Šta je novo?

Cene nekretnina

Jedino što treba da se uradi je da se zabrani uzimanje provizije od kupca, osim kad kupac sam angažuje agenta. To bi promenilo potpuno i sliku o agentima kod ljudi i bilo bi poštenije, umesto što se sad donekle bave prevarom kad vaćare kupce za proviziju.
Slazem se ... Ako kupac placa porez na prenos apolutnih prava onda prodavac treba da plati agenciju, ali svakako im treba ograniciti ove procente. S druge strane njima je jednako cimanje za stan od 150K i od 300K i 500K...

Inače mislim da su agenti potrebni i nekada neophodni element na tržištu nekretnina.
Isto kao i bubasvabe, pijavice, komarci ... imaju svoju ulogu u ekosistemu :)

Pre neku godinu sam hteo da kupim u Borči ali....pa onda Banovci....ne znam ni ja sam...
Hteo sam pored reke ali mi rekli ....komarci su problem...a i pijaća voda
Ja odustao...

Кад неко жели да купи (па макар било за 50к) поред реке, па још да може пешке до града, онда једино комарци буду проблем. Али, да су проблем - реално јесу.

Ja vam pričam kakva je situacija.
Ako ste se smorili sa viškom para, možete da spremite malo novaca za spx za sledeću godinu. Znam da je bolje uzeti kredit na 99 godina na max po 5% u Srbiji i da je to nepogrešiva investicija ali ipak da imate priliku i za nešto drugo......dok NBS ne ukine mogućnost.
Ko npr planira da se seli u Japan, može da računa na devalvaciju njihove valute. Zameni evre i kupi još jeftinije tamo stan/kuću.
Samo da postoje mogućnosti koje nisu crep i cigla.
Ako vas zanima šta se dešava ako to bude, javite

@G.I.Joe javi se. Kaži šta misliš o trenutnoj situaciji. Idemo svakako u desno

@Suzuman ti si postao gori nego ja 😂. Mnogo mračiš
Nikad nisam mislio da ćeš tražiti moje mišljenje. Ali eto kad već pitaš. Postoji trenutna svetska i evropske situacija i naša lokalna srpska situacija.
Što se tiče svetske/evropske situacije - tu nema greške, idemo desno kao što kažeš i to u svim zemljama i ide se na dalju eskalaciju rata s Rusijom i u svim zemljama se sve odvaja samo za vojsku dok sve drugo čeka i "nema se para".
Pisao sam za novi budžet i to "tehničke vlade" u NL. Ono što taj budžet pokazuje je da rade polako ali sigurno na onom "nećete imati ništa i bićete srećni". Možete to protumačiti kako hoćete ali tako mi se čini.

E sad situacija kod nas. Da izuzmemo malo i politiku, mada je to teško bilo gde a pogotovo kod nas. Činjenica je da su svi prikočili sa investicijama u Srbiju zbog blokadera ili da kažem zbog političke situacije dok se ne reši na jednu ili na drugu stranu. Ono što sam rekao je da srednja klasa koja je kupovala dosta stanova u izgradnji da je prikočila i isto čeka šta će biti. Bogati kupuju nevezano od političke situacije. Ja lično mislim da će stanovi još da rastu dok će rente da ostaju iste ili da padaju malo. ROI će u kraćem roku biti lošiji od očekivanog ali to je normalno. Sada svi koji prodaju cene stanove na max baš zbog političke nesigurnosti jer ne znaju šta nosi dan šta nosi noć.
NBS po meni vodi super politiku naročito po pitanju dinara. Mere Vlade oko kredita za mlade s 1% kamate su super, samo opet tu mislim da su blokaderi mogli (da su bili pametni) da ispregovaraju ili veći maximum (npr 300k eura) ili veći limit za godine. Ali šta je tu je. Ova mera oko ograničavanja cena u marketima je glupost i čista kozmetika jer kao što sam i rekao cene hrane su sasvim u proseku sa EU cenama i tu nema šta da se smanjuje ni povećava. Kod nas barem sada preko leta i jeseni imaš povrće i voće da kupiš extra povoljno ako se samo malo makneš iz supermarketa ili glavnih pijaca.
Kakva je situacija u privredi u Srbiji - Ne znam. Dosta zavisi od sektora. Mislim da je turistički sektor dosta podbacio i dalje podbacuje. Visoko obrazovanje je skroz rastureno i ono što je bilo. Farmaceutski sektor se drži ali dosta se kasni s plaćanjima lekova na recept od strane RFZOa (kasne 3 meseca). To mogu da izdrže samo veliki lanci a male apoteke vrlo teško...
Kratkoročno ove mere s podizanjem minimalca će dobro da se odraze na ekonomiju ali na srednji rok će imati uticaja na zaposlenost (smanjiće se broj zaposlenih, ne mnogo ali koji % - ništa dramatično).

Evo realno - ako ne bude neke velike svetske krize tipa 2008 mi ćemo ovako da tavorimo i to je to. Niti epohalnog rasta (da ne kažem kvantnih skokova) niti epohalnog pada. I vlast će isto tako "stabilno" da pliva do 2027. Ukoliko dođe do velike SEKE onda će se to osetiti baš dobro kod nas i bez nekog delay-a od par godina kao što je bilo 2008 već vrlo brzo za 3-6 meseci. I to će onda biti kraj za ovu vlast. Znam da možda to mnogi ne žele da čuju ali ja tako vidim.
Za sada je sve čisto i brod plovi bez većih problema.

Nikad nisam mislio da ćeš tražiti moje mišljenje. Ali eto kad već pitaš. Postoji trenutna svetska i evropske situacija i naša lokalna srpska situacija.
Što se tiče svetske/evropske situacije - tu nema greške, idemo desno kao što kažeš i to u svim zemljama i ide se na dalju eskalaciju rata s Rusijom i u svim zemljama se sve odvaja samo za vojsku dok sve drugo čeka i "nema se para".
Pisao sam za novi budžet i to "tehničke vlade" u NL. Ono što taj budžet pokazuje je da rade polako ali sigurno na onom "nećete imati ništa i bićete srećni". Možete to protumačiti kako hoćete ali tako mi se čini.

E sad situacija kod nas. Da izuzmemo malo i politiku, mada je to teško bilo gde a pogotovo kod nas. Činjenica je da su svi prikočili sa investicijama u Srbiju zbog blokadera ili da kažem zbog političke situacije dok se ne reši na jednu ili na drugu stranu. Ono što sam rekao je da srednja klasa koja je kupovala dosta stanova u izgradnji da je prikočila i isto čeka šta će biti. Bogati kupuju nevezano od političke situacije. Ja lično mislim da će stanovi još da rastu dok će rente da ostaju iste ili da padaju malo. ROI će u kraćem roku biti lošiji od očekivanog ali to je normalno. Sada svi koji prodaju cene stanove na max baš zbog političke nesigurnosti jer ne znaju šta nosi dan šta nosi noć.
NBS po meni vodi super politiku naročito po pitanju dinara. Mere Vlade oko kredita za mlade s 1% kamate su super, samo opet tu mislim da su blokaderi mogli (da su bili pametni) da ispregovaraju ili veći maximum (npr 300k eura) ili veći limit za godine. Ali šta je tu je. Ova mera oko ograničavanja cena u marketima je glupost i čista kozmetika jer kao što sam i rekao cene hrane su sasvim u proseku sa EU cenama i tu nema šta da se smanjuje ni povećava. Kod nas barem sada preko leta i jeseni imaš povrće i voće da kupiš extra povoljno ako se samo malo makneš iz supermarketa ili glavnih pijaca.
Kakva je situacija u privredi u Srbiji - Ne znam. Dosta zavisi od sektora. Mislim da je turistički sektor dosta podbacio i dalje podbacuje. Visoko obrazovanje je skroz rastureno i ono što je bilo. Farmaceutski sektor se drži ali dosta se kasni s plaćanjima lekova na recept od strane RFZOa (kasne 3 meseca). To mogu da izdrže samo veliki lanci a male apoteke vrlo teško...
Kratkoročno ove mere s podizanjem minimalca će dobro da se odraze na ekonomiju ali na srednji rok će imati uticaja na zaposlenost (smanjiće se broj zaposlenih, ne mnogo ali koji % - ništa dramatično).

Evo realno - ako ne bude neke velike svetske krize tipa 2008 mi ćemo ovako da tavorimo i to je to. Niti epohalnog rasta (da ne kažem kvantnih skokova) niti epohalnog pada. I vlast će isto tako "stabilno" da pliva do 2027. Ukoliko dođe do velike SEKE onda će se to osetiti baš dobro kod nas i bez nekog delay-a od par godina kao što je bilo 2008 već vrlo brzo za 3-6 meseci. I to će onda biti kraj za ovu vlast. Znam da možda to mnogi ne žele da čuju ali ja tako vidim.
Što? Mi se jedino ne slažemo oko 3 stvari. Prva je fiksni kurs a druga kako je u Srbiji ekstra i bolja klima od NL, treća 1% krediti. Ostalo smo ok. Diskutovali smo o raznim stvarima u korporacijama, zlatu, kada su krenuli protesti itd.
Generalno se slažemo. Ekonomija štuca, država pravi inflaciju i pokušava da popuni rupe koje rastu i na taj način da obezbedi prilive u budzetu. Još ništa nije alarmantno ali neki početak prekretnice. Protesti su im pomrsili konce. Deficit blizanaca raste, SDI su navodno pale 60+%. Trenutno nas spašavaju krediti (ranije ugovoreni) doznake i porast naplate zbog inflacije.
2026 je neka prekretnica po mom mišljenju.

Poslednja izmena:
FED pre 2 dana spustio kamatne stope za 0.25%. Neka peva ova kuca ...
1758290322954.png

Slabo se prodaju obveznice

Prosli put su bile razgrabljene odmah, ocigledno da se ljudi okrecu stabilnijim stvarima (tj da ne veruju u stabilnost dinara zbog politicke krize)

Pre bih rekao da je sve krajnje zamućeno, talasi biju na sve strane, putnici ispadaju jedan po jedan, ali da brod i dalje plovi zato što ima prefirganog kapetana koji je savršeno navikao na borbu u blatu, i zato što ga određeni vetrovi guraju napred (za sada).
Deficit blizanaca raste
Nagradno pitanje: Sa kim imamo najveći deficit u trgovinskoj razmeni?

Pre bih rekao da je sve krajnje zamućeno, talasi biju na sve strane, putnici ispadaju jedan po jedan, ali da brod i dalje plovi zato što ima prefirganog kapetana koji je savršeno navikao na borbu u blatu, i zato što ga određeni vetrovi guraju napred (za sada).

Nagradno pitanje: Sa kim imamo najveći deficit u trgovinskoj razmeni?
PRC verovatno kao u 2024

Cinjenica je da je dosta srednje klase prikocilo sa uzimanjem kredita i generalno sa kupovinom stanova jer ne znaju da li ce imati posao sledece godine.

NBS po meni vodi super politiku naročito po pitanju dinara.
Mislim da je drzanje za fiksni kurs dugorocno budalastina i da ce tek da nam se obije o glavu.

Velika svetska kriza je vec pocela ali nije dobila za zamahu, lako mozemo da budemo svedoci jos dva regionalna rata u narednih godinu dana.

FED pre 2 dana spustio kamatne stope za 0.25%. Neka peva ova kuca ...
Pogledajte prilog 252210
Da, to sam napisao. Ali ajde da pojasnim kao nekada kada sam imao volju i bio pun entuzijazma ovde. Fed spušta kamate a kamate na kredite za nekretnine rastu u USA. Spustili su zbog usporavanja ekonomije i slabog tržišta poslova. To se zove fed pivot i obično je u 70% situacija padalo tržište zbog toga.

Tržište percipira stagflaciju i traži veći prinos na obveznice. USA vlada menja dugoročni dug kratkoročnim i fingira smanjenu tražnju. Zato još ne vidimo npr stope iznad 5% na 30y bonds. To je zapravo opasna taktika jer su onda više izloženi krizi kratkoročno. U smislu finansiranje. To nije preveliki % što rade ali dovoljno da veštački obore kamate i očekivanja tržišta. Poslednji put je to bilo 2006-2007 pred seku.
Japan to isto radi jer se plaši zbog visokog duga. Ne mogu da spasu i jen i obveznice.

Neka budjava situacija je trenutno. Ako podignu kamate, problem je zbog duga i polomiće tržište. Ako spuste kamate pokušavaju da ubrizgaju život ekonomiji, u smislu ne da dodje do rasta nego da ne dodje do pucanja. Kamata je iznad Fed targeta od 2%(2,9% je sa tendencijom rasta zbog tarifa). Tržište radne snage je sve lošije.
Sad se bukvalno čeka samo da se nešto dogodi: seka na steroidima, Iran i spaljivanje krivice na isti. Iran=skupo gorivo=inflacija. Kina tj Tajvan= otišli asseti u podrum jednu deceniju minimum. Paljenje printera= inflacija . Bukvalno ne znamo šta ali znamo da mora nešto 😁

Šta će biti ne znam ali ovo su nam opcije verovatno u 2026.

Da, to sam napisao. Ali ajde da pojasnim kao nekada kada sam imao volju i bio pun entuzijazma ovde. Fed spušta kamate a kamate na kredite za nekretnine rastu u USA. Spustili su zbog usporavanja ekonomije i slabog tržišta poslova. To se zove fed pivot i obično je u 70% situacija padalo tržište zbog toga.
FED pivot se dogodio jos u Septembru prosle godine. https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate

Ovo sada je samo nastavak, posle pauze.

Slabo se prodaju obveznice

Baš sam pogledao i članak i kamate od 4,9-5,1% indeksirane u dinarima i to 10-godišnje obveznice?! Mislim da je kamata u bankama na običnu štednju oko 5%. Ko je lud da se zarobi na 10 godina i to još u dinarima? Neka urade kao prošli put u eurima ili dinarske ali indeksirane u eurima (kao NIS) što je radio.

U ovoj situaciji "oženiti" se na 10 godina za dinarske obveznice je ludost. Da su godišnje još nekako.
Mislim da bi kamata morala biti mnogo višlja da bi bilo interesovanja. Tipa 10% ako je na 10 godina... Pa da neko ima "računa" da se veže na 10 godina... Ovako je baš tricky. Ja lično ne bi u ovom trenutku.

Par reči o agencijama.

Neko je pitao "Šta se dešava ako neko ima ugovor sa agencijom a proda stan mimo te agencije? Kakvi su to uopste ugovori i koliko su pravno valjani?"
Odgovor zavisi od toga kome proda. Ako proda kupcu koga je dovela agencija, tj. agencija je povezala prodavca i kupca, prodavac je u obavezi da plati agenciji proviziju, u suprotnom, agencija će tužiti i taj spor glat dobiti. Ako proda bilo kom drugom kupcu, naravno, ne duguje im ništa.

Meni je totalno idiotski koncept eksluzivnog ugovora o zastupanju. Ne vidim niti jedan motiv za kupca/prodavca da zaključi takav ugovor, osim npr. manje provizije. Zašto bih se ja kao prodavac, obavezao da prodajem stan samo preko jedne agencije. Moj interes je upravo suprotno, da potpišem ugovore sa što više agencija, da bi se moj stan što brže i lakše prodao. Ja svakako dugujem proviziju samo onoj koja mi je dovela kupca.

Pored očiglednog neznanja većine agenata, najveći problem koji se trenutno javlja u praksi je reketiranje kupaca/zakupaca, u smislu da ih agencije teraju da im i oni plate proviziju, za šta naravno, ne postoji nikakav pravni osnov, jer oni već imaju svog nalogodavca. Onda su se dosetili da jednostavno odbiju da pokažu stan ukoliko kupac/zakupac ne potpiše ugovor o posredovanju sa njima, na koji način su oni sutra obezbeđeni ako dođe do sudskog spora. Ja lično ne mogu da zamislim situaciju da potpišem ugovor sa agencijom da mi traži stan u trenutku kada sam ga ja već našao.

E sad, ovakva praksa je kritična i iz ugla nalogodavca posla. Ja dam agenciji da mi nađe kupca, međutim, ona odbija da pokaže stan potencijalnim kupcima ako ne žele da budu opljačkani (s razlogom), te samim tim potkopava prodaju, jer mi smanjuje broj ljudi kojima će stan biti pokazan.

Vrh