Šta je novo?

Cene nekretnina

Verovatno ce legalizovati nekoliko zgrada i to je to, isto kao za kredite

Tako nešto i ja slutim. 🫤 A ovo je samo najava. Nije dovoljno ni sačeki zakonski tekst, nego mora da se vidi i kako se primenjuje u praksi. Ja njima ništa ne verujem.

Ako bi se zaista usvojilo ovako kako je najavaljeno? To bi povećalo ponudu, i cene bi par malo male. Ali bi to vršilo pritisak na cene novogradnje, zato sam i skeptičan.

Nego, je l' ima neko aktuelne podatke za broj odobrenih kredita za mlade? Koliko od 5000 otvrenih mesta je popunjeno?

Kako su stanovi povoljniji od kuća? Ako radiš i imaš ženu koja radi, potrebna su 2 garažna mesta. Koliko košta 80 m2 u kvalitetnoj, legalnoj novogradnji u Borči? Ja više volim život u kući, ali u mom kraju (Krunski venac) potrebne su milioni. Zato mi deluje da je ta razlika između stana i kuće u Borči jako mala.
I dalje 80 kvadrata biće povoljnije od kupovine kuće, čak i sa garažnim mestom. Svi imaju takvu računicu i zato danas svi radije biraju stanove. Da je zaista mala razlika svi bi se više fokusirali na kuće. A vidim da je trenutno u Borči popularno kupiti plac, pa zatim gradnja montažne.

I dalje 80 kvadrata biće povoljnije od kupovine kuće, čak i sa garažnim mestom. Svi imaju takvu računicu i zato danas svi radije biraju stanove. Da je zaista mala razlika svi bi se više fokusirali na kuće. A vidim da je trenutno u Borči popularno kupiti plac, pa zatim gradnja montažne.
Misliš, 80 m2 stana je povoljnije od 250 m2 kuće na placu od 5 ari? Teško da kuća od 80 m2 u Borči košta kao stan iste veličine.

Predlaze se novi zakon legalizacije
Evo zakona i mera koju velik većina na ovom forumu očekuje! Da se odjednom nađe puno stanova i to legalnih na tržištu i da dovede do poplave stanova i samim tim pada cena.
Ja lično mislim već viđeno s Veljom Ilićem ali možda stvarno nešto i bude... Samo da se sve reši za 60 dana:))) Baš izazovno. Ako zbog ovoga padnu cene novogradnje značajno evo prvi pozdravljam meru i još kupujem jedan stan. Ako sad Kings Circle bude davao stanove za 150-200k eura prvi uzimam! Može i kockarnica da je ispod:))

Koliko puta neko mora da vas slaze i prevari da biste prestali da verujete u njegove lazi i bajke i prestali da komentarisete njegove izjave za sludjivanje naroda.
Samo da vas podsetim isti gospodin je rekao da samo nadstresnicu nisu rekonstruisali.

Evo zakona i mera koju velik većina na ovom forumu očekuje! Da se odjednom nađe puno stanova i to legalnih na tržištu i da dovede do poplave stanova i samim tim pada cena.
Ja lično mislim već viđeno s Veljom Ilićem ali možda stvarno nešto i bude... Samo da se sve reši za 60 dana:))) Baš izazovno. Ako zbog ovoga padnu cene novogradnje značajno evo prvi pozdravljam meru i još kupujem jedan stan. Ako sad Kings Circle bude davao stanove za 150-200k eura prvi uzimam! Može i kockarnica da je ispod:))

Ти гледаш тако, а порука коју ја видим је зашто би се било ко цимао да ради нешто легално по пуној (скупљој и са цимањем) процедури?

Dugo pratim forum ali nisam dosada komentarisao, mislim da je Vučić rekao da će 100€ biti gde su investitori pobegli ili nepoznati, a da će poznati i dostupni plaćati cenu naknade uredjenja zemljišta po m2 na toj opštini, bez penala i kamata. Sto je otprilike za stan od 40m2 oko 6,7,8 hiljada evra zavisi od opštine. Tako da ne verujem da će moći mnogo toga da se legalizuje za 100e. Poslusajte ponovo sta je rekao.

Investitore niko neće moći da natera da plate za sve stanove što su izgradili, već će to morati svaki vlasnik stana posebno. Za državu to nisu male pare ako računamo da ima desetine hiljada stanova koji se mogu legalizovati i svako ko ima pare će dati taj iznos (nekoliko hiljada evra) da reši svoj stan. U svakom slučaju na opštinama gde je velika koncetracija nelegalnih objekata (Rakovica, Čukarica...) će doći do pada cena novogradnje i starih uknjizenih stanova a ovi nelegalni će se prodati (do sada se to teško prodavalo) po verovatno manjim cenama nego što mogu sada, zbog veće konkurencije.

Tako je, ali poenta ja da je razlika u ceni između kuća i stanova drastična. Za 300-400k ima lepomsređenih trosobnih stanova, a kuće nema bez 10x toliko.
Donekle i normalno u kraju gde je vrednost zemiljšta značajan deo vrednosti nekretnine.
Ako ću ja sam da živim na placu na kome može da bude 8 spratova stanova, a za zemljištem je jagma, očekivano da će cena te kuće biti bliža ceni cele zgrade, a ne jednog stana.

U Borči već ima mnogo više varijacije, od kuće koje po kvadrata budu znatno ispod stana, do znatno više...

Dugo pratim forum ali nisam dosada komentarisao, mislim da je Vučić rekao da će 100€ biti gde su investitori pobegli ili nepoznati, a da će poznati i dostupni plaćati cenu naknade uredjenja zemljišta po m2 na toj opštini, bez penala i kamata. Sto je otprilike za stan od 40m2 oko 6,7,8 hiljada evra zavisi od opštine. Tako da ne verujem da će moći mnogo toga da se legalizuje za 100e. Poslusajte ponovo sta je rekao.
Ovo je dobra taktika, sad ce ljudi da dizu kes kredite vise nego do sada da bi se legalizovali, znaci raste potrosnja i zaduzivanje.

Ти гледаш тако, а порука коју ја видим је зашто би се било ко цимао да ради нешто легално по пуној (скупљој и са цимањем) процедур
Mislim da je u pitanju presek stanja,sta je na snimku legalizuje se,sta krene nelegalno od sad ne rusi se nego ide u državno vlasništvo.Samim tim resen problem nelegalne gradnje i dalje prodaje.Sad da li je sve samo populističkih,videcemo.

Investitore niko neće moći da natera da plate za sve stanove što su izgradili, već će to morati svaki vlasnik stana posebno. Za državu to nisu male pare ako računamo da ima desetine hiljada stanova koji se mogu legalizovati i svako ko ima pare će dati taj iznos (nekoliko hiljada evra) da reši svoj stan. U svakom slučaju na opštinama gde je velika koncetracija nelegalnih objekata (Rakovica, Čukarica...) će doći do pada cena novogradnje i starih uknjizenih stanova a ovi nelegalni će se prodati (do sada se to teško prodavalo) po verovatno manjim cenama nego što mogu sada, zbog veće konkurencije.
Cene pasti neće

Mislim da je u pitanju presek stanja,sta je na snimku legalizuje se,sta krene nelegalno od sad ne rusi se nego ide u državno vlasništvo.Samim tim resen problem nelegalne gradnje i dalje prodaje.Sad da li je sve samo populističkih,videcemo.

Већ је био пресек стања пре 10 година. Сад кад лепо држава по ко зна који пут шаље поруку да си бу**** што радиш легално, шта ће то спречити људе да не понове исто и надају се новом пресеку стања? Шта ће то спречити следећег колонијалног управника Србије за тих 10 година да у политичком шкрипцу не донесе нови сличан закон (мада гајим наду да неће бити и да ће ова екипа до тада бити у затворима)?

Практично све ово је обухваћено студентским захтевима, поштовање закона пре свега, против овакве хајдучије су се та деца дигла!

Inace evo malo i bugarskih halooglasa.

Jeste jeftinije u proseku ali nije da su cene od 3-4k nepostojece.
Ovde je kvadrat zapravo 3500€ (čitajte opis, neto kvadratura je 34m2) jer u Bugarskoj kao i u Španiji, kvadratura je izražena u bruto vrednosti (debilno). Novogradnja u Bugarskoj dolazi bez parketa, sanitarija i pločica, i PDV je 20% a ne 10%. Malo sam istraživao to tržiste,.

Већ је био пресек стања пре 10 година. Сад кад лепо држава по ко зна који пут шаље поруку да си бу**** што радиш легално, шта ће то спречити људе да не понове исто и надају се новом пресеку стања? Шта ће то спречити следећег колонијалног управника Србије за тих 10 година да у политичком шкрипцу не донесе нови сличан закон (мада гајим наду да неће бити и да ће ова екипа до тада бити у затворима)?

Практично све ово је обухваћено студентским захтевима, поштовање закона пре свега, против овакве хајдучије су се та деца дигла!
Što bi se reklo ŠVEDSKE INSTITUCIJE:))) i još dodajte ŠVEDSKI STANDARD i Volim i ja vas!

Vrh