Šta je novo?

Cene nekretnina

Izašli su podaci za novoodobrene kredite u avgustu:

Januar-avgust (2024–2025):​

Mesec2024 (mil. rsd)2025 (mil. rsd)% razlika (2025 vs 2024)
Januar6.466,439.326,51+44,2%
Februar6.495,1811.329,53+74,4%
Mart8.259,4013.333,71+61,4%
April10.364,2713.969,35+34,8%
Maj8.654,9015.977,58+84,6%
Jun9.485,1720.154,31+112,5%
Jul10.124,3416.156,57+59,6%
Avgust10.434,0015.222,02+45,9%

Ukupno (jan–avg 2025): 115.469,58 mil.
Ukupno (jan–avg 2024): 70.283,69 mil.

Rast: +64,3% yoy

Gde smo u 2025 u odnosu na prethodne godine:​

• U odnosu na 2019 (124.153,49) ~ 93,0%
  • U odnosu na 2020 (92.109,34) ~ 125,4%
  • U odnosu na 2021 (139.333,14) ~ 82,9%
  • U odnosu na 2022 (127.599,19) ~ 90,5%
  • U odnosu na 2023 (88.676,63) ~ 130,2%
  • U odnosu na 2024 (122.075,86) ~ 94,6%
Ovim tempom lagano probijamo rekordnu 2021, i to za jedno 30% minimum.

Jedan brzi grafikon:

output-3.png

Ako želite da nastavite da dobijate ove infromacije, upla... Šalim se, ne pišite previše gluposti i ne drogirajte se medijima.

Izašli su podaci za novoodobrene kredite u avgustu:

Januar-avgust (2024–2025):​

Mesec2024 (mil. rsd)2025 (mil. rsd)% razlika (2025 vs 2024)
Januar6.466,439.326,51+44,2%
Februar6.495,1811.329,53+74,4%
Mart8.259,4013.333,71+61,4%
April10.364,2713.969,35+34,8%
Maj8.654,9015.977,58+84,6%
Jun9.485,1720.154,31+112,5%
Jul10.124,3416.156,57+59,6%
Avgust10.434,0015.222,02+45,9%

Ukupno (jan–avg 2025): 115.469,58 mil.
Ukupno (jan–avg 2024): 70.283,69 mil.

Rast: +64,3% yoy

Gde smo u 2025 u odnosu na prethodne godine:​

• U odnosu na 2019 (124.153,49) ~ 93,0%
  • U odnosu na 2020 (92.109,34) ~ 125,4%
  • U odnosu na 2021 (139.333,14) ~ 82,9%
  • U odnosu na 2022 (127.599,19) ~ 90,5%
  • U odnosu na 2023 (88.676,63) ~ 130,2%
  • U odnosu na 2024 (122.075,86) ~ 94,6%
Ovim tempom lagano probijamo rekordnu 2021, i to za jedno 30% minimum.

Jedan brzi grafikon:

Pogledajte prilog 253253

Ako želite da nastavite da dobijate ove infromacije, upla... Šalim se, ne pišite previše gluposti i ne drogirajte se medijima.
Jel' moze i onaj NBS izvestaj tumacenje ako nije bilo skoro?
Samo nastavite gospodine, jake brojke jaki grafikoni

Prvi put sada vidim ovaj projekat.

Ne smemo zaboraviti i:
- po osnovu gotovinskih kredita u svim valutama građani duguju bankama 7,5 milijardi evra. Broj gotovinskih pozajmica za godinu se povećao sa 752.594 na 878.184

- Kod stambenih kredita međugodišnji rast od 12,1 odsto je doveo do toga da građani bankama treba da vrate 6,5 milijardi evra.

Ajde kao kupiš stan......a ovo......

Prvi put sada vidim ovaj projekat.
Pricao sam vise puta o njemu prosle godine a i ove, cene su bile primamljive u pocetku izgradnje, odustao sam zbog jednog nezgodnog clana u predugovoru... :)

Kakav je to clan u ugovoru zbog treba odustati?
Bio je clan gde za bilo kakvu promenu unutar zgrade ili na spoljasnosti zgrade + u okviru dvorista je potrebna saglasnost investitora, neopoziva saglasnost za bilo kakve modifikacije gradjevinske dozvole i jos par stvari, zgrada se vodila kao autorsko pravo i delo investitora pa radi zastite istog stanari se odricu kompletne autonomije oko bilo kakvih odluka u vezi kompleksa.

Penal za krsenje tog clana je bio 50,000 EUR u tom trenutku u predugovoru, da li su odustali od toga ne znam.

Bio je clan gde za bilo kakvu promenu unutar zgrade ili na spoljasnosti zgrade + u okviru dvorista je potrebna saglasnost investitora, neopoziva saglasnost za bilo kakve modifikacije gradjevinske dozvole i jos par stvari, zgrada se vodila kao autorsko pravo i delo investitora pa radi zastite istog stanari se odricu kompletne autonomije oko bilo kakvih odluka u vezi kompleksa.

Penal za krsenje tog clana je bio 50,000 EUR u tom trenutku u predugovoru, da li su odustali od toga ne znam.
A sta konkretno bi stanari mogli da rade, a ovaj clan bi ih sprecavao?

Zbog tog pa šta nam je i zemlja u ovom stanju

A to ako ti se ne sviđa seli se odavde sam xy puta već čuo od vlastelina svuda u medijima tako da ne bih komentarisao.
Tako je, nazivimo npr nekog lokalnog tajkuna sa nekoliko lokala i stanova pseudonimom Ales58

- Nemoj Ales da kupuješ nekretnine svake godine, time samo dižeš cenu lokalnom stanovništvu. - PA ŠTA!
- Nemoj Ales da ljudima smanjuješ minimalac, nemaju od čega da žive, odlaze u inostranstvo. - PA ŠTA! Ja moram da budem bogatiji umesto 7x bar 12x od njih.
- Nemoj Ales da priželjkuješ krizu da bi kupio jeftino, stradaće narod. - PA ŠTA!
i sad ka narodu
- Nemojte narode kupovati nekretnine ni za život ni za investiciju jer time povećavate Alesu ROI. - P....

A sta konkretno bi stanari mogli da rade, a ovaj clan bi ih sprecavao?
Npr hoces da stavis zardinjeru u dvoriste ili promenis nesto u parku za decu, investitor kaze ne moze i to je to.

Iskreno po meni je clan bio nepotreban jer za vece stvari svakako moras da imas vecinu stambene zajednice, izgledalo mi je kao da u principu taj clan daje pravo investitoru da uradi veto na bilo koji predlog stanara pod pretnjom 50,000 EUR po stanare.

Ugovor ti je branio i da menjas tip sijalice na terasi doduse, to je bas bilo navedeno kao jedan od primera, rasveta se ne sme menjati nikako
Pa dobro, ima prednosti i mane, bar ne može svako da stavlja šta hoće i da bude las vegas kroz par godina. A tesare i ostalo da ne spominjem znajući kakvi smo... Ovako bar mora da prodje neko odobrenje.

Da zastakle terase.
Za ovo se slazem da treba zabraniti.
Npr hoces da stavis zardinjeru u dvoriste ili promenis nesto u parku za decu, investitor kaze ne moze i to je to.

Iskreno po meni je clan bio nepotreban jer za vece stvari svakako moras da imas vecinu stambene zajednice, izgledalo mi je kao da u principu taj clan daje pravo investitoru da uradi veto na bilo koji predlog stanara pod pretnjom 50,000 EUR po stanare.
Neki clanovi su mozda nepotrebni, a neki mozda nisu ni po zakonu, mada bi to bio problem dokazivati na sudu i trebalo bi imati zivce za to.
Mada, naisao sam na slucaj gde je jedan mali investitor za svoju zgradu uzeo da mu ugovor pravi neki advokat ili advokatska kancelarija koja pravi ugovore i za neke velike i ozbiljne komplekse, pa ti advokati samo iste sablone ugovora verovatno primene i za ovu manju zgradu jer ih mrzi da menjaju bilo sta drugo sem datuma, adrese, naziva investitora i sl, i onda dobijes ugovor koji i nema smisla, i gde investitor mozda i ne zna sta mu sve stoji u ugovoru.

Ja sam isto to potpisao. Mada nemamo ovih 50k. I ne znam za sijalice 😉
To mi je bila čak i prednost kod kupovine.

Pa dobro, ima prednosti i mane, bar ne može svako da stavlja šta hoće i da bude las vegas kroz par godina. A tesare i ostalo da ne spominjem znajući kakvi smo... Ovako bar mora da prodje neko odobrenje.
Pa evo, ja ne znam nijedan primer novogradnje gde sam video budzevine po NBGD a vec duze su tu (blok 65, kenedy residence, ona novogradnja kod merkatora)
Sad mozda gresim, ali isto tako koliko ja znam po zakonu svakako ne smes da menjas izgled fasade.

Za ovo se slazem da treba zabraniti.
I ja se slazem ali to je vec obuhvaceno zakonom o fasadama. Ti bi i u starogradnji morao da trazis dozvolu stambene zajednice + opstine da zastaklis terasu.
Razlika je sto je tu vec prosao voz danas kada je skoro svaka starogradnja unistena, dok kod novogradnje bi brzo spazio jednog pametnjakovica kome je palo na pamet to da odradi.

Ja sam isto to potpisao. Mada nemamo ovih 50k. I ne znam za sijalice 😉
To mi je bila čak i prednost kod kupovine.
Ma i ja se slazem da ne treba menjati fasadu tek tako, ali mi je formulacija tu bila previse otvorena interpretaciji, jer je spominjala fasadu, unutrasnjost zgrade + celo spoljasnje uredjenje. Ako se npr cela zgrada slozi da hoce da menjaju nesto u hodniku ili ulazni hol ko je tu investitor da zabrani...

Ionako je verovatno sve to dok traje garancija, znaci 2 ili 5 godina, posle toga se investitor ionako nista ne pita za zgradu. Osim ako i dalje juri upotrebnu dozvolu.

Pa evo, ja ne znam nijedan primer novogradnje gde sam video budzevine po NBGD a vec duze su tu (blok 65, kenedy residence, ona novogradnja kod merkatora)
Sad mozda gresim, ali isto tako koliko ja znam po zakonu svakako ne smes da menjas izgled fasade.

I ja se slazem ali to je vec obuhvaceno zakonom o fasadama. Ti bi i u starogradnji morao da trazis dozvolu stambene zajednice + opstine da zastaklis terasu.
Razlika je sto je tu vec prosao voz danas kada je skoro svaka starogradnja unistena, dok kod novogradnje bi brzo spazio jednog pametnjakovica kome je palo na pamet to da odradi.

Ma i ja se slazem da ne treba menjati fasadu tek tako, ali mi je formulacija tu bila previse otvorena interpretaciji, jer je spominjala fasadu, unutrasnjost zgrade + celo spoljasnje uredjenje. Ako se npr cela zgrada slozi da hoce da menjaju nesto u hodniku ili ulazni hol ko je tu investitor da zabrani...
Ne znam za Beograd, ja u Nisu i dalje vidjam zastakljivanje terasa na nekim novogradnjama, i to neke stare svega par godina i to na dobrim lokacijama. Ja zaista ne razumem te ljude

Ionako je verovatno sve to dok traje garancija, znaci 2 ili 5 godina, posle toga se investitor ionako nista ne pita za zgradu. Osim ako i dalje juri upotrebnu dozvolu.
Ovaj kompleks se sastoji od 2/3 stambenog dela i 1/3 poslovnog dela koji investitor koristi u svom biznisu (Mazda)

Nije bilo ograniceno vremenski nikako

1. Šta zakon kaže o fasadi i terasi​

• Fasada je deo spoljnog izgleda zgrade i tretira se kao zajednički deo zgrade (član 2 i 8 Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, „Sl. glasnik RS” br. 104/2016, 9/2020).
  • Terasa, iako se koristi isključivo od strane vlasnika stana, u pravnom smislu se smatra posebnim delom koji je povezan sa zajedničkim delom (krov, fasada, noseća konstrukcija).
  • Zbog toga vlasnik stana nema pravo samostalno da menja izgled fasade (uključujući zastakljivanje terasa, postavljanje tendi, klima uređaja itd.) bez saglasnosti.

2. Kada je dozvoljeno zatvaranje terase​

Da bi se terasa u novogradnji (ali i staroj zgradi) legalno zatvorila:
  1. Saglasnost skupštine stanara / stambene zajednice – mora se doneti odluka većinom (najčešće 2/3 vlasnika stanova) da se dozvoli zatvaranje terasa.
  2. Saglasnost investitora (ako je objekat nov, a još nije tehnički primljen ili je pod garancijom).
  3. Arhitektonsko rešenje – mora se uraditi projekat zastakljivanja (koji ujednačava izgled cele fasade, da ne bude „šarenilo”).
  4. Građevinska dozvola ili prijava radova – zatvaranje terase menja izgled objekta i često se tretira kao dogradnja ili rekonstrukcija, pa se traži ili prijava radova kod opštine/grada ili dozvola.
    • Ako se radi o „laganom” zastakljivanju bez promene gabarita, neke opštine to vode kao radove za koje je dovoljna prijava.
    • Ako se menja gabarit, potrebna je građevinska dozvola.

3. Problem u praksi​

• U Srbiji se često terase zatvaraju bez dozvole i niko ne reaguje dok ne dođe komunalna ili građevinska inspekcija (obično na prijavu).
  • Ako inspekcija utvrdi da je terasa zatvorena bez saglasnosti i dozvole, može naložiti vraćanje u prvobitno stanje + novčanu kaznu.

Zbog ovoga je po meni to bilo nepotrebno kao dodatni clan, jer investitor uvek moze da pozove gradjevinsku inspekciju koja naredi vracanje na prethodni izgled, i jer je po meni bio previse genericki / otvoren, e sada verujem da ima ljudi koji na to gledaju drugacije pa su kupili stan bez problema.

KOja bre inspekcija? Pišeš kao da ne znaš gde živiš, svašta ovde na papiru piše. Na predhonim stranama napisah šta je ta inspekcija uradila kad je ženinom bratu u zajedničkom dvorištu komšija digao ceo objekat, a kamoli neka terasa za to ne verujem ni da će da se cimaju. Na jednoj temi za jedan projekat su baš primetili jednog pametnjakovića i njegov odgovor je bio "ko će da mi zabrani da zastaklim terasu?", na kraju ga molili bar da bude stolarija ista, da ne naruži mnogo fasadu.

Pa nista onda, kada inspekcija ne postoji lepo svi da zazidaju svoja garazna mesta i zastakle terase, nece im biti nista i bice svoji na svom :D
Razumem sta hoces da kazes, ali nije ni resenje ovo po meni, ako se ne ponasamo kao zivotinje samo kada nam neko preti a ne jer zakoni postoje onda jbg, ostajemo tu gde jesmo.

Svakako ja licno planiram da zovem i smaram inspekciju ako primetim te "pametnice" koji prave staklene kutije u mom buducem kompleksu, pa posle nekog vremena dosadicu im pa ce da izadju na teren valjda 😂

Pa nista onda, kada inspekcija ne postoji lepo svi da zazidaju svoja garazna mesta i zastakle terase, nece im biti nista i bice svoji na svom :D
Razumem sta hoces da kazes, ali nije ni resenje ovo po meni, ako se ne ponasamo kao zivotinje samo kada nam neko preti a ne jer zakoni postoje onda jbg, ostajemo tu gde jesmo.

Svakako ja licno planiram da zovem i smaram inspekciju ako primetim te "pametnice" koji prave staklene kutije u mom buducem kompleksu, pa posle nekog vremena dosadicu im pa ce da izadju na teren valjda 😂
Bolje da vam je Investitor napisao član u Ugovoru da ko to uradi plaća 50k eur, onda bi bilo manje tih pametnica 😉

Vrh