Šta je novo?

Cene nekretnina

Naravno da nema iste mogućnosti.Trzište bar 8x manje i to ne samo tržište poslova nego i za plasiranje bilo kakavog proizvoda.
Hajde probaj da se baviš nekim poslom koji podrazumeva neku lokalnu uslugu/isporuku i plasman pa ćeš brzo videti koliko su izjednačene prilike.
U tom nečemu čime se ja sporedno bavim mogu da kažem da, recimo moja konkurencija iz NS mi kuka kako nemaju posla a ja se u BG rasturih od posla.
Uopšte ne vidim racio iza cena preko 3000 za NS. Pa da je ne znam na kakvoj lokaciji.
Ukoliko nekada bude došlo do pada cena za 10% u BG u NS će pasti za 20%.
Ako u BG-u cena nekih projekata dostigne 8-10k, naravno da je normalno da i u NS-u negde bude 4-5k.
Ako je u BG-u bolja novogradnja 5k, što je čudno da u NS-u bude 3-3.5k?
Tržište je to sasvim lepo regulisalo.

Vidis zanimljivo je da za zastakljivanje terase ne treba dozvola, a to je narusavanje spoljnog izgleda zgrade.
Zastakljivanje terase treba dozvola i saglasnost stambene zajednice, pusti ti sta pise na sajtu, gledaj zakon:

Zastakljena terasa

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada („Sl. glasnik RS”, br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon) u Članu 3, tački 16. kaže da su zajednički delovi zgrade oni delovi zgrade koji ne predstavljaju poseban ili samostalni deo iste, koji služe za korišćenje posebnih ili samostalnih delova zgrade, odnosno zgradi kao celini, kao što su: zajednički prostori - stepenište, ulazni prostori i vetrobrani, zajednički hodnik i galerija, tavanski prostor, podrum i drugo; zajednički građevinski elementi - temelji, noseći zidovi i stubovi, međuspratne i druge konstrukcije, izolacija i završna obrada zida prema spoljašnjem prostoru ili prema zajedničkom delu zgrade, strehe, fasade, krov, dimnjaci i drugo; zajedničke instalacije, oprema i uređaji - unutrašnje električne, vodovodne i kanalizacione, gasovodne i toplovodne instalacije, lift i drugo, ako ne predstavljaju sastavni deo samostalnog dela zgrade i ne čine sastavni deo posebnog dela zgrade, odnosno ne predstavljaju deo instalacija, opreme i uređaja koji isključivo služi jednom posebnom delu, u smislu ovog zakona.

"Shodno tome, iako je terasa deo vašeg stana, ona je i deo fasade, koja se prema zakonu ubraja u zajedničke delove zgrade te svaka promena na njoj iziskuje dobijanje građevinske dozvole"

keke NS može preko reke al u begeju bajo moj samo suv centar.

Nije to dijagnoza, već kompenzacija zbog nedostatka prostora, s obzirom da se porodice podižu u 50 kvadrata.
A često su i terase nepotrebno velike dok ti je računaju u istu cenu m2.

Ma ima posla to je jasno, samo ne toliko kolicinski bar kao Beograd. Znam dvoje ljudi koji su kupili stan u prethodnih par meseci i oba stana su bila sa petrovaradinske strane, zbog cene. I oba su bila 2k+ sa cenom. Ko hoce novogradnju u NS da bude malo jeftinije, idu preko reke (tako su mi rekli). Ali ti koje znam su ziveli i u Beogradu i bili su u fazonu da je super kompromis sa strane Petrovaradina, i da mozda cak i nije kompromis, da je bolji vazduh i da ne mozes da se zaglavis u guzvu za posao i slicno, ne u razmeri koliko u Beogradu. Lokalcima je mozda daleko, ali je to iluzija za one koji nisu ziveli na mestu gde se bas dugo putuje na posao (Beogradu). Da ne tupim vise, NS je super grad da se tamo ostane, samo da rese to sa vodom ako je moguce, znam da je bilo nekih problema.
Da dugogodišnji potcenjeni Petrovaradin jer moraš most da prelaziš, kao da je drveni most ili da će Dunav poplaviti sve što je sa druge strane ,,centra,,.
Tako je usadjeno, znam. A predješ autom ili bajsom most i u centru si. Ovde nema kolapsa u saobraćaju. Sada je već drugačije zbog dugogodišnje ekspanzije gradnje Petrovaradina i planiranih projekata, pa je lakše ljudima da se odluče za to i da uopšte imaju u glavi da i tamo može da se kupi nekretnina i živi.
Odličnu stvar su uradili, za te novce su mogli na Adicama koje su po meni najgore mesto za život po uredjenosti u Novom Sadu.
Petrovaradin, odličan izbor, super.
Liman meni najbolji kvartovi u NS-u su ranije bili močvara. da moj ćale pravio splav i sa drugarima išli u pustolovinu močvarnim Limanima 😉

Nije to dijagnoza, već kompenzacija zbog nedostatka prostora, s obzirom da se porodice podižu u 50 kvadrata.
A sto imas onda situaciju gde covek kupi stan u novogradnji gde kvadrat kosta 3-4000 EUR i zastakli terasu?

A često su i terase nepotrebno velike dok ti je računaju u istu cenu m2.
To nije opravdanje da se ne postuje zakon. Onda nemoj da se ljutis kada ti neko zagradi parking mesto ili stane sa sva 4 upaljena. I njemu treba to mesto.

Ako u BG-u cena nekih projekata dostigne 8-10k, naravno da je normalno da i u NS-u negde bude 4-5k.
Ako je u BG-u bolja novogradnja 5k, što je čudno da u NS-u bude 3-3.5k?
Tržište je to sasvim lepo regulisalo.
Nekako sam se fokusirao na prilike zaposlenja i poslovne prilike u odgovoru, a cene nekretnina u NS me iskreno ne interesuju .

U NS i u celoj Vojvodini živi dosta jako bogatih ljudi koju na NS gledaju kao na neki Eden i koji će iz prestiža iskeširati koliko god napišeš za cenu. Ne čude me te jake cene ali 4 - 5k za NS su više lux anomalija nego nešto što treba da bude prosek.

Da dugogodišnji potcenjeni Petrovaradin jer moraš most da prelaziš, kao da je drveni most ili da će Dunav poplaviti sve što je sa druge strane ,,centra,,.
Tako je usadjeno, znam. A predješ autom ili bajsom most i u centru si. Ovde nema kolapsa u saobraćaju. Sada je već drugačije zbog dugogodišnje ekspanzije gradnje Petrovaradina i planiranih projekata, pa je lakše ljudima da se odluče za to i da uopšte imaju u glavi da i tamo može da se kupi nekretnina i živi.
Odličnu stvar su uradili, za te novce su mogli na Adicama koje su po meni najgore mesto za život po uredjenosti u Novom Sadu.
Petrovaradin, odličan izbor, super.
Liman meni najbolji kvartovi u NS-u su ranije bili močvara. da moj ćale pravio splav i sa drugarima išli u pustolovinu močvarnim Limanima 😉
Meni je Petrovaradin sjajan, ne znam kakav je za zivot ali meni se cini kao lepo mesto za zivot

A sto imas onda situaciju gde covek kupi stan u novogradnji gde kvadrat kosta 3-4000 EUR i zastakli terasu?

To nije opravdanje da se ne postuje zakon. Onda nemoj da se ljutis kada ti neko zagradi parking mesto ili stane sa sva 4 upaljena. I njemu treba to mesto.
Loša analogija. Ti si zagradjivanjem parking mesta uzurpirao javnu površinu i nečiji prostor, terasa nije ni javna površina ni tudj prostor. Fasada je zajednički prostor zgrade i tu treba saglasnost zajednice. A to što neko kupi novogradnju po 3-4k i zastakli to je jer mora tu da kupi jer je humano :) u drugim delovima ni orci ne zalaze, mada više nije ni tolika razlika u ceni.

Loša analogija. Ti si zagradjivanjem parking mesta uzurpirao javnu površinu i nečiji prostor, terasa nije ni javna površina ni tudj prostor. Fasada je zajednički prostor zgrade i tu treba saglasnost zajednice. A to što neko kupi novogradnju po 3-4k i zastakli to je jer mora tu da kupi jer je humano :) u drugim delovima ni orci ne zalaze, mada više nije ni tolika razlika u ceni.
Ti zastakljivanjem terase rusis izgled zgrade + podrivas statiku i nosivost terase aman.
Ako nista to je jos gore od toga da ti neko stane na 10 minuta sa sva 4 da kupi nesto iz trafike jer ovo direktno ugrozava sve ljude u i okolo zgrade.

Svi ugrade i zastakle terasu, koliko je to dodatno opterecenje na konstrukciju?
Bukvalno protestvujemo godinu dana zbog ovih stvari (nepostovanje struke/zakona, statike i nosivosti objekata) a sada pravdamo nekoga jer nema para za par kvadrata vise ali ima para da zastakli terasu... glupost.

Koliko je to dodatno opterećenje? Pa nije viseća konstrukcija. Za izgled zgrade se slažem zato treba saglasnost stambene i to pod uslovom da ne narušavaš izgled već da se uklopi u fasadu ako je moguće, ako nije onda jbg nema zastakljivanja.Više investitor neispoštuje struku jer ko zna gde uštedi nego zastakljivanje terase plus tu je investitoru čista zarada, pusti ploču malo duže i kao evo ti terasa po istj ceni, a on tu sem pločica na podu nikakvo drugo ulaganje nema. Zato treba praviti lodje odmah predvidjene projektom i onda svi imaju već zastakljeno, kao GDS što je pravio na NBG. :) Kada bi zakonom zabranili zastakljivanje (iako bi i tada bilo zasakljivanja) možda investitori ne bi računali punu cenu kao nekad.

Nekako sam se fokusirao na prilike zaposlenja i poslovne prilike u odgovoru, a cene nekretnina u NS me iskreno ne interesuju .

U NS i u celoj Vojvodini živi dosta jako bogatih ljudi koju na NS gledaju kao na neki Eden i koji će iz prestiža iskeširati koliko god napišeš za cenu. Ne čude me te jake cene ali 4 - 5k za NS su više lux anomalija nego nešto što treba da bude prosek.
Pa 5k nije prosek ni na Vračaru I Starom Gradu (mada vec mesecima nemamo zvanične podatke iz Katastra), a kamoli u NS. Ima onaj projekat Ugao na uglu Stražilovske I Radničke, gde je kvadrat 5k, ali to je možda par desetina stambenih jedinica na nivou celog grada sa tim nivoom cena.

Koliko je to dodatno opterećenje? Pa nije viseća konstrukcija. Za izgled zgrade se slažem zato treba saglasnost stambene i to pod uslovom da ne narušavaš izgled već da se uklopi u fasadu ako je moguće, ako nije onda jbg nema zastakljivanja.Više investitor neispoštuje struku jer ko zna gde uštedi nego zastakljivanje terase plus tu je investitoru čista zarada, pusti ploču malo duže i kao evo ti terasa po istj ceni, a on tu sem pločica na podu nikakvo drugo ulaganje nema. Zato treba praviti lodje odmah predvidjene projektom i onda svi imaju već zastakljeno, kao GDS što je pravio na NBG. :) Kada bi zakonom zabranili zastakljivanje (iako bi i tada bilo zasakljivanja) možda investitori ne bi računali punu cenu kao nekad.
Teska prica, koliko jedan veliki prozor tezi? Pa onda dodaj na to da ljudi kada zastakle terasu imaju i obicaj da na nju izbace zamrzivac (znam vise ljudi koji ovo rade).
Evo sta GPT kaze za neku terasu od 6m2 koliki je raspon opterecenja:
  • Ukupna težina za 6 m²: okvirno 150 kg (lagano)300 kg (standardno)480–600 kg (teško).
Ima detaljna analiza ali necu da idem previse u dubiozu, na kraju dana NISAM EKSPERT, i to trebamo da utuvimo vise u glavu kao narod.
Nisi ekspert, nisi gradjevinac, nisi arhitekta, ne mozes na svoju ruku da odlucujes o zgradi.

Trazi dozvolu pa ako dobijes zastakljuj, nek ti odobri neko ko zapravo zna kako i sta.
Ali ne, velika vecina ljudi se ponasa kao da sve oni znaju, pa se onda cudimo sto imamo isto takvog predsednika koji je "ekspert" za sve.

Pa o tome ti pričam, niko ništa ne poštuje i onda kao problem je zastakljivanje, imamo većih problema od toga, sa druge strane uopšte ne vidim potrebu terase od 7m2 na stan od 40m2, tih 150-300kg to je 2-3 čoveka onda i nije neki problem, pa osim ako na terasi nije predvidjeno da bude ikoga već služi za izložbu onda jeste ali da, generalno može biti. Slažem se da smo generalno nakaradni. Eto juče ujutru gledam čoveka kako se parkira ispred mog auta i zagradjuje me, bukvalno 20m ispod ima parking ali on mora tu, čak i 3 metra ispod da se spustio isto na sva 4 da me ne zagradi ne, mora tu ispred jer je bliži lokalu. Sinoć, preksinoć kad beše kod Arene, nedao Bog da ti zatreba auto brzo, pa nema magije koja će ti dozvoliti da isteraš auto sa parkinga dok ne prodje utakmica.

Teska prica, koliko jedan veliki prozor tezi? Pa onda dodaj na to da ljudi kada zastakle terasu imaju i obicaj da na nju izbace zamrzivac (znam vise ljudi koji ovo rade).
Eh da je samo zamrzivač. Čitaš projekte u drugim temama pa koliko ljudi npr zagradi i hodnik, okupira zajedničke prostorije...

Pa o tome ti pričam, niko ništa ne poštuje i onda kao problem je zastakljivanje, imamo većih problema od toga, sa druge strane uopšte ne vidim potrebu terase od 7m2 na stan od 40m2, tih 150-300kg to je 2-3 čoveka onda i nije neki problem, pa osim ako na terasi nije predvidjeno da bude ikoga već služi za izložbu onda jeste ali da, generalno može biti. Slažem se da smo generalno nakaradni. Eto juče ujutru gledam čoveka kako se parkira ispred mog auta i zagradjuje me, bukvalno 20m ispod ima parking ali on mora tu, čak i 3 metra ispod da se spustio isto na sva 4 da me ne zagradi ne, mora tu ispred jer je bliži lokalu. Sinoć, preksinoć kad beše kod Arene, nedao Bog da ti zatreba auto brzo, pa nema magije koja će ti dozvoliti da isteraš auto sa parkinga dok ne prodje utakmica.

Eh da je samo zamrzivač. Čitaš projekte u drugim temama pa koliko ljudi npr zagradi i hodnik, okupira zajedničke prostorije...
Sve to stoji, ali onda ne treba traziti izgovore "sta ce njemu terasa od 7m2 na 40m2". Takav je projekat zgrade, ako ti se ne svidja nadji drugu zgradu.

Uglavnom danas ti terase prate velicinu stana svakako, na 40m2 pitanje je da li ces imati terasu vecu od 3-5m2, rekao bih da generalno ide oko 10-15% ukupne kvadrature tu, a za garsonjere se desava danas da terase i nemas (mada vidjao sam i vece stanove bez istih).

Jedan majstor govori Investitoru koji gradi kuću, e ne valjaju ti ovi projektanti vidiš neki mladji neiskusni ti je ovo projektovao, čemu ovoliko armature, ja sam kod sebe stavio duplo manje pa evo 50god ništa se nije desilo.
Druže i kula od karata stoji dok ne dune vetar a ne zemljotres, jel ti se ne svidja trazi druge ili majstore koji ce da slusaju ili projektante.
Terasa, pa jel samo ti planiras da zivis, ne treba toliko armature neces ovde ugostiti stadion pa da svi budu na terasi i skacu po njoj. Nadzor, ma daj bre sta on da gleda da li sam dobro stavio armaturu odmah betoniraj to, ja imam više staža nego on godina...
Kao kada ja teram da se najlon sa krovova skoni i celokupan šut, jer ako bude oluje/vetra odnese taj najlon, papir i nekome moze zavrsiti na soferci na autoputu i izazvati sudar, a gledaju majstori i govore pa dobro sve cemo mi to srediti kada zavrsimo sa radovima ne brini.
Zastakljenu terasu isto neko treba po projektu da odradi i da se kvalitetno odrade radovi, jer su ispod ljudi.
Da ne idem u offtopic.

Treba ti budak da malo okopas neki red kukuruza u zivotu i da zivis od toga, pa bih onda video kakav si ekspert za statistiku i kako se trese nemacka privreda kad se spomene srpski ekonomski tigar.
Kad medijana bude ista kao prosecna plata mozemo da krenemo diskusiju o napretku. Pre toga nece da moze.
Medijana nigde u svetu nije ista ko prosecna plata. Znaci nigde nema napretka. Drzi se tog budaka i ne blamiraj se.
Uvek isti inventar uvreda koje koristiš da poniziš druge na forimu kao da je ovo neka tvoja lična arena.
Stalno neki polupismeni teatralni, drakstor katastofizatori tebe ad hominem napadaju a ti se junački jadan braniš nekim tvojim čunjenicama,
A ti jedni bogom dan tumačiš realno kako brojke govore.
Kao da nikome nije jasno da iza tih tvojih izgoooglanih podataka ne stoji neki drugi Defke iza kojeg stoji neki treći Defke kome na uvo šapuće neke pripremljene podatke koji boga pitaj da li ikakav relan prikaz daju.
Ovo je diskusija osobo, ne tvoja lični prostor gde se hvališ koliko si ustvari dokon.
Ne tumacim jedini bogom dan, ali vecina onih koji se ljute na moje tumacenje ne ume da tumaci. Ko ume taj moze lepo da odgovori bez ulazenja u ovakvo pijacarenje.

Tacno je da je ovo diskusija, te slobodno ucestvuj u njoj argumentovano. Izjednacavanje tvog ‘osecaja’ sa proverljivim podacima samo zato sto se eto tebi ne svidjaju ti podaci nije ozbiljna diskusija, ma koliko se ti srdio. Ako ti se prica svede na glumljenju nepozvanog Frojda, sam se namestas na ponizavanje.

Upravo tako, Diskusija je prava reč. Mada neki ljudi toliko duboko veruju u svoje stavove da svako oponiranje istim doživljavaju kao lični atak. Zamisli da odustanem od projekta na uglu Sv.Nikole S. Ljubiše I Ruzveltove jer neki DarkoD sa Beobuilda nalazi da je to "katastrofalna mikrolokacija", stvarno bi bila ludost.
Zamisli uvažiš mišljenje nekoga ko tu živi 10 godina i razme se u sve aspekte života na toj lokaciji.
Zamisli odustaneš od svog ''gledam samo u mapu'' mišljenja i prihvatiš tuđe.
Sećam se da si i onda zapenio oko te lokacije i tog projekta nisam znao da se interesuješ.
Koliko sam skapirao uzeo si 100m dalje što je dobra odluka i ta lokacija je mnogo bolja.A ona pored groblja je i dalje bulja.

Za poljoprivredu ne bih. To je duga tema. Tužna tema. Nije dovoljno što zadnje 2 godine si kao povećao subvencije koje kasne a ostalo ništa decenijama. Poslednjih 5 godina je smanjen broj obradivih površina 20%. Od otkupa pa nadalje. Baš tužna tema. Stočarstvo..... dovoljno da kažem da smo pre 10 godina imali 500k+ krava a sada ispod 150k.
Mi ne umemo da se bavimo ni poljoprivredom ni stočarstvom. Decenije uplitanja države u tu granu, subvencije, pomoći, nepostojanje stručnog kadra, davanje zemlje u budzašto, dozvoljavanje neulaganja u infrastrukturu su dovele do toga da imamo poljoprivredu i stočarstvo takvo kakvo imamo.

Zamisli sada situaciju da Nemačka recimo subvencioniše sopstvenu auto industriju ogromnim sredstvima. Toliko da Mercedes S klasa košta 10.000 evra. A recimo Zastava kod nas pravi neki Fiat 500 mi ih ne subvencionišemo ništa i taj auto košta 30.000 evra. Da li sad mi treba da subvencionišemo Zastavu samo da bi taj Fijat mogao da se izvozi, ili bi rekli, čekaj bre kakav Fijat, batali to, daj da svi vozimo S klase za 10 hiljada evra dok se budale od Nemaca ne opamete? Naravno da bi svi rekli daj S klase, ne bi ni sekund razmišljali od Fijatu. Međutim, kad se ta ista logika primeni na poljoprivredu, onda ta logika odjednom ne važi.

Moje mišljenje je da poljoprivredu i stočarstvo treba podsticati isključivo jeftinim kreditima (da se omogući nabavka najnovije tehnologije i mehanizacije), da se omoguće ultrapovoljni uslovi za svu mehanizaciju koja je proizvedena u Srbiji (tipa krediti sa 0% učešća), i da se opštine nateraju da pare od arende zemljišta vrate nazad u to zemljište - kroz izgradnju/održavanje kanala i ostale infrastrukture.

Van toga poljoprovredu i stočarstvo treba prepustiti tržištu, šta je jeftinije/isplativije proizvesti u Srbiji treba proizvesti u Srbiji, šta nije treba uvesti i ćao.

Mi ne umemo da se bavimo ni poljoprivredom ni stočarstvom. Decenije uplitanja države u tu granu, subvencije, pomoći, nepostojanje stručnog kadra, davanje zemlje u budzašto, dozvoljavanje neulaganja u infrastrukturu su dovele do toga da imamo poljoprivredu i stočarstvo takvo kakvo imamo.

Zamisli sada situaciju da Nemačka recimo subvencioniše sopstvenu auto industriju ogromnim sredstvima. Toliko da Mercedes S klasa košta 10.000 evra. A recimo Zastava kod nas pravi neki Fiat 500 mi ih ne subvencionišemo ništa i taj auto košta 30.000 evra. Da li sad mi treba da subvencionišemo Zastavu samo da bi taj Fijat mogao da se izvozi, ili bi rekli, čekaj bre kakav Fijat, batali to, daj da svi vozimo S klase za 10 hiljada evra dok se budale od Nemaca ne opamete? Naravno da bi svi rekli daj S klase, ne bi ni sekund razmišljali od Fijatu. Međutim, kad se ta ista logika primeni na poljoprivredu, onda ta logika odjednom ne važi.

Moje mišljenje je da poljoprivredu i stočarstvo treba podsticati isključivo jeftinim kreditima (da se omogući nabavka najnovije tehnologije i mehanizacije), da se omoguće ultrapovoljni uslovi za svu mehanizaciju koja je proizvedena u Srbiji (tipa krediti sa 0% učešća), i da se opštine nateraju da pare od arende zemljišta vrate nazad u to zemljište - kroz izgradnju/održavanje kanala i ostale infrastrukture.

Van toga poljoprovredu i stočarstvo treba prepustiti tržištu, šta je jeftinije/isplativije proizvesti u Srbiji treba proizvesti u Srbiji, šta nije treba uvesti i ćao.
Ne moze se tako gledati jer drzava se onda eksponira velikom riziku u dobu neke krize

Lokalna industrija mora da postoji i da se podstice cak i ako nije jednako konkurentna zbog toga.

Ja nisam kriv nekome ako se oseca neadekvatno. Ovde su odrasli ljudi, ne decica kojima treba pricati da su sampioni po svaki cenu. A vredjanje ke sogurno nece naterati na to.
Ne dolaze ovde ljudi po afirmaciju ni da ih neko tapše po ramenu.
Al ne dolaze ni da ih neki Defke, koji ovde visi 24/7 nazova glupim jer on fura drugi narativ i ne daju njemu jestive argumente.

Navodnjavanje, garantovana minimalna cena 3 do 5 godina unapred, kontrola otkupa (a ne da se kupi bilo šta po 15% prodajne cene), itd itd itd. mnogo ima stvari iskreno koje nisu skupe. Samo je potrebna volja. Postoje grane koje moraš da imaš po svaku cenu. Objasniću detaljnije ako treba zašto

Vrh