Šta je novo?

Cene nekretnina

Poznajem ih više, zavisi i od ličnosti stanodavca i kako doživi njegov percipirani problem ili pametovanje i koliko to utiče to na nekog.
U mom okruženju dosta njih izdaje stanove i generalno gledano su svi zadovoljni na to.
Malih neslaganja/problema je bilo, ali se reše za dan.
Uglavnom su uvek provereni ljudi zakupci ili od nekog prijatelja poznanici, pa se slažem da je mnogo bolja situacija.
Da se nadovežem na ovo... Cenim da je cela stvar u stavu. Ako neko pilićari i nateže se oko 20 evra, šansa je da će privući iste takve zakupce koji će da se natežu i pilićare i prave probleme. Ja izdajem stan u ABloku nekom Rusu, čovek me pitao da smanjim kiriju, i ja pristao, u startu sam prihvatio njegov predlog nisam se ni cenkao (a vrv sam mogao da izvučem 100e više). Verujem da on tih 100e ceni daleko više nego ja, a meni je utoliko mirnija glava jer imam normalnog stanara.

Možda dijaspora i kupi 1200 stanova godišnje, ali to ne znači da je to ta tvoja - otplatim lagano 200k evra za 5 godina priča, a pri tome još imam 50k u šteku i otplaćenu nekretninu.
Ja ti pričam šta ja mislim da je realno i bez ekstremne štednje da se glođu kosti od Matijevića ili jede Carnex mesni narezak non stop. Ja ti mogu garantovati da je ovo vrlo realan scenario za ljude preko 40+ godina.

Ok, ali su to nisu pare koje ti je neko poklonio, to se i dalje treba otplatiti. Samo je stvar u tome što je banka pristala da ti pozajmi dodatana novac, a da ti tvoja nekretnina bude garant za to.
Da, da. To je samo mehanizam kako da na dug period (bez tih 5 godina parizera) kupiš dodatni stan, pogotovo ako je isti u Srbiji.
Naravno, da bi radilo, moraš da imaš taj prostor u plati i moraš da možeš da se tih para odrekneš.
(ako je stan za izdavanje, možeš deo troška da prebiješ)

Ja ti pričam šta ja mislim da je realno i bez ekstremne štednje da se glođu kosti od Matijevića ili jede Carnex mesni narezak non stop. Ja ti mogu garantovati da je ovo vrlo realan scenario za ljude preko 40+ godina.
Evo daj mi molim te primer bračnog para, i kojim profesijama se bave i gde žive kad to mogu da priušte?

Ja u firmi imam masu kolega IT-jevaca koji zarađuju po 2-3-4-5k evra neto mesečno, u Beogradu, i cenim da je to i njima misaona imenica. Pa ne znam čime se taj tvoj hipetetički bračni par bavi, kad ih već ima toliko na sve strane, jer danas od IT-jevaca teško da imaš plaćeniju profesiju.

U NL je popularna i ona fora (tj nekad bila, ne znam da li još uvek može) da digneš kredit za stan/kuću, pa kući skoči vrednost, i onda ako imaš još prostora u plati (za veću ratu) možeš da povećaš kredit po (mislim) istim ili sličnim uslovima i dobiješ keš.
To je oko i iza korone bilo baš popularno, dosta stanova je ovde kupljeno od tih para.
Da može i dan danas. Do 60% vrednosti tvoje nekretnine u NL možeš uzeti keš i kupiti gde hoćeš (Srbija ili Dubai ili potrošiti na letovanja) banku baš briga. Ali nekretnina u NL je pod hipotekom :)))
Ali to jeste dobra fora da se ima jer ako ispadne neka super povoljna nekretnina onda mogu i tako.

Da može i dan danas. Do 60% vrednosti tvoje nekretnine u NL možeš uzeti keš i kupiti gde hoćeš (Srbija ili Dubai ili potrošiti na letovanja) banku baš briga. Ali nekretnina u NL je pod hipotekom :)))
Ali to jeste dobra fora da se ima jer ako ispadne neka super povoljna nekretnina onda mogu i tako.
Jel moraju te pare da se vrate ili to dobijaš na poklon?

Evo daj mi molim te primer bračnog para, i kojim profesijama se bave i gde žive kad to mogu da priušte?

Ja u firmi imam masu kolega IT-jevaca koji zarađuju po 2-3-4-5k evra neto mesečno, u Beogradu, i cenim da je to i njima misaona imenica. Pa ne znam čime se taj tvoj hipetetički bračni par bavi, kad ih već ima toliko na sve strane.
Bračni par u BGu koji zarađuje 5k i ima svoju nekretninu ovo moje ispunjava LADNO. Jer 5k u BG kao 15-20k u NL.

Jel moraju te pare da se vrate ili to dobijaš na poklon?
Pa mislim da ti je malo glupo pitanje. Moraju da se vrate naravno. To je klasična hipoteka samo umesto da tražiš kredit u Srbiji uzmeš ga u NL i sa malo nižim kamatama. Ko gde šta poklanja više na svetu? Jedino od roditelja možeš dobiti nešto za dž. Ostalo sve vraćaš s kamatom. Barem u mom slučaju.

Bračni par u BGu koji zarađuje 5k i ima svoju nekretninu ovo moje ispunjava LADNO. Jer 5k u BG kao 15-20k u NL.
Ja u klin ti u ploču. KO je taj bračni par? Čime se bave?!?!?

Bračni par koji mesečno zarađuje 5 miliona evra može opušteno to sve da plati... Šta je problem... Pa čak i samo 4 miliona mesečno da zarade i to nije problem.

Ja u klin ti u ploču. KO je taj bračni par? Čime se bave?!?!?

Bračni par koji mesečno zarađuje 5 miliona evra može opušteno to sve da plati... Šta je problem... Pa čak i samo 4 miliona mesečno da zarade i to nije problem.
Evo ti tri bračna para.
Par 1. On radi kao direktor u multinacionalnoj kompaniji. Ona radi part time, kao farmaceutski tehničar u kliničkom centru u apoteci.
Par 2: On je Vice president u velikoj privatnoj kompaniji - matematičar po stuci. Ona menadžer u multinacionalnoj. Oboje full time
Par 3. On menadžer logistika, ona senior menadžer za veštačku inteligenciju. Oboje full time.

Evo ti tri bračna para.
Par 1. On radi kao direktor u multinacionalnoj kompaniji. Ona radi part time, kao farmaceutski tehničar u kliničkom centru u apoteci.
Par 2: On je Vice president u velikoj privatnoj kompaniji - matematičar po stuci. Ona menadžer u multinacionalnoj. Oboje full time
Par 3. On menadžer logistika, ona senior menadžer za veštačku inteligenciju. Oboje full time.
🤣🤣

Da se nadovežem i ja:
Par 4: On je vlasnik firme sa 2000 zaposlenih, ona trenira pilates
Par 5: On je naslednik multinacionalne imperije, ona je dečiji neurohirurg
Par 6: On je astronaut, ona je isto astronaut

Koliko takvih ljudi ima? Nemoj da se sprdamo sad ovde.

🤣🤣

Da se nadovežem i ja:
Par 4: On je vlasnik firme sa 2000 zaposlenih, ona trenira pilates
Par 5: On je naslednik multinacionalne imperije, ona je dečiji neurohirurg
Par 6: On je astronaut, ona je isto astronaut

Koliko takvih ljudi ima? Nemoj da se sprdamo sad ovde.
  1. Get up at 5:00AM every day
  2. 90 minutes of cardio
  3. Take a cold shower
  4. Journal
  5. Schedule out your day
  6. Dad owns Fortune 500 company
  7. Meditate

Po meni jedina briga kod Nemanjinog Grada je sto se tu sada desava rapidna ekspanzija novogradnji, pa infrastruktura i protocnost saobracaja moze da pati veoma brzo, ne znam kakva je situacija na lokaciji Zvezdanog Brda. U stepi je vec npr problem zbog kapaciteta doma zdravlja i skole sada, dodatne novogradnje to nece poboljsati nikako.
Isto tako mislim da Nemanjin Grad je dosta tezi za kreditne kupce dok to nije slucaj kod Zvezdanog brda, ako ti to pravi razliku.
Vec je haos a mogu misliti na sta ce to da lici kada usele Nemanjin grad. Pri tome mnogo je losa infrastruktura ako se imaju sitna deca, manjak vrtica, parkova, skola, prodavnica ... Opet je tu grad/drzava zakazala

Vrtica ima privatnih, otvorena 2 nova za zadnjih 12 meseci.
Trenutno se u tom kraju gradi blize 2.000 stanova.
Ne znam za Zvezdano brdo (prodjem par x godisnje tuda), ako ok pamtim ima blizu aviv, i vuk na 7-8 stanica, Nemanjin grad mi je onako, imas stepu, kumodraska nista, V stepe ulica je na 5min uzbrdo, deluje mi na prvu da za zivot ima vise stvari u blizini Nemanjinog grada.

Vojvode Stepe se gradi kao da nema sutra. Onaj kruzni tok kod Lidla jako zagusenje i vikendom, a kamoli radnim danima. Ali ovo nije problem samo tog dela, ovo je problem celog grada.
Gomila zgrada okolo, mislim da i nema dovoljno po garazno mesto za svaki stan. Bio sam u šoku kad sam prosao skoro, i to se gradi jako i visoko, i u okolnim ulicama, onde oko Lidla pa nizbrdo ulica sto sece Vojvode Stepe, pa uzbrdo prema farmaceutskom fakultetu, pa dole prema saobracajnom, kidaju ga. Ali mi se svidja sto su sve zgrade braon bele, niko ne odskace, kao da su se svi dogovorili, to je retkost.
Bas me zanima kakav je zivot tamo, samo sam par puta bio tamo na par sati.

Trošarina su već Radovci, pa za decu nije idealno (ok dok su mala). Stepa je malo dalje i tamo je fino, mada je gadno ako moraš da se probijaš na posao svaki dan.

Gde tu zivis? U Bg-u? Jesi li ti svestan koliko je sve skupo danas u Beogradu, 5k u Beogradu je mozda 7.5k u NL, ako se nategne 10k.
Ja belezim sve zive troskove - imam tabelu, i ako hoces normalno da zivis (znaci bez izlazaka, bez ikakvog luksuza) bez 3k mesecno nema sanse da prodjes (zena i troje dece).
Jedan obicni trening kosarke dva puta nedeljno ti je oko 45000 dinara - 40 evra. Pa se na to doda svako malo lekarski pregled, treba kupiti patike, dres s vremena na vreme itd...
Karate isto oko 4000+ dinara mesecno, svako malo neki izlet-ekskurzija itd...
Cas engleskog isto ti je oko 1000 dinara da li pola sata itd....

Zamisli taj nivo deluzije ovde. Dva lekara specijalizanta pobegnu iz Srbije. Odu za xy zemlju. Rade jedno 7-8 godina, striktna štednja (dok tamo plaćaju kiriju i ne kupuju stan), zrtvuju i tamo zivot i onda kao kupe stan kod nas u Beogradu porodični. Baš trebaš da budeš mazohistički nastrojen pa da uradiš tako nešto.

Tacno sam bio u pravu. 5k u Bg-u je oko 7.5k u Amsterdamu, a i to je prenategnuto. Kakvih crnih 15-20k, omasio si dva tri puta meru.

1759695241517.png

Zamisli taj nivo deluzije ovde. Dva lekara specijalizanta pobegnu iz Srbije. Odu za xy zemlju. Rade jedno 7-8 godina, striktna štednja, zrtvuju i tamo zivot i onda kao kupe stan kod nas u Beogradu porodični. Baš trebaš da budeš mazohistički nastrojen pa da uradiš tako nešto.
Novac ima i vremensku komponentu, mislim slazem se stednja i neraspisanje sve to stoji, ali sta mi vrede pare u 70-toj godini kada imam jos 10 godina zivota (u Srbiji u proseku jos 2-3 godine) - kada imam 2-3 hronicna oboljenja. Hocu da obezbedim deci lepo detinjstvo, da vidim sto sta od ovog zivota dok jos imam snage i volje - mentalne i fizicke. U 70-80 cu verovatno da razmisljam vise o prostati nego o putovanju oko sveta.

Vrh