Šta je novo?

Cene nekretnina

Ako imaš kuću na Senjaku to ti je glavni sadržaj, dvorište, garaža, bazen, manjak gužve i buke... Ali sve u svoje vreme, sad ti je bitno da imaš kafić na 2min peške i trafiku za cigare u blizini, a za 10 godina biće ti prioritetnije neke druge stvari u životu (odnosno steći ćeš više životnog iskustva pa ćeš stvari gledati drugačije).
Ma njemu je zeznuto jer nema kockarnica u blizini :LOL: a realno nema, za to moraš do sajma (mislim da ima samo ta jedna jedina) gde opet stižeš brzo jer em nema gužve em imaš prevoz koji brzo stigne em možeš i peške ako ti ne smeta pešačenje u zavisnosti gde si.

Poslednja izmena:
Kladiš se da tvoja zarada raste brže od troškova, ne na nivou države. Mislim da je vrlo bitno da to razgraničimo.
Kada programeri imaju problem što nemaju veze sa Srbijom, šta onda drugi profesionalci da pričaju.
Bez nekog većeg rasta zarada na zapadu nemamo ni mi čemu da se nadamo.
Ako direktno na utičeš na svoju zaradu, brzo i fleksibilno kao u sektoru usluga poput zanatlija, pojela te inflacija. Isto važi i za ljude koji imaju neku proizvodnju nečega. Tržište i troškovi ti prave problem i jedu profit.

Kada programeri imaju problem što nemaju veze sa Srbijom, šta onda drugi profesionalci da pričaju.
Bez nekog većeg rasta zarada na zapadu nemamo ni mi čemu da se nadamo.
Ako direktno na utičeš na svoju zaradu, brzo i fleksibilno kao u sektoru usluga poput zanatlija, pojela te inflacija. Isto važi i za ljude koji imaju neku proizvodnju nečega. Tržište i troškovi ti prave problem i jedu profit.

Znači Sale po tebi nema izlaza za poštenog čoveka koji radi za drugoga, samo harikiri? Ne kapiram uopšte šta pričaš, ne valja tako crnih misli kroz život, nećeš daleko dogurati.

Sale hoće da kaže da ko ima veliku platu ima manja povećanja kroz vreme i to vidi kao veoma loše, tipa ko radi za 3k imaće manje povećanje nego ko radi za 500e. A ne vidi npr plata poraste ovom od 3k 30%, a ovome od 500e 100%, jedan sada ima 3900e drugi 1000e, prvom povećanje od 900e drugom 500e. Troškovi života porastu npr 30% ali ne gleda se trošak života na platu pa da kažemo ovom prvom su povećanje pojeli troškovi života već ako prvi na troškove daje 2000e, a drugi 500e sa povećanjem od 30% prvi daje na troškove 2600e i ostaje mu 1300e, a drugi daje 650e i ostaje mu 350e. Skroz nepošteno i država propada jer veći rast imaju manje platežni od ljudi sa visokim platama te sad nisu bogatiji 6x od čoveka na minimalcu već 4x. To piše već par stotina stranica unazad.

Sale hoće da kaže da ko ima veliku platu ima manja povećanja kroz vreme i to vidi kao veoma loše, tipa ko radi za 3k imaće manje povećanje nego ko radi za 500e. A ne vidi npr plata poraste ovom od 3k 30%, a ovome od 500e 100%, jedan sada ima 3900e drugi 1000e, prvom povećanje od 900e drugom 500e. Troškovi života porastu npr 30% ali ne gleda se trošak života na platu pa da kažemo ovom prvom su povećanje pojeli troškovi života već ako prvi na troškove daje 2000e, a drugi 500e sa povećanjem od 30% prvi daje na troškove 2600e i ostaje mu 1300e, a drugi daje 650e i ostaje mu 350e. Skroz nepošteno i država propada jer veći rast imaju manje platežni od ljudi sa visokim platama te sad nisu bogatiji 6x od čoveka na minimalcu već 4x. To piše već par stotina stranica unazad.
Će ti se zavrti u glavu od hiperbolisanja i izvrtanja tudjih recenica

Koji sadržaji i koji marketi ti fale da su ti potrebni svakodnevno? Lokacija je više lux nego urbana, mikrolokacija odlična, autoput ti je na 5min, bukvalno gde god da kreneš, prevozom ili autom u bilo kom trenutku pa i po najvećem špicu treba ti 15-20tak min max, kraj miran pun zelenila i jako blizu i NBG-a i centra. Nije to Žarkovo gde ljudi kupuju 1l mleka i cigare svaki dan ;)

Ako su tebi osnovne stvari cigare onda jbg :) Ti onda kupi na Senjaku gde je trafika u blizini. Zna se šta su osnovne stvari i sve je na pešačkoj udaljenosti, a nešto ne verujem da je i na Žarkovu trafika na svakih 30 metara ;)
Meni je bitno da mi je u blizini neki market, trafika, skola, vrtic, dom zdravlja, apoteka, trenutno gde zivim imam dom zdravlja na 700 metara, odmah do doma zdravlja je i osnovna skola, vrtic u koji cerka ide je isto na nekih 700 metara od mog stana, imam 5 marketa u krugu od 500 metara od stana, trafika koja radi 24/7 mi je na 150 metara, park najblizi oko 500 metara, meni je sve to bitno, kako sada, tako u buducnosti, a stan koji sam kupio u koji se useljavam je na kilometar od trenutnog, tu takodje imam sve sadrzaje na jos manjoj udaljenosti, samo mi je vrtic dalji

Ma njemu je zeznuto jer nema kockarnica u blizini :LOL: a realno nema, za to moraš do sajma (mislim da ima samo ta jedna jedina) gde opet stižeš brzo jer em nema gužve em imaš prevoz koji brzo stigne em možeš i peške ako ti ne smeta pešačenje u zavisnosti gde si.
U kockarnice ne ulazim od kad sam uzeo pare i prestao da kockam, sto sam vec i jednom rekao, to je najmanji problem :D

Će ti se zavrti u glavu od hiperbolisanja i izvrtanja tudjih recenica
Pa kad sviras pilicima. Covek isto kaze sto i ja. Problem je sto inzenjer pre 3 godine ima platu 1000e, a sad ima 1100. A minimalac skace kao blesav. Minimalac i treba da skace ne trebaju mi Defketove price ubi nas jak minimalac, ali je problem sto su ljudi u sredini zapostavljeni totalno i njima se ne povecava plata u firmi na ustrb ovih prvih koji i treba da imaju vecu platu. Ako minimalac poraste 2x, onda svakom u firmi treba plata da se skalira.

Ali kad neko zivi u svom Diznilendu i ima bukovu glavu, dzabe pricati.

Pa kad sviras pilicima. Covek isto kaze sto i ja. Problem je sto inzenjer pre 3 godine ima platu 1000e, a sad ima 1100. A minimalac skace kao blesav. Minimalac i treba da skace ne trebaju mi Defketove price ubi nas jak minimalac, ali je problem sto su ljudi u sredini zapostavljeni totalno i njima se ne povecava plata u firmi na ustrb ovih prvih koji i treba da imaju vecu platu. Ako minimalac poraste 2x, onda svakom u firmi treba plata da se skalira.

Onda promeniš posao, predjes u preduzetnike, nadjes neki posao sa strane... Ako čekaš da ti neko tek tako podigne platu jer je skočio minimalac onda jest zeznuta situacija za tebe (ne tebe lično već za tog imaginarnog pericu koji hoće a nikako ne može da kupi stan jer nikad da dodje pravi trenutak).

U neku ruku je kupovina nekretnine i mera vere u samog sebe i sopstvene sposobnosti. Naročito u ovom današnjem nepredvidivom okruženju koje je najmanje naklonjeno onima koji traže veliki procenat predvidivosti. Ovi drugi, možda malo smeliji ili optimisticniji ili možda čak i manje promišljeni češće uskaču u kolo a kad si u kolu moraš da igraš, nemaš vremena za kuknjavu.

Meni je bitno da mi je u blizini neki market, trafika, skola, vrtic, dom zdravlja, apoteka, trenutno gde zivim imam dom zdravlja na 700 metara, odmah do doma zdravlja je i osnovna skola, vrtic u koji cerka ide je isto na nekih 700 metara od mog stana, imam 5 marketa u krugu od 500 metara od stana, trafika koja radi 24/7 mi je na 150 metara, park najblizi oko 500 metara, meni je sve to bitno, kako sada, tako u buducnosti, a stan koji sam kupio u koji se useljavam je na kilometar od trenutnog, tu takodje imam sve sadrzaje na jos manjoj udaljenosti, samo mi je vrtic dalji
Meni je sve to nabrojano u krugu od 500 metara (npr dom zdravlja 50 metara, vrtic 500m, škola 200 metara, marketi 10-50 metara...) dakle od 1-10min peške za sve :) Osim trafike koja radi 24/7 to nema, za te kategorije kupovine i sadržaja tipa kockarnice ipak mora do sajma koji je opet blizu. A dodao bih i blizinu posla, autoputa i javnog prevoza, ako radiš na Žarkovu super, ako ne radiš...

toliko si tiltovao da si citirao samog sebe :) Prvo kažeš dobro je što raste minimalac, a u istoj rečenici loše jer raste na uštrb drugih. Ako je nekome porasla plata sa 1000 na 1100 onda jbg neka menja firmu ili se jednostavno bavi takvim zanimanjem, a nešto ne vidim da ti kao inženjer imaš malu platu. Ako minimalac poraste 2x, a tebi nije sa 1000e skočila na 2000e onda krivi firmu ako misliš da zaslužuješ više. Ako minimalac poraste 2x tj sa 500e na 1000e(a neće skoro) to je povećanje od 500e. Da li to znači da tom od 1000e treba da skoči na 2000e ili na 1500e?

toliko si tiltovao da si citirao samog sebe :) Prvo kažeš dobro je što raste minimalac, a u istoj rečenici loše jer raste na uštrb drugih. Ako je nekome porasla plata sa 1000 na 1100 onda jbg neka menja firmu ili se jednostavno bavi takvim zanimanjem, a nešto ne vidim da ti kao inženjer imaš malu platu. Ako minimalac poraste 2x, a tebi nije sa 1000e skočila na 2000e onda krivi firmu ako misliš da zaslužuješ više. Ako minimalac poraste 2x tj sa 500e na 1000e to je povećanje od 500e. Da li to znači da tom od 1000e treba da skoči na 2000e ili na 1500e?
Znaci ipak sve razumes, samo se pravis lud. Ja radim u IT-ju, mi smo druga prica. Svi ostali inzenjeri rade za kikiriki.
Bitno da je poruka pronasla primaoca. :D

Onda promeniš posao, predjes u preduzetnike, nadjes neki posao sa strane... Ako čekaš da ti neko tek tako podigne platu jer je skočio minimalac onda jest zeznuta situacija za tebe (ne tebe lično već za tog imaginarnog pericu koji hoće a nikako ne može da kupi stan jer nikad da dodje pravi trenutak).
Promenis posao, a zivis u malom gradu? Gde da ga promenis? Predjes u preduzetnike sa platom od 1000e? Sa kojom zaledjinom? Jake fantazije. Posao se menja kad trziste dozvoljava. Kad ne dozvoljava, onda se cuti ili pali preko. Trece nema.
U neku ruku je kupovina nekretnine i mera vere u samog sebe i sopstvene sposobnosti. Naročito u ovom današnjem nepredvidivom okruženju koje je najmanje naklonjeno onima koji traže veliki procenat predvidivosti. Ovi drugi, možda malo smeliji ili optimisticniji ili možda čak i manje promišljeni češće uskaču u kolo a kad si u kolu moraš da igraš, nemaš vremena za kuknjavu.
Ovo se slazem.

Ja razumem ali ovi drugi koji čitaju pitanje je... :)

Evo primer mog rodjenog brata koji je saobraćajni inženjer. Radio u firmi za 1000e+bonusi. Dobio ponudu u drugoj firmi za 1500e plus bonusi ali mnogo veće cimanje i radno vreme. Odbio je. Sada je u trećoj firmi za 1700-1800e plus ima vremena za posao sa strane (tipa veštačenja). Kada sam ga pitao da li je to malo da ga citiram "jbg ta vrsta posla je toliko plaćena, ne mogu da zahtevam više kada se te pozicije u mojoj profesiji ne plaćaju toliko". I šta sad. Ko je kriv? Da kuka na državu i minimalac?
Znaci ipak sve razumes, samo se pravis lud. Ja radim u IT-ju, mi smo druga prica. Svi ostali inzenjeri rade za kikiriki.
Bitno da je poruka pronasla primaoca. :D

Au brale, ne znam gde si ti izučavao ekonomiju, ali nema baš mnogo logike to što pišeš. Prvo, najveći rast cena se odnosi na hranu, minimalac ionako ne pokriva niti je ikad pokrivao potrošačku korpu, ali mora rasti da bi ljudi imali šta da jedu. Drugo, ne znam gde nalaziš ove inžinjerske primere od 1000 eur, već si demantovan 100× na ovom forumu. Dakle, Perica živi u sopstvenom stanu u Nišu I radi za 3k eur neto. Međutim, radio je za tu istu platu i '22. I sad ga žulja što nema povećanja, a Minimalna, prosecna i medijalna zarada rastu. I sada se čovek žali na kompresiju plata jer ostvaruje svega 3.5 prosečne plate u Nišu, a navikao je da pravi 5x prosečnu platu. I to je sada razlog za uzbunu, cry me a river 😢

Promenis posao, a zivis u malom gradu? Gde da ga promenis? Predjes u preduzetnike sa platom od 1000e? Sa kojom zaledjinom? Jake fantazije. Posao se menja kad trziste dozvoljava. Kad ne dozvoljava, onda se cuti ili pali preko. Trece nema.

Ovo se slazem.
Ti si beše iz malog mesta, ili je i to fantazija?

Au brale, ne znam gde si ti izučavao ekonomiju, ali nema baš mnogo logike to što pišeš. Prvo, najveći rast cena se odnosi na hranu, minimalac ionako ne pokriva niti je ikad pokrivao potrošačku korpu, ali mora rasti da bi ljudi imali šta da jedu. Drugo, ne znam gde nalaziš ove inžinjerske primere od 1000 eur, već si demantovan 100× na ovom forumu. Dakle, Perica živi u sopstvenom stanu u Nišu I radi za 3k eur neto. Međutim, radio je za tu istu platu i '22. I sad ga žulja što nema povećanja, a Minimalna, prosecna i medijalna zarada rastu. I sada se čovek žali na kompresiju plata jer ostvaruje svega 3.5 prosečne plate u Nišu, a navikao je da pravi 5x prosečnu platu. I to je sada razlog za uzbunu, cry me a river 😢
Dal' je 1100 ili 1300 placen inzenjer prilicno je isto, i jedno i drugo je katastrofa. Vaseg imaginarnog Pericu nisam spominjao i nepovecanja plate ljudima od 3k+ evra, tako da to cu da preskocim. To nije moja poenta. Moja poenta je da i saobracajni inzenjer brat od @mariks treba da bude placen kao i inzenjer u IT-ju, kao sto treba da bude placen i masinac i ekonomista i doktor, kao u Nemackoj. Ovo je moja fantazija, ne da ja zaradjujem dobro, nego da svi zaradjuju dobro. Kod nas to nije tako zbog toga sto niko ko radi samo sa domacim firmama se nije ovajdio.

Dal' je 1100 ili 1300 placen inzenjer prilicno je isto, i jedno i drugo je katastrofa. Vaseg imaginarnog Pericu nisam spominjao i nepovecanja plate ljudima od 3k+ evra, tako da to cu da preskocim. To nije moja poenta. Moja poenta je da i saobracajni inzenjer brat od @mariks treba da bude placen kao i inzenjer u IT-ju, kao sto treba da bude placen i masinac i ekonomista i doktor, kao u Nemackoj. Ovo je moja fantazija, ne da ja zaradjujem dobro, nego da svi zaradjuju dobro. Kod nas to nije tako zbog toga sto niko ko radi samo sa domacim firmama se nije ovajdio.
Ta tvoja fantazija je uravnilovka i veliko je sranje. Uostalom imali smo komunizam baš u našoj državi sa istom filozofijom i koliko znam neslavno se završio. Taman posla da se to opet ponovi.

Ali ti kada radiš nešto zavisiš od ekonomije zemlje u kojoj si, zato kada biraš profesiju moraš sve da uzmeš u obzir. Da su plate kao u Nemačkoj onda bi i cene nekretnina bile bar 2x više, a o uslugama da ne pričam. I nije cela EU samo Nemačka, a onaa se najčešće uzima kao primer iako je najjača ekonomija u Evropi. Niko ne kaže da ne treba da bude tako samo što je naš put do toga dugačak i trnovit.

Sta mislis da odredjuje plate? Kako se one formiraju, od cega zavise? Koje je tvoje inzenjersko misljenje?

Ta tvoja fantazija je uravnilovka i veliko je sranje. Uostalom imali smo komunizam baš u našoj državi sa istom filozofijom i koliko znam neslavno se završio. Taman posla da se to opet ponovi.
Pa ne bih rekao, u Nemackoj sasvim dobro funkcionise. Ne moras da biras da li ces da budes doktor ili inzenjer, bice ti okej i sa jednim i sa drugim. To sto mi nista ne radimo da stignemo tu Nemacku to je drugo.

Za prethodno pitanje, ja nisam iz malog mesta. Ja sam seljak sa planine i najblizi grad mi je bio dalji od 60km, ziveo sam u 5 gradova, u internatu i u studentskom domu. Na kraju sam se skrasio u Beogradu. Znam ljude svih profesija koji zive svuda po Srbiji, tako da sam slobodan da pisem otvoreno sta mislim o tome kako se zivi gde i od cega.

Vrh