Šta je novo?

Cene nekretnina

Za cenu je nebitno kako su sređeni stanovi, osim ako nije u njima urađeno nešto jako ekskluzivno.
onda se u filter za pretragu odmah ubacuje nenamešten.
namešten i sređen stan nužno mora više da vredi, a posebno ako je napucan. taj neko je uložio svoje živce, vreme, znanje, novac i sve ostalo kako bi se taj stan opremio i da bi se kupac tog stana samo uselio s koferima. to se dodatno naplaćuje i ima svoju cenu. kome ne treba namešten stan već hoće sve svoje da budži po ukusu, onda ni ne pomišlja da ih pogleda.

onda se u filter za pretragu odmah ubacuje nenamešten.
namešten i sređen stan nužno mora više da vredi, a posebno ako je napucan. taj neko je uložio svoje živce, vreme, znanje, novac i sve ostalo kako bi se taj stan opremio i da bi se kupac tog stana samo uselio s koferima. to se dodatno naplaćuje i ima svoju cenu. kome ne treba namešten stan već hoće sve svoje da budži po ukusu, onda ni ne pomišlja da ih pogleda.

Za kupovinu ja bih uvek tražio da se sav nameštaj iznese.

Za rentu ok, dobro namešten stan može koštati više, ali u praksi koliko vidim, i bolje i loše namešteni stanovi traže slične cifre, pa kako se pogodiš. Opravdanje ovog što je loše namešten je uvek da se iznajmljuje lokacija.

Za rentu ok, dobro namešten stan može koštati više, ali u praksi koliko vidim, i bolje i loše namešteni stanovi traže slične cifre, pa kako se pogodiš. Opravdanje ovog što je loše namešten je uvek da se iznajmljuje lokacija.
mislim da ne postoji način da se pogodiš na taj način sa prodavcem koji je oglasio namešten stan za prodaju. odnosno ja barem, da sam ga oglasio za prodaju full namešten i da mi dođe kupac koji kaže da ga hoće praznog, zahvalio bih mu se ili bih mu odmah podigao cenu po kvadratu za par stotina eur jer to moje iznošenje nameštaja košta i smišljanje šta ću s njim dalje.

Po toj logici ako imas pare bolje da sam pravis sebi auto nego da kupujes ferari od milion evra.
Zasto je nemoguce pomiriti se sa tim da neko ko ima para nece da se bavi nekim stvarima i jednostavno plati nesto sto hoce. Bas ce sad da se bavi pravljenjem zgrade, boli ga cosak...ima svoj biznis i ne interesuje ga da se zavitlava za 100k ustede...
Nije on ustedeo 100k, on je jos i zaradio par miliona, i napravio sebi delux zgradu.

Najgora varijanta je kada prodavac ceni svoje opremanje stana kao ve3oma ekskluzivno i hoce da dodatno zaradi na tome, a ono od kicerice prsti na sve strane i bukvalno mora sve da se polupa.
Zasto imam osecaj da je nasim ljudima kic sve sto nije belo i strogo kockasto.
Taj komentar kic sam procitao na svakom stanu koji sam video na slikama, kako god da je opremljen, jedan komentar bude kic.

Za rentu na primer u Bloku 65 mi je agencija koja je angažovana da nadje zakupcima stanove meni odmah u startu rekla, mora da bude full sredjen i namešten stan. Zakupci su im poslovni ljudi, koji hoće da se usele sa jednim koferom i imaju sve potrebno u stanu. Izuzetno im je bilo važno da je odlično, moderno, luks sredjeno. Čak su rekli parking mesto je plus ali to u 50% slučajeva i ne treba.
Tako da eto ima raznih slučajeva.

I bavio se time. Naravno da si zaradio ako se bavis investicijom. Nekog ne interesuje to.
Ajde da obrazlozim celu situaciju.

Covek je hteo da ima poslovni prostor za svoj biznis, tako da je umesto da rentira ili kupuje nesto po sumanutim cenama organizovao ekipu (ima svoje menadzere, izvodjace itd....), koji su napravili zgradu, jedan deo zgrade ce biti taj prostor za primarni biznis, ostavio je sebi par stanova, nesto je pustio u prodaju, nesto je dao prijateljima sa kojima je gradio.

Da su cene nekretnina normalne ne bi se upustao u to. Ovako je verovatno procenio da mu se ovakva neka avantura isplati.

Za rentu na primer u Bloku 65 mi je agencija koja je angažovana da nadje zakupcima stanove meni odmah u startu rekla, mora da bude full sredjen i namešten stan. Zakupci su im poslovni ljudi, koji hoće da se usele sa jednim koferom i imaju sve potrebno u stanu. Izuzetno im je bilo važno da je odlično, moderno, luks sredjeno. Čak su rekli parking mesto je plus ali to u 50% slučajeva i ne treba.
Tako da eto ima raznih slučajeva.
a da li bi kupio sada stan u bloku 65 u izgradnji i čekao ga dve godine dok ne počneš da ga rentaš? uzimajući u obzir stanje i dešavanje kako u srbiji, tako i u svetu

Covek je hteo da ima poslovni prostor za svoj biznis, tako da je umesto da rentira ili kupuje nesto po sumanutim cenama organizovao ekipu (ima svoje menadzere, izvodjace itd....), koji su napravili zgradu, jedan deo zgrade ce biti taj prostor za primarni biznis, ostavio je sebi par stanova, nesto je pustio u prodaju, nesto je dao prijateljima sa kojima je gradio.

Da su cene nekretnina normalne ne bi se upustao u to. Ovako je verovatno procenio da mu se ovakva neka avantura isplati.
Ovo je ok, ako imaš svoje menadzere, Izvodjače i prijatelje Izvodjače i tebi treba ogroman prostor. Još pri tome u kompenzaciji mogu da odrade Izvodjači prijatelji, jer su verovatno i oni veoma stabilni i uložili bi kod nekog drugog u kupovinu stana.
Ti svojim menadzerima pored primarnog posla dodeliš i ovo da rade.
Realno ok, kao što si i rekao upustio se u avanturu, jer je ima već mnogo stvari i ovo mu bude neki uz dogovor sekundarna stvar zajedno sa ostalima.

a da li bi kupio sada stan u bloku 65 u izgradnji i čekao ga dve godine dok ne počneš da ga rentaš? uzimajući u obzir stanje i dešavanje kako u srbiji, tako i u svetu
Ako ne budem uskoro krenuo sopstvenu(ili kao suinvestitor) manju izgradnju, onda da.
Pisao sam već, razmišljanje je onda za Dubaji ili baš Blok65/64, ali vidim da ide u korist Beogradu. I da odgovara mi u ratama na 2 god.
E sada da li bi on bio za rentanje, ne znam, mislim da bi možda i mala kancelarija ili za moj boravak ili za direktora sektora itd...
Berzu ne znam, niti imam plan da joj se posvetim naredne 2god i eto, ovde mi je fokus trenutno, a verovatno i za buduće. Za zemljišta i ozbiljnija ulaganja sam još samostalno mali igrač i nemam odgovarajuće udruživanje niti vremena itd...
Tako da odgovor je da, ali sam morao malo da obrazložim.

Nakon poredjena sa prestonicom Turkmenistana - koji ima slicnu ekonomiju kao i Srbija, ali mnogo bolju demografsku situaciju, evo i poredjena sa Sofijom.
Cene nekretnina u Sofiji su oko 20% nize, a plate oko 30% vise - to ukazuje da smo u ogromnom buble-u i da cene moraju da se spuste barem 50% da bi bile u skladu sa ekonomijom.

Pored toga kreditni uslovi su daleko povoljniji u prestonici Bugarske. Zato imamo situaciju da je trziste nekretnina u Srbiji totalno mrtvo.

Pogledajte prilog 253730
Odakle informacija, izvor, da je trziste nekretnina kod nas mrtvo?

Ako ne budem uskoro krenuo sopstvenu(ili kao suinvestitor) manju izgradnju, onda da.
Pisao sam već, razmišljanje je onda za Dubaji ili baš Blok65/64, ali vidim da ide u korist Beogradu. I da odgovara mi u ratama na 2 god.
E sada da li bi on bio za rentanje, ne znam, mislim da bi možda i mala kancelarija ili za moj boravak ili za direktora sektora itd...
Berzu ne znam, niti imam plan da joj se posvetim naredne 2god i eto, ovde mi je fokus trenutno, a verovatno i za buduće. Za zemljišta i ozbiljnija ulaganja sam još samostalno mali igrač i nemam odgovarajuće udruživanje niti vremena itd...
Tako da odgovor je da, ali sam morao malo da obrazložim.
sve jasno, razumem te. sličan je slučaj i kod mene. i ja razmišljam da kupim u drugoj fazi newport-a. kao što kažeš, berzu ništa ne znam, nepoznato mi je to. idem u intezu sledeće nedelje na sastanak da se raspitam za njihove investicione fondove ali već unapred sumnjam u sklapanje saradnje.

sve jasno, razumem te. sličan je slučaj i kod mene. i ja razmišljam da kupim u drugoj fazi newport-a. kao što kažeš, berzu ništa ne znam, nepoznato mi je to. idem u intezu sledeće nedelje na sastanak da se raspitam za njihove investicione fondove ali već unapred sumnjam u sklapanje saradnje.
Ja sam investirao u Intesa Alternative, ali vise kao vid optimizacije poreza na dohodak gradjana (smanjenje za 50%) nego što sam ulagao neke ozbiljnije sume. Ovaj fond je dosta volatilan, na početku je konstatno rastao onda počeo naglo da pada, proteklih par meseci je opet u blažoj fazi rasta. Mislim da je od kraja 23. kada je fond počeo da radom do danas godišni prinos oko 10%.

Newport i Soul 64 su mi favoriti iskreno, jer sam i poslovno sa njima u saradnji ili mogućoj budućoj saradnji. E sada zbog nedostatka vremena i da se posvetim tome, ipak ću pričekati početak sledeće godine. Hteo sam možda trosoban, ali kada vidim cene videću u kakvoj ću biti situaciji. Možda bude i manji dvosoban bez parking mesta, zavisi od trenutnog posla i nepredvidjenih stvari. Mislim da će ipak dvosoban biti, za trosoban bi trebao garsonjeru da prodam, a to mi komplikuje stvari.

Ja sam investirao u Intesa Alternative, ali vise kao vid optimizacije poreza na dohodak gradjana (smanjenje za 50%) nego što sam ulagao neke ozbiljnije sume. Ovaj fond je dosta volatilan, na početku je konstatno rastao onda počeo naglo da pada, proteklih par meseci je opet u blažoj fazi rasta. Mislim da je od kraja 23. kada je fond počeo da radom do danas godišni prinos oko 10%.
10% godišnje zarade na uloženo je dosta dobro...kod tih fondova samo ume da bude nezgodna cena izlazne karte, odnosno koliko će da ti naplate i uzmu sebi za to što si rešio da izađeš iz priče
Newport i Soul 64 su mi favoriti iskreno, jer sam i poslovno sa njima u saradnji ili mogućoj budućoj saradnji. E sada zbog nedostatka vremena i da se posvetim tome, ipak ću pričekati početak sledeće godine. Hteo sam možda trosoban, ali kada vidim cene videću u kakvoj ću biti situaciji. Možda bude i manji dvosoban bez parking mesta, zavisi od trenutnog posla i nepredvidjenih stvari. Mislim da će ipak dvosoban biti, za trosoban bi trebao garsonjeru da prodam, a to mi komplikuje stvari.
ja gađam sa 1 spavaćom sobom.

Nadam se da je pustio u prodaju po nesumanutim cenama.

ja gađam sa 1 spavaćom sobom.
Najverovatnije će biti isto. Ali ću ga zato opremiti Ikea i Bosch 😉
EDIT: Verovatno stolarija pravljeno po meri ali jeftinija varijanta iverica/farbana iverica.
I čisto malo neka bolja rasveta, jer ne znam koja dolazi od Investitora.

Poslednja izmena:
Najverovatnije će biti isto. Ali ću ga zato opremiti Ikea i Bosch 😉
uz Ikeu ti pre ide neki Beko, Bosch je već kategorija Natuzzi-ja ;)
to opremnje farbanom ivericom po meri + kompaktna ploča u kuhinji + ikea nameštaj + Beko/Gorenje tehnika za stan sa 1 spavaćom sobom izlazi do 15k eur

Poslednja izmena:
uz Ikeu ti pre ide neki Beko, Bosch je već kategorija Natuzzi-ja ;)
to opremnje farbane iverice po meri + kompaktna ploča u kuhinji + ikea nameštaj + Beko/Gorenje tehnika za stan sa 1 spavaćom sobom izlazi do 15k eur
Kompletno opremanje, sa svim što treba da bude u stanu, samo da se udje u njega sa koferom?

Vrh