Ne kapiraš, ta "vikendica" na Popovici vredi više nego "dvorac" ili "palata" u Blacu, i 90% Srbije. Pre svega zato što je zemljište daleko vrednije. Ako ćeš da zidaš objekat, troškovi izgradnje su svuda isti, samo je razlika u ceni zemljišta.Pa to je bila poenta. Rekli smo da nema. Izvinite ali meni septička jama, bunar i zemljani put nije urbana sredina. To je vikendica. Zna se šta je kuća a šta vikendica. Ili smo i to zaboravili?
Automobili više srednje klase u Srbiji je polovan auto, par godina star vrednosti oko 15k ili stariji ali kupljen nov.
Ekonomska politika Srbije je stagflacija. Zato smo došli do toga da nema pristojne kuće ispod 100k u Srbiji. Slao sam već primer šta je po meni pristojna kuća a ne vikendica (oglas za prodaju na Popovici). U urbanom delu većih gradova ta cena je 150k pa naviše uz neka ulaganja.
Ako je zemljiste toliko vrednije...pa još kuça...zasto je onda cena tolika?Ne kapiraš, ta "vikendica" na Popovici vredi više nego "dvorac" ili "palata" u Blacu, i 90% Srbije. Pre svega zato što je zemljište daleko vrednije. Ako ćeš da zidaš objekat, troškovi izgradnje su svuda isti, samo je razlika u ceni zemljišta.
Što se automobila tiče, to nema veze sa Srbijom, već sa globalnim tržištem. Pre 5 godina, nov automobil donje srednje klase je mogao da se kupi za 15k eur, mogao si da biraš na desetine modela. Danas na evropskom tržištu samo Dacia Sandero u najbazičnijoj klot opremi košta 15k eur. U Srbiji su najstariji automobili u Evropi, plus je dozvoljen uvoz Euro3 polovnjaka starih 25 godina, plus prilikom registracije i tehničkog pregleda se ne mere izduvni gasovi. Kada bi se u Srbiji primenjivati evropski zakoni 50% vozila uopste ne bi bilo moguce registrovati, kapiš? I sad ti ovde pricas o nekim prosecima i standardima, to ne menja činjenicu da za 50k eur danas u Evropi mozes da kupis auto srednje klase. I onda je kapitala problem sto se u Srbiji u urbanom području moze kupiti stambeni objekat za 50k ali jbg, nema asfaltnog puta, ili po tvom stručnom misljenju standard gradnje je da je to "vikendica" a ne "kuca", nemoj za***avati
Nisam spomenuo oglas zbog lokacije nego zbog izgleda kuće. Prodala se kuća u međuvremenu ali se može i dalje videti oglas.Ne kapiraš, ta "vikendica" na Popovici vredi više nego "dvorac" ili "palata" u Blacu, i 90% Srbije. Pre svega zato što je zemljište daleko vrednije. Ako ćeš da zidaš objekat, troškovi izgradnje su svuda isti, samo je razlika u ceni zemljišta.
Što se automobila tiče, to nema veze sa Srbijom, već sa globalnim tržištem. Pre 5 godina, nov automobil donje srednje klase je mogao da se kupi za 15k eur, mogao si da biraš na desetine modela. Danas na evropskom tržištu samo Dacia Sandero u najbazičnijoj klot opremi košta 15k eur. U Srbiji su najstariji automobili u Evropi, plus je dozvoljen uvoz Euro3 polovnjaka starih 25 godina, plus prilikom registracije i tehničkog pregleda se ne mere izduvni gasovi. Kada bi se u Srbiji primenjivati evropski zakoni 50% vozila uopste ne bi bilo moguce registrovati, kapiš? I sad ti ovde pricas o nekim prosecima i standardima, to ne menja činjenicu da za 50k eur danas u Evropi mozes da kupis auto srednje klase. I onda je kapitala problem sto se u Srbiji u urbanom području moze kupiti stambeni objekat za 50k ali jbg, nema asfaltnog puta, ili po tvom stručnom misljenju standard gradnje je da je to "vikendica" a ne "kuca", nemoj za***avati
Cena čega je tolika? Ovde su ljudi izabrali neku smešno nisku arbitrarnu granicu od 50k eur (cena automobila srednje klase u EU) i debatuju kakva se kuca moze kupiti u urbanom području. Ispostavlja se da je moguće kupiti nesto cak i za pare, ali svakako kvalitet gradnje i prateće infrastrukture nece biti odgovarajući. Šta je sledeći challenge, kakva se kuća moze kupiti za cenu all inclusive letovanja na Maldivima, postaje smešno...Ako je zemljiste toliko vrednije...pa još kuça...zasto je onda cena tolika?
Ili smo zaboravili da tržiste određuje...ponuda i potražnja a ne želje .
Nece se legalizovati,samo ce se upisati pravo svojine sa zabelezbom...Da li ce se sad davati kredit na kuće kad se sve legalizuje, kakva su vam misljenja?
Misliš da će biti kao legalizacija a nije legalizacija nego se vi prijavite da vam naplatitimo porezNece se legalizovati,samo ce se upisati pravo svojine sa zabelezbom...
Nece se legalizovati,samo ce se upisati pravo svojine sa zabelezbom...
Sa obzirom da je drzava rekla da nikada nece rusiti stambene objekte to je manje vise isto.Misliš da će biti kao legalizacija a nije legalizacija nego se vi prijavite da vam naplatitimo porez![]()
Kakva ekonomska politika o cemu pricas? Bas te je nesto dirnulo mozda je vreme da se selis. Skupo pa sta, svuda je skupo. Ako ti je skupo nemoj da kupujes ionako imas previse.Ovo je što sam ja pisao.
Ne kapiram čemu potreba da se umanji efekat ekonomske politike Srbije. Toliko pogrešnih koraka je dovelo do velike inflacije koja ne staje. Zašto se sada to umanjuje? Zar nije bio cilj da bude sve slupo. Šta je sada problem?
Da,nigde se u zakonu ne spominje rec legalizacija. U pitanju je upis prava svojine sa zabelezbom da država ne garantuje za objekat i da se koristi na sopstvenu odgovornost. Ono sto sam zaključio uvidom u predlog zakona jeste skrivena ideja da se naplati porez, a moje mišljenje je da ce cene porasti sa novom količinom novca od kreditnih kupaca novouknjizenih nekretnina jer ce doci do novih vezanih kupoprodaja.Sa obzirom da je drzava rekla da nikada nece rusiti stambene objekte to je manje vise isto.
Nije isto, legalizacijom se dobija upotrebna dozvola, a ovako dobijas samo upisano pravo svojine.I dalje ce postojati razlika u ceni od stanova koji imaju upotrebnu dozvolu, samo ce sad sve moci na kredit.Sa obzirom da je drzava rekla da nikada nece rusiti stambene objekte to je manje vise isto.
Ja licno ne bih kupio stan u objektu koji je legalizovan ovim postupkom. Nesto ne verujem da se drugi kreditni kupci osecaju drugacije od mene. Ali dobro, svako ce proceniti za sebe.Nije isto, legalizacijom se dobija upotrebna dozvola, a ovako dobijas samo upisano pravo svojine.I dalje ce postojati razlika u ceni od stanova koji imaju upotrebnu dozvolu, samo ce sad sve moci na kredit.
Ma jok, sve se to prometovalo do sad, samo za kes i niza cena. Sad ce i to da poraste i eto malih stanova po perifernim opstinama do 100k eura za subvencionisane kredite.Ja licno ne bih kupio stan u objektu koji je legalizovan ovim postupkom. Nesto ne verujem da se drugi kreditni kupci osecaju drugacije od mene. Ali dobro, svako ce proceniti za sebe.
Znaci mirni smo barem 100 godina, do tada ce se prirodno morati rusiti ti objektiU principu moći će da se kupi kao i legalan objekat samo što će kupac takvog objekta snositi rizik da nekad postanemo pravna država. Mada verovatnoća za tako nešto gotovo da i ne postoji.
Da li stvarno neko misli da su legalno zidani i uknjizeni objekti imali stvarno toliko bolji nadzor da su konstruktivno bolji od ovih bez upotrebne dozvole.Znaci mirni smo barem 100 godina, do tada ce se prirodno morati rusiti ti objekti
Tvoj komentar je na nivou zene koju sam kritikovao na ulici jer nije vezala psa, a ona mi odgovorila: Ti ces da mi kazes da ga vezujem?Da li stvarno neko misli da su legalno zidani i uknjizeni objekti imali stvarno toliko bolji nadzor da su konstruktivno bolji od ovih bez upotrebne dozvole.
DaDa li stvarno neko misli da su legalno zidani i uknjizeni objekti imali stvarno toliko bolji nadzor da su konstruktivno bolji od ovih bez upotrebne dozvole.
Jedno pitanje, kupujes na kredit stan i komsija ispod tvog stana (u "legalnoj" zgradi) je na svoju ruku odlucio da umesto noseceg zida odradi nosece grede jer mu se rusio bas taj zid.Tvoj komentar je na nivou zene koju sam kritikovao na ulici jer nije vezala psa, a ona mi odgovorila: Ti ces da mi kazes da ga vezujem?
Para vrti gde burgija nece kao i veze/vezice, ne bih se blanko slozio ali u velikoj vecini slucajeva je verovatno bio bolji nadzor.
Vrlo komplikovana situacija.Ako se divlja kuca daje kao hipoteka ili kupuje na kredit,banka ce traziti potvrdu za statiku i neoboriv pravno valjani dokaz da je zemljiste vase,a ne sta pise u katastru i sta ste vi potpisali i predali da je zemljiste vase ,to ce se sve traziti od procenitelja.Samo bog zna ,koliko ce se sudskih procesa voditi nakon ovog upisa u stilu ja sam vlasnik majke mi tako mi brata lazovaDa li ce se sad davati kredit na kuće kad se sve legalizuje, kakva su vam misljenja?
Zbog tog pa šta nam je i zemlja u ovom stanjuKakva ekonomska politika o cemu pricas? Bas te je nesto dirnulo mozda je vreme da se selis. Skupo pa sta, svuda je skupo. Ako ti je skupo nemoj da kupujes ionako imas previse.
Slazem se, ali verovati da su sve legalne zgrade lose isto koliko i nelegalne je javasluk i kolektivno ludilo, teorija koja odgovara ljudima koji staju na sva 4 samo da zavrse nesto, vode kucice bez povoca, pricaju mobilnim telefonom i imaju coveka da nesto zavrsi...Jedno pitanje, kupujes na kredit stan i komsija ispod tvog stana (u "legalnoj" zgradi) je na svoju ruku odlucio da umesto noseceg zida odradi nosece grede jer mu se rusio bas taj zid.
Da li ti znas da je neko to uradio uopste kada kupujes stan? Da li ti znas da li je neko kompromitovao statiku zgrade u bilo kojoj starogradnji trenutno?
Koji arhitekta je to odradio (ako je uopste i angazovan a ne samo gradjevinski majstor koji "zna" kako) itd itd.
Realno svaka starogradnja je lutrija sto se tice toga.
Para vrti gde burgija nece kao i veze/vezice, ne bih se blanko slozio ali u velikoj vecini slucajeva je verovatno bio bolji nadzor.
Neke jesu neke nisu, nisu ni sve "ilegalne" zgrade lose isto tako niti manje beznedne. A za kolektivno ludilo se slazem, ali do promene mentaliteta da stignemo da razmisljamo kako ocekujes pricamo o decenijama, do tada ce se problem tih zgrada resiti prirodnim putem svakako (bice potrebna renoviranja ili rusenja zbog nedostatka bezbednosti).Slazem se, ali verovati da su sve legalne zgrade lose isto koliko i nelegalne je javasluk i kolektivno ludilo, teorija koja odgovara ljudima koji staju na sva 4 samo da zavrse nesto, vode kucice bez povoca, pricaju mobilnim telefonom i imaju coveka da nesto zavrsi...