Šta je novo?

Cene nekretnina

Mi ne umemo da se bavimo ni poljoprivredom ni stočarstvom. Decenije uplitanja države u tu granu, subvencije, pomoći, nepostojanje stručnog kadra, davanje zemlje u budzašto, dozvoljavanje neulaganja u infrastrukturu su dovele do toga da imamo poljoprivredu i stočarstvo takvo kakvo imamo.

Zamisli sada situaciju da Nemačka recimo subvencioniše sopstvenu auto industriju ogromnim sredstvima. Toliko da Mercedes S klasa košta 10.000 evra. A recimo Zastava kod nas pravi neki Fiat 500 mi ih ne subvencionišemo ništa i taj auto košta 30.000 evra. Da li sad mi treba da subvencionišemo Zastavu samo da bi taj Fijat mogao da se izvozi, ili bi rekli, čekaj bre kakav Fijat, batali to, daj da svi vozimo S klase za 10 hiljada evra dok se budale od Nemaca ne opamete? Naravno da bi svi rekli daj S klase, ne bi ni sekund razmišljali od Fijatu. Međutim, kad se ta ista logika primeni na poljoprivredu, onda ta logika odjednom ne važi.

Moje mišljenje je da poljoprivredu i stočarstvo treba podsticati isključivo jeftinim kreditima (da se omogući nabavka najnovije tehnologije i mehanizacije), da se omoguće ultrapovoljni uslovi za svu mehanizaciju koja je proizvedena u Srbiji (tipa krediti sa 0% učešća), i da se opštine nateraju da pare od arende zemljišta vrate nazad u to zemljište - kroz izgradnju/održavanje kanala i ostale infrastrukture.

Van toga poljoprovredu i stočarstvo treba prepustiti tržištu, šta je jeftinije/isplativije proizvesti u Srbiji treba proizvesti u Srbiji, šta nije treba uvesti i ćao.
I onda kad se skroz preusmeriš na uvoz i nemaš svoju privredu šta si onda uradio? Ojačao si druge, a svoju uništio i to je ok? Ne subvencionišu druge zemlje jer im se to ne isplati već da bi ojačali svoju privredu i povećali izvoz i dostupnost na tržištu, bilo da je u pitanju fiat ili krastavac.

Ne moze se tako gledati jer drzava se onda eksponira velikom riziku u dobu neke krize

Lokalna industrija mora da postoji i da se podstice cak i ako nije jednako konkurentna zbog toga.
Za te svrhe postoje robne rezerve, plus proizvodnja pšenice i kukuruza nije nuklearna fizika, to pokreneš u godini dana i pokriješ domaću potrošnju u slučaju nužde.

Nijedna lokalna industrija ne treba da se podstiče ako nije tržišno konkurentna. Nema apsolutno nikakve logike da se to radi.

Navodnjavanje, garantovana minimalna cena 3 do 5 godina unapred, kontrola otkupa (a ne da se kupi bilo šta po 15% prodajne cene), itd itd itd. mnogo ima stvari iskreno koje nisu skupe. Samo je potrebna volja. Postoje grane koje moraš da imaš po svaku cenu. Objasniću detaljnije ako treba zašto
Garantovana minimalna cena ?!? Ko da garantuje? Čime? Država, tj. mi svi da garantujemo cenu kukuruza narednih 5 godina? Pa to samo lud čovek može da pomisli.

Zašto bi mi garantovali bilo šta? Koliko košta kukuruz, toliko i toliko. Ako je jeftiniji u inostranstvu kupimo u inostranstvu, ako je jeftiniji u Srbiji kupimo u Srbiji. Ljudi generalno ne shvataju da je Evropska poljoprivreda 40 godina iza Američke, a naša bar jedno 70 godina iza. Ako amerikanci mogu da proizvode kukuruz, soju, pšenicu, i to sve po komercijalnim uslovima, bez ijedne subvencije, zašto ne bi mogli mi? Tj. ako ne možemo, zašto ne bi kupili od amerikanaca koji mogu? Gde je logika da nešto plaćamo skuplje nego što moramo?

U današnjem svetu, nebitne državice poput Srbije jedino što moraju da imaju je izuzetna diplomatija. Za sve ostalo zavisimo od većih, svidelo se to nama ili ne. Osim ako ne želimo da budemo Severna Koreja, pa da svoju zavisnost ograničimo na samo dve države...

Garantovana minimalna cena ?!? Ko da garantuje? Čime? Država, tj. mi svi da garantujemo cenu kukuruza narednih 5 godina? Pa to samo lud čovek može da pomisli.

Zašto bi mi garantovali bilo šta? Koliko košta kukuruz, toliko i toliko. Ako je jeftiniji u inostranstvu kupimo u inostranstvu, ako je jeftiniji u Srbiji kupimo u Srbiji. Ljudi generalno ne shvataju da je Evropska poljoprivreda 40 godina iza Američke, a naša bar jedno 70 godina iza. Ako amerikanci mogu da proizvode kukuruz, soju, pšenicu, i to sve po komercijalnim uslovima, bez ijedne subvencije, zašto ne bi mogli mi? Tj. ako ne možemo, zašto ne bi kupili od amerikanaca koji mogu? Gde je logika da nešto plaćamo skuplje nego što moramo?

U današnjem svetu, nebitne državice poput Srbije jedino što moraju da imaju je izuzetna diplomatija. Za sve ostalo zavisimo od većih, svidelo se to nama ili ne. Osim ako ne želimo da budemo Severna Koreja, pa da svoju zavisnost ograničimo na samo dve države...
Ja znam da postoje garantovane minimalne cene za žitarice, meso, mleko i mlečne proizvode, šećer. U principu samo ono esencijalno u slučaju kada cena dodje do niskih nivoa. To moraš da imaš kao zemlja. To ti je osnova. Drugo, otkupna cena bude 20rsd nečega a u marketima u sezoni 190rsd. Jednostavno onda se niko ne bavi proizvodnjom. Samo uvoz.
Evo enfario neka ti objasni kakva je situacija

Za te svrhe postoje robne rezerve, plus proizvodnja pšenice i kukuruza nije nuklearna fizika, to pokreneš u godini dana i pokriješ domaću potrošnju u slučaju nužde.

Nijedna lokalna industrija ne treba da se podstiče ako nije tržišno konkurentna. Nema apsolutno nikakve logike da se to radi.
Energetika, prehrana, vojska, to su neke osnovne grane u koje moras da ulazes hteo ne hteo.

Videli smo svi tokom kovida sta se desavalo sa drzavama koje su previse zavisile energetski od strane uvoza.

Slazem se nacelno sa tobom, ali ima izuzetaka tog pravila. Zasto Amerika ne dozvoljava odredjenim granama da propadnu vec radi bail out? Jer vrednost tih industrija nije samo u novcu.

Uh, opet se razumemo u vodjenje države. Zašto onda druge zemlje to podstiču? Da li je zbog toga da bi nama učinili ili i oni svesno idu u minus da bi ugušili konkurente i ojačali svoju privredu tj da povećaš zavisnost od njih? Znači rešenje je (koje je još davno bilo predstavljeno) da se svi presele za Beograd, sve uvozimo (zašto da proizvodimo kada sve možemo da uvezemo), ugasimo sela i poljoprivredu, celokupnu privredu, proizvodnju svega (jer sve je jeftinije u kini) i svi srećni, živimo od ajtija? Skrešeno stanovnike na nekih 2 miliona, ostatak zemlje rasprodamo i to je to, ne treba nam. I ove sankcije NIS-a, šta nas briga, možemo da uvezemo gorivo.

Takodje je neistina da Amerika ne subvencioniše poljoprivredu, odakle to? Pa prvi search u guglu daje ovo

United States subsidizes agriculture through various programs that provide financial support, risk management tools, and aid to farmers and agribusinesses. These subsidies, often legislated through five-year Farm Bills, are intended to support domestic production, manage price fluctuations, and assist with disasters, although they disproportionately benefit large, wealthy farms and certain commodity crops like corn, soybeans, and wheat.
In 2024, the government provided $9.3 billion in subsidy payments to farmers for commodity crops.
Types of subsidies

Direct payments:
Monetary payments given directly to farmers, often in exchange for producing certain crops.

Price and income support:
Programs that help farmers manage price volatility and ensure a minimum level of income.
Risk management:
Subsidized crop insurance helps mitigate the financial risks associated with crop failure.
Disaster relief:
Payments to help farmers recover from natural disasters like floods, droughts, and storms.
Conservation efforts:
Programs that provide financial support for environmentally friendly farming practices.
Research and development:
Funding for research and development to improve farming techniques and agricultural products.

How subsidies are distributed

Farm Bills:
The U.S. government passes comprehensive Farm Bills, typically every five years, which outline and fund these subsidy programs.

Commodity focus:
A significant portion of the subsidies goes to large-scale producers of commodity crops such as corn, soybeans, wheat, and cotton.
Large farms benefit most:
Subsidies are often paid out based on acreage or production volume, meaning that larger and wealthier farms receive the largest payments.

Ja znam da postoje garantovane minimalne cene za žitarice, meso, mleko i mlečne proizvode, šećer. U principu samo ono esencijalno u slučaju kada cena dodje do niskih nivoa. To moraš da imaš kao zemlja. To ti je osnova. Drugo, otkupna cena bude 20rsd nečega a u marketima u sezoni 190rsd.

Postoje garantovane minimalne cene, ali to ne znači da je to ispravno da postoje. To sve treba ukinuti.

Jednostavno onda se niko ne bavi proizvodnjom. Samo uvoz.
Pa i ne treba da se bave proizvodnjom ako ne mogu da proizvode po tržišnoj ceni. Drugo, ako Nemci ili Fancuzi žele da subvencionišu našu hranu, zašto to ne bi prihvatili?

Uh, opet se razumemo u vodjenje države. Zašto onda druge zemlje to podstiču? Da li je zbog toga da bi nama učinili ili i oni svesno idu u minus da bi ugušili konkurente i ojačali svoju privredu tj da povećaš zavisnost od njih? Znači rešenje je (koje je još davno bilo predstavljeno) da se svi presele za Beograd, sve uvozimo (zašto da proizvodimo kada sve možemo da uvezemo), ugasimo sela i poljoprivredu, celokupnu privredu, proizvodnju svega (jer sve je jeftinije u kini) i svi srećni, živimo od ajtija?
Zašto druge zemlje podstiču? Da bi očuvale socijalni mir.

Drugo, mi ne možemo da radimo isto što rade Amerika, Kina, Rusija, i da kopiramo njhiove strategije, jer mi nismo taj kalibar države. Dakle mi smo državica koja u svakom smislu zavisi od drugih.

U domaćoj poljoprivredi radi verovatno nekoliko stotina hiljada ljudi. Kada bi se velika većina njih manila ćorava posla, imao bi na raspolaganju nekoliko stotina hiljada ljudi koji mogu da rade u fabrikama, i da svoj output daleko kvalitetnije iskoriste i uvećaju ti GDP i vrednost ekonomije, nego da u njih strovaljuješ pare kao u bunar bez dna.

Ok, gde da zaposlimo tih nekoliko stotina hiljada ljudi? Koje fabrike dovodiš? Kopaš litijum i uživaš? I šta kada te fabrike kažu ćao, nećemo više, odosmo dalje?

Postoje garantovane minimalne cene, ali to ne znači da je to ispravno da postoje. To sve treba ukinuti.

Pa i ne treba da se bave proizvodnjom ako ne mogu da proizvode po tržišnoj ceni. Drugo, ako Nemci ili Fancuzi žele da subvencionišu našu hranu, zašto to ne bi prihvatili?
Problem je što to tržišno kod nas znači tržište bez pravila, gde gorivo, đubrivo i repromaterijal nisu tržišni, ali otkup jeste. Ako već sve ide po tržištu, onda neka ide sve, ne samo ono što ide na štetu proizvođača.

Problem je što to tržišno kod nas znači tržište bez pravila, gde gorivo, đubrivo i repromaterijal nisu tržišni, ali otkup jeste. Ako već sve ide po tržištu, onda neka ide sve, ne samo ono što ide na štetu proizvođača.
Sve treba da posluje po principu slobodnog tržišta.

Ali mi je ova digresija veoma interesantna, kako to misliš da gorivo, đubrivo i repromaterijal nisu tržišni? Šta tu tačno nije tržišno?

Ja znam da postoje garantovane minimalne cene za žitarice, meso, mleko i mlečne proizvode, šećer. U principu samo ono esencijalno u slučaju kada cena dodje do niskih nivoa. To moraš da imaš kao zemlja. To ti je osnova. Drugo, otkupna cena bude 20rsd nečega a u marketima u sezoni 190rsd. Jednostavno onda se niko ne bavi proizvodnjom. Samo uvoz.
Evo enfario neka ti objasni kakva je situacija
Situacija je odlicna. Pre tipa 10-15 godina kupina 10 dinara, ja idem u hladnjacu da radim dnevnicu jer ne mogu da naberem za dnevnicu kao proizvodjac (dobar berac nabere 60 kila, a meni satnica u hladnjaci bila 125 dinara). I dan danas nema nista bolje, svi u selu su batalili. U hladnjaci saznajem da kupina koju skupljamo lopatom sa poda i tovarimo u cisternu se izvozi za Francusku za 100 dinara po litru. A po koliko je isla dobra kupina, mozemo samo da nagadjamo.
Nije problem da se cena regulise po trzistu, problem je kad je otkupna cena 10 puta manja od one iz supermarketa. To znaci da se neko debelo ugradjuje, a tako se ne podstice poljoprivreda zemlje gde mozes da bacis dugme u zemlju i da nikne.

U domaćoj poljoprivredi radi verovatno nekoliko stotina hiljada ljudi. Kada bi se velika većina njih manila ćorava posla, imao bi na raspolaganju nekoliko stotina hiljada ljudi koji mogu da rade u fabrikama, i da svoj output daleko kvalitetnije iskoriste i uvećaju ti GDP i vrednost ekonomije, nego da u njih strovaljuješ pare kao u bunar bez dna.
To i jeste cilj, da se svi izvuku u motacnice da rade za minimalac. Lepo si to objasnio i zamislio.

Sve treba da posluje po principu tržišta. Vojku da istopimo u staro gvoždje jer čemu to služi, a uz to i ne radi, zdravstvo ko ima para nek se leči, ko nema jbg tržište šta sad kao dajemo neke plate lekarima, a oni ne rade ništa da doprinesu GDP-u, školstvo ugasiti takodje, ko nema para ima online nastave... administraciju skroz ugasiti...

Ako može odgovor

Ok, gde da zaposlimo tih nekoliko stotina hiljada ljudi? Koje fabrike dovodiš? Kopaš litijum i uživaš? I šta kada te fabrike kažu ćao, nećemo više, odosmo dalje?

To i jeste cilj, da se svi izvuku u motacnice da rade za minimalac. Lepo si to objasnio i zamislio.
Moguće, a može se reći da se forsiraju samo veliki (možda i povezani sa vlašću) pa se tebi ne isplati da gajiš malinu na 10 ari već da motaš kablove. I kada odu motačnice onda jbg seli se u drugu državu ili radi u rudniku.

Sve treba da posluje po principu tržišta. Vojku da istopimo u staro gvoždje jer čemu to služi, a uz to i ne radi,
Kakve veze imaju vojska i policija sa tržišnim principima? Ako hoćeš da diskutujemo, onda diskutuj bar na nekom nivou.

zdravstvo ko ima para nek se leči, ko nema jbg tržište šta sad kao dajemo neke plate lekarima, administraciju skroz ugasiti...
Zdravstvo upravo funkcioniše po principu ko ima pare taj se leči, ko nema, taj umire. Zdravstvo treba reformisati, kao i obavezno zdravestveno osiguranje i staviti da se državne zdravstvene ustanove bore za klijente sa privatnim, pa neka bolji pobedi i opstane. Ovo kako je sada je najbrutalniji mogući sistem.

školstvo ugasiti takodje, ko nema para ima online nastave...
Pored sudstva, naše "školstvo" je rak rana ovog društva. Mi kadrove nizašta nemamo, naši univerziteti su zarobljeni u nekom drugom vremenu i prostoru, kvalitet kadrova nula.

administraciju skroz ugasiti...

Administraciju smanjiti na apsolutni minimum. Što se manje država petlja u bilo šta, utoliko bolje.

Kada stvoriš normalno investiciono okruženje, i imaš dobru i kvalitetnu radnu snagu, fabrike same dođu, ne treba niko da ih niti dovodi niti podmićuje.

Moguće, a može se reći da se forsiraju samo veliki (možda i povezani sa vlašću) pa se tebi ne isplati da gajiš malinu na 10 ari već da motaš kablove. I kada odu motačnice onda jbg seli se u drugu državu ili radi u rudniku.
Baš tako. Ako ti se ne isplati da gajiš maline na 10 ari (a ne može da ti se isplati), i treba da ideš da motaš kablove ili radiš u rudniku. Jer ti sa tim tvojim hobijem ne da ne doprinosiš društvu, već koštaš društvo, i iz makroekonomskog ugla bilo bi jeftinije da sediš kući i ne radiš ništa.

I da, poljoprivredom treba da se bave isključivo veliki. Poljoprivreda nije za******* gde ti sa 50 hektara možeš da kao praviš neki posao i živiš od toga, a ovde u Srbiji ko ima 50 hektara, taj je ozbiljan zemljoposednik. U Srbiji je prosečna veličina poljoprivrednog gazdinstva 5 hektara, u americi 200 hektara. Valjda je odmah iz toga jasno šta je jedan od osnovih problema poljoprivrede u Srbiji.

Ovo nema veze sa tržištem. Ovo je uništenje države i naroda ako je to stvarno neki plan i vizija razvoja.

Kakve veze imaju vojska i policija sa tržišnim principima? Ako hoćeš da diskutujemo, onda diskutuj bar na nekom nivou.

Zdravstvo upravo funkcioniše po principu ko ima pare taj se leči, ko nema, taj umire. Zdravstvo treba reformisati, kao i obavezno zdravestveno osiguranje i staviti da se državne zdravstvene ustanove bore za klijente sa privatnim, pa neka bolji pobedi i opstane.

Pored sudstva, naše "školstvo" je rak rana ovog društva. Mi kadrove nizašta nemamo, naši univerziteti su zarobljeni u nekom drugom vremenu i prostoru, kvalitet kadrova nula.

Administraciju smanjiti na apsolutni minimum. Što se manje država petlja u bilo šta, utoliko bolje.

Kada stvoriš normalno investiciono okruženje, i imaš dobru i kvalitetnu radnu snagu, fabrike same dođu, ne treba niko da ih niti dovodi niti podmićuje.

Baš tako. Ako ti se ne isplati da gajiš maline na 10 ari (a ne može da ti se isplati), i treba da ideš da motaš kablove ili radiš u rudniku. Jer ti sa tim tvojim hobijem ne da ne doprinosiš društvu, već koštaš društvo, i iz makroekonomskog ugla bilo bi jeftinije da sediš kući i ne radiš ništa.

I da, poljoprivredom treba da se bave isključivo veliki. Poljoprivreda nije za******* gde ti sa 50 hektara možeš da kao praviš neki posao i živiš od toga, a ovde u Srbiji ko ima 50 hektara, taj je ozbiljan zemljoposednik. U Srbiji je prosečna veličina poljoprivrednog gazdinstva 5 hektara, u americi 200 hektara. Valjda je odmah iz toga jasno šta je jedan od osnovih problema poljoprivrede u Srbiji.

Što se vojske i policije tiče, ajde nek ostavimo policiju ali vojska ničemu ne služi, samo trpamo pare bezveze niti doprinosi GDP-u.

Misliš da nije do toga što je Amerika nekoliko desetina puta veća od nas? Znači cilj je da se sve dovlači iz Amerke? Koji bi bio tvoj plan za dovodjenje fabrika za zapošljavanje više stotina hiljada ljudi? Pogotovo kad rasformiramo zdravstvo i školstvo.

Što se vojske i policije tiče, ajde nek ostavimo policiju ali vojska ničemu ne služi, samo trpamo pare bezveze niti doprinosi GDP-u.

Misliš da nije do toga što je Amerika nekoliko desetina puta veća od nas? Znači cilj je da se sve dovlači iz Amerke? Koji bi bio tvoj plan za dovodjenje fabrika za zapošljavanje više stotina hiljada ljudi? Pogotovo kad rasformiramo zdravstvo i školstvo.
Daj bre druže mani me se. Ko priča o rasformiravanju vojske, zdravstva i školstva?

Idi uživaj u svom svetu, siguran sam da ti je sve baš potaman.

E pa vidis, zbog tog projekta Zahe Hadid se i desilo ovo sto se desilo, on je predvidjao sredisnji prazan deo da bi se zadrzala vizura ka reci, ali je kompenzovano visinom dozvoljenoj na parceli:

Pogledajte prilog 254421

Ovaj projekat se onda objavljuje u javnost tokom izrade PDR-a kao pritisak svetske poznate arhitekte da grad Beograd usvoji ovaj projekat koji postuje vizuru i daje dobar razlog da se podigne visinska regulacija na parceli a parcela umesto da se pretvori u javno dobro ostavi / proda investitoru i promeni u prostor za stambeno stanovanje.

I sta se dogadja, PDR prolazi, od projekta sa slike investitor odustaje pod izgovorom "isplativosti" i cene, i dobijamo ovo sto sada imamo, legalno jer je u PDRu dozvoljena visina novog projekta a nije stavljeno nikakvo ogranicenje u pogledu na vizuru.

Da tog projekta oz Zahe nije bilo pitanje je da li bi javnost i struka tek tako pristala na izmenu PDR-a i siguran sam da bi se tada digla hajka a ne u toku izgradnje trenutnog projekta.
Isto tako svi su bili odusevljeni idejom da dobijemo zdanje sa slike od strane poznate arhitekte, siguran sam da u samoj temi mozes naci i odobravanje istih ljudi sa foruma koji su naknadno pljuvali KDistrikt kakav danas imamo (SA RAZLOGOM), ali je to bila samo politicka igranka i igranka investitora.
Није се баш тако одиграло.

Иза Захиног пројекта је стајао грчки инвеститор којег је Ђилас стопирао/отерао да би наместио то све на крају за Малог.

Daj bre druže mani me se. Ko priča o rasformiravanju vojske, zdravstva i školstva?

Idi uživaj u svom svetu, siguran sam da ti je sve baš potaman.
Nije mi sve potaman ali tebi izgleda ništa nije potaman :) Ok nemamo odgovor, gasi svu privredu i to je to, vidiš kako Amerikanci.

Ali mi je ova digresija veoma interesantna, kako to misliš da gorivo, đubrivo i repromaterijal nisu tržišni? Šta tu tačno nije tržišno?
U teoriji jesu tržišni, ali u praksi nisu. Cene goriva, gasa i struje su pod direktnom kontrolom države, a to su osnovni inputi za poljoprivredu. Isto važi i za veštačko đubrivo, koje zavisi od cene gasa i od uvoza, dakle ne formira se slobodno na domaćem tržištu. Kad država kontroliše pola ulaznih troškova, a otkup je ’slobodan’, to nije tržište, nego disbalans. Ne možeš imati kapitalizam samo na strani proizvođača.

Cene gasa i struje se drže nerealno niske, na štetu budžeta, ako išta drugo to pojeftinjuje cenu đubriva.

Odakle kvalitetna radna snaga kad i ovo malo fakulteta sto imamo ima jos vise da upropaste posle svega ovoga? Necemo imati inzenjere ni za sekundarnu industriju kao sto su motacnice, a kamoli da nesto sami unapredjujemo svoje... Treba mnogo pametnih odluka da se napravi pre nego sto krenemo da napredujemo, a ceo razvoj jednof drustva krece od obrazovanja i usavrsavanja. Nije sve u zivotu metoda "pljuni pa zalepi" kako ga ti zamisljas..
Pitam se kako se isplatilo i kako su ljudi celu godinu ziveli sa parama od 10 ari malina recimo 1995-1999 godine? A sada se ne isplati. Sta se tu desilo?
To sto ti zamisljas da su osnovni problemi poljoprivrede nema vezu s vezom. Zna se vrlo dobro koji su problemi nase poljoprivrede kad je cena u marketu 10 puta veca od otkupne.
Znaci po tebi ko nema veliki posed treba da umre? Sahranio bi sve ljude u planinskim selima juzno od Save i Dunava? Pa da moze malina i kupina u Vojvodini, mislis da je Vojvodjani ne bi gajili? Nego ne moze, trazi odredjene klimatske uslove. Nije poenta samo u velikim posedima.
Jedno pitanje za tebe. Jel' si se bavio nekad poljoprivredom? I ako jesi cime si se bavio i u kom delu Srbije tacno?

Odakle kvalitetna radna snaga kad i ovo malo fakulteta sto imamo ima jos vise da upropaste posle svega ovoga? Necemo imati inzenjere ni za sekundarnu industriju kao sto su motacnice, a kamoli da nesto sami unapredjujemo svoje... Treba mnogo pametnih odluka da se napravi pre nego sto krenemo da napredujemo, a ceo razvoj jednof drustva krece od obrazovanja i usavrsavanja. Nije sve u zivotu metoda "pljuni pa zalepi" kako ga ti zamisljas..
Obrazovanje mora iz korena da se menja, pogotovo visoko obrazovanje koje je potpuno beskorisno ovakvo kakvo jeste. Ali na žalost to vidi samo mali broj ljudi, koji koji su se školovali i kod nas i u inostranstvu.

Pitam se kako se isplatilo i kako su ljudi celu godinu ziveli sa parama od 10 ari malina recimo 1995-1999 godine? A sada se ne isplati. Sta se tu desilo?
Jel tebi normalno da porodica može da živi od 10 ari malina?

To sto ti zamisljas da su osnovni problemi poljoprivrede nema vezu s vezom. Zna se vrlo dobro koji su problemi nase poljoprivrede kad je cena u marketu 10 puta veca od otkupne.
Znaci po tebi ko nema veliki posed treba da umre? Sahranio bi sve ljude u planinskim selima juzno od Save i Dunava? Pa da moze malina i kupina u Vojvodini, mislis da je Vojvodjani ne bi gajili? Nego ne moze, trazi odredjene klimatske uslove. Nije poenta samo u velikim posedima.
Ne zamišljam ja ništa, imam ogromno iskustvo u poljoprivredi. Ne trebaju da pomru oni koji nemaju velike posede, ali ne trebaju ni da se bave poljoprivredom. Ako neko želi da se bavi poljoprivredom iz hobija, nije na meni i tebi da mu to plaćamo.

Da bi malinu uzgajao na profitabilan način moraš da imaš 5 hektara maline u komadu, posađene tako da dozvoljava mašinsku berbu. Koliko takvih plantaža postoji u Srbiji? Sve što je ispod toga je čist gubitak i špekulacija, i kao takav mali proizvođač zavisiš od tržišta ili ucenjivanja države. To nije posao.

Po planinskim selima je logično da se bave stočarstvom, i u stočarstvu je trenutno toliko love da je to oblast koja je bukvalno kriminalno zapostavljena. Meni sutra da propadne sve, otišao bi na selo i zgrnuo milione na govedini. Da imam nekog kvalitetnog da mi to vodi, sutra bi otvorio farmu angusa/wagyua uz propratnu klanicu i kršten grading mesa (koji ne postoji u ovom momentu u Srbiji). Kroz par godina bi sve uvoznike premium mesa izbacio iz posla.

Jedno pitanje za tebe. Jel' si se bavio nekad poljoprivredom? I ako jesi cime si se bavio i u kom delu Srbije tacno?
Jesam, do pre nekoliko godina (izašao sam iz projekta). U piku smo radili oko 800 hektara zemlje, u momentu kad sam ja izašao radili smo nekih 350 hektara (280 u vlasništvu, ostalo arenda).

Poslednja izmena:
Vrh