Pa logicno. Znaci trziste je ovde lose.od trzista
Pa logicno. Znaci trziste je ovde lose.od trzista
A šta da radimo? Kako da nateramo privatni sektor da daje veće plate? Zašto mnoge EU zemlje (tj sve ostale) nisu na nivou Nemačke?Pa ne bih rekao, u Nemackoj sasvim dobro funkcionise. Ne moras da biras da li ces da budes doktor ili inzenjer, bice ti okej i sa jednim i sa drugim. To sto mi nista ne radimo da stignemo tu Nemacku to je drugo.
I kod nas su visokoobrazovani placeni slicno. Oddlacu oni koji direkt posluju na stranom trzistu i stvarqju vredniji proizvod.A da ja vas pitam, kako to u Nemackoj su skoro svi visoko obrazovani placeni slicno? Od cega tamo zavisi formiranje plate?
Ja to da znam bio bih ministar u vladi Nemacke, nije moje da znam. Moje je da se kao gradjanin zalim i da trazim da bude bolje.A šta da radimo? Kako da nateramo privatni sektor da daje veće plate? Zašto mnoge EU zemlje (tj sve ostale) nisu na nivou Nemačke?
Da bi ocekivali standard Nemaca moramo imati i znanje Nemaca.Ja to da znam bio bih ministar u vladi Nemacke, nije moje da znam. Moje je da se kao gradjanin zalim i da trazim da bude bolje.
Upravo to. Što dalje implicira sledeće. Sve manje ljudi je voljno da radi produktivne poslove što stvaraju višak vrednosti jer ne uzivaju od plodova rada.Pa kad sviras pilicima. Covek isto kaze sto i ja. Problem je sto inzenjer pre 3 godine ima platu 1000e, a sad ima 1100. A minimalac skace kao blesav. Minimalac i treba da skace ne trebaju mi Defketove price ubi nas jak minimalac, ali je problem sto su ljudi u sredini zapostavljeni totalno i njima se ne povecava plata u firmi na ustrb ovih prvih koji i treba da imaju vecu platu. Ako minimalac poraste 2x, onda svakom u firmi treba plata da se skalira.
Ali kad neko zivi u svom Diznilendu i ima bukovu glavu, dzabe pricati.
To je surova istina i realnost bez ulepšavanja i leptirića.Znači Sale po tebi nema izlaza za poštenog čoveka koji radi za drugoga, samo harikiri? Ne kapiram uopšte šta pričaš, ne valja tako crnih misli kroz život, nećeš daleko dogurati.
To je kao da kažeš "ne znam zašto je aspirin loš ali znam da je loš i hoću da bude bolji". Nemačka je prva ekonomija u Evropi, treća na svetu, čisto da se uzme u obzir kada se poredimo sa njom. Plate rastu (nažalost i troškovi), manje rastu ovima koji su ionako imali velike tipa 3k potpuno zanemarujući da je to ok plata i u toj Nemačkoj pa bi oni sada da imaju isti procenat povećanja kao minimalac da bi bili isto bogatiji od drugih (to se ne odnosi na tebe već na ove što kukaju o tome). Prosečna plata u Nemačkoj 2700e, a inženjeri oko 4k pa nešto ne vidim masovni egzodus zbog toga i pad produktivnosti.Ja to da znam bio bih ministar u vladi Nemacke, nije moje da znam. Moje je da se kao gradjanin zalim i da trazim da bude bolje.
Ko zaista radi takve poslove njemu raste i plata. Komenme raste, tak samo misli da radi takav posao (ili je u neuspesnoj firmi).Upravo to. Što dalje implicira sledeće. Sve manje ljudi je voljno da radi produktivne poslove što stvaraju višak vrednosti jer ne uzivaju od plodova rada.
Ni blizu. Realno koliko i prica o zlatnom dobu.To je surova istina i realnost bez ulepšavanja i leptirića.
Piši ti o čemu hoćeš to niko ovde ne brani.Pa ne bih rekao, u Nemackoj sasvim dobro funkcionise. Ne moras da biras da li ces da budes doktor ili inzenjer, bice ti okej i sa jednim i sa drugim. To sto mi nista ne radimo da stignemo tu Nemacku to je drugo.
Za prethodno pitanje, ja nisam iz malog mesta. Ja sam seljak sa planine i najblizi grad mi je bio dalji od 60km, ziveo sam u 5 gradova, u internatu i u studentskom domu. Na kraju sam se skrasio u Beogradu. Znam
ljude svih profesija koji zive svuda po Srbiji, tako da sam slobodan da pisem otvoreno sta mislim o tome kako se zivi gde i od cega.
Promenis posao, a zivis u malom gradu? Gde da ga promenis? Predjes u preduzetnike sa platom od 1000e? Sa kojom zaledjinom? Jake fantazije. Posao se menja kad trziste dozvoljava. Kad ne dozvoljava, onda se cuti ili pali preko. Trece nema.
Ne slažem se, to je samo tvoja percepcija realnosti, moja je recimo potpuno drugačija.To je surova istina i realnost bez ulepšavanja i leptirića.
A sta mislis kako u Nemackoj i nekim zapadnim zemljama imaju toliko novca? Jel tamo ljudi imaju 8 ruku pa vise rade?A da ja vas pitam, kako to u Nemackoj su skoro svi visoko obrazovani placeni slicno? Od cega tamo zavisi formiranje plate?
Da ali mene ne plaćaju da pišem i formiram javno mnjenje. U tome je razlika. Ja ne ulepšavam stvari.Ne slažem se, to je samo tvoja percepcija realnosti, moja je recimo potpuno drugačija.
Nikoga ovde ne placaju da pise. To je tvoj (izuzetno intelektualno neposten) nacin da nekako svojom falicnim argumentima das vecu tezinu.Da ali mene ne plaćaju da pišem. U tome je razlika. Ja ne ulepšavam stvari.
Pa evo i Nemci idu u SAD ili Svajcarsku kad hoce vecu platu. Nemaju Defketa i Analiticara koji im objasnjavaju da se to ne isplati. A ko hoce da ostane moze da ima sasvim pristojan zivot.Što se tiče Nemačke i kako tamo funkcioniše tržište rada i plate, tamo je jak socijalizam. Većina ima slično, nema velikih razlika u platama. Zato imaju druge probleme, parazite na socijali, gomilu imigranata. Ako si u gornjem delu sa platom čim malo probaš da iskocis preko toga, surovo seku sa porezima, tako da je skoro pa nemoguće da iz tog nekog srednjeg sloja upadnes na neki viši sloj. Kad si na donjem opsegu plate onda ti je sistem super, kad si na gornjem onda drugačije poimas stvari.
Naravno i dalje je to najjača evropska i sigurno top 10 ekonomija na svetu, trebamo teziti tom standardu ali ne slažem se da treba da preslikamo sve identično. Uglavnom slažem se s tobom da je to da kod nas bude kao u Nemačkoj fantazija, mnogo veća od fantazije da neko iz planinskog sela kupi stan u Beogradu bez ičije pomoći.
Nemamo mi tu sta da biramo i pozicioniramo se, oni biraju za nas ono sto njima odgovara.
Pa, kad je trebalo da se pozicioniramo. mi nismo, sad nam nema spasa, i ko nije nasledio dovoljno od svojih roditelja i ne zeli da radi za 900 evra ne ostaje mu drugo nego da ide u inostranstvo.Eh kad bi to bilo tako lako, samo zamislimo da vise nismo kolonija i to je to.
A šta je sa onima koji zarađuju 3k eur, žive u sopstvenom stanu u gradu sa daleko nižim troskovima života nego bilo gde u Nemačkoj? Jel imaju oni bilo kakav izbor?Pa, kad je trebalo da se pozicioniramo. mi nismo, sad nam nema spasa, i ko nije nasledio dovoljno od svojih roditelja i ne zeli da radi za 900 evra ne ostaje mu drugo nego da ide u inostranstvo.
Neko opet skrolao reddit celu noc.Pa, kad je trebalo da se pozicioniramo. mi nismo, sad nam nema spasa, i ko nije nasledio dovoljno od svojih roditelja i ne zeli da radi za 900 evra ne ostaje mu drugo nego da ide u inostranstvo.
Izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ali eto, i taj izuzetak hoce da ide u zemlju gde je zdraviji vazduh, i gde ce mu porodica imati bolju buducnost.A šta je sa onima koji zarađuju 3k eur, žive u sopstvenom stanu u gradu sa daleko nižim troskovima života nego bilo gde u Nemačkoj? Jel imaju oni bilo kakav izbor?