Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne naravno. Ne verujem. Ako nije legalizovan 32 godine teško da će i sad. Mislim ja sve uredno plaćam, porez stiže, komunalije, ucrtano je u katastru sve, dokumenta imam ali ne može da se legalizuje zbog zemljišta. Takav je zakon.
U moru priloga o novom zakonu o legalizaciji,pronašao sam ovaj prilog sa ministarkom koji je ubedljivo nudi najviše informcija.

-Stupanjem na snagu novog zakona,prestaju da važe svi aktuelni zakoni o legalizaciji.
-Postoje dve vrste investitora,oni koji su dostupni i oni koji su nedostupni državi.Ako su dostupni,oni plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište a kupac je oslobođen plaćanja za legalizaciju.Ako je nedostupan onda kupac plaća one najmanje iznose takozvanih 100 evra.
-Na jednom primeru povodom zemljišta,rečeno je da se podrazumeva da su imovinsko pravni odnosi rešeni ako postoji građevinska dozvola,a zemljište nije preneto na vlasnike objekta.
-Sledi izmena zakona o katastru i premeru,uvodi se konvalidacija bez uplitanja suda,pa će svako moći da dokaže da je vlasnik zemlje ispod objekta, tako što će da dostavi bilo kakav papir da se sa vlasnikom zemljišta dogovorio.
-Zakon ide u najhitnije usvajanje,kako se u vakumu ne bi opet divlje zidalo.

Poslednja izmena:
A danas nikad lakse doci do znanja kako uraditi nesto, em forumi, em youtube a i AI sada.

I opet ne umeju ljudi da zamene steker jbg

Izgleda cekamo matrix i neural link da direktno radis download znanja u mozak
Ne lupaj, sa strujom se ne treba zezati. Ovo ti je bas los savet. Moleraj naravno moze, uzmi mesaj kreci, neces da umres od toga, ali od struje se najlakse gine ko je neuk i pun samopouzdanja.

Da, ali u Borči od 2019 do danas ništa nije infrastrukturno uređeno (za razliku od Surčina, na primer) možda su se investicione mogućnosti poboljšale, ali daleko od toga da je to povećanje cene u srazmeri sa povećanjem kvaliteta života.
Planski delovi su već uređeni infrastrukturno i mi koji tu živimo ne osećamo nedostatak infrastrukture. Bilo bi fino da imamo novi bulevar ili most, ali i dalje je udoban život ovde. Neke stvari jesu uradili da poboljsaju kvalitet zivota (dom zdravlja, novi vrtić, sredjivanje pijaca, uslužni centar), tako da vecina nas ne planira da se seli.
Drago mi je što se ulaze u Surćin i Ledine, verujem da ti je taj deo grada sve privlačniji za život.

Šta ti je brate sutraw, si ustao na levu nogu bate.
Ja sam srećan što sam uopšte uspeo da ustanem. Neke sile prilika su htele da se juče napijem. Pitao sam prodavačicu na šiš ćevapu zašto mi nije izdala fiskalni isečak za moj "PREDMET KUPOVINE". Mislio sam da će joj biti smešno. Umesto osmeha, dobio sam jedno: Sine, ti dobro? Nije gospođo, oprostite. Doviđenja.
Posle sam razmišljao o tome koji put je AV najavio "tešku, najtežu zime ikada". Posle ću potražiti, cenim da je 5+.

Ne lupaj, sa strujom se ne treba zezati. Ovo ti je bas los savet. Moleraj naravno moze, uzmi mesaj kreci, neces da umres od toga, ali od struje se najlakse gine ko je neuk i pun samopouzdanja.
Daj ne zezaj pa nije raketna nauka zameniti uticnicu, da li ti mislis da ljudi sto zive u kucama zovu majstora za svaku sitnicu.
Oboris osigurac, uzmes glimericu da proveris da li ima struje za svaki slucaj i samo zamenis, onda podignes osigurac, proveris da li ima struje / da li radi sve i to je to, posao od 10 minuta.

Ja sam kao klinac ucio jos od caleta kako se te stvari rade, kako se izoluju i spajaju zice, menjaju uticnice, grla u lusterima itd, jer realno neces da zoves majstora za svaku malu sitnicu. Mislim na kraju dana ako neces uzmes pa platis, ali onda nema kukanja kako su majstori skupi i sto zamena uticnice od 10 minuta kosta 30 EUR a jos ga cekas 2 dana da dodje jer mu se ne cima zbog tvoje uticnice.

Odlična kupovina! 👏
Do te mere da sumnjam da ovako nešto postoji..
Pre 3 meseca sam u Džordža Vašingtona prodao malo veći stan, doduše sa dve prave sobe (a bez kuhinje, ima još samo veliko predsoblje, CG), u izvornom stanju dakle bez renoviranja, naravno okrečen, za 4600/kvm.
Da pretpostavio sam da je tako. Jedino sto je buka i nemas prilaz kolima za ovo u Brankovoj ulici.

Daj ne zezaj pa nije raketna nauka zameniti uticnicu, da li ti mislis da ljudi sto zive u kucama zovu majstora za svaku sitnicu.
Oboris osigurac, uzmes glimericu da proveris da li ima struje za svaki slucaj i samo zamenis, onda podignes osigurac, proveris da li ima struje / da li radi sve i to je to, posao od 10 minuta.

Ja sam kao klinac ucio jos od caleta kako se te stvari rade, kako se izoluju i spajaju zice, menjaju uticnice, grla u lusterima itd, jer realno neces da zoves majstora za svaku malu sitnicu. Mislim na kraju dana ako neces uzmes pa platis, ali onda nema kukanja kako su majstori skupi i sto zamena uticnice od 10 minuta kosta 30 EUR a jos ga cekas 2 dana da dodje jer mu se ne cima zbog tvoje uticnice.
Ma ti si zlatan, samo jos avion nisi vozio, drugo si ti 😀
Salu na stranu, namera u komentaru ti je bila dobra, slazem se, ali nemoj da navodis sve ljude na jako samopouzdanje sa strujom, nista drugo. Imas i starogradnje gde se svasta desava, stari osiguraci, ludila, vadi guraj, stavljali dinar u osigurac, licnovali, hoce, nece, 300 problema. Zato kazem treba biti oprezan i ne treba svako da prcka sa strujom.

Vidi se da sam majstorises po kući i da nisi u toku. zamena utičnice je bila 30 EUR pre 10 godina. Meni je pre par meseci u plafonjeri eksplorirala sijalica (ničim izazvana) I moralo je da menja grlo gore u plafonu. Uglavnom, posao od pola sata, ali moralo je nesto da se buši, prespaja, itd. Covek naplatio 10.000. Na prvi pogled mozda mnogo, ali onda kad pomislim mozda i nije, obzirom da su to iznimne popravke koje se ne događaju na mesečnom, pa ni na godišnjem nivou.

Kao da si rekao da uzmeš da štemuješ i radiš instalacije sam, a ne da zameniš prekidač ili utičnicu :) ne vole ljudi da rade jbg, znaš li ti da je taj neko završio fakultet, pa neće valjda sam da kreči i menja sijalicu.

Vidi se da sam majstorises po kući i da nisi u toku. zamena utičnice je bila 30 EUR pre 10 godina. Meni je pre par meseci u plafonjeri eksplorirala sijalica (ničim izazvana) I moralo je da menja grlo gore u plafonu. Uglavnom, posao od pola sata, ali moralo je nesto da se buši, prespaja, itd. Covek naplatio 10.000. Na prvi pogled mozda mnogo, ali onda kad pomislim mozda i nije, obzirom da su to iznimne popravke koje se ne događaju na mesečnom, pa ni na godišnjem nivou.
Komšiji majstor za zamenu adaptera za led svetla naplatio 60e :) uglavnom i treba, kad ima ko da plati... Ko ne zna ili neće, plati, prosto.

Kao da si rekao da uzmeš da štemuješ i radiš instalacije sam, a ne da zameniš prekidač ili utičnicu :) ne vole ljudi da rade jbg, znaš li ti da je taj neko završio fakultet, pa neće valjda sam da kreči i menja sijalicu.
To što za neki posao nije potrebno formalno obrazovanje, ne znaci da posao moze SVAKO da uradi. Ne znam zašto ljudi nipodaštqvaju zanate. Mogu ja valjkom da pređem preko zida, jel zaista mislis da će rezultat biti identičan kao kada ti uradi neko ko kreči svaki dan, čitav dan? Pre neki dan sam bio kod čoveka koji mi je farbao krilo. Naručio originalnu boju, komora, sve po PS. Moro je 3 puta da farba jer slojevi nisu bili ujednačeni. Jel stvarno mislis da je dovoljno imati dobro volju i par alata i da se svaki posao moze završiti?

Auuu ... Odlicna satnica :) Ne znam sto se toliko bojite struje, nema tu neke velike nauke ako se lepo iskljuci dovod na osiguracima. Ovo ostalo je stvar koliko je ko pedantan (sve sto sam sam uradio je najmanje 2x bolje od onoga sto urade majstori doduse red velicine sporije, jbg ne vezbam svaki dan a nije mi ni cilj da idem dalje).
Voda isto, gledam kako ljudi placaju promenu mesaca na bateriji 10000 din. Mesac kosta 1000 din maksimalno i posao je od pola sata. No dobro, ako neces sam ima ko hoce da uradi i naplati i to postujem ali onda nemojte da kukate na majstore i njihove satnice.

Bukvalno :) Letos sam trofaznu uticnicu pretvarao u tri monofazne sa onim mofularnim blokom. Znaci sve sa stemovanjem, nastavljanjem instalacije, gipsiranjem i gletovanjem okolo je bilo 3-4 sata posla. Najniza ponuda koju sam dobio za taj posao je 18000 din :)

Tako je ... U(k)radi sam varijanta :) Osim nekih vecih zahvata gde objektivno nemas alat a ni vreme da se bavis time sve ovo sitno moze covek sam da uradi po kuci, ne vidim razlog za preveliku dramu oko toga.

To što za neki posao nije potrebno formalno obrazovanje, ne znaci da posao moze SVAKO da uradi. Ne znam zašto ljudi nipodaštqvaju zanate. Mogu ja valjkom da pređem preko zida, jel zaista mislis da će rezultat biti identičan kao kada ti uradi neko ko kreči svaki dan, čitav dan? Pre neki dan sam bio kod čoveka koji mi je farbao krilo. Naručio originalnu boju, komora, sve po PS. Moro je 3 puta da farba jer slojevi nisu bili ujednačeni. Jel stvarno mislis da je dovoljno imati dobro volju i par alata i da se svaki posao moze završiti?
Da.

Banalizovanje po strani naravno da ne može svako da uradi isto. Što se pedantnosti tiče sve zavisi, nešto ću uraditi bolje sam, nešto neću, majstori znaju da fušerišu, a i mene zna da bude briga kako će da izgleda. Majstor će svakako brže i eventualno bolje uraditi od tebe e sad pričali smo ranije, ako to što treba da uradiš košta više tvog vremena nego da platiš nekog onda platiš (nije baš ni da je vreme jeftino, a ni potreban alat). No neke sitnice ipak možeš sam.

podržavam ovako nešto potpuno. ne znam zašto je opšteprihvaćeno očekivanje u nas srba da svako mora sve da zna i da ne mora da baca pare na majsotre kad je sve to lako...pa brate mili majstori zato i postoje. svako svoj posao jednostavno i ćao. ovo je karakteristično samo za nas srbe da te bog za sve dao. negde drugde ljudi cene svačije znanje i plaćaju za to

Ma ti si zlatan, samo jos avion nisi vozio, drugo si ti 😀
Salu na stranu, namera u komentaru ti je bila dobra, slazem se, ali nemoj da navodis sve ljude na jako samopouzdanje sa strujom, nista drugo. Imas i starogradnje gde se svasta desava, stari osiguraci, ludila, vadi guraj, stavljali dinar u osigurac, licnovali, hoce, nece, 300 problema. Zato kazem treba biti oprezan i ne treba svako da prcka sa strujom.
Dinar, ekser, nagledao sam se tih budzevina po osiguracima :)
Ali gledajuci realno ako zivis u novogradnji i crkne ti uticnica ili prekidac stvarno mislim da nema velike opasnosti da sam regulises problem.

Veoma moguce, nisam u toku sa cenama elektricara duze vreme. Svakako mislim da ko god se odluci da zivi u kuci na periferiji npr je mnogo bitno da zna nesto i sam da odradi, ajde u BG kada si pa imas milion majstora oko sebe, ovde kada se izmestis teze je naci i potrefiti kada neko moze da ti dodje u kucu + jos trosak itd.

Kako neki majstori rade posao savesnije i bolje ces ga sam uraditi. Evo devojka mi je pokazivala neki stan od pola miliona EUR sto rade enterijer da vidim koliko majstori hvataju krivine. To rupice izmedju parketa gde treba da je lepak, ogrebane i ostecene lajsne, lose povezani prekidaci, itd itd... A 2 puta dolazili da "sredjuju nedostatke".

Danas zoves "majstora" a u stvari je lutrija da li dobro radi, zato se najbolji majstori nadju na preporuku prijatelja a ne preko oglasa.

Imas poslove gde je potrebno i iskustva i talenta a imas poslove koji ukljucuju elementarnu logiku i malo elementarne vestine. Svi mi smo sposobni da uradimo vecinu ovih potonjih poslova manje vise uspesno ali je pitanje za koje vreme i kojim alatom sa kojim rezultatima. Sto se tice farbanja zida, veruj mi da ce rezultat da bude identican mozda cak i bolji ako uradis sam jedino sto ces morati posle vise da cistis, bice sporije, moras da se cimas da nabavljas valjak i farbu ... S druge strane farbanje automobila zahteva i ozbiljnu opremu i jos ozbiljniju satnicu u komori da bi rezultat bio odgovarajuci, to vise nije uradi sam varijanta i ne treba da bude.

Da me neko ne shvati pogresno, nemam ja protiv nista majstora i koliko zaradjuju, sve dok ne rade fuseraj vec profesionalno posao i treba da se plati lepo.
Ali onda nema kukanja, kvalitet i iskustvo kosta a ako nisi siguran da mozes sam dobro da uradis nesto ili naucis onda se plati.

Ja samo mislim da je ludost kada neko se zali na cenu npr krecenja a nikad nije ni probao da okreci sobu ili uzeo valjak u ruke, a mogao se edukovati o svemu u roku od jednog dugometraznog filma pa doneti odluku da li ume i da li misli da je to nesto sto bi mogao da odradi.

EDIT:
@enfario na kontu komentara za voznju aviona, mi kada smo odrastali nismo imali puno para, pa smo sami krecili kucu, sami postavljali laminat i lajsne, montirali roletne nove i resavali sitne probleme po kuci tipa uticnice, zamene sifona i raznih gumica/cesmi i gluposti oko vode.
Zanimljivo kako se kada se nema para sve da nauciti :)

U ovom novom zakonu o legalizaciji,treba staviti da je samo kod prve prodaje legalizovanog objekta, potrebno obavezno izmeriti površinu objekta od strane ovlašćenih lica.Tu treba dodati sigurno i još neke obaveze,tipa za zgrade i veće objekte da se uradi statika na primer,kako bi se koliko toliko naredni kupci ili zaštitili ili bar bili obavešteni u koju vrstu rizika ulaze.

Veoma moguce, nisam u toku sa cenama elektricara duze vreme. Svakako mislim da ko god se odluci da zivi u kuci na periferiji npr je mnogo bitno da zna nesto i sam da odradi, ajde u BG kada si pa imas milion majstora oko sebe, ovde kada se izmestis teze je naci i potrefiti kada neko moze da ti dodje u kucu + jos trosak itd.
Ili zamisli da imas vikendicu a najblizi majstori su na 30km i nemaju vremena da se cimaju da dodju do tebe za neku trivijaliju (a i trosak je da dodju do tebe). Onda se naucis da radis sve sitnije po kuci sam pa kako ispadne, vremenom ispadne bas kako treba a za neke stvari i jos bolje nego sto bi majstori uradili.

Kako neki majstori rade posao savesnije i bolje ces ga sam uraditi. Evo devojka mi je pokazivala neki stan od pola miliona EUR sto rade enterijer da vidim koliko majstori hvataju krivine. To rupice izmedju parketa gde treba da je lepak, ogrebane i ostecene lajsne, lose povezani prekidaci, itd itd... A 2 puta dolazili da "sredjuju nedostatke". Danas zoves "majstora" a u stvari je lutrija da li dobro radi, zato se najbolji majstori nadju na preporuku prijatelja a ne preko oglasa.
Ima "majstora" i majstora i to je najveci problem. Nema ni garancije kvaliteta ni rokova ni cesto ni znanja i uzasno je tesko naci dobrog majstora koji zna svoj posao - takav majstor para vredi i ne treb zaliti novac, problem nastaje sto se oko njega slepa bulumenta dundjera koji nemaju intelektualni kapacitet da zamisle kako to treba finalno da izgleda. Pun je internet fuseraja, sto zbog neznanja sto zbog hvatanja krivina i jurnjave za novcem.

Vrh