Šta je novo?

Cene nekretnina

Tacno tako. E sada koliko sam ja upucen u Novom Sadu, samo prodavac placa tih 3% agenciji ukoliko prodaje preko njih, mislim da se to nije promenilo. Za razliku od BG-a gde je po 2%.
Meni nije jasno samo sa koliko neznanja idu agenti u prodaju i pokazivanje stana.
Sa druge strane, treba gledati i iz druge perspektive, koliko puta agencije imaju razgovore i pokazivanja stanova ,,kupcima,, koji gledaju i obilaze godinama nekretnine i na kraju ih i ne kupe.
Kacenje i prodaja katastrofa stanova sa APP cenom. Ok u ovom su slucaju mozda i sami krivi i ne treba ni da prihvate takav stan da prodaju i cimaju se ok toga - diskutabilno svakako.
Hm... Moj prijatelj je slao kuma da potpisuje sa agencijom kada je trazio stan 👿 Odlepio je kada je isao sa neznalicama od agenata i odlucio je da umesto naknade za njih dobije cak i mali popust od prodavca.
Naravno da je kuma lepo počastio, koliko se sećam novim michelinovim gumama za dzip i neki dobrim pecaroškim štapom i opremom ;)

Par reči o agencijama.

Neko je pitao "Šta se dešava ako neko ima ugovor sa agencijom a proda stan mimo te agencije? Kakvi su to uopste ugovori i koliko su pravno valjani?"
Odgovor zavisi od toga kome proda. Ako proda kupcu koga je dovela agencija, tj. agencija je povezala prodavca i kupca, prodavac je u obavezi da plati agenciji proviziju, u suprotnom, agencija će tužiti i taj spor glat dobiti. Ako proda bilo kom drugom kupcu, naravno, ne duguje im ništa.
Pitala je moja malenkost, posto pojma nemam o pravu i kako to funkcionise. Znam samo da neke agencije traze da se potpise neki papir na kome pise da su kupac gledao stan taj i taj ali sam taj papir ne predstavljan nikakav ugovor. S druge strane ne znam ni kako agencije funkcionisu, da li su u sistemu PDV-a, da li su duzne da izdaju fiskali racun ili bilo kakav racun? Ovako dodjemo u situaciju da neko trazi neki novac - na osnovu cega?

Pored očiglednog neznanja većine agenata, najveći problem koji se trenutno javlja u praksi je reketiranje kupaca/zakupaca, u smislu da ih agencije teraju da im i oni plate proviziju, za šta naravno, ne postoji nikakav pravni osnov, jer oni već imaju svog nalogodavca. Onda su se dosetili da jednostavno odbiju da pokažu stan ukoliko kupac/zakupac ne potpiše ugovor o posredovanju sa njima, na koji način su oni sutra obezbeđeni ako dođe do sudskog spora. Ja lično ne mogu da zamislim situaciju da potpišem ugovor sa agencijom da mi traži stan u trenutku kada sam ga ja već našao.
Taj ugovor o posredovanju koliko je on validan ako nije overen kod notara? Takodje je klizav teren, ili mi se barem tako cini. Mi ovde ne govorimo o par stotina eura provizije nego o hiljadama, cisto sumljam da je moguce na osnovu jednog potpisanog papira bez svedoka traziti od nekoga da isplati toliko i toliko novca.

Poslednja izmena:
@Filip 01 jesi li upoznat koji sve projekti u NS imaju visok nivo energetske efikasnosti i energetski pasos? Mogu i kuće (ali ne od 500k+)
Šta je na najvišem nivou što se tiče toga

@Filip 01 jesi li upoznat koji sve projekti u NS imaju visok nivo energetske efikasnosti i energetski pasos? Mogu i kuće (ali ne od 500k+)
Šta je na najvišem nivou što se tiče toga
Ne znam generalno. Kada budem bio u centrali firme onda ću videti za koje smo mi radili elaborat energetske efikasnosti ili pasoše pa ako je neko dobio ocenu/klasi B ili jače napisaću.
Ovde gde sam uzeo stan bi trebalo da dobiju B(barem su mi tako rekli kada sam uzimao stan).
EDIT: @Salev85 malo sam izguglao, ali iako ne radim poslovno za njih, poznajem ih i realno se po meni isticu sa visim kvalitetom gradnje i korektni su Erker inzenjering, pogledaj njihove izgradjene zgrade, neke imaju zeleni zid, a neke zeleni krov, a evo i gde se pise da ce imati i razred B - energetski pasos(sto po meni i jeste za hvaljenje) https://inmedija.rs/gradi-se-prva-r...lena-oaza-i-beg-od-buke-foto/#google_vignette

Poslednja izmena:
Ima li uopste A ili A+ razreda u Beogradu, zna li neko? Koliko je cesto i da se ima B kod novogradnji?

Ima li uopste A ili A+ razreda u Beogradu, zna li neko? Koliko je cesto i da se ima B kod novogradnji?
Ja koliko znam, stambenih objekata nema sa razredom A, ako neko nadje dokaz odlicno i voleo bih da vidim tu zgradu.
Razred B imaju pojedine novogradnje u Bloku 65, sto ja znam i uglavnom Investitori ciljaju klasu B ukoliko su premijum ili luksuznije novogradnje.
Kao jednu od glavnih prednosti novogradnje navodim to da one moraju da imaju Energetski razred, to jest klasu C za razliku od starogradnji.
Većina starijih zgrada, naročito onih građenih pre 2000-ih, po današnjim kriterijumima bi bila u razredu D, E ili čak G.

Tacno tako. E sada koliko sam ja upucen u Novom Sadu, samo prodavac placa tih 3% agenciji ukoliko prodaje preko njih, mislim da se to nije promenilo. Za razliku od BG-a gde je po 2%.
Zasto onda u svakom oglasu stoji: "Agencijska provizija iznosi 2%" ? Valjda je to receno nalogodavcu koji jedini ima korist od te agencija koja radi posao za njega.

Sta ja imam od toga sto ce oni meni da pokazu stan?

A tek je kriminal da se od zakupaca uzima 50% od prve rente, pitam se da li to igde jos postoji i kako su oni uspeli da proguraju tu pricu u normalne tokove.

Pre neku godinu sam hteo da kupim u Borči ali....pa onda Banovci....ne znam ni ja sam...
Hteo sam pored reke ali mi rekli ....komarci su problem...a i pijaća voda
Ja odustao...
Pijaća voda znam da je problem u Vojvodini. Ali nisam znao da je i u Banovcima i u Borci. Da li ima negde u Sremu da je dobra voda?

Znam drugar u Indjiji koji se odselio tamo sa juga Srbije ne pije vodu sa cesme, samo flasiranu.

A tek je kriminal da se od zakupaca uzima 50% od prve rente, pitam se da li to igde jos postoji i kako su oni uspeli da proguraju tu pricu u normalne tokove.
Isto kao sto su progurali pricu da kupac placa porez na kupovinu nekretnine. Trziste je podredjeno prodavcu i stanodavcu jer je situacija takva kakva je. Verujem takodje da 80-90% stanodavaca ne placa porez, a i da placa, ne bi ga placali oni, garantujem da bi se podigla kirija, pa bi placao zakupac. Jake krivine.

Možeš sam da izdaš, ne treba ti agencija. Ali ako hoćeš usluge to je cena.
U NS-u koliko znam samo prodavac plaća 3%, a u BG-u 2% prodavac i 2% kupac agenciji - to se ponavljam.
Slažem se, ali eto to pokazivanje košta. Realno sada može da se nadje direktno Investitora i zgradu, samo neke mrzi to. Pišu na tablama svi podaci.
Realno pored sajtova gde sve možeš sam ne vidim potrebu za agencijama, ali nekog mrzi sve to i ok ima pravo na angažovanje agencije.
A dao sam primer da pošalješ drugara da ode sa agenticom i pogleda ti stan(lokaciju), ti mu daj novce da časti nju pićem/večerom i svi su na dobitku 😉 Ti prošao 4% jeftinije, drugara oženio i nahranio, a agenticu udao. Od uštede isprsi se za kovertu na svadbi da odu na Maldive ili Sejšele i da kada se vrate traže veći stan zbog proširenja porodice.
Možda kod tebe u podstanare 😉

Ne znam generalno. Kada budem bio u centrali firme onda ću videti za koje smo mi radili elaborat energetske efikasnosti ili pasoše pa ako je neko dobio ocenu/klasi B ili jače napisaću.
Ovde gde sam uzeo stan bi trebalo da dobiju B(barem su mi tako rekli kada sam uzimao stan).
EDIT: @Salev85 malo sam izguglao, ali iako ne radim poslovno za njih, poznajem ih i realno se po meni isticu sa visim kvalitetom gradnje i korektni su Erker inzenjering, pogledaj njihove izgradjene zgrade, neke imaju zeleni zid, a neke zeleni krov, a evo i gde se pise da ce imati i razred B - energetski pasos(sto po meni i jeste za hvaljenje) https://inmedija.rs/gradi-se-prva-r...lena-oaza-i-beg-od-buke-foto/#google_vignette
Vazi. Ako se setiš baci pogled. Znam za ovaj projekat od erker-a. Ako ne grešim tamo je cena 3300 čini mi se.
Baš me zanima kako investitori pristupaju en. efikasnosti pošto smo sada došli u situaciju da su kvadrati baš baš skupi. Trebaju i da pruže za tu cenu što više kupcima. Makar da pokušaju da je malo ublaže
Sramotno je da neko traži 3,5-4k+ evra a da nema B. Mislim konkretno na Beograd. To je onda nalickani fušeraj i šišanje 🐑 jer tako su u mogućnosti.

Poslednja izmena:
Možeš sam da izdaš, ne treba ti agencija. Ali ako hoćeš usluge to je cena.
U NS-u koliko znam samo prodavac plaća 3%, a u BG-u 2% prodavac i 2% kupac agenciji - to se ponavljam.
Kako su samo dosli do naknade od 2% ... 3% svejedno zivo me zanima ko je odredio to i zasto procenat. Isti je posao za pokazivanje stana od 50 kvadrata i onog od 150 kvadrata, onog za 70K i onog za 600K. Kako onaj CItyExpert radi samo sa provizijom prema prodavcu? ...
Kod nas ljudi stvarno pristaju na svasta.

Ja koliko znam, stambenih objekata nema sa razredom A, ako neko nadje dokaz odlicno i voleo bih da vidim tu zgradu.
Razred B imaju pojedine novogradnje u Bloku 65, sto ja znam i uglavnom Investitori ciljaju klasu B ukoliko su premijum ili luksuznije novogradnje.
Kao jednu od glavnih prednosti novogradnje navodim to da one moraju da imaju Energetski razred, to jest klasu C za razliku od starogradnji.
Većina starijih zgrada, naročito onih građenih pre 2000-ih, po današnjim kriterijumima bi bila u razredu D, E ili čak G.
Malo si me zainteresovao sa ovime posto mi je to donekle is struke pa sam uzeo da gledam specifiklaciju za A klasu. Ovo uopste nije nedostiznio, stavise mislim da je veoma izvodljivo u praksi a na vecem objektu bi poskupelo cenu kvadrata ne toliko znacajno. Zaista je cudno sto nema A klase toliko u novogradnji.

Malo si me zainteresovao sa ovime posto mi je to donekle is struke pa sam uzeo da gledam specifiklaciju za A klasu. Ovo uopste nije nedostiznio, stavise mislim da je veoma izvodljivo u praksi a na vecem objektu bi poskupelo cenu kvadrata ne toliko znacajno. Zaista je cudno sto nema A klase toliko u novogradnji.
Gleda se svaki €. Zato. Može im se. Od B zahteva viši nivo gradnje i planiranje. Tugica je da te neko ošiša za 4K i imaš C kao bilo ko u Srbiji ko kupi i za 1-1,8k evra novogradnju.

Kako su samo dosli do naknade od 2% ... 3% svejedno zivo me zanima ko je odredio to i zasto procenat. Isti je posao za pokazivanje stana od 50 kvadrata i onog od 150 kvadrata, onog za 70K i onog za 600K. Kako onaj CItyExpert radi samo sa provizijom prema prodavcu? ...
Kod nas ljudi stvarno pristaju na svasta.
Nisam baš skroz siguran. To je kao da kažeš advokatu isti je kupoprodajni ugovor za 50k i za 5M, ali po meni nije jer je veća uvek odgovornost za onaj sa više novaca. Trebalo bi da se posveti podjednako pažnje ali generalno mislim da ipak ima razlike.
Zamisli nekome pokazuješ kuću od 450m2, treba da je naučiš i znaš svaku sobu, prednosti, mane vs garsonjeru. Ali procenti su po meni preterani svakako za ovakvu uslugu pre svega.

Evo tu nađoh zgradu A+
IMG_0345.jpeg

Nisam baš skroz siguran. To je kao da kažeš advokatu isti je kupoprodajni ugovor za 50k i za 5M, ali po meni nije jer je veća uvek odgovornost za onaj sa više novaca. Trebalo bi da se posveti podjednako pažnje ali generalno mislim da ipak ima razlike.
Zamisli nekome pokazuješ kuću od 450m2, treba da je naučiš i znaš svaku sobu, prednosti, mane vs garsonjeru. Ali procenti su po meni preterani svakako za ovakvu uslugu pre svega.
Koju odgovornost ima agencija? Da li je neki agent ikad odgovarao za bilo sta? Jednostavno oni svoje prodavanje magle predstavljaju kao neko specijalno znanje, a ko zna koliko agenata za nekretnine je verovatno jedva zavrsilo srednju skolu. To sto su polozili neki kurs ne znaci da se bilo sta razumeju u nekretnine. Oni znaju samo da lazu i mazu.

320m2 neto kvadrata. Eto ja nikad nisam video/dobio A+. Ne bih dalje komentarisao.
Samo treba da se zna da se Energetski razred/pasoš dobija kada se zgrada totalno izgradi, pre toga je samo pretpostavka.
Mislim ta pretpostavka može biti verodostojna ukoliko se ispoštuje sve prvobitno planirano, to jest da se skroz izgradi sa projektovanim bez umanjenja kvaliteta tokom gradnje.
Eto na tom https://www.crep.gov.rs/ možete gledati.

Zasto onda u svakom oglasu stoji: "Agencijska provizija iznosi 2%" ? Valjda je to receno nalogodavcu koji jedini ima korist od te agencija koja radi posao za njega.

Sta ja imam od toga sto ce oni meni da pokazu stan?

Ne bi verovao ali ima kupaca koji hoće samo preko agencije da kupe. Kao sigurnije im tako, advokati itd... Vjdeo sam i čuo svojim očima i ušima. Bilo mi je to čudno ali eto, različito ljudi razmišljaju.

Mislim da je cela odgovornost na notaru, ti advokati služe samo da pripreme ugovor i nemaju baš nikakvu odgovornost. Svakako da nije isto stan od 50 kvadrata i kuca od 450 ali opet 12K za 300K stana od 100 kvadrata starogradnje je previše.

Vazi. Ako se setiš baci pogled. Znam za ovaj projekat od erker-a. Ako ne grešim tamo je cena 3300 čini mi se.
Uvek su bili malo skuplji, ali po mom utisku i opravdano su skuplji od većine konkurencije.
Erker, Rapid, Modena u NS-u se malo po meni izdvajaju. Kada bih ovako brzinski rekao po reputaciji u prošlosti, zadovoljnim klijentima i gradnji. Realno svi i imaju malo višu cenu. To su zvučnija imena u NS-u od Investitora i većina zna za njih. Aleksandar gradnja je dugo godina bio br.1 bez konkurenta, to je onaj kompleks čiji sam stan izdvojio danas sa pogledom na Limanski park, ali fokusirao se sada za BG. To je i bila poslednja prava moderna novogradnja na Limanu. Sada osim dogradnja nema tu gradnje više.
Naravno ima i manjih Investitora koji stvarno naprave odlične zgrade. Dosta inostranih stranih pojedinaca gradi zgrade. Naši gasterbajteri se udružuju i prave manje zgrade i to za sebe i po koji stan za prodaju i tu slušaju domaće stručnjake i bude izuzetno kvalitetno. Nedavno sam čuo da je jedan stvarno pošteni advokat krenuo u izgradnju zgrade na svom placu pred penziju(koliko sam čuo dosta je prodao stanova pre prvog betoniranja), svakako zanimljivo i raznovrsno tržište i ponuda i Investitora.

Vrh