Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ne bih rekao, u Nemackoj sasvim dobro funkcionise. Ne moras da biras da li ces da budes doktor ili inzenjer, bice ti okej i sa jednim i sa drugim. To sto mi nista ne radimo da stignemo tu Nemacku to je drugo.
A šta da radimo? Kako da nateramo privatni sektor da daje veće plate? Zašto mnoge EU zemlje (tj sve ostale) nisu na nivou Nemačke?

A da ja vas pitam, kako to u Nemackoj su skoro svi visoko obrazovani placeni slicno? Od cega tamo zavisi formiranje plate?
I kod nas su visokoobrazovani placeni slicno. Oddlacu oni koji direkt posluju na stranom trzistu i stvarqju vredniji proizvod.

Mada se i ta razlika drasticno smanjila, pa sad imamo ITevce koji kukaju sto zaradjuju samo 4 unesto 8 prosecnih plata.

A šta da radimo? Kako da nateramo privatni sektor da daje veće plate? Zašto mnoge EU zemlje (tj sve ostale) nisu na nivou Nemačke?
Ja to da znam bio bih ministar u vladi Nemacke, nije moje da znam. Moje je da se kao gradjanin zalim i da trazim da bude bolje.

Ja to da znam bio bih ministar u vladi Nemacke, nije moje da znam. Moje je da se kao gradjanin zalim i da trazim da bude bolje.
Da bi ocekivali standard Nemaca moramo imati i znanje Nemaca.

Za pocetak, mislim da prosecan Nemac ume bolje da formulise svoje zahteve od ‘zelim da mi je kao u Svajcarskoj, ne zanima me kako, nije moje da znam’.

Pa kad sviras pilicima. Covek isto kaze sto i ja. Problem je sto inzenjer pre 3 godine ima platu 1000e, a sad ima 1100. A minimalac skace kao blesav. Minimalac i treba da skace ne trebaju mi Defketove price ubi nas jak minimalac, ali je problem sto su ljudi u sredini zapostavljeni totalno i njima se ne povecava plata u firmi na ustrb ovih prvih koji i treba da imaju vecu platu. Ako minimalac poraste 2x, onda svakom u firmi treba plata da se skalira.

Ali kad neko zivi u svom Diznilendu i ima bukovu glavu, dzabe pricati.
Upravo to. Što dalje implicira sledeće. Sve manje ljudi je voljno da radi produktivne poslove što stvaraju višak vrednosti jer ne uzivaju od plodova rada.
Mi već imamo problem sa niskom produktivnošću a ovo će dovesti do još gore situacije. Kada sve guraš u prosek to dovodi do daljnjeg urušavanja privrede.
To je bio tipičan SFRJ problem dela 70-tih i većeg dela 80-tih. 70-tih su pustili ljude u inostranstvo jer poslova nije bilo i tako su prolongirali raspad. Kulminiralo je znamo kako.
Mi smo zapravo još 1981-1982 bili bankrot. Odsustvo volje za konkretnim promenama je doveo do pogoršanja sistemske inflacije isto kao i danas. Isti su bili uzroci i problemi. Niska produktivnost, energetski problem i cena hrane. Bilo koji šok u svetu što se tiče energije ili cene goriva nas gura u velike probleme sa domaćom inflacijom što će dalje pogoršati stanje u zemlji.
Istražite malo situaciju u svetu i uzroke inflacije u tom periodu kod nas. Mnogo sličnosti ima

To je kao da kažeš "ne znam zašto je aspirin loš ali znam da je loš i hoću da bude bolji". Nemačka je prva ekonomija u Evropi, treća na svetu, čisto da se uzme u obzir kada se poredimo sa njom. Plate rastu (nažalost i troškovi), manje rastu ovima koji su ionako imali velike tipa 3k potpuno zanemarujući da je to ok plata i u toj Nemačkoj pa bi oni sada da imaju isti procenat povećanja kao minimalac da bi bili isto bogatiji od drugih (to se ne odnosi na tebe već na ove što kukaju o tome). Prosečna plata u Nemačkoj 2700e, a inženjeri oko 4k pa nešto ne vidim masovni egzodus zbog toga i pad produktivnosti.

Upravo to. Što dalje implicira sledeće. Sve manje ljudi je voljno da radi produktivne poslove što stvaraju višak vrednosti jer ne uzivaju od plodova rada.
Ko zaista radi takve poslove njemu raste i plata. Komenme raste, tak samo misli da radi takav posao (ili je u neuspesnoj firmi).

Pa ne bih rekao, u Nemackoj sasvim dobro funkcionise. Ne moras da biras da li ces da budes doktor ili inzenjer, bice ti okej i sa jednim i sa drugim. To sto mi nista ne radimo da stignemo tu Nemacku to je drugo.

Za prethodno pitanje, ja nisam iz malog mesta. Ja sam seljak sa planine i najblizi grad mi je bio dalji od 60km, ziveo sam u 5 gradova, u internatu i u studentskom domu. Na kraju sam se skrasio u Beogradu. Znam
ljude svih profesija koji zive svuda po Srbiji, tako da sam slobodan da pisem otvoreno sta mislim o tome kako se zivi gde i od cega.
Piši ti o čemu hoćeš to niko ovde ne brani.
Pitao sam odakle si jer si i sam pisao o tome ranije a i zato što je upravo tvoj primer dokaza onoga što sam rekao, a ti kažeš - fantazija. Ti, koji upravo potvrđuješ da je moguće da odskocis ako se trudiš, čak i kod nas. Ne kapiram onda zašto upravo ti kažeš da je to fantazija, a došao si iz planinskog sela i skrasio se u Beogradu. Da podsetim, ovo si napisao, a ti si upravo to uradio:

Promenis posao, a zivis u malom gradu? Gde da ga promenis? Predjes u preduzetnike sa platom od 1000e? Sa kojom zaledjinom? Jake fantazije. Posao se menja kad trziste dozvoljava. Kad ne dozvoljava, onda se cuti ili pali preko. Trece nema.

Što se tiče Nemačke i kako tamo funkcioniše tržište rada i plate, tamo je jak socijalizam. Većina ima slično, nema velikih razlika u platama. Zato imaju druge probleme, parazite na socijali, gomilu imigranata. Ako si u gornjem delu sa platom čim malo probaš da iskocis preko toga, surovo seku sa porezima, tako da je skoro pa nemoguće da iz tog nekog srednjeg sloja upadnes na neki viši sloj. Kad si na donjem opsegu plate onda ti je sistem super, kad si na gornjem onda drugačije poimas stvari.

Naravno i dalje je to najjača evropska i sigurno top 10 ekonomija na svetu, trebamo teziti tom standardu ali ne slažem se da treba da preslikamo sve identično. Uglavnom slažem se s tobom da je to da kod nas bude kao u Nemačkoj fantazija, mnogo veća od fantazije da neko iz planinskog sela kupi stan u Beogradu bez ičije pomoći.

A da ja vas pitam, kako to u Nemackoj su skoro svi visoko obrazovani placeni slicno? Od cega tamo zavisi formiranje plate?
A sta mislis kako u Nemackoj i nekim zapadnim zemljama imaju toliko novca? Jel tamo ljudi imaju 8 ruku pa vise rade?
Ili imaju mozda svoje kolonije koje rade za njih? Gde idu resursi iz afrike, gde idu nasi resursi, pa idu na zapad. Ceo svet je u ekonomskom ropstvu i daje deo onima iznad.

Lako je tako imati sredjenu ulicu, travu, nov auto, dobru platu, fondove za kojesta i sl...
Pa i u srb kad neki covek zaposli 30 radnika i od svakog strpne malo ima lepu kucu, nov auto, sobaricu i ne znam ni ja sta. Ima zato sto je upregao tudje resurse.

Isto to rade bogate drzave, koriste tudje resurse pa je normalno da imaju visok standard.

I onda se neko pita a zasto ovde jednostavno ne napisu da je plata 3000e. Pa zato sto nema toliko stvorene vrednosti.

Ne slažem se, to je samo tvoja percepcija realnosti, moja je recimo potpuno drugačija.
Da ali mene ne plaćaju da pišem i formiram javno mnjenje. U tome je razlika. Ja ne ulepšavam stvari.

Meni je fascinantno kako je okidač uvek isti i da za 55 godina ništa nismo naučili.
2026 je godina prekretnica nevezano za cene nekretnina. Ili bolni rezovi ili stare greške.

Edit: ovde je najbolje prošao vlasnik IT firme (navodno), kome je pala kupovna moć 40-45% od 2021 godine. Za ostale ne moram da komentarišem, znaju sami. Ali hajde da okrivimo pojedinca da je on sam kriv, radi glup posao, neproduktivan, nepotreban, u glupoj firmi,neka menja posao itd. Samo država nije ništa kriva

Poslednja izmena:
Da ali mene ne plaćaju da pišem. U tome je razlika. Ja ne ulepšavam stvari.
Nikoga ovde ne placaju da pise. To je tvoj (izuzetno intelektualno neposten) nacin da nekako svojom falicnim argumentima das vecu tezinu.

Ne ulepsavas nego ocrnjujes bez mere i smisla. Pola teorija koje prosipas su kontradiktorne drugoj polovini. U to koliko si puta uhvacen u deljenju netacnih podataka bolje da ne ulazimo.

To sve moze da stoji samo u nekoj fabrikovanoj realnosti gde su svi redom ovde botovi a ti usamljeni borac za istinu. U realnosti si samo lik koji bas voli da hiperbolise nenaviknut da iko proverava sta prica, kome ego ne moze da se pomiri sa time da mu ne tapsu.

Što se tiče Nemačke i kako tamo funkcioniše tržište rada i plate, tamo je jak socijalizam. Većina ima slično, nema velikih razlika u platama. Zato imaju druge probleme, parazite na socijali, gomilu imigranata. Ako si u gornjem delu sa platom čim malo probaš da iskocis preko toga, surovo seku sa porezima, tako da je skoro pa nemoguće da iz tog nekog srednjeg sloja upadnes na neki viši sloj. Kad si na donjem opsegu plate onda ti je sistem super, kad si na gornjem onda drugačije poimas stvari.

Naravno i dalje je to najjača evropska i sigurno top 10 ekonomija na svetu, trebamo teziti tom standardu ali ne slažem se da treba da preslikamo sve identično. Uglavnom slažem se s tobom da je to da kod nas bude kao u Nemačkoj fantazija, mnogo veća od fantazije da neko iz planinskog sela kupi stan u Beogradu bez ičije pomoći.
Pa evo i Nemci idu u SAD ili Svajcarsku kad hoce vecu platu. Nemaju Defketa i Analiticara koji im objasnjavaju da se to ne isplati. A ko hoce da ostane moze da ima sasvim pristojan zivot.
Jeste tacno da mnoge razvijene zemlje imaju standard zahvaljujuci eksploataciji siromasnih zemalja, ali zar nije to sto mi sve vreme pricamo ovde kako smo mi obicna kolonija. Da smo se barem kao Hrvatska, Bugarska ili Rumunija bolje pozicionirali u medjunarodnoj politici pa da barem nesto i profitiramo od tog kolonijalnog statusa, ali nazalost nismo. Izabrali smo da budemo kolonija zadnjeg reda i zona zrvtovanja ekologije da bi neko drugi mogao da ima zelenu ekonomiju.

Poslednja izmena:
Nemamo mi tu sta da biramo i pozicioniramo se, oni biraju za nas ono sto njima odgovara.

Eh kad bi to bilo tako lako, samo zamislimo da vise nismo kolonija i to je to.

Pa, kad je trebalo da se pozicioniramo. mi nismo, sad nam nema spasa, i ko nije nasledio dovoljno od svojih roditelja i ne zeli da radi za 900 evra ne ostaje mu drugo nego da ide u inostranstvo.
A šta je sa onima koji zarađuju 3k eur, žive u sopstvenom stanu u gradu sa daleko nižim troskovima života nego bilo gde u Nemačkoj? Jel imaju oni bilo kakav izbor?

A šta je sa onima koji zarađuju 3k eur, žive u sopstvenom stanu u gradu sa daleko nižim troskovima života nego bilo gde u Nemačkoj? Jel imaju oni bilo kakav izbor?
Izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Ali eto, i taj izuzetak hoce da ide u zemlju gde je zdraviji vazduh, i gde ce mu porodica imati bolju buducnost.

Meni nije krivo što mi neko sa strane ne želi dobro. To i ne očekujem.
Za trenutnu situaciju a i buduću (bliska budućnost) je jedini i isključivi krivac naša država. Nisu Rusi, USA, Kina, Evropa itd. Samo mi. Ali narod je kao svuda glup u grupi.
USA je kriva što država menja zakone i utiče na sve da bi povećala cene nekretnina po svaku cenu?
Kina je kriva što mi nismo ništa nismo uradili da podignemo domaću privredu i što imamo stagflaciju?
Evropa je kriva što dižemo cene svega 10-20% komunalija svega svake godine?
Rusija je kriva što smo se zadužili 20+ milijardi za kratko vreme?
Mi smo sami krivi. I dok ne shvatimo greške iz istorije, osudjeni smo da ih ponavljamo. I tu činjenicu neće da promeni nijedan defke i drugari po forumima i medijima.

Vrh