Šta je novo?

Cene nekretnina

Tek su potrošili 35-36% para za to. Metro otkazan. Stadion potrošena sredstva 0,25%. U principu zbog većih troškova od planiranih zbog rada u zilion smena, pojeli smo metro, verovatno i stadion, cela zemlja je stala sa projektima i sve pare idu tamo. Podaci od pre par meseci.
Znači sredinom/ krajem 2026 će raspisati izbore. Kada skrcaju poslednji expo evrić i nabiju još 20-30% inflacije....pardon....rasta BDP-a.
Ja sam cuo da cak i neki namesteni tenderi ne mogu da se realizuju jer nema para, sve se preusmerava za Expo.
Ok, sad ce se javiti neki sa komentarima tipa "manje Reddit-a", ali stvarno sam iz vise razlicitih izvora procitao price kako su neke firme, opstine ili gradovi u blokadi i sl (recimo ovo http://juznevesti.com/ekonomija/racun-grada-nisa-mesecima-u-visemilionskoj-blokadi/). U mnogim drzavnim ili opstinskim firmama kasne plate mesecima, ali radnici moraju da cute jer vecina su caci i nemaju druge opcije. Izgleda se samo presipa iz supljeg u prazno, odrzava da funkcionise koliko-toliko dok se izvlace pare preko Expo-a, za to mora da ima. A posle kud koji mili moji.

G1JOT0ZWcAAmXP6.jpg

Ovo je do 2023. Baš gadno raslojavanje u SAD, sada je još gore. Evropa svakako prati trend, a o Srbiji da ne govorim. Pravac je jasan.

G1UJ3ozWAAEjrPZ.jpg

I narod to oseća. Čak i u optimističnoj Americi opada uverenje da ćeš uspeti da poboljšaš svoj životni standard.

G1J61EwX0AA1ZIu.jpg

U međuvremenu: Evo zvanične objave sa naloga Bele Kuće. 🤡 Ja ne znam kako neko može da sumnja šta će Amerika raditi kada krene kriza.

Biće tu kao kukanje na FED što nisu rezali kamate na vreme i u dovoljnoj meri, zato sada mora stimulus da se spreči recesija. Bitno je da neće on biti kriv.

G1S9OSvXYAIlDL6.jpg

Price-to-income ratio za nekretnine u SAD i Kanadi: Detroit je na dnu, sa 3.8 (!).

San o vlasništvu prve nekrentine polako ali sigurno nestaje. Sreća što će u Srbiji ogromna većina naslediti najmanje jedan stan. Ali kupovina neće postati lakša, čak ni vezana.

Ja od proleća očekujem mali boost rasta cena nekretnina u Srbiji, pogotov ako se pol. situacija smiri. Neće porasti baš kao inflacija u dinarima, ali mislim da će do kraja 2026. biti solidno iznad 10% rasta.

Još jači rast sledi tek kada ponovo budemo uvozili inflaciju.

Slazem se, to i jeste problem. Sto bih ja bio ekspert za gradjevinu? Ja imam svoju ekspertizu (kenjanje po forumima) 😀 Sto bih ja morao da znam bilo sta o gradjevini kad kupujem stan?
Pa ne moraš samo se kladim da se ljudi više raspituju i proveravaju kada kupuju automobil nego stan, a nisu autoelektričari/mehaničari.

Ovo je do 2023. Baš gadno raslojavanje u SAD, sada je još gore. Evropa svakako prati trend, a o Srbiji da ne govorim.
Mozda ipak treba govoriti o Srbiji jer i ne stoji toliko ta tvrdnja:

Evropa je generalno dosta iza SAD sto se tice nejednakosti.

Tek su potrošili 35-36% para za to. Metro otkazan. Stadion potrošena sredstva 0,25%. U principu zbog većih troškova od planiranih zbog rada u zilion smena, pojeli smo metro, verovatno i stadion, cela zemlja je stala sa projektima i sve pare idu tamo. Podaci od pre par meseci.
Znači sredinom/ krajem 2026 će raspisati izbore. Kada skrcaju poslednji expo evrić i nabiju još 20-30% inflacije....pardon....rasta BDP-a.
Sasvim izvesno....kad nestane €€

Pa ne moraš samo se kladim da se ljudi više raspituju i proveravaju kada kupuju automobil nego stan, a nisu autoelektričari/mehaničari.
Kad neno nekad od nas obicnih kupuje stan kupuje je ga 99% sa prvom pločom..u izgradnji...pa to raspitivanje je idi mi dodi mi...moze bude ne mora da znači. Jedino Vi koji kupujete završene projekte kojih ima 1 %.....e to su face

Predlaze se novi zakon legalizacije
Obratiti pažnju na naziv zakona...kod nas očigledno ništa ne može bez uber patetike i hiper populizma

Takav je mentalitet jedno 80% ljudi ovde
Ako bi se sprovela masovna legalizacija i kao posledica toga mogao da se kupi stan za 20-30% niže cene od sadašnjih da li bi pozdravio to jer više ljudi moze da se skući ili bi ostao principijelan da ako je neko zidao bez dozvola/dokumentacije, jedino što može da očekuje je wrecking ball?

Ako bi se sprovela masovna legalizacija i kao posledica toga mogao da se kupi stan za 20-30% niže cene od sadašnjih da li bi pozdravio to jer više ljudi moze da se skući ili bi ostao principijelan da ako je neko zidao bez dozvola/dokumentacije, jedino što može da očekuje je wrecking ball?
Ja nisam za rusenje ali nisam ni za nedostatak posledica po one koji su gradili takve zgrade.

Naivne i neupucene kupce ne bih kaznjavao, ali investitore bih

Nemam nista protiv da padnu cene nekretnina 20-30%

Najgore je kad se sve trpa u isti kos i kad se sve radi zbog populizma. Kao sto su za konverziju prava koriscenja u pravo svojine nekom omogucilli da dobije ogromne gradjevinske povrsine za dzabe, tako ce ovim zakonom omoguciti nekom (njihovom) da legalizuje nelegalne kuce/splavove na Savi, u nacionalnim parkovima i slicno.
Neki objekti nisu legalizovani cisto zbog nekih formalno-pravnih razloga, za neke nelegalizovane objekte je i sama drzava kriva. Sa druge strane, neki objekti nikako ne smeju biti legalizovani. Cak i nesto sto je mozda legalizvovano ili se trenutno gradi po zakonu treba da bude proglaseno za nelegalno i da se srusi ako je ustanovljeno da je proces legalizacije ili dobijanja gradjevinske dozvole bio sporan. A opet, i tu treba videti pozadinu price, glupo je srusiti nesto u kome zivi neko ko jedva prezivljava, a onaj ko je to trebao da izgradi po zakonu i ko je pokupio sav profit od toga sto je radio po zakonu je pobegao. Mislim, to bi moglo sve da se uradi da smo normalna zemlja, ali posto nismo, nista od toga.

Ja nisam za rusenje ali nisam ni za nedostatak posledica po one koji su gradili takve zgrade.

Naivne i neupucene kupce ne bih kaznjavao, ali investitore bih

Nemam nista protiv da padnu cene nekretnina 20-30%
Čekaj bre jel se šališ, kupujes stan/kuću (radnja koja se za većinu ljudi obavlja jednom u životu) i pozivaš se na "naivnost i neupućenost" kao aboliciju od pravnih posledica za nekog ko je učestvovao u takvom poslu. Ima ona fraza na engleskom "blissful ignorance", pod hitno izmisliti nešto slično i u srpskom jeziku.

Ja bih ostao principijelan. Zasto je neko ko je radio van zakona pametniji od onog ko je radio po zakonu? Ko koga bije po usima da daje 100k evra za nelegalan stan na Altini, koji se gradio bez lokacijskih uslova i gradjevinske dozvole? I treba da snosi posledice svojih glupih odluka. One sto su se uselili u novogradnju, a prvobitno je postojala gradjevinska dozvola, slucaj po slucaj da se ispita i da se pomogne kome treba, jer takvih projekata ima mnogo. Formirati komisije da ispitaju sta se desavalo i legalizovati.

Ali pomagati ove divljake gore koji su svesno kupovali nelegalne stanove je cist javasluk.

Ja bih ostao principijelan. Zasto je neko ko je radio van zakona pametniji od onog ko je radio po zakonu? Ko koga bije po usima da daje 100k evra za nelegalan stan na Altini, koji se gradio bez lokacijskih uslova i gradjevinske dozvole? I treba da snosi posledice svojih glupih odluka. One sto su se uselili u novogradnju, a prvobitno je postojala gradjevinska dozvola, slucaj po slucaj da se ispita i da se pomogne kome treba, jer takvih projekata ima mnogo. Formirati komisije da ispitaju sta se desavalo i legalizovati.

Ali pomagati ove divljake gore koji su svesno kupovali nelegalne stanove je cist javasluk.
Kao sto sam rekao, treba svaki slucaj ispitivati za sebe. To sto je neko kupio nesto nelegalizovano ne znaci da je kriv. Mozda nije imao para za nesto bolje, a agent ga je izlagao da ce to sigurno biti legalizovano, pa je tako proslo. Plus, ti stan prakticno ne mozes kuptii bez notara (ranije suda), tako da je zakon generalno napravljen da tebe kao kupca stiti u slucaju da ne znas zakon jer po prirodi svoje pozicije ti i ne moras da znas zakon). Ali, ako si investitor i nesto gradis, ti to prirodi stvari moras da znas zakone i ako ih krsis moras da snosis posledice. Smatram da treba kaznjavati pre svega one koji su krsili zakon, a ne one koji su bili naivni i neinformisani. Tacno je da ima i onih koji su svesno kupivali nesto nelegalizovano i jeftinije u nadi da ce legalizvoati i prodati skuplje, mozda imaju i neku vezu i slicno pa su mislili da ce proci brze, ali je poenta prica da prvo treba da odgovaraju najodgovorniji, pa tek onda mozemo pricati o ostalima. Ali to je proces koje moze jako dugo potrajata, a mi kao drustvo i drzava smo daleko od toga.

Mislim da ti ne razumes sta podrazumeva zakon o legalizaciji, to se odnosi na objekte sagrađene do 2015. godine, dakle tek kada su konstituisani notari. Pre toga sudovi nisu vršili nikakve provere (to je i bio jedan od razloga zašto su uvedeni notari) niti je postojala elektronska baza katastra pa je bilo moguće, između ostalog, isti stan prodati po nekoliko puta i sve uz sudsku overu. Dakle, ono što je zidano počev od 01.01.2015. je apsolutno nelegalno, ne podleže nikakvoj legalizaciji i treba odmah da bude srušeno. Ali naravno, i tu će se javiti neki "neupućeni i naicni", sve samo da se izvrda red i zakon.

Vrh