Šta je novo?

Cene nekretnina

Videcemo koliko danas, jer ce danas biti usvojen po hitnom postupku bez javne rasprave
Danas je samo predlog zakona koji treba da ide u skupštinsku proceduru.Usvajanje zakona je tek kraj oktobra.
Vezano za merenje,da li neko misli da će za 4.8 miliona objekata da izlazi geometar na teren,i sve to u roku od 60 dana???
Nešto su verovatno smislili ,rok u kome se dobija uknjižba je toliko kratak,da mi nije bas jasno ni da je sve na jedan klik,pa mi nemamo toliko pisara i ćata ni za osminu tog jednog klika 😁

Poslednja izmena:
Odakle 4.8 miliona? Bilo je priče da ima 1.3 miliona ali kontam da je većina već odradjena i čeka na uknjižbu još od prošlog puta.

Ukinuta stručna kontrola i ponižavanje struke

Udruženje upozorava da se novim zakonom ukida obaveza izrade projekta zatečenog stanja objekta, koji bi podrazumevao stručnu procenu bezbednosti građevine.

Time se, kako navodi Vujanović, ukida i primena člana 159 Zakona o planiranju i izgradnji, koji propisuje redovne i vanredne specijalističke preglede.

"Ovako se ponižavaju građevinski inženjeri i poručuje se da struka nije potrebna. Zakonom se obesmišljava inženjerska kontrola, što može imati katastrofalne posledice", istakao je Vujanović.

Mozete vi svi da se sprdate koliko hocete, realan problem postoji i niko ne radi na resavanju istog. Ne zelim vise da idem u offtopic. Svako ko ovo ne razume, zna se zasto ne razume. Sto bi se reklo, ce se vidimo za 10 godina na forumu na istoj ovoj temi.
Jesi li ti milenijalac ili GenZ?

Svako će moći da uđe u digitalnu kartu na kojoj se nalazi svi nelegalni objekti,da odabere svoj objekat,i da okači svoje fajlove koji se traže.To je zapravo predaja predmata u digitalnom obliku.Neko sa druge strane treba sve to da pogleda,nije mi jasno gde su im ljudi da sve to gledaju?Veštačka AI je nedovoljna,pa cela Nvidia fabrika čipova da se preseli u Srbiju nije dovoljno.

Svako će moći da uđe u digitalnu kartu na kojoj se nalazi svi nelegalni objekti,da odabere svoj objekat,i da okači svoje fajlove koji se traže.To je zapravo predaja predmata u digitalnom obliku.Neko sa druge strane treba sve to da pogleda,nije mi jasno gde su im ljudi da sve to gledaju?Veštačka AI je nedovoljna,pa cela Nvidia fabrika čipova da se preseli u Srbiju nije dovoljno.
U ITu imamo slican process pregleda kvaliteta koda, resava se jednostavnom akcijom koja se zove LGTM (looks good to me) :D

Ukinuta stručna kontrola i ponižavanje struke

Udruženje upozorava da se novim zakonom ukida obaveza izrade projekta zatečenog stanja objekta, koji bi podrazumevao stručnu procenu bezbednosti građevine.

Time se, kako navodi Vujanović, ukida i primena člana 159 Zakona o planiranju i izgradnji, koji propisuje redovne i vanredne specijalističke preglede.

"Ovako se ponižavaju građevinski inženjeri i poručuje se da struka nije potrebna. Zakonom se obesmišljava inženjerska kontrola, što može imati katastrofalne posledice", istakao je Vujanović.
Po meni, rešenje je ili da se ruše ili ovako, potpiši na svoju odgovornost pa ako se nešto desi sam si kriv što si zidao/kupovao nelegalno. Najveći problem je što je država "dozvoljavala" nelegalne objekte. Evo skorašnji primer kod ženinog brata u zajedničkom dvorištu (voždovac) košija digao objekat/šupu bez ikakve dozvole, inspekcija izašla, rekla "sram Vas bilo" i otišla.

Po meni, rešenje je ili da se ruše ili ovako, potpiši na svoju odgovornost pa ako se nešto desi sam si kriv što si zidao/kupovao nelegalno. Najveći problem je što je država "dozvoljavala" nelegalne objekte. Evo skorašnji primer kod ženinog brata u zajedničkom dvorištu (voždovac) košija digao objekat/šupu bez ikakve dozvole, inspekcija izašla, rekla "sram Vas bilo" i otišla.
U principu ne postoji idealno rešenje za legalizaciju objekata. Jbg kako rešiti 35 godina javašluka katastra i svih mogućih institucija. Da ne pričamo o izmenama zakona i šta sve ne. Nikako. Uvek će neko profitirati a neko biti oštećen. Makar će uticati na ponudu i na to da ljudi reše pitanje vlasništva.

Moram da ispravim upis, Sava ima dobro pitanje: koliko još milijardi možemo da se zadužimo?
Devizne rezerve 29 milijardi, BDP 82, dug oko 50, 2.5 milijardi godišnje otplate, inflacija oko 5% zvanično.
Oko 300 milijardeee.

Poslednja izmena:
U vezi sa cenama nekretnina je dalje zaduživanje države kreditima. Zanima me da li neko zna koliko još vremenski možemo da se zadužujemo i u milijardama, jer od objave o legalizaciji kruže priče da će za 100 e ubaciti nelagalizovane nekretnine u sistem da bi mogao da se naplaćuje porez. Mnogi su se složili ovde na forumu da će završetkom Expa 2027 pasti i cene, međutim po pričama koje kruže će se desiti vrlo brzo pad svega.

U vezi sa cenama nekretnina je dalje zaduživanje države kreditima. Zanima me da li neko zna koliko još vremenski možemo da se zadužujemo i u milijardama, jer od objave o legalizaciji kruže priče da će za 100 e ubaciti nelagalizovane nekretnine u sistem da bi mogao da se naplaćuje porez. Mnogi su se složili ovde na forumu da će završetkom Expa 2027 pasti i cene, međutim po pričama koje kruže će se desiti vrlo brzo pad svega.
Imamo jos lufta za zaduzivanje, jedino sto niko nece pare da nam da a nesto je i nestasica para s obzirom na ratove i cuda :)

Ja sam sa vise strana vec cuo da je ovo jedan od fokusa, punjenje budzeta jednokratno sa tih 100e + retroaktivnim porezom na nekretnine

Pored naravno skidanja krivicne odgovornosti

Kojim pričama ? Ko priča da če pasti cene?
Javno 100 evra....a 100 evra po 1m2 za gradsko građevinsko ...moj deda če plati ?

Vrh