nekretnina.
Mnogo pitanja, malo odgovora. Zato kažem, nemoguće je da predvidimo sad. Kad C level tih AI kompanija lažu kao psi, kako da bilo šta predvidimo?

Scenario u kome stotine hiljada ljudi (ili pak milioni) ostaju bez posla i onda umiru od gladi meni je neverovatan. Zašto? Pa zato što neki od tih ljudi ne bi otišli mirno već bi pokrenuli neke ustanke, nemire, građanske rarove, prevrate, ogromne sukobe. A to vlastodršcima ne treba. Kap što kažeš krah kapitalizma, bogataši gube bogatstvo i privilegije, korenite revolucije... Zato mislim da će se desiti nešto od drugih mogućnosti, prekvalifikacije, UBi, nešto što još ne postoji ...

Mnogo pitanja, malo odgovora. Zato kažem, nemoguće je da predvidimo sad. Kad C level tih AI kompanija lažu kao psi, kako da bilo šta predvidimo?

Scenario u kome stotine hiljada ljudi (ili pak milioni) ostaju bez posla i onda umiru od gladi meni je neverovatan. Zašto? Pa zato što neki od tih ljudi ne bi otišli mirno već bi pokrenuli neke ustanke, nemire, građanske rarove, prevrate, ogromne sukobe. A to vlastodršcima ne treba. Kap što kažeš krah kapitalizma, bogataši gube bogatstvo i privilegije, korenite revolucije... Zato mislim da će se desiti nešto od drugih mogućnosti, prekvalifikacije, UBi, nešto što još ne postoji ...
Krajem 90-tih smo bili blizu kao planeta da iskorenimo glad. Od tada je ponovo sve veći broj gladnih ljudi u apsolutnom iznosu. Jbg.
Meni je verovatnije zatvaranje zapadnog bloka za ostatak sveta i proterivanje migranata bez posla. To mi je nekako verovatnije od uvođenja univerzalnog dohotka.
Zato je na neki način vrlo bitno šta će se dogoditi u narednih nekoliko godina i kojoj struji ćemo se prikloniti. Ovo sedenje na više stolica kada se dogadjaju velike promene u svetu može mnogo da nas košta.
Ja do ovog sa NIS-om sam bio ubedjen da Rusi imaju baš mali uticaj kod nas. Kad ono medjutim.

Biće poslati na Mars, tamo treba kupovati zemljište ili u izgradnji stanove/kapsule, mada to cemo tesko mi moci. Bice zaduzena jedna firma ili vise njih.
Ovako se nastavlja ekspanzija ljudi u gradove i pravljenje mega-gradova. Najbogatiji svoje predele, ostrva, gradove bez kriminala, predgradja totalno zasticena od plebsa. Leteci automobili, roboti po kucama i za voznju automatizovani automobili.
E sada plebs koji ima više nekretnina i nije zavistan trenutno od sistema će imati razne poreze, pa porez na nasledstvo i da se ide ka tome da budeš srećan ali da ne poseduješ ništa. Prvo zemljište, energija, teritorija, voda itd... Sve prodaš i dobijaš odličan stan u gradu, totalni konzumer moraš postati i zavistan od sistema. Tu su i krediti naravno.
Naravno daleko smo mi od ovog scenarija.
Očekivao sam da će sa ovim online radom više ljudi da se opredeljuje za naselja izvan grada, ali ne može to lako, zbog sadržaja i dalje škole koja nije promenila svoj program, pa i tog nedovoljnog razvoja u prevozu.

Biće poslati na Mars, tamo treba kupovati zemljište ili u izgradnji stanove/kapsule, mada to cemo tesko mi moci. Bice zaduzena jedna firma ili vise njih.
Ovako se nastavlja ekspanzija ljudi u gradove i pravljenje mega-gradova. Najbogatiji svoje predele, ostrva, gradove bez kriminala, predgradja totalno zasticena od plebsa. Leteci automobili, roboti po kucama i za voznju automatizovani automobili.
E sada plebs koji ima više nekretnina i nije zavistan trenutno od sistema će imati razne poreze, pa porez na nasledstvo i da se ide ka tome da budeš srećan ali da ne poseduješ ništa. Prvo zemljište, energija, teritorija, voda itd... Sve prodaš i dobijaš odličan stan u gradu, totalni konzumer moraš postati i zavistan od sistema. Tu su i krediti naravno.
Naravno daleko smo mi od ovog scenarija.
Očekivao sam da će sa ovim online radom više ljudi da se opredeljuje za naselja izvan grada, ali ne može to lako, zbog sadržaja i dalje škole koja nije promenila svoj program, pa i tog nedovoljnog razvoja u prevozu.
Ovo sam krenuo da pisem otprilike, ali si me preduhitrio.
Bice jos vece i ekskluzivnije raslojavanje jer ce vladajuca kasta "podici merdevine" za sobom i svojom dinastijom. Prosto danas jos i mozes da se takmicis sa drugim ljudima, ali takmicenje sa masinama ako ikada dostignemo AGI ne znam kako uzurpirati uticaljne ljude ili preskociti u drugu klasu kada postanes zamenljiv.

No dobro, brinucemo o tom mostu kada dodjemo do njega.

Pogledajte prilog 255747
Mozda to objasnjava ovo danas 🤣

Izgleda je Sava bio u pravu, spremajte parket:
Da li vi znate koliko je porasla prodaja parizera ?

Ovo sam krenuo da pisem otprilike, ali si me preduhitrio.
Bice jos vece i ekskluzivnije raslojavanje jer ce vladajuca kasta "podici merdevine" za sobom i svojom dinastijom. Prosto danas jos i mozes da se takmicis sa drugim ljudima, ali takmicenje sa masinama ako ikada dostignemo AGI ne znam kako uzurpirati uticaljne ljude ili preskociti u drugu klasu kada postanes zamenljiv.

No dobro, brinucemo o tom mostu kada dodjemo do njega.
Nećeš moći da im pridješ jednostavno. Srednja klasa i viša srednja klasa su ,,problem,, jer jedini mogu udruženi da poremete to.
Zato mi i jeste logičan univerzalni dohodak i da svi budu dovedeni otprilike na isto. Bez nemira.
Ozbiljne poreze uvesti višoj i srednjoj klasi zarad boljitka niže.
I dalje se začudim porezu na nasledstvo u Holandiji fizičkim licima, a korporacije dobijaju privilegije, ali eto običan stanovnik tamo ima bolje uslove za život nego ovde, šta to njega briga. Kada je neko 2-3klase iznad njega onda mu se diviš i to je normalno ima poštovanje, a tu dok si 1 klasu u istom okruženju, onda je da komšiji crkne krava.
dosta otišao sam u offtopic.
Treba neka tema za ovo da se napravi posebna.

Treba oporezivati robote i AI.

Vrh