Šta je novo?

Cene nekretnina

Neke jesu neke nisu, nisu ni sve "ilegalne" zgrade lose isto tako niti manje beznedne. A za kolektivno ludilo se slazem, ali do promene mentaliteta da stignemo da razmisljamo kako ocekujes pricamo o decenijama, do tada ce se problem tih zgrada resiti prirodnim putem svakako (bice potrebna renoviranja ili rusenja zbog nedostatka bezbednosti).

Jedino sto stvarno ne sme da se desi je nastavak ilegalne gradnje u buducnosti, to bi znacilo da se apsolutno nikada necemo pomaci sa ove tacke gde smo sada.

Delu populacije je skroz normalizovano sve iz tvoje recenice, nama i mladjem narastaju postaje svesno da ne moze se tako izgraditi bolja buducnost ali to je spor proces.
Ok, svi mi znamo koliko je problema sa nelegalnim objektima. Takođe znamo da nelegalnu gradnju treba da se obustavi. Onda drzava donese zakon gde ništa nije jasno osim da neće biti rušenja bilo kog nelegalno izgradjenog objekta. Pametnom dosta.

Pa ne nesto ekstremno ali imas i ove izjave gore ‘za koga ovi spremaju Srbiju da u njoj zivi?’, sto je onako dosta populisticki narativ. Sad ako se na to odgovara da ovi prakticno rade suprotno od onih iz RSK i da vecina tih kredita o kojima se prica zapravo ide u puteve zeleznicu i infrastrukturu onda ispada da ih branim.

Pa onda u sledecem ‘vode i šume smo izgubili’ to je isto onako izjava za loženje a ne diskusiju koja tezi objektivnosti.

I to sam jos procitao i iskulirao jer ne moram bas da ispravljam svaku krivu Drinu al kad vec pitas eto :)
Svaki podatak na temu pijaće vode, šuma, zagađenog vazduha nije optimističan odnosno kreće se u negativnom smeru u mnogim gradovima i selima u Srbiji. Moja pretpostavka da se sve to ne dešava kao niz slučajnih događaja ili iz nehata. Da li se o tome govori politicki (ne)korektno neće pormeniti stvar. Ovo što sam pisao je nešto što ću uzeti u obzir pri donošenju odluka odnosno za risk menadžment. Da li će to uticati na cene nekretnina pa neće. Mnogu ljudi toga nisu svesni ili ne žele da se bave time a ako jesu ili prihvate to ili se odsele. Ako bude mesta, neko drugi će doseliti. Beograd će uvek biti tu gde jeste i biće tražnje i za životnim prostorom - bilo za rentanje ili kupovinu.
Za život je nešto drugo... Ko mora, mora, ko ne mora nek se snalazi.

Tvoj komentar je na nivou zene koju sam kritikovao na ulici jer nije vezala psa, a ona mi odgovorila: Ti ces da mi kazes da ga vezujem?
Kao sto rekoh ranije mislim da bi neki smisleniji odgovor dao kvalitet diskusiji.
Ali da pojasnim ono sto sam rekao. Divlja gradnja kod nas postoji oduvek i intenzivirala se krajem 90-tih. Srećom nismo imali nekih velikih nesreća. Sad se desila železnička stanica u NS,ogromna tragedija. Radjeno sve po zakonu, tender, izvodjac, nadzor, tehnički prijem. Imamo nevreme posle toga, pala fasada u West-u, pao kran u 65-tom, pao kran u Ivana Ribara... Koliko vesti u zadnje vreme palih plafona, Cerak, skole, domovi zdravlja... Sve radjeno u skladu sa zakonom. A koliko toga imamo po nelegalnim i polulegalnim zgradama u Rakovici, Mirijevu, Zemunu, Borci...?
Mnogo je veći stepen korupcije i javasluka u velikim firmama. Nažalost, to je realnost vremena i stanja u ovoj našoj zemlji. Da ne ispadne da branim ovo iznad, samo iznosim realno stanje. A da li zelim uredjenu zemlju u kojoj se postuju zakoni, zelim i zato jesam ovde.

Ok, svi mi znamo koliko je problema sa nelegalnim objektima. Takođe znamo da nelegalnu gradnju treba da se obustavi. Onda drzava donese zakon gde ništa nije jasno osim da neće biti rušenja bilo kog nelegalno izgradjenog objekta. Pametnom dosta.
Ovaj zakon predviđa zaustavljanje divlje gradnje upisom iste na državu. Da li ce se sprovesti...

Kao sto rekoh ranije mislim da bi neki smisleniji odgovor dao kvalitet diskusiji.
Ali da pojasnim ono sto sam rekao. Divlja gradnja kod nas postoji oduvek i intenzivirala se krajem 90-tih. Srećom nismo imali nekih velikih nesreća. Sad se desila železnička stanica u NS,ogromna tragedija. Radjeno sve po zakonu, tender, izvodjac, nadzor, tehnički prijem. Imamo nevreme posle toga, pala fasada u West-u, pao kran u 65-tom, pao kran u Ivana Ribara... Koliko vesti u zadnje vreme palih plafona, Cerak, skole, domovi zdravlja... Sve radjeno u skladu sa zakonom. A koliko toga imamo po nelegalnim i polulegalnim zgradama u Rakovici, Mirijevu, Zemunu, Borci...?
Mnogo je veći stepen korupcije i javasluka u velikim firmama. Nažalost, to je realnost vremena i stanja u ovoj našoj zemlji. Da ne ispadne da branim ovo iznad, samo iznosim realno stanje. A da li zelim uredjenu zemlju u kojoj se postuju zakoni, zelim i zato jesam ovde.
Slazem se. Sve si lepo rekao sada, ali prvi komentar ti je bio u fazonu: "Sve je to isto".
Nije isto. Da li bi za sebe razmatrao full zgradu sa gradjevinskom dozvolom u izgradnji/upotrebnom zavrsenom ili nelegalnu budzevinu koja je legalizovana ultra brzim zakonom? Odgovor je prilicno jasan.

Slazem se. Sve si lepo rekao sada, ali prvi komentar ti je bio u fazonu: "Sve je to isto".
Nije isto. Da li bi za sebe razmatrao full zgradu sa gradjevinskom dozvolom u izgradnji/upotrebnom zavrsenom ili nelegalnu budzevinu koja je legalizovana ultra brzim zakonom? Odgovor je prilicno jasan.
Hahaha, da budem iskren, imam oboje, svesno kupljeno.

Da,nigde se u zakonu ne spominje rec legalizacija. U pitanju je upis prava svojine sa zabelezbom da država ne garantuje za objekat i da se koristi na sopstvenu odgovornost. Ono sto sam zaključio uvidom u predlog zakona jeste skrivena ideja da se naplati porez, a moje mišljenje je da ce cene porasti sa novom količinom novca od kreditnih kupaca novouknjizenih nekretnina jer ce doci do novih vezanih kupoprodaja.
Nema tu skrivene ideje,zakon je jasan,i za nelagalan objekat plaća se porez na imovinu.Ovim zakonom se preskače legalizacija jer ona nije uspela.Nije uspela zato što su ljudi hteli da zidaju onako kako oni misle a ne struka.
Drzava je imala samo dva resenja,ili da sprovede zakon i da svi koji imaju imovinu a nisu je prijavili za porez,budu popisani i uvedeni u legalne tokove.
Drugo rešenje je isto kao i prvo,samo je ponuđena suptilno perfidna varijata,da umesto da divljaci beže od popisivača poreza na imovinu,oni su sada motivisani da se sami prijave,jer će biti abolirani za krivično delo divlje gradnje.
Najrizičnija kupovina će biti za stanove ovako upisane.Svaki investitor koji je u startu zidao na divlje, sa predumišljajem,sigurno nije mario za statiku,debljinu armature,kvalitet betona,protivpožarnu zaštitu.Takve stanove pustiti u prodaju je težak atak na živote kupaca.Kako država misli da se opere od mogućih slučajeva nadstrešnice u Novom Sadu,kao da ona nije dovoljna opomena,pa još i stimulišu ovakvo kršenje bezbednosnih propisa.

Poslednja izmena:
Hahaha, da budem iskren, imam oboje, svesno kupljeno.
E kad si vec taj, da te pitam, bas me zanima. Sta si razmisljao kad si kupovao ovo sto nije full uknjizeno? Da li ti je to bila prva nekretnina ili druga? Mislim koji je fazon? Oduvek me zanimalo koji je to tip ljudi koji sipa velike pare i to keš u nesto sto je nepouzdano i recimo moze nekad da se srusi? Moras da imas mnogo viska para za tako nesto, da bude toliko jeftino da te pare mozes da oprostis kao da pozajmljujes bratu rodjenom ne ocekujuci da ti vrati ili da budes mnogo lud. Ja sam mozda malo pragmatican, ali cetvrtu opciju ne vidim.

Svaki podatak na temu pijaće vode, šuma, zagađenog vazduha nije optimističan odnosno kreće se u negativnom smeru u mnogim gradovima i selima u Srbiji. Moja pretpostavka da se sve to ne dešava kao niz slučajnih događaja ili iz nehata. Da li se o tome govori politicki (ne)korektno neće pormeniti stvar. Ovo što sam pisao je nešto što ću uzeti u obzir pri donošenju odluka odnosno za risk menadžment. Da li će to uticati na cene nekretnina pa neće. Mnogu ljudi toga nisu svesni ili ne žele da se bave time a ako jesu ili prihvate to ili se odsele. Ako bude mesta, neko drugi će doseliti. Beograd će uvek biti tu gde jeste i biće tražnje i za životnim prostorom - bilo za rentanje ili kupovinu.
Za život je nešto drugo... Ko mora, mora, ko ne mora nek se snalazi.
Koje podatke imas koji pokazuju da se navedeno negativno krece? Da je danas stanje sa pijacom vodom, sumama, zagadjenjem vazduha gore nego pre 10-20 godina?

E kad si vec taj, da te pitam, bas me zanima. Sta si razmisljao kad si kupovao ovo sto nije full uknjizeno? Da li ti je to bila prva nekretnina ili druga? Mislim koji je fazon? Oduvek me zanimalo koji je to tip ljudi koji sipa velike pare i to keš u nesto sto je nepouzdano i recimo moze nekad da se srusi? Moras da imas mnogo viska para za tako nesto, da bude toliko jeftino da te pare mozes da oprostis kao da pozajmljujes bratu rodjenom ne ocekujuci da ti vrati ili da budes mnogo lud. Ja sam mozda malo pragmatican, ali cetvrtu opciju ne vidim.
Prva nekretnina, stan, grubi radovi ,umesto kuce napravljena zgrada.Bio klinac, razmisljanje=0, nije bilo para za kljuc u ruke, godina 2005. Ispada odličan potez, odskočna daska za sve dalje. Zato i moj savet svima, kupite nesto cim mozete. Sto pre to bolje.

Sa pijaćom vodom i vodom uopšte imaćemo uskoro mnogo mnogo problema. Nestaje svuda. Po selima retko koji bunar ima vodu. Seljaci se dovijaju po ko ima vode i gde god da nadju dele medjusobno. To iskreno nikada nije bilo.
Šume su mnogo posečene svuda poslednjih 20-30 godina a ako ćemo iskreno i u okviru renoviranja trgova i ulica po gradu se dosta zelenila smanjilo.

Na vise sajtova je ova vest.
E sad, da li ce pojeftiniti isto kao sto je zejtin pojeftinio sa 170 na 200, tj. da li je sve ovo samo marketing a stvarnost je drugacija? Ili ce mozda stvarno pojeftiniti (barem relativno, ako ne nominalno) i biti barem malo povoljnije, videcemo.
Ocigledno su se dosta nakrali, pa zbog politicke krize sad serviraju ovu pricu, a koliko je tacna videcemo, da li su ove najavljene nize cene samo predizborna obecanja ili ce zaista biti malo nize, a da ce oni naci drugi nacin da pljackaju jer smo dostigli tacku kljucanja, videcemo.

E sad, da li ce pojeftiniti isto kao sto je zejtin pojeftinio sa 170 na 200, tj. da li je sve ovo samo marketing a stvarnost je drugacija? Ili ce mozda stvarno pojeftiniti (barem relativno, ako ne nominalno) i biti barem malo povoljnije, videcemo.
Ocigledno su se dosta nakrali, pa zbog politicke krize sad serviraju ovu pricu, a koliko je tacna videcemo, da li su ove najavljene nize cene samo predizborna obecanja ili ce zaista biti malo nize, a da ce oni naci drugi nacin da pljackaju jer smo dostigli tacku kljucanja, videcemo.

Pogledaj koji mediji su u pitanju - očigledno je vest iz SNS kuhinje. Oni nikad ne objavljuju nešto što nije odobrila centrala.

Ko god tvrdi da može da predvidi kretanje cena, laže.

Kako moze neko da obeca nize cene. Prodavac-kupac, ponuda-traznja. Bice kao zejtin.

Koje podatke imas koji pokazuju da se navedeno negativno krece? Da je danas stanje sa pijacom vodom, sumama, zagadjenjem vazduha gore nego pre 10-20 godina?
Sume:
1759074663314.png

1759074881387.png

Evo ti oko zagadnjenja - Valjevo i NBG Pm2.5> 75... EU standard je preko 25 je zagadjen vazduh .

Jadno Valjevo ima skoro uvek maksimalan broj dana u mesecu sa zagadjenim vazduhom. Za vode istrazi kako seca suma utice na podzemne vode, kako seca suma donosno nepostojanje suma utice na zemljuste u Vojvodini, problemi sa izvoristima (gradnja oko istih itd), rizike kojima se izlae makisko polja, porast restrikcija vode u opstinama u Srbiji., restrikcije u Novom Sadu, guranje vodotokova u cevi...

Jedino gde smo pozitivni je da je u nekom prethodnom razdoblju, Dunav izlazio cistiji iz Srbije nego sto je ulazio. Ne znam da li je i to dalje tako..

Ucili smo nekada iz geografije kako su Sarska i Rurrska oblast bilil pokretac Nemacke industrije pa kako su problem zagadnjenja odnosnoo filtere resili kad su ekonomski ojacali.
Ja stalno citam i slisam kako smo ekonomski tigar pa ocekujem da je vreme da se zastita zivotne sredine podigne na visi nivo. Ovo nije samo kritika trenutne vlasti - ovo "trenutno" traje vec 13 odnosno 15 godina, vec i prethodne i svih pre toga, pa i Marije Terezije koja je davala sumu u ravnici kao nagradu granicarima pa su oni sekli i prodavali :)

EDIT: a gde smo sa odlaganjem otoada? Dobro se secam kad je SNS kritikovao kontjenere pod zemljom da je to glupost najveca i da je neko uzeo pare. Onda, pre par meseci, i ovi ugradise poderzemne kontejnere. Imali su par desetina raciklaznih ostrva po gradu (staklo, metal, drvo, plastika itd) pa su to ukinuli i sad napravise neke podzemne. Nije mi jasno da u 21. veku ne mogu da organiziju skupljanje organskog otpada. Opet kazem, ako je prosek kvadrata trenutno u BG 2750 EUR a u centralnim opstinama npr Savski venac skoro 5000 eur za novogradnju onda bi bio red da se pozabavimo deponijama odnosno otpadom.
EDIT2:
Napisao sam ranije da ne verujem da ce se vlast promeniti. Cak i ako se promeni, ulazimo u novu SEKU pa ce se komunisticko-radikalska klika vratiti na talasu nezadovoljstva naroda usled krize (Kradem od Salev85 ovu kovanicu). Tako da se ni na ovom polju nece nista uraditi.
Mozda vidis stvari drugacije ali to ti niko ne moze zameriti. Svako ima pravo na svoje misljenje.

Prilozi

• pm25_gt75_Jan_Feb_Mar_Valjevo.png
    pm25_gt75_Jan_Feb_Mar_Valjevo.png
    113,4 KB · Pregleda: 16
  • NBG pm25.png
    NBG pm25.png
    96,9 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
Sume:
Pogledajte prilog 253233

Pogledajte prilog 253236
Evo ti oko zagadnjenja - Valjevo i NBG Pm2.5> 75... EU standard je preko 25 je zagadjen vazduh .

Jadno Valjevo ima skoro uvek maksimalan broj dana u mesecu sa zagadjenim vazduhom. Za vode istrazi kako seca suma utice na podzemne vode, kako seca suma donosno nepostojanje suma utice na zemljuste u Vojvodini, problemi sa izvoristima (gradnja oko istih itd), rizike kojima se izlae makisko polja, porast restrikcija vode u opstinama u Srbiji., restrikcije u Novom Sadu, guranje vodotokova u cevi...

Jedino gde smo pozitivni je da je u nekom prethodnom razdoblju, Dunav izlazio cistiji iz Srbije nego sto je ulazio. Ne znam da li je i to dalje tako..

Ucili smo nekada iz geografije kako su Sarska i Rurrska oblast bilil pokretac Nemacke industrije pa kako su problem zagadnjenja odnosnoo filtere resili kad su ekonomski ojacali.
Ja stalno citam i slisam kako smo ekonomski tigar pa ocekujem da je vreme da se zastita zivotne sredine podigne na visi nivo. Ovo nije samo kritika trenutne vlasti - ovo "trenutno" traje vec 13 odnosno 15 godina, vec i prethodne i svih pre toga, pa i Marije Terezije koja je davala sumu u ravnici kao nagradu granicarima pa su oni sekli i prodavali :)
Ne razumes ti to. Za GDP je lose kad imamo zdrave vode. Vise se isplati da kupujemo flasiranu vodu, to ulazi u GDP, kad pijes za izvora prirode to ne ulazi.
Isto je i za zagadjen vazduh, odlican je za GDP, kupujes preciscivace za vazduh.
Isto i za zagadjeno zemljiste i prirodu, fantasticno je za GDP, pored toga sto moras da kupujes plasticni paradajz iz Albanije moras da kupujes i lekove da se lecis od zagadjenja, da placas privatne lekare, a sve to dize GDP.
Treba covek malo da razmislja i iz drugog ugla.

Ne razumes ti to. Za GDP je lose kad imamo zdrave vode. Vise se isplati da kupujemo flasiranu vodu, to ulazi u GDP, kad pijes za izvora prirode to ne ulazi.
Isto je i za zagadjen vazduh, odlican je za GDP, kupujes preciscivace za vazduh.
Isto i za zagadjeno zemljiste i prirodu, fantasticno je za GDP, pored toga sto moras da kupujes plasticni paradajz iz Albanije moras da kupujes i lekove da se lecis od zagadjenja, da placas privatne lekare, a sve to dize GDP.
Treba covek malo da razmislja i iz drugog ugla.
ah da ... GDP, GDP, GDP... uvek zaboravim... lose spavam poslednjih dana, muci me onaj pekarski let sto prelece iznad zgrade u punom forsazu ili kako se vec to zove :( Da, da cinjenica je da sam kupio cepice za usi (GDP+) plus sam dobio neke bolje iz inostranstva na poklon (nisam platio carinu :( GDP-)
:) :)

Sume:
Pogledajte prilog 253233

Pogledajte prilog 253236

EDIT: a gde smo sa odlaganjem otoada? Dobro se secam kad je SNS kritikovao kontjenere pod zemljom da je to glupost najveca i da je neko uzeo pare. Onda, pre par meseci, i ovi ugradise poderzemne kontejnere. Imali su par desetina raciklaznih ostrva po gradu (staklo, metal, drvo, plastika itd) pa su to ukinuli i sad napravise neke podzemne. Nije mi jasno da u 21. veku ne mogu da organiziju skupljanje organskog otpada. Opet kazem, ako je prosek kvadrata trenutno u BG 2750 EUR a u centralnim opstinama npr Savski venac skoro 5000 eur za novogradnju onda bi bio red da se pozabavimo deponijama odnosno otpadom.
EDIT2:
Napisao sam ranije da ne verujem da ce se vlast promeniti. Cak i ako se promeni, ulazimo u novu SEKU pa ce se komunisticko-radikalska klika vratiti na talasu nezadovoljstva naroda usled krize (Kradem od Salev85 ovu kovanicu). Tako da se ni na ovom polju nece nista uraditi.
Mozda vidis stvari drugacije ali to ti niko ne moze zameriti. Svako ima pravo na svoje misljenje.
Znaci podaci za promene su deforestation bez uracunatog reforestationa i nikakav vremenski podaci za zagadjenje i vodu.

Kod nas se upravo i desava taj momenat gde se svest o zastiti zivotne sredine dize na visi nivo. Stranke neke zelene orijentatcije kod nas su u poslednjih par godina uzimale cak i vise procenata nego recimo u Nemackoj. Ekologija jeste sve vaznije pitanje u birackom telu i tu i trenutni rezim mora da pokaze neki progres. Vec imamo subvencije za zamene individualnih lozista, stolariju, izolaciju, ove godine se dele i neki besplatni filteri za one koji to ne mogu, za sume imas ove neke programe https://www.fao.org/serbia/news/det...talize,models for natural resource management. plus https://www.danas.rs/vesti/klimatsk...osumljavanje-u-28-gradova-i-opstina-u-srbiji/, javna preduzeca koja se bave sumama zapravo imaju veci prinos nego secu:
Screenshot 2025-09-28 at 18.45.14.png

itd. itd. Za vodu videcemo sta ce od vecno najavljivanih fabrika otpadnih voda biti uradjeno itd.

Dosta OIE elektrana je u izgradnji, ovde je mapa od prosle godine, ove je verovatno jos gusca: https://www.google.com/maps/d/u/0/v...&ll=44.89848422869478,20.574692524213347&z=12

Sve u svemu, zakljucak je da koja god vlast da bude, trpece sve veci pritisak oko ekoloskih pitanja i tu ce stvari morati da se poboljsavaju (i taj proces je vec u toku).

ah da ... GDP, GDP, GDP... uvek zaboravim... lose spavam poslednjih dana, muci me onaj pekarski let sto prelece iznad zgrade u punom forsazu ili kako se vec to zove :( Da, da cinjenica je da sam kupio cepice za usi (GDP+) plus sam dobio neke bolje iz inostranstva na poklon (nisam platio carinu :( GDP-)
:) :)
Mene više zanima šta će biti oko NIS-a. Prosle godine je uplatio u budzet 185 milijardi rsd samo po osnovu akciza+ PDV oko 33 milijardi RSD. Srbija se ima budzetske prihode 75% od akciza i PDV-a.
Zato BDP odnosno inflacija odnosno Srbija ne sme da stane.

Vrh