Sume:
Pogledajte prilog 253233
Pogledajte prilog 253236
Evo ti oko zagadnjenja - Valjevo i NBG Pm2.5> 75... EU standard je preko 25 je zagadjen vazduh .
Jadno Valjevo ima skoro uvek maksimalan broj dana u mesecu sa zagadjenim vazduhom. Za vode istrazi kako seca suma utice na podzemne vode, kako seca suma donosno nepostojanje suma utice na zemljuste u Vojvodini, problemi sa izvoristima (gradnja oko istih itd), rizike kojima se izlae makisko polja, porast restrikcija vode u opstinama u Srbiji., restrikcije u Novom Sadu, guranje vodotokova u cevi...
Jedino gde smo pozitivni je da je u nekom prethodnom razdoblju, Dunav izlazio cistiji iz Srbije nego sto je ulazio. Ne znam da li je i to dalje tako..
Ucili smo nekada iz geografije kako su Sarska i Rurrska oblast bilil pokretac Nemacke industrije pa kako su problem zagadnjenja odnosnoo filtere resili kad su ekonomski ojacali.
Ja stalno citam i slisam kako smo ekonomski tigar pa ocekujem da je vreme da se zastita zivotne sredine podigne na visi nivo. Ovo nije samo kritika trenutne vlasti - ovo "trenutno" traje vec 13 odnosno 15 godina, vec i prethodne i svih pre toga, pa i Marije Terezije koja je davala sumu u ravnici kao nagradu granicarima pa su oni sekli i prodavali
EDIT: a gde smo sa odlaganjem otoada? Dobro se secam kad je SNS kritikovao kontjenere pod zemljom da je to glupost najveca i da je neko uzeo pare. Onda, pre par meseci, i ovi ugradise poderzemne kontejnere. Imali su par desetina raciklaznih ostrva po gradu (staklo, metal, drvo, plastika itd) pa su to ukinuli i sad napravise neke podzemne. Nije mi jasno da u 21. veku ne mogu da organiziju skupljanje organskog otpada. Opet kazem, ako je prosek kvadrata trenutno u BG 2750 EUR a u centralnim opstinama npr Savski venac skoro 5000 eur za novogradnju onda bi bio red da se pozabavimo deponijama odnosno otpadom.
EDIT2:
Napisao sam ranije da ne verujem da ce se vlast promeniti. Cak i ako se promeni, ulazimo u novu SEKU pa ce se komunisticko-radikalska klika vratiti na talasu nezadovoljstva naroda usled krize (Kradem od Salev85 ovu kovanicu). Tako da se ni na ovom polju nece nista uraditi.
Mozda vidis stvari drugacije ali to ti niko ne moze zameriti. Svako ima pravo na svoje misljenje.