Šta je novo?

Cene nekretnina

Što je tama tu negde oko 3k mesečno plate, doduše bruto 😊
Nekima je ovo posao bukvalno jedini. I evo kada izračunaš dobiješ da više zarade nego da rade prosečne poslove.
Čovek sa kim sam ja igrom slučajem delio plac, to jest obojica smo bili vlasnici placa, je sa njegovom kupovinom i kasnijom prodajom(nakon 10god) zaradio više nego što je zaradio čitav život od plate.
Verovatno će i od plate + penzije. Ok plata mu je bila uvek minimalac +20/30%.

Ok, ali tu moram ukalkulisati sveopšti porast cena. Nekako sam mislio da njega izbegnem i bez toga da se sagleda.
Prvo što mi pada na pamet je kirija u takvom stanu*24(posto je kao 2 god izgradnje)+faktor rizika(macka u dzaku).
Ja bih ocekivao minimum 10% jeftinija da je zgrada koja je u izgradnji (jer ti nikad ne znas da li ce zapravo biti zavrsena za 2 godine), neki raspon od 10-15% bi po meni bilo ocekivano ako izuzmemo sve ostalo (pozicija / spratnost / struktura stana / orijentacija itd da je identicno u odnosu na prvu zgradu).

Tokom treceg kvartala kreće korekcija cena u Srbiji, vidite po plaćenim člancima kolika je nervoza kod investitora, takodje i da ne krece mnogo novih projekata po gradu…
au al se rasplamsala rasprava danas, daleko bilo, nervoza ko da će neki pad uskoro 🙃

On kaže da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućiti da se aktivira 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi 15 miliona kvadrata, a na njima je moguće angažovati veliki broj radnika, obezbediti veliki novac za lokalne samouprave kroz naknade za doprinose za građevinko zemljište i porez, a kroz promet nekretnina za državu. "Na taj način možemo čak i smanjiti cenu stambenog prostora, jer će se pojaviti više stanova na tržištu", smatra ministar.

Čemu nervoza, vidim da su dežurni zbunjeni, menja se narativ…još da ubrzaju legalizaciju i dozvole promet ode cena na pola…

Nervoza, ja iskreno ne bih bio u koži investitora sada, treba ući u projekat i formirati cenu, a da ne ispalis prve kupce koji ulože inicijalno poverenje….ovom renomiranom investitoru u KMR garaže pod vodom …misterija hidroizolacije kod Srba u 21 veku 😂
Koliko se truda ovde ulaze u pisanije raznorazno, nervoza vlada …

Najbolje je biti spreman za najgore sto Salev kaže, a nadati se najboljem sto ova energična mlada ekipa, udarne pesnice, promovišu …

…a kao i uvek strpljen, spasen..:.tema cene nekretnina…
vradovic se istripovao da je genije multitaskinga, pa ovde sa promilom fokusa misli da je vrhunski influenser na forumu i da se ljudi primaju i odmah ujutru odu i kupe nešto u BW :)
Prodaja m…za b……e, a pomalo i nervoza, ne ide kako se planiralo 🙃
Ne pogledam jedno prepodne i napisano nekoliko stranice, zbunjen sam…nije se ovoliko pisalo odavno, koji je razlog?
Nervoza …?
A i nestao ovaj vradovic, zna li neko sta je sa njim?

Jbg ide gadno vreme , neki ćete da nastradate, a neki i nećemo 🤣
P.S. oslobodite onog lobistu za Zlatibor, nedostaje mi 🙃
Po nikiju smo nervozni zbog pada cena koji je iza coska vec 4 godine :D

Jos 4 godine pa ce nesto i da ubode :)

Da ga je neko kojim slucajem poslusao sad bi ga jurio po gradu.

Sto me pitas ovo? Hoces nesto da dokazes ili zelis da budes misteriozan kao Mariks?
Hocu da kazem da su cene stanova po opstinama skladne sa njihovim platama i produktivnosti i parama koje biznisi prave na tim opstinama.
I da ova tvrdnja nema osnovu u realnosti:
Ko zna koliko ljudi ima neprijavljenih na teritoriji Beograda. Mozda bi najmerodavnije bilo da se meri plata u Beogradu po radnim mestima i firmama koje su prijavljene na teritoriji Beograda, a ne plata ljudi koji su prijavljeni u Beogradu, jer to vestacki pumpa cifre uvis. Vecina neprijavljenih nemaju svoj stan, dakle imaju manje plate.

Uglavnom neprijavljeni su mladji ljudi bez dece, ipak ljudi sa decom zele da imaju zdravstvene kartone i mesto prebivalista gde zapravo zive.

Nekima je ovo posao bukvalno jedini. I evo kada izračunaš dobiješ da više zarade nego da rade prosečne poslove.
Čovek sa kim sam ja igrom slučajem delio plac, to jest obojica smo bili vlasnici placa, je sa njegovom kupovinom i kasnijom prodajom(nakon 10god) zaradio više nego što je zaradio čitav život od plate.
Verovatno će i od plate + penzije. Ok plata mu je bila uvek minimalac +20/30%.

Samo taj početni kapital, čuveni prvi milion, je izazov. Ta igra slučaja što je pominjes 😊

Samo taj početni kapital, čuveni prvi milion, je izazov. Ta igra slučaja što je pominjes 😊
Proslih 13 godina se mnogima desila ta igra slucaja :) Ko zna koliko sad imam milionera i milijardera sa igrom slucaja. Recimo igrom slucaja dobiju tender ili neki drugi javni resurs za male pare. Samo treba da se nadjes na pravom mestu u pravo vreme :)

Sa svim se slažem osim sa ovim oko "loženja parketa". Pre bi rekao da će cene stanova nastaviti da rastu a da će kirije stagnirati ili padati kao što si napisao. Već sam pisao o tome da se to dešava u Atini, da su kirije dostigle maximum (govorim o long term rental a ne stan na dan) ali da cene stanova su nastavile da rastu. Jednostavno nas to čeka po meni nezavisno od energetske ili neke druge krize.
Kratkoročno da slažem se da neće imati nikakve logike investirati u nekretnine. Ali dugoročno će imati i te kako logike jer će do nekretnine sve teže da se dolazi i kod nas i na Zapadu.
Ovo sam i ja mislio pre 15tak godina, pa sam zato prodao dva stana na dnu cene :( Nije bilo šanse da se pretpostavi da će nastati ovakav bum cene.

Nisi napisao na osnovu čega misliš da će cene nastaviti da rastu, kada je ljudi sve manje? Pitanje je i za ostale koji misle tako.

Razmišljam, ukoliko imamo 2 identične zgrade(jednu pored druge) od istog Investitora i jedna je završena i useljena, a druga tek počinje sa izgradnjom, kolika treba da bude razlika u ceni identičnog stana u tim zgradama?
Neka računamo da gradnja traje 2 godine.
vidiš po newport-u. cena stana u drugoj zgradi koja tek počinj da se gradi je u nivou cene u preprodaji stana iz prve zgrade.

Ovo sam i ja mislio pre 15tak godina, pa sam zato prodao dva stana na dnu cene :( Nije bilo šanse da se pretpostavi da će nastati ovakav bum cene.

Nisi napisao na osnovu čega misliš da će cene nastaviti da rastu, kada je ljudi sve manje? Pitanje je i za ostale koji misle tako.
Tad kad ste Vi prodali, Srbija nije bila ekonomski tigar, i nikom nije bilo ni na kraj pameti da će to postati...

Broj ljudi u nekoj državi nikad nije merilo cene stanova. Ako hoćeš pogledaj samo Norvešku (izuzev Osla) one selendre po severu trebale bi biti džabe ili da još plaćaju oni ljudima da se nastane a ne da koštaju stotine hiljada eura i to još drvene kolibe a drveta imaju koliko hoće.
No da izuzmemo inostranstvo, za BG nema zime jer koliko god da nas ima manje svi će hteti u BG. Onda ti kad si prodao je bila kriza i nisi verovao da može doći zlatno doba. A sad si video da može. Za Srbiju je samo važno da nema rata, sankcija i da je dinar stabilan, onda nema zime za ekonomiju i nema krize. To što će se sad zvati kriza nije ni blizu onih kriza kakve smo imali i na kakve smo navikli bili nažalost.
Ali da evo izuzmem i Beograd, znam konkretno za Vojvodinu da se dosta smanjuje broj stanovnika, mislim da je npr. Zapadno-Bački okrug (Sombor, Apatin i okolina) u zadnjih 10 godina izgubili oko 20k stanovnika (kažem otprilike) a cene stanova i kuća su više nego duplirane. Plus čak su i sela tražena. Za cenu poljoprivrednog zemljišta i da ne pričam to je eksplodiralo. Hektar se prodaje za 25k eura i to da nije u građevinskoj zoni ili da ide neka važna saobraćajnica već običan hektar zemlje za poljoprivredu.
Ono što ja vidim kao glavni razlog rasta jeste nenormalna štampa eura, dolara i ostalih valuta i samim tim svi ljudi beže u assete (koji god to bili, zlato, zemlja, nekretnine, akcije, obveznice, itd). A likvidnosti ima dosta na tržištu i ljudi imaju para koliko god se to vama činilo da nije tako.
Ti ako misliš da će biti lošije prodaj nekretnine i čekaj da padnu pa kupi posle. Ja lično to ne bi nikad radio ali svako ima svoj račun.

Da ponovimo po 1000x, ne raste cena zato što raste vrednost nekretnina, već zato što pada vrednost valute.
Pa kao sto danas u Americi kazu da je danas 3 Miliona kao ranije 1 Miliona, biti milioner tamo vise nije nista posebno.
To je kuca + dvoje boljih kola i neka sitna ustedjevina i odjednom si "milioner".

Evo iz druge teme danas:
Screenshot 2025-10-15 at 09.35.21.png

Da ponovimo po 1000x, ne raste cena zato što raste vrednost nekretnina, već zato što pada vrednost valute.
Pad vrednosti valute je primarni okidač, ali eksplozivni rast je rezultat psihološko-investicionog preliva kapitala u imovinu. Zato je rast disproporcionalan, nisu sve nekretnine odgovorile srazmerno padu valute. Tako bi mogli reći da vrednost pojedinih nekretnina itekako jeste rasla, u skladu sa ponašanjem kupaca unutar datih uslova erozije valute.

Kako vam se ovo cini?
Kosa Kvart?

Lokacija je prakticno naspram poslednjih NBG blokova - srednja ka losoj lokaciji, konfiguracija naselja je ok

Kako vam se ovo cini?
Kosa Kvart?

Lokacija je prakticno naspram poslednjih NBG blokova - srednja ka losoj lokaciji, konfiguracija naselja je ok
Obzirom da su ga verovatno kupili za 2500 sa PDV-om, jako lepa zarada za kratak period.

Kako vam se ovo cini?
Kosa Kvart?

94 slabo upotrebljivih kvadrata

Vrh