Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne kazem da je lose imati stan od 100m2 sa 3 sobe, ali luksuz je dati toliki novac za toliki stan, a da recimo nemas 3 spavace sobe. Prosecna porodica koja mozda ima para da kupi ovakav stan a ima dvoje dece verovatno nece kupiti ovakav stan.
Nema pravog luksuza osim ako svaka spavaca soba nema svoje kupatilo. Plus gostinski toalet. To je američki standard stanovanja.

Prilozi

• Screenshot_20250918_145658_Chrome.jpg
    Screenshot_20250918_145658_Chrome.jpg
    131,1 KB · Pregleda: 44
I opet prčvajzi od kupatila sa 3-4m2. Ajde ovo u spavaćoj pa i da razumem ali ovo glavno... mogli su da ukradu koji kvadrat od sobe za normalnije kupatilo ili vešernicu mada možda ti bogatuni ne peredu veš već nose na kemijsko i laminatiraju nad sudbinom nas siromašniju.
Ja znam za ljude koji su se zalili na kupatila od 6m2 jer "preveliko, krade mi kvadrate"

Znaju investitori ciljnu grupu ne brini

I opet prčvajzi od kupatila sa 3-4m2. Ajde ovo u spavaćoj pa i da razumem ali ovo glavno... mogli su da ukradu koji kvadrat od sobe za normalnije kupatilo ili vešernicu mada možda ti bogatuni ne peredu veš već nose na kemijsko i laminatiraju nad sudbinom nas siromašniju.
Ako ti je optimalni standard življenja za cetvoroclanu porodicu 150 m2 I radionica pride, onda se slažem da većina objekata koji se ovde diskutuju neće zadovoljiti tvoje standarde

Jel ovako nešto luksuzno po kriterijumima 😉
Zgrada / kompleks:

• Obavezno SPA centar (bazen, sauna, hamam, teretana, masažne sobe).
  • Ekskluzivan ulaz i recepcija sa obezbeđenjem.
  • Lift direktno u stan (privatni).
  • Nema komšija iznad i sa strane (npr. ceo sprat samo za tebe).
Stan (rezidencija):

• Dnevna zona:
    • Velika dnevna soba otvorenog tipa, povezana sa trpezarijom i kuhinjom.
    • Gostinjski toalet.
    • Velika terasa sa prostorom za sedenje i zelenilom.
  • Servisna zona:
    • Vešernica (pranje, sušenje, peglanje).
    • Špajz pored kuhinje.
    • Soba za spremačicu/kuvaricu sa sopstvenim kupatilom.
  • Noćna zona:
    • Master spavaća soba sa garderoberom (walk-in closet) i luksuznim kupatilom.
    • Ostale spavaće sobe – svaka (ili skoro svaka) sa sopstvenim kupatilom i garderoberom.
Dodatno:

• Privatnost i tišina (nema bočnih i gornjih komšija).
  • Direktna ventilacija i puno prirodne svetlosti.
  • Smart home sistem (kontrola svetla, klime, sigurnosti).

To je ostalo iz komunjarskih vremena... sto manja kupatila i wc. To je kulturoloska stvar. A za ove sto uzivaju u toaletu ima i upozorenje: https://www.nin.rs/magazin/vesti/61677/sedenje-u-toaletu-duze-od-10-minuta-opasno-po-zdravlje

Ozbiljno, kolike su kuće u tvom selu? U smislu površine.
Moja je recimo oko 90 kvadrata, prizemna. Komsijske kuce okolo su sve tako nesto otprilike kvadrata, retko ko ima sa manje od 80 kvadrata. To je stara gradnja iz 70-ih i 80-ih uglavnom, puna cigla, pecena rucno u dvoristu. Dvorista su dugacka, da ne kazem duboka gledajuci sa puta, ne puno siroka, i svako od komsija ima bastu iza kuce i sumu iznad baste, sve paralelno gledano jedan za drugim.
Pravljene su kuce jako lose, gledajuci danasnje potrebe, prilagodjavali su kako im je tada trebalo, pa je recimo ovih mojih 90 kvadrata iskorisceno tako sto je soba za goste koja se koristi samo za slavu oduzela 50% povrsine kuce, tako da je ostatak kuce skucen. Takodje je pravilo ogroman hodnik, jer tu idu zamrzivac i ves masina i ormani, a nekad je to bila letnja kuhinja.
Ima poneka kuca u komsiluku sa spratom, ali uglavnom slabo, cak i kada je ima, nije vise od 120 kvadrata, tako da ljudi uglavnom prave prizemne kuce sire, ili spratne uze.

Moje selo nije ono ni Kalifornija, a nije ni planincuga, tako da sam negde izmedju, spada u planinsko selo i daleko je od prve vece varosice ili grada. Nema kroz celo selo asfalt, ali je pristup ravan, pa mozes i Lambordzinijem da dodjes ako hoces, samo ako nije zavejano snegom.

Lux kuca kod mene u selu ne postoji, osim jednog gastarbajtera koji je napravio da se pohvali ispred 5 baba i 3 starca. Sve su uglavnom jedva odrzavane, samo ono sto mora.

Moja je recimo oko 90 kvadrata, prizemna. Komsijske kuce okolo su sve tako nesto otprilike kvadrata, retko ko ima sa manje od 80 kvadrata. To je stara gradnja iz 70-ih i 80-ih uglavnom, puna cigla, pecena rucno u dvoristu. Dvorista su dugacka, da ne kazem duboka gledajuci sa puta, ne puno siroka, i svako od komsija ima bastu iza kuce i sumu iznad baste, sve paralelno gledano jedan za drugim.
Pravljene su kuce jako lose, gledajuci danasnje potrebe, prilagodjavali su kako im je tada trebalo, pa je recimo ovih mojih 90 kvadrata iskorisceno tako sto je soba za goste koja se koristi samo za slavu oduzela 50% povrsine kuce, tako da je ostatak kuce skucen. Takodje je pravilo ogroman hodnik, jer tu idu zamrzivac i ves masina i ormani, a nekad je to bila letnja kuhinja.
Ima poneka kuca u komsiluku sa spratom, ali uglavnom slabo, cak i kada je ima, nije vise od 120 kvadrata, tako da ljudi uglavnom prave prizemne kuce sire, ili spratne uze.

Moje selo nije ono ni Kalifornija, a nije ni planincuga, tako da sam negde izmedju, spada u planinsko selo i daleko je od prve vece varosice ili grada. Nema kroz celo selo asfalt, ali je pristup ravan, pa mozes i Lambordzinijem da dodjes ako hoces, samo ako nije zavejano snegom.

Lux kuca kod mene u selu ne postoji, osim jednog gastarbajtera koji je napravio da se pohvali ispred 5 baba i 3 starca. Sve su uglavnom jedva odrzavane, samo ono sto mora.
Ok, ali prosto mi je neverovatno da se 50% kuce ne koristi 364 dana u godini? Zasto ta najveća prostorija nije dnevna soba?

Kod tih seoskih kuća sa juga sam ja primetio da obično imaju neku varijantu letnje kuhinje, i da imaju tu neku ili trpezariju baš veliku, ili dnevnu sobu veliku (dosta veću nego u stanovima u gradu), dok su spavaće sobe relativno male. Tako da se to poklapa sa tim što ti govoriš skroz. To je izgleda neki princip kako Srbi percipiraju enterijer i raspored prostorija - velika centralna prostorija da može što više ljudi da stane, nauštrb zasebnih delova. I naravno veliki hodnik.

Ok, ali prosto mi je neverovatno da se 50% kuce ne koristi 364 dana u godini? Zasto ta najveća prostorija nije dnevna soba?
Ma to je ludilo. Ja moje nagovaram godinama da pregrade da naprave 2 spavace sobe, ali ne vredi.
To je obicno najhladnija soba koja je okrenuta ka severu, namerno su tako pravili da tokom godine mozes da ostavis tamo pecenje ili neku hranu umesto frizidera, pa nije pogodna za dnevnu. I naravno, tesko se zagreva, zato sto je velika, pa onda bi se trosilo mnogo drva. Slobodno pitaj jos ako te zanima, ja volim da pricam ljudima koliko narod nije bio normalan tada, a danas potomci samo nastavili. A ja sam odustao od toga da menjam moju porodicu u selu, a kamoli da idem po komsiluku 😀

Ma to je ludilo. Ja moje nagovaram godinama da pregrade da naprave 2 spavace sobe, ali ne vredi.
To je obicno najhladnija soba koja je okrenuta ka severu, namerno su tako pravili da tokom godine mozes da ostavis tamo pecenje ili neku hranu umesto frizidera, pa nije pogodna za dnevnu. I naravno, tesko se zagreva, zato sto je velika, pa onda bi se trosilo mnogo drva. Slobodno pitaj jos ako te zanima, ja volim da pricam ljudima koliko narod nije bio normalan tada, a danas potomci samo nastavili. A ja sam odustao od toga da menjam moju porodicu u selu, a kamoli da idem po komsiluku 😀
Treba imati u vidu i da su nekad potrebe bile drugacije. Recimo ta soba je verovatno imala smisla u druga vremena, kada se na slave putovalo i po vise dana i kada su zato i trajale danima, pa je trebalo ugostiti vise ljudi. Takodje spremljena hrana koja se nije pojela se morala cuvati negde. Spremljeno meso od cele svinje da se prezivi zima je imalo gde da se smesti.

Ovo sto pricam je bilo pre nego sto je kuca izgradjena, pa su tvoji verovatno gradili po inerciji za vreme i potrebe koje su vazile 50ak godina ranije.

To sto je severna strana nije problem ako je izolacija dobra. Pravljenje dve zasebne sobe, uz ulaganje u centralno grejanje sa jednim kotlom koji bi zagrevao celu kucu mozda i nije losa ideja.

Nema više skoro nigde kupatila sa prozorom u novogradnji, ventilator reši problem vlage.
Ventilacija, moja omijena tema i izuzetno zapostavljena kategorija kod projektovanja :D Kad malo istrazis videces da to bas i nije sve tako jednostavno.

Baš me zanima na šta ti prelaziš sa pločica kad izađeš iz kupatila? :ROFLMAO:
Pa na plocice isto :) U kupatilo se ulazi iz hodnika sa keramikom dole. Mislim nije ni bitno toliko, napisao sam da ja ne volim kad je odmah na parket ali to ne znaci da je lose.

Jel ovako nešto luksuzno po kriterijumima 😉
  • Obavezno SPA centar (bazen, sauna, hamam, teretana, masažne sobe).
  • Ekskluzivan ulaz i recepcija sa obezbeđenjem.
  • Lift direktno u stan (privatni).
Nista od ovog nije potrebno za luksuz, taj spa u zgradi moze samo da smeta.

• Nema komšija iznad i sa strane (npr. ceo sprat samo za tebe).
Ovo je vrh fora i stvarno doprinosi privatnosti i osecaju luksuza. Ako je sprat samo za tebe sta ce ti lift direktno u stanu.

• Dnevna zona:
    • Velika dnevna soba otvorenog tipa, povezana sa trpezarijom i kuhinjom.
    • Gostinjski toalet.
    • Velika terasa sa prostorom za sedenje i zelenilom.
Odlicno! Samo da ta kuhinja i trpezarija nisu bas open space sa dnevnom sobom, da bar ima neka vizuelna barijera. Sve ostalo je taman :)

• Servisna zona:
    • Vešernica (pranje, sušenje, peglanje).
    • Špajz pored kuhinje.
    • Soba za spremačicu/kuvaricu sa sopstvenim kupatilom.
Ekstra! Umesto sobarice bolje jos jedno dete ali neka bude i za sobaricu :)

• Noćna zona:
    • Master spavaća soba sa garderoberom (walk-in closet) i luksuznim kupatilom.
    • Ostale spavaće sobe – svaka (ili skoro svaka) sa sopstvenim kupatilom i garderoberom.
Ovo je vec preterano. Sta ce nekom tolika kupatila. Walk in garderober je cist gubitask prostora, treba ga praviti samo ako bas ne znas sta ces sa kvadratima.

Ne bih se bunio nesto da zivim u takvom stanu ali se bojim da mi treba jedno milionce za tako nesto :D

Vrh