Šta je novo?

Cene nekretnina

Tek su potrošili 35-36% para za to. Metro otkazan. Stadion potrošena sredstva 0,25%. U principu zbog većih troškova od planiranih zbog rada u zilion smena, pojeli smo metro, verovatno i stadion, cela zemlja je stala sa projektima i sve pare idu tamo. Podaci od pre par meseci.
Znači sredinom/ krajem 2026 će raspisati izbore. Kada skrcaju poslednji expo evrić i nabiju još 20-30% inflacije....pardon....rasta BDP-a.
Ja sam cuo da cak i neki namesteni tenderi ne mogu da se realizuju jer nema para, sve se preusmerava za Expo.
Ok, sad ce se javiti neki sa komentarima tipa "manje Reddit-a", ali stvarno sam iz vise razlicitih izvora procitao price kako su neke firme, opstine ili gradovi u blokadi i sl (recimo ovo http://juznevesti.com/ekonomija/racun-grada-nisa-mesecima-u-visemilionskoj-blokadi/). U mnogim drzavnim ili opstinskim firmama kasne plate mesecima, ali radnici moraju da cute jer vecina su caci i nemaju druge opcije. Izgleda se samo presipa iz supljeg u prazno, odrzava da funkcionise koliko-toliko dok se izvlace pare preko Expo-a, za to mora da ima. A posle kud koji mili moji.

G1JOT0ZWcAAmXP6.jpg

Ovo je do 2023. Baš gadno raslojavanje u SAD, sada je još gore. Evropa svakako prati trend, a o Srbiji da ne govorim. Pravac je jasan.

G1UJ3ozWAAEjrPZ.jpg

I narod to oseća. Čak i u optimističnoj Americi opada uverenje da ćeš uspeti da poboljšaš svoj životni standard.

G1J61EwX0AA1ZIu.jpg

U međuvremenu: Evo zvanične objave sa naloga Bele Kuće. 🤡 Ja ne znam kako neko može da sumnja šta će Amerika raditi kada krene kriza.

Biće tu kao kukanje na FED što nisu rezali kamate na vreme i u dovoljnoj meri, zato sada mora stimulus da se spreči recesija. Bitno je da neće on biti kriv.

G1S9OSvXYAIlDL6.jpg

Price-to-income ratio za nekretnine u SAD i Kanadi: Detroit je na dnu, sa 3.8 (!).

San o vlasništvu prve nekrentine polako ali sigurno nestaje. Sreća što će u Srbiji ogromna većina naslediti najmanje jedan stan. Ali kupovina neće postati lakša, čak ni vezana.

Ja od proleća očekujem mali boost rasta cena nekretnina u Srbiji, pogotov ako se pol. situacija smiri. Neće porasti baš kao inflacija u dinarima, ali mislim da će do kraja 2026. biti solidno iznad 10% rasta.

Još jači rast sledi tek kada ponovo budemo uvozili inflaciju.

Slazem se, to i jeste problem. Sto bih ja bio ekspert za gradjevinu? Ja imam svoju ekspertizu (kenjanje po forumima) 😀 Sto bih ja morao da znam bilo sta o gradjevini kad kupujem stan?
Pa ne moraš samo se kladim da se ljudi više raspituju i proveravaju kada kupuju automobil nego stan, a nisu autoelektričari/mehaničari.

Vrh