Šta je novo?

Cene nekretnina

Da li ce se sad davati kredit na kuće kad se sve legalizuje, kakva su vam misljenja?

Pa to je bila poenta. Rekli smo da nema. Izvinite ali meni septička jama, bunar i zemljani put nije urbana sredina. To je vikendica. Zna se šta je kuća a šta vikendica. Ili smo i to zaboravili?
Automobili više srednje klase u Srbiji je polovan auto, par godina star vrednosti oko 15k ili stariji ali kupljen nov.
Ekonomska politika Srbije je stagflacija. Zato smo došli do toga da nema pristojne kuće ispod 100k u Srbiji. Slao sam već primer šta je po meni pristojna kuća a ne vikendica (oglas za prodaju na Popovici). U urbanom delu većih gradova ta cena je 150k pa naviše uz neka ulaganja.
Ne kapiraš, ta "vikendica" na Popovici vredi više nego "dvorac" ili "palata" u Blacu, i 90% Srbije. Pre svega zato što je zemljište daleko vrednije. Ako ćeš da zidaš objekat, troškovi izgradnje su svuda isti, samo je razlika u ceni zemljišta.
Što se automobila tiče, to nema veze sa Srbijom, već sa globalnim tržištem. Pre 5 godina, nov automobil donje srednje klase je mogao da se kupi za 15k eur, mogao si da biraš na desetine modela. Danas na evropskom tržištu samo Dacia Sandero u najbazičnijoj klot opremi košta 15k eur. U Srbiji su najstariji automobili u Evropi, plus je dozvoljen uvoz Euro3 polovnjaka starih 25 godina, plus prilikom registracije i tehničkog pregleda se ne mere izduvni gasovi. Kada bi se u Srbiji primenjivati evropski zakoni 50% vozila uopste ne bi bilo moguce registrovati, kapiš? I sad ti ovde pricas o nekim prosecima i standardima, to ne menja činjenicu da za 50k eur danas u Evropi mozes da kupis auto srednje klase. I onda je kapitala problem sto se u Srbiji u urbanom području moze kupiti stambeni objekat za 50k ali jbg, nema asfaltnog puta, ili po tvom stručnom misljenju standard gradnje je da je to "vikendica" a ne "kuca", nemoj za***avati

Ne kapiraš, ta "vikendica" na Popovici vredi više nego "dvorac" ili "palata" u Blacu, i 90% Srbije. Pre svega zato što je zemljište daleko vrednije. Ako ćeš da zidaš objekat, troškovi izgradnje su svuda isti, samo je razlika u ceni zemljišta.
Što se automobila tiče, to nema veze sa Srbijom, već sa globalnim tržištem. Pre 5 godina, nov automobil donje srednje klase je mogao da se kupi za 15k eur, mogao si da biraš na desetine modela. Danas na evropskom tržištu samo Dacia Sandero u najbazičnijoj klot opremi košta 15k eur. U Srbiji su najstariji automobili u Evropi, plus je dozvoljen uvoz Euro3 polovnjaka starih 25 godina, plus prilikom registracije i tehničkog pregleda se ne mere izduvni gasovi. Kada bi se u Srbiji primenjivati evropski zakoni 50% vozila uopste ne bi bilo moguce registrovati, kapiš? I sad ti ovde pricas o nekim prosecima i standardima, to ne menja činjenicu da za 50k eur danas u Evropi mozes da kupis auto srednje klase. I onda je kapitala problem sto se u Srbiji u urbanom području moze kupiti stambeni objekat za 50k ali jbg, nema asfaltnog puta, ili po tvom stručnom misljenju standard gradnje je da je to "vikendica" a ne "kuca", nemoj za***avati
Ako je zemljiste toliko vrednije...pa još kuça...zasto je onda cena tolika?
Ili smo zaboravili da tržiste određuje...ponuda i potražnja a ne želje .

Nisam spomenuo oglas zbog lokacije nego zbog izgleda kuće. Prodala se kuća u međuvremenu ali se može i dalje videti oglas.
Što se tiče cena automobila. Npr škoda Oktavija je 2020 godine basic model startovala sa cenom od 22k. 2025 startuje od 28k. Porast cene je 27-28%.
Opel Astra isto. Bila 24k, sad je 30k. Megane 23k, sad je 28k.
Sve je u Evropi u stabilnim zemljama je poraslo oko 25-30% zbog inflacije (i stanovi). Samo u problematičnim zemljama više.

Ako je zemljiste toliko vrednije...pa još kuça...zasto je onda cena tolika?
Ili smo zaboravili da tržiste određuje...ponuda i potražnja a ne želje .
Cena čega je tolika? Ovde su ljudi izabrali neku smešno nisku arbitrarnu granicu od 50k eur (cena automobila srednje klase u EU) i debatuju kakva se kuca moze kupiti u urbanom području. Ispostavlja se da je moguće kupiti nesto cak i za pare, ali svakako kvalitet gradnje i prateće infrastrukture nece biti odgovarajući. Šta je sledeći challenge, kakva se kuća moze kupiti za cenu all inclusive letovanja na Maldivima, postaje smešno...

Poslednja izmena:
Ovo je što sam ja pisao.
Ne kapiram čemu potreba da se umanji efekat ekonomske politike Srbije. Toliko pogrešnih koraka je dovelo do velike inflacije koja ne staje. Zašto se sada to umanjuje? Zar nije bio cilj da bude sve slupo. Šta je sada problem?
Kakva ekonomska politika o cemu pricas? Bas te je nesto dirnulo mozda je vreme da se selis. Skupo pa sta, svuda je skupo. Ako ti je skupo nemoj da kupujes ionako imas previse.

Sa obzirom da je drzava rekla da nikada nece rusiti stambene objekte to je manje vise isto.
Da,nigde se u zakonu ne spominje rec legalizacija. U pitanju je upis prava svojine sa zabelezbom da država ne garantuje za objekat i da se koristi na sopstvenu odgovornost. Ono sto sam zaključio uvidom u predlog zakona jeste skrivena ideja da se naplati porez, a moje mišljenje je da ce cene porasti sa novom količinom novca od kreditnih kupaca novouknjizenih nekretnina jer ce doci do novih vezanih kupoprodaja.

Sa obzirom da je drzava rekla da nikada nece rusiti stambene objekte to je manje vise isto.
Nije isto, legalizacijom se dobija upotrebna dozvola, a ovako dobijas samo upisano pravo svojine.I dalje ce postojati razlika u ceni od stanova koji imaju upotrebnu dozvolu, samo ce sad sve moci na kredit.

Nije isto, legalizacijom se dobija upotrebna dozvola, a ovako dobijas samo upisano pravo svojine.I dalje ce postojati razlika u ceni od stanova koji imaju upotrebnu dozvolu, samo ce sad sve moci na kredit.
Ja licno ne bih kupio stan u objektu koji je legalizovan ovim postupkom. Nesto ne verujem da se drugi kreditni kupci osecaju drugacije od mene. Ali dobro, svako ce proceniti za sebe.

Ja licno ne bih kupio stan u objektu koji je legalizovan ovim postupkom. Nesto ne verujem da se drugi kreditni kupci osecaju drugacije od mene. Ali dobro, svako ce proceniti za sebe.
Ma jok, sve se to prometovalo do sad, samo za kes i niza cena. Sad ce i to da poraste i eto malih stanova po perifernim opstinama do 100k eura za subvencionisane kredite.

Isto to sto nesto nije de jure legalizovano ne znaci da nije de facto.

Kako to mislite drzava uzima porez za objekte za koje tvrdi da su protiv zakona?
Ako i postanemo pravna drzava, onda bi ljudi koji bi bili pod rizikom rusenja njihove imovine imali pravo da lepo tuze drzavu sto im je naplacivala porez za nesto sto sada hoce da ruse.

Mislim da je cela igrarija oko "nije legalizacija vec upis prava vlasnistva" isto sto i "nije silja nego vrat".
Isto kao sto i po zakonu svako ko je zastaklio terasu u starogradnji je nacinio ilegalnu modifikaciju ako nije uzeo lepo saglasnost stambene zajednice + angazovao arhitektu + dobio dozvole od grada, pa se opet takvi stanovi prometuju ko od sale.

I onaj stan sto je @Analitičar kacio kao primer, evo dajem glavu da je taj stan ilegalan po originalnoj gradjevinskoj dozvoli zgrade i da tu nisu pridobijene dozvole vec se radilo na svoju ruku sa arhitektom.

Dosta "legalnih" starogradnji apsolutno vise nije bezbedno po originalnom projektu pa nesto ne vidim da se nasi kupci mnogo potresaju.

Da li stvarno neko misli da su legalno zidani i uknjizeni objekti imali stvarno toliko bolji nadzor da su konstruktivno bolji od ovih bez upotrebne dozvole.
Tvoj komentar je na nivou zene koju sam kritikovao na ulici jer nije vezala psa, a ona mi odgovorila: Ti ces da mi kazes da ga vezujem?

Tvoj komentar je na nivou zene koju sam kritikovao na ulici jer nije vezala psa, a ona mi odgovorila: Ti ces da mi kazes da ga vezujem?
Jedno pitanje, kupujes na kredit stan i komsija ispod tvog stana (u "legalnoj" zgradi) je na svoju ruku odlucio da umesto noseceg zida odradi nosece grede jer mu se rusio bas taj zid.
Da li ti znas da je neko to uradio uopste kada kupujes stan? Da li ti znas da li je neko kompromitovao statiku zgrade u bilo kojoj starogradnji trenutno?
Koji arhitekta je to odradio (ako je uopste i angazovan a ne samo gradjevinski majstor koji "zna" kako) itd itd.

Realno svaka starogradnja je lutrija sto se tice toga.

Para vrti gde burgija nece kao i veze/vezice, ne bih se blanko slozio ali u velikoj vecini slucajeva je verovatno bio bolji nadzor.

Da li ce se sad davati kredit na kuće kad se sve legalizuje, kakva su vam misljenja?
Vrlo komplikovana situacija.Ako se divlja kuca daje kao hipoteka ili kupuje na kredit,banka ce traziti potvrdu za statiku i neoboriv pravno valjani dokaz da je zemljiste vase,a ne sta pise u katastru i sta ste vi potpisali i predali da je zemljiste vase ,to ce se sve traziti od procenitelja.Samo bog zna ,koliko ce se sudskih procesa voditi nakon ovog upisa u stilu ja sam vlasnik majke mi tako mi brata lazova :D
U najboljem pravno bankarskom polozaju, bice legalne kuce nelegalno prosirene ,a na prvobitnom zemljistu.

Poslednja izmena:
Kakva ekonomska politika o cemu pricas? Bas te je nesto dirnulo mozda je vreme da se selis. Skupo pa sta, svuda je skupo. Ako ti je skupo nemoj da kupujes ionako imas previse.
Zbog tog pa šta nam je i zemlja u ovom stanju

A to ako ti se ne sviđa seli se odavde sam xy puta već čuo od vlastelina svuda u medijima tako da ne bih komentarisao.

Jedno pitanje, kupujes na kredit stan i komsija ispod tvog stana (u "legalnoj" zgradi) je na svoju ruku odlucio da umesto noseceg zida odradi nosece grede jer mu se rusio bas taj zid.
Da li ti znas da je neko to uradio uopste kada kupujes stan? Da li ti znas da li je neko kompromitovao statiku zgrade u bilo kojoj starogradnji trenutno?
Koji arhitekta je to odradio (ako je uopste i angazovan a ne samo gradjevinski majstor koji "zna" kako) itd itd.

Realno svaka starogradnja je lutrija sto se tice toga.

Para vrti gde burgija nece kao i veze/vezice, ne bih se blanko slozio ali u velikoj vecini slucajeva je verovatno bio bolji nadzor.
Slazem se, ali verovati da su sve legalne zgrade lose isto koliko i nelegalne je javasluk i kolektivno ludilo, teorija koja odgovara ljudima koji staju na sva 4 samo da zavrse nesto, vode kucice bez povoca, pricaju mobilnim telefonom i imaju coveka da nesto zavrsi...

Slazem se, ali verovati da su sve legalne zgrade lose isto koliko i nelegalne je javasluk i kolektivno ludilo, teorija koja odgovara ljudima koji staju na sva 4 samo da zavrse nesto, vode kucice bez povoca, pricaju mobilnim telefonom i imaju coveka da nesto zavrsi...
Neke jesu neke nisu, nisu ni sve "ilegalne" zgrade lose isto tako niti manje beznedne. A za kolektivno ludilo se slazem, ali do promene mentaliteta da stignemo da razmisljamo kako ocekujes pricamo o decenijama, do tada ce se problem tih zgrada resiti prirodnim putem svakako (bice potrebna renoviranja ili rusenja zbog nedostatka bezbednosti).

Jedino sto stvarno ne sme da se desi je nastavak ilegalne gradnje u buducnosti, to bi znacilo da se apsolutno nikada necemo pomaci sa ove tacke gde smo sada.

Delu populacije je skroz normalizovano sve iz tvoje recenice, nama i mladjem narastaju postaje svesno da ne moze se tako izgraditi bolja buducnost ali to je spor proces.

Vrh