Šta je novo?

Cene nekretnina

Gleda se svaki €. Zato. Može im se. Od B zahteva viši nivo gradnje i planiranje. Tugica je da te neko ošiša za 4K i imaš C kao bilo ko u Srbiji ko kupi i za 1-1,8k evra novogradnju.
Gledaju da a izvuku maksimalni profit što je tužno. Skok sa Bi na A ne bi trebalo da drastično poskupi kvadrate a kad su vec na nekoj cifri od 4K po kvadratu onda i ne pravi neku razliku

Gledaju da a izvuku maksimalni profit što je tužno. Skok sa Bi na A ne bi trebalo da drastično poskupi kvadrate a kad su vec na nekoj cifri od 4K po kvadratu onda i ne pravi neku razliku
Poenta je da u nekom trenutku to A predstavljaju kao neki vrhunac gradnje koji kosta 1k-2k-3k e/m2 vise nego regularna gradnja iako njih kosta mozda 100/200 e/m2 vise. Poenta je da sve prodajes na kasicicu. Kao tehnoloske kompanije, svake godine neko malo poboljsanje, iako vec imaju tehnologiju za narednih 5 iPhone-ova, ali uvek ostavljas prostora da nesto unapredis i da ti to bude opravdanje za rast cene.

Koju odgovornost ima agencija? Da li je neki agent ikad odgovarao za bilo sta? Jednostavno oni svoje prodavanje magle predstavljaju kao neko specijalno znanje, a ko zna koliko agenata za nekretnine je verovatno jedva zavrsilo srednju skolu. To sto su polozili neki kurs ne znaci da se bilo sta razumeju u nekretnine. Oni znaju samo da lazu i mazu.
Ne znam koju ima odgovornost, nisam advokat, što se mene tiče nemaju nikakvu i zato ih izbegavam. Okačiš sam na 4 zida i to je to. Kada sam prodavao sa bratom stan, mrzelo me je, pogrešno si i opis napisali, slike su katastrofa bile, tu sam jedino reagovao da alikaju i pogled i sa terase i lepše kadrove. Na kraju smo bez njih prodali.
Dobro, nemoj generalizovati ima i ok njih i koji stvarno pomognu ljudima. Nisu svi kupci po nekoliko godina na beobuildu i forumima i da znaju više od tih agenata. Suviše si subjektivan. Mislim da organizuju i advokata. Neki ljudi to ništa ne znaju. Kao i za putovanja, neki nikad nisu napravili sopstveno putovanje, samo pravac u agenciju.
Realno šta će tebi agencija?
Da, ima prodavaca magle, svuda ih ima. Prehrambena industrija, farmacija, vidovite Zorke, obaj hotline vesele devojke koji vrti iste devojke 25god itd...Biće toga dok smo mi živi. Da sam advokat sve bih ih redom tužio.
Čovek ti pokazao lično stan, možda i rekao koju rečenicu, šta sada. Ko je pametniji i znači mu svaki eur ima načina da to izbegne, pisao sam već.

Ne znam koju ima odgovornost, nisam advokat, što se mene tiče nemaju nikakvu i zato ih izbegavam. Okačiš sam na 4 zida i to je to. Kada sam prodavao sa bratom stan, mrzelo me je, pogrešno si i opis napisali, slike su katastrofa bile, tu sam jedino reagovao da alikaju i pogled i sa terase i lepše kadrove. Na kraju smo bez njih prodali.
Dobro, nemoj generalizovati ima i ok njih i koji stvarno pomognu ljudima. Nisu svi kupci po nekoliko godina na beobuildu i forumima i da znaju više od tih agenata. Suviše si subjektivan. Mislim da organizuju i advokata. Neki ljudi to ništa ne znaju. Kao i za putovanja, neki nikad nisu napravili sopstveno putovanje, samo pravac u agenciju.
Realno šta će tebi agencija?
Da, ima prodavaca magle, svuda ih ima. Prehrambena industrija, farmacija, vidovite Zorke, obaj hotline vesele devojke koji vrti iste devojke 25god itd...Biće toga dok smo mi živi. Da sam advokat sve bih ih redom tužio.
Čovek ti pokazao lično stan, možda i rekao koju rečenicu, šta sada. Ko je pametniji i znači mu svaki eur ima načina da to izbegne, pisao sam već.
Mom drugu je jedan agent pomogao oko nekih stvari vezano za uknjizenje stana koje je kupovao. Ali to je vise kombinacija toga sto je taj agent istovremeno i pravnik i sto je imao kontakte u katastru i gde vec. Takve stvari vrede da se plate, ali to 90% agenata ne moze da ti zavrsi, jer to generalno rade pravnici/advokati + veza, I taj agent je meni hteo da proda stan po vecoj ceni nego sto sam kupio u drugoj agenciji. A ti agenti to sto te vode i prikazuju stan i sto reklamiraju stan na drustvenim mrezama i placenim oglasima, to moze i moja baba.
Koju tačno odgovornost bi trebalo da ima agencija?
Da ne padnes sa terase dok gledas stan koji ti pokazuju.

Po meni bi imalo smisla uvesti da novogradnja mora da bude minimmum B razred lupam 3 godine od sad.
Sto se tice agenata, ima smisla da ga placa samo onaj ko ga angazuje. Mnogi prodavci bi to radili, da se ne bi cimali da pokazuju stan svako malo.

Po meni bi imalo smisla uvesti da novogradnja mora da bude minimmum B razred lupam 3 godine od sad.
Sto se tice agenata, ima smisla da ga placa samo onaj ko ga angazuje. Mnogi prodavci bi to radili, da se ne bi cimali da pokazuju stan svako malo.

Svakako ne treba smetnuti s uma da u celoj priči jedino kupac ima neki novac, tako da u praksi bi opet kupac plaćao agenta, samo bi se to ogledalo u ceni nekretnine.

Što opet nije loše za kupca, koji onda cenu agenta može da zavrti u kredit, za razliku od ovoga što imamo sad.

Svakako ne treba smetnuti s uma da u celoj priči jedino kupac ima neki novac, tako da u praksi bi opet kupac plaćao agenta, samo bi se to ogledalo u ceni nekretnine.

Što opet nije loše za kupca, koji onda cenu agenta može da zavrti u kredit, za razliku od ovoga što imamo sad.
Prodavac bi mogao da plati po obavljenoj transakciji, kada agent zavrsi posao. Neka prebaci trosak i na kupca, onda postaje manje konkurentan na trzistu, a sto kazes svakako je bolje od trenutne situacije.

Mislim da se svi slažemo.
A ti agenti to sto te vode i prikazuju stan i sto reklamiraju stan na drustvenim mrezama i placenim oglasima, to moze i moja baba.
Eto ja tražim nekog za to za promovisanje firme. Može 2-3% za ugovoren posao.
Vodjenje društvene mreže i opisivanje poslova zarad nabavke klijenata.
Upravo to. Ja nemam elana da to radim, a imam da se ovde dopisujem, čudno ali istinito.
Slazem se, treba uvesti zakon da recimo ispod B ne bi smelo ni da dobijes gradjevinsku dozvolu.
Ima zakon za C. Pre nije bilo ni toga. Napredujemo. Važno je poboljšati kroz mere ceo sistem. Ti do svoje klase B pogineš jer se raspada fasada(terasa) starogradnje i ugušiš se jer lože sve i svašta.

Da li neko gleda ozbiljnije investicionu kupovinu u Dubajiu? Cene i neki biznis plan me za to interesuje. Svakako bih voleo da ako se upustim u to imam barem nekog poznanika sa zajedničkim ciljem.

Eto ja tražim nekog za to za promovisanje firme. Može 2-3% za ugovoren posao.
Vodjenje društvene mreže i opisivanje poslova zarad nabavke klijenata.
Upravo to. Ja nemam elana da to radim, a imam da se ovde dopisujem, čudno ali istinito.
Nije isto prodaja nekretnine i ugovaranje posla. Ja mislim da ozbiljne firme placaju i mnogo vise od 2-3% ako im nadjes poslovnog partnera za saradnju. Evo na ulici svaki drugi kog nadjes bi mogao da ti radi kao agent za nekretnine. Ali trazenje klijenata, poslovnih partnera za B2B, iliti business developer je specificno zanimanje koje retko ko moze da radi kvalitetno. Mislim, veliki broj ljudi mozda zadovoljava neke formalne uslove tipa fakultetsko obrazovanje, poznavanje materije, znanje jezika, soft skills, itd, ali retko ko je zaista dobar u tome. Dok bi nekretnine lako mogle da se prodaju i kad bi agente skroz iskljucio iz price. E sad, ja pricam za B2B, ti si mozda mislio na B2C, mada i tu vaze slicni principi.
Ali ono sto je najbitnije, tebi kao prodavcu mozda i jeste ok da das 2-3% za ugovoren posao. Ali da li bi tvoji klijenti kao kupci morali da placaju dodatnih 2-3% istu tu osobu koju bi ti angazovao za taj posao?

Nije isto prodaja nekretnine i ugovaranje posla. Ja mislim da ozbiljne firme placaju i mnogo vise od 2-3% ako im nadjes poslovnog partnera za saradnju. Evo na ulici svaki drugi kog nadjes bi mogao da ti radi kao agent za nekretnine. Ali trazenje klijenata, poslovnih partnera za B2B, iliti business developer je specificno zanimanje koje retko ko moze da radi kvalitetno. Mislim, veliki broj ljudi mozda zadovoljava neke formalne uslove tipa fakultetsko obrazovanje, poznavanje materije, znanje jezika, soft skills, itd, ali retko ko je zaista dobar u tome. Dok bi nekretnine lako mogle da se prodaju i kad bi agente skroz iskljucio iz price. E sad, ja pricam za B2B, ti si mozda mislio na B2C, mada i tu vaze slicni principi.
Ali ono sto je najbitnije, tebi kao prodavcu mozda i jeste ok da das 2-3% za ugovoren posao. Ali da li bi tvoji klijenti kao kupci morali da placaju dodatnih 2-3% istu tu osobu koju bi ti angazovao za taj posao?
Nikakvo Ugovaranje nego da im samo iskočim kao firma i da imaju dovoljno fokusa, minut da čuju i vide šta radim. Tako bih opisao i agente nekretnina, samo ti pokaži i reci nekoliko rečenica o zgradi i stanu i upoznaj me ako je ozbiljan.
Nama sada deluje puno tih 2-3% za taj rad, ali evo malo sam se izmestio iz očiju tipičnog kupca.
Pa sada, ne bi plaćali svih 2/3% možda i ne bi uopšte dobili povećanje, već bih ja mogao da se fokusiram više na to što znam da radim i svi ostali i nastala bi ekspanzija i proširenje jer bi dobijali klijente i o tome ne bi razmišljali. Taman to lično gubljenje vremena kompenzuješ za više odradjenog posla. B2B i B2C ne razumem uopšte ja kao zanimanje, suviše mi je to stručno 😉Ali mislim da sam objasnio, pusti mene da radim svoj posao i da me neko drugi reklamira i to prezentuje i da tako dobijam priliku za proširenje. Eto ukratko. Zato i mislim da prodavci ulaze u dilove sa agencijama. Nemaju oni vremena da Žiku i Mirka vode u razgledanje. Mada neki veći i ozbiljniji imaju svoj tim prodaje.
To što ima mnogo loših agencija je pokazatelj da je taj sektor eksplodirao i da se mnogo nestručnih bavi time jer im se može., nažalost.

Nikakvo Ugovaranje nego da im samo iskočim kao firma i da imaju dovoljno fokusa, minut da čuju i vide šta radim. Tako bih opisao i agente nekretnina, samo ti pokaži i reci nekoliko rečenica o zgradi i stanu i upoznaj me ako je ozbiljan.
Nama sada deluje puno tih 2-3% za taj rad, ali evo malo sam se izmestio iz očiju tipičnog kupca.
Pa sada, ne bi plaćali svih 2/3% možda i ne bi uopšte dobili povećanje, već bih ja mogao da se fokusiram više na to što znam da radim i svi ostali i nastala bi ekspanzija i proširenje jer bi dobijali klijente i o tome ne bi razmišljali. Taman to lično gubljenje vremena kompenzuješ za više odradjenog posla. B2B i B2C ne razumem uopšte ja kao zanimanje, suviše mi je to stručno 😉Ali mislim da sam objasnio, pusti mene da radim svoj posao i da me neko drugi reklamira i to prezentuje i da tako dobijam priliku za proširenje. Eto ukratko. Zato i mislim da prodavci ulaze u dilove sa agencijama. Nemaju oni vremena da Žiku i Mirka vode u razgledanje. Mada neki veći i ozbiljniji imaju svoj tim prodaje.
To što ima mnogo loših agencija je pokazatelj da je taj sektor eksplodirao i da se mnogo nestručnih bavi time jer im se može., nažalost.
Da se razumemo, ja nemam nista protiv toga da neko angazuje agenciju i plati joj i 50% proviziju ako misli da ce ona da im nadje kupca i proda stan i ako misli da to vredi. Ja samo ne zelim kao kupac da placam nekog kog nisam angazovao.

N
Zenin brat kupio skoro stan 3k+pdv na zvezdari kraj dimitrijale, investitor nije hteo da im ugradi komarnike :) stanari morali sami da angazuju i plate firmu.

N

Zenin brat kupio skoro stan 3k+pdv na zvezdari kraj dimitrijale, investitor nije hteo da im ugradi komarnike :) stanari morali sami da angazuju i plate firmu.
Generalni su stanovi precenjeni u smislu fušeraja i maksimalne uštede na svim sitnicama. Retko se vidi da je rađeno baš kao treba. Ovo veći projekti opet mogu da budu super ali ih malo ima ili su na neodgovarajućim lokacijama ili ... Ima i investitora koji urade više nego fenomenalno ali su u manjini.

Nego da napravimo neki presek.
-fed pivot
- buffet indikator otišao u oblake
-oborili kamate uz najavu novih smanjivanja. Porasla kamata na kredite u USA.
-zaposlenost posrće. Kreditni rejting pada brzo plebsu
-sve bonds traže veću kamatu
-verovatno dalji raspad 10y Japan bonds

Šta to dalje znači:
1.Postoji velika verovatnoća da je top is in.
2. Malo cvrc pa opet gore i onda nešto pukne u q1-q2
Iz tvojih usta u ... (Ovo pod 2 )

jaka priča iskreno.
gnjide obične. kur*e imaju više skrupula od njih
Nemam ništa protiv da ljudi zarade ali od agenata bi očekivao sledeće:
- da poznaje strukturu gradnje zgrade - tip, izolacija itd
- da poznaje koji su kvarovi prijavljeni u poslednjih godinu dve firmi sa kojim stambena zajednica ima ugovor o održavanju
- da predstavi eventualna investiciona ulaganja u zgradu
- da bude upoznata sa okolnim parcelama ako nisu izgrađene u da mi predstavi rizike npr na pogled iz predmetnog stana ako ima prilike da se nešto zida
- razloge zašto se stan prodaje
- da podeli informacije tipa da li je parket hoblovan, da li su pločice u kupatilu lepljene na pločice a ne da ulepšava stvari...
- ne mora da bude na mojoj strani ali nek bar bude neutralan

Onda ću rado dati tih 2%

Jedna malo licna vest, odobren kredit zvanicno, u Ponedeljak idem da potpisem ugovor sa bankom :)
30 god, promenljiva rata - 2.25% + EURIBOR (u trenutku potpisivanja ugovora 4.19% kamatna stopa).
Čestitke! Koja je opcija za fiksnu? Može li se preći u nekom trenutku? Koja je banka ? Je l ovih 30 godina prelazi u penzionerske dane?
Vidim da Intesa nudi prevremenu otplatu bez penala, kako je kod tvog kredita to regulisano?

Pijaća voda znam da je problem u Vojvodini. Ali nisam znao da je i u Banovcima i u Borci. Da li ima negde u Sremu da je dobra voda?

Znam drugar u Indjiji koji se odselio tamo sa juga Srbije ne pije vodu sa cesme, samo flasiranu.
Pijaća voda nije problem u Borči, znam da je ovo forum, ali iznošenje takvih neistina bi stvarno trebalo zabraniti.
Onda ljudi pljuju ana.rs a ovde se nekad pišu takve laži... Lepši pol je izgleda dosta realniji i objektivniji od mnogih ovde.

Što? Mi se jedino ne slažemo oko 3 stvari. Prva je fiksni kurs a druga kako je u Srbiji ekstra i bolja klima od NL, treća 1% krediti. Ostalo smo ok. Diskutovali smo o raznim stvarima u korporacijama, zlatu, kada su krenuli protesti itd.
Generalno se slažemo. Ekonomija štuca, država pravi inflaciju i pokušava da popuni rupe koje rastu i na taj način da obezbedi prilive u budzetu. Još ništa nije alarmantno ali neki početak prekretnice. Protesti su im pomrsili konce. Deficit blizanaca raste, SDI su navodno pale 60+%. Trenutno nas spašavaju krediti (ranije ugovoreni) doznake i porast naplate zbog inflacije.
2026 je neka prekretnica po mom mišljenju.
Cujem da je ekipa na vlasti prestala da hrli u nekretnine. Plaše se nekih budućih provera tipa "odakle ti?" Nešto ne verujem u to jer se uvek utale stara i nova vlast.

Da, to sam napisao. Ali ajde da pojasnim kao nekada kada sam imao volju i bio pun entuzijazma ovde. Fed spušta kamate a kamate na kredite za nekretnine rastu u USA. Spustili su zbog usporavanja ekonomije i slabog tržišta poslova. To se zove fed pivot i obično je u 70% situacija padalo tržište zbog toga.

Tržište percipira stagflaciju i traži veći prinos na obveznice. USA vlada menja dugoročni dug kratkoročnim i fingira smanjenu tražnju. Zato još ne vidimo npr stope iznad 5% na 30y bonds. To je zapravo opasna taktika jer su onda više izloženi krizi kratkoročno. U smislu finansiranje. To nije preveliki % što rade ali dovoljno da veštački obore kamate i očekivanja tržišta. Poslednji put je to bilo 2006-2007 pred seku.
Japan to isto radi jer se plaši zbog visokog duga. Ne mogu da spasu i jen i obveznice.

Neka budjava situacija je trenutno. Ako podignu kamate, problem je zbog duga i polomiće tržište. Ako spuste kamate pokušavaju da ubrizgaju život ekonomiji, u smislu ne da dodje do rasta nego da ne dodje do pucanja. Kamata je iznad Fed targeta od 2%(2,9% je sa tendencijom rasta zbog tarifa). Tržište radne snage je sve lošije.
Sad se bukvalno čeka samo da se nešto dogodi: seka na steroidima, Iran i spaljivanje krivice na isti. Iran=skupo gorivo=inflacija. Kina tj Tajvan= otišli asseti u podrum jednu deceniju minimum. Paljenje printera= inflacija . Bukvalno ne znamo šta ali znamo da mora nešto 😁

Šta će biti ne znam ali ovo su nam opcije verovatno u 2026.
Izvinjavam se što nisam uradio quote poruka u jednoj poruci...
Možda će ovo biti black swan ?

Generalni su stanovi precenjeni u smislu fušeraja i maksimalne uštede na svim sitnicama. Retko se vidi da je rađeno baš kao treba. Ovo veći projekti opet mogu da budu super ali ih malo ima ili su na neodgovarajućim lokacijama ili ... Ima i investitora koji urade više nego fenomenalno ali su u manjini.
A stolarija im alu-drvo tako da nije bas svuda stedeo nego eto, ne zeli neplaniran trosak niti dodatni, komarnici nisu bili ni planirani. Plus ima neki problem sa strujom vec dva meseca ne prikljucuju na edb, a skoro sve zavrseno.

Fuserise se svuda pa i u vecim projektima posebno jer se tamo manje vidi. Samo kazem da se generalno gleda profit i da svaka dodatna stavka ne ulazi u obracun koliko god da je m2. Eto komarnici bi mu mozda digli trosak 100-200e po stanu, a stan kosta u proseku 180000e. Kontam da dosta ljudi i ne zna za energetski razred i da mu je isto da li je stiropor 5cm ili kamena vuna 15cm. Bitno kako izgleda fasada. Ljudi su generalno neznalice oko gradjevine pa sve prolazi, zato i mogu investitori da luduju dok ima potraznje.

Vrh